Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   366 / 373
(#) scooby_ válasza szitko hozzászólására (») Nov 15, 2022 /
 
De bizony, az az! Édekes, hogy 2011-es panel, legalább is a leírása szerint. Eddig nem találkoztam vele. Ahogy elnézem ebben már brutálisabb optocsatolók vannak, ezáltal valószínűleg stabilabb is. Az enyémben még PC817-ek vannak csak.
(#) kameleon2 válasza KKobra hozzászólására (») Nov 15, 2022 /
 
Szia! teljesen igaz amit írsz, ezért is számolják a pontosságot generációkban. Ha van egy 0,6mm pontosságú géped, azzal már tudsz olyan alkatrészeket is gyártani, amivel növelheted a pontosságot és a gyártás sebességét. Így egyre több generációval egyre pontosabb gépeid lesznek. Ez a természetes evolúciós része. A másik, hogy veszel egy pontos gépet, ami a piacon már a sokadik generáció, de nyilván az ára is ezt fogja tükrözni. A hobbi gépeknél marad az evolúciós fejlesztés - de ezt mi élvezzük is .
(#) KKobra válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 16, 2022 /
 
A mai tapasztalotom alapján nem költeném olyan alaktrészekre az a kevés pénzem ami erre a célra amit később kidobtam. Inkább legyen 2 hónappal később kész. Hosszabb távon olcsóbb ha kihagyok néhány lépcsőt a fejlesztésben. Én sem a DVD mechaninál kezdtem Ki kell javítsalak !
Nem 6 tized hanem + - 3 század pontos a gépem.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2022
(#) benko_balazs válasza benjami hozzászólására (») Nov 16, 2022 /
 
Igen, az LPT porton step dir jelek vannak, amelyek a motorvezérőt vezérlik. Csak az a gond hogy kevés szabad pin marad a végállás és egyéb kapcsolóknak, ezért egy próbálkozás után ezt feladtam és egy MESA kártyával építettem gépet. Az én evolúcióm úgy volt hogy első gépen grbl volt, nagyon szerettm, egyszerű, jól működött, csak kellett negyedik tengely. Na itt kezdődött a bonyodalom, ide már nem volt elég a grbl. Végüla Linuxcnc mellett döntöttem. Nem egyszerű, de mindent meg lehet csinálni benne. Azóta már van automata szerszámbemérőm, 3d touch szenzorom, és tervben van az ötödik tengely is, de ez szerintem már nem kimondottan a hobbi kategória.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2022
(#) Sinike válasza szitko hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Szia. A Turtle3d oldalán is sok jó cucc van, szerintem korrekt árakon.
(#) kameleon2 válasza KKobra hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Nem biztos, hogy átment... Ahhoz, hogy pontosabb géped legyen, kell egy eleve új generációs szerszám, ami képes eleve létrehozni azt az alkatrészt amihez te hozzá fogsz jutni. Azaz várhatsz akármennyit, ha nem egy tízezred pontosságú gépen munkálták meg az alkatrészedet, hogy elérd az ezredes pontosságot. Ehhez kellenek a generációk. Én is hitegetem magam, hogy építek egy MPCNC-ből újat, ami pontosabb lesz, de nem lesz az, ha a 3D nyomtatóm, amivel nyomtatom, nem elég pontos, beleng, dugulása van stb. De ha egy 8k műgyantással készül, eleve pontosabbak lesznek az alkatrészei,
(#) sargarigo hozzászólása Márc 4, 2023 /
 
Üdv!

Szeretném beazonosítani hogy ez milyen orsó, mert szeretnék hozzá feszítős anyát rendelni. Valami ilyesmit.
Esetleg tudtok occó beszerzési forrást?
(#) mex válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Menetemelkedést nem így kell mérni. Le kell számolni tíz menetet, a tolómérővel ennek a tíz menetnek a hosszát mérve, utána tízzel osztva megkapod a pontos menetemelkedést. Fontos:az első mért menet, és a tizedik mért menet elejére kell a tolómérő csőrét illeszteni, mert ha a tizedik menet hátsó részét is beleméred, félre fog vezetni... (mint ahogy a képen látszik)
(#) sargarigo válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Jogos, benéztem. Újramérem
(#) mnyugger válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
2, vagy 2,5mm a menetemelkedés.
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Leszámoltam 10 menetet, és a pofákat a menet kezdetéhez igazítottam. Hogyan tovább?
szerk.: Úgy látom a fotón már elmozdult egy kicsit
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2023
(#) mnyugger válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Menet középtől, menet középig mérj.
(#) mex válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Ez egy 12x3-as trapézorsó.
Abból is a silányabb fajta, látszik a mángorlás nyoma.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2023
(#) sargarigo válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Akkor az anya keresésénél mire kell figyelnem? Elég ha 12x3-as?
(#) mex válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Igen, egy jobbos 12x3-as anyát keress.
Viszont amit linkeltél automatikus feszítő anya csak korlátozottan alkalmas a holtjáték megszüntetésére. Ha az előtoláshoz szükséges erő meghaladja a feszítő rugó ellenállását, máris pontatlanság lép fel az elmozdulás mértékében.
Inkább ilyen beállítható anyába gondolkodj
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2023
(#) sargarigo válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2023 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) csezoli21 hozzászólása Márc 20, 2023 /
 
Sziasztok.
Cnc gép végállás kapcsolók vezetékeinek az árnyékolását mire érdemes kötni? Hálózati védőföld, vagy a dc táp negatív ágára?
Köszi a válaszokat előre is.
(#) Pali79 válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 20, 2023 / 2
 
DC negatívra kötném inkább.
(#) Massawa válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 20, 2023 / 2
 
A hálozati védölföldre alapbol nem szabad semmit kötni, ami nem a szerkezet érintésvédelmében részt vesz. Az elektronikus GND-t csak egy helyen szabad a hálozati földeléshez ( zöld sárga ) kötni, de semmi mást nem.
(#) csezoli21 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
Szia
Értem én hogy ez a kínai 20 000 Ft 500 Wattos marómotor egy rakás ... nem ér.
De már mindent megtettem, kivettem a motor kábelét a kábel vezetőből hogy ne legyen a többi mellett, úgy lógatom fentről mindentől távol. vettem hálózati zavarszűrőt. minden fentebb leírt árnyékolási, földelési megoldást megcsináltam. Így se volt jó, bontja az usb kapcsolatot random idők után, és csak akkor amikor a motor megy, így tuti hogy az a ludas. Aztán most a hálózati zavarszűrőn keresztül a motor házát is leföldeltem. Mondhatni majdnem jó, két órát nem, nem szakadt meg a kapcsolat, aztán kettő óra után ujra megszakadt. Nem tudom már mi lehet itt a megoldás, gondolom a motorcsere, valami szénkefe mentes motor biztos kevesebb zajt kelt, de egyenlőre arra nincs keret. Bármi egyéb ötlet még?
Köszi.
(#) kaqkk válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 22, 2023 / 2
 
Vegyél rendes usb kábelt és arra tegyél zavarszűrő ferrithengert , haveromnál a plazmavágón ment évekig az usb-s vezérlő hiba nélkül .(Pedig ott van zavar bőven ... ) A régi kisgépemen is ilyen kínai motor volt , nem bántotta a kommunikációt .
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2023
(#) csezoli21 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
Szia
Nem tudom mi számít rendes usb kábelnek, de azon is van egy ferrithenger. Viszont biztos nem árnyékolt az usb kábel, mert ennem usb A - usb C kell, nem találok árnyékoltat sehol.
(#) kaqkk válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 22, 2023 / 1
 
Párszáz forint egy kábel , sajnos csak próbálgatással lehet "rátalálni" ez az usb vezérlők rákfenéje , legfeljebb azt megpróbálhatod hogy veszel "vastagabb"és rövidebb (éppen ami elég) kábelt és mindkét végére teszel ferritet .
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2023
(#) Massawa válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
Nehéz igy válaszolni, mert nem tudjuk mit is tettél, lehet, hogy már sikerült egy néhány földhurkot is összehoznod.
Milyen feszültségü az a motor?
Az ilyen motorokhoz kapni jo hatásfoku szüröket, de ha esetleg PWM modulácioval hajtod, akkor rengeteg baj lehet. ( frekvencia, kitöltési tényezö a táp belsö ellenállása stb.). Ennek semmi köze Kinához, csakis a te szerkezetedben lesz a hiba.
Én már legalább 20 éve 230V-s kefés motorral dolgozok és soha nem volt ilyen gond.
(#) sargarigo válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
Esetleg az nem játszik hogy körbetekered az usb vezetéket alufóliával? És hozzá testeled az egyik végét a vezérlő oldali testhez. Tudom nem szép, de nekem mentette már meg lcd vezérlésemet ez a módi.
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
Az alufolia semmit nem segit. Ha valoban a motor zavar, akkor az elektromágneses zavar, ami ellen nem véd az alufolia. Sokkal inkább meg kellene vizsgálni a meghajto fokozatot meg a tápot, az USB illesztést mindkét oldalon, meg a PC-t ( sajnos egy laptop meg egy asztali gép nem ugyanaz).
(#) jefflynn válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
Nekem egyszer az árnyékolt usb kábel megoldott egy ilyen problémát. Próbálj meg szerezni egyet, aliexpressen biztos van.
(#) csezoli21 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 23, 2023 /
 
500 watt spindle

Ilyen a motor, és a hozzá tartozó táp van használva hozzá.
Nincs földhurok szerintem, minden csillagpontos.
Ha lenne akkor kikapcsolt motornál is lennének gondok, de nincsenek. A motor és a többi egység között amúgy sincs elektromos kapcsolat sehol. Sőt még a végálláskapcsolók is le vannak választva optikailag, és az is külön tápról megy.
(#) csezoli21 válasza jefflynn hozzászólására (») Márc 23, 2023 /
 
Megrendeltem az árnyékolt usb kábelt, teszek majd mind a kettő végére ferritgyűrűt, remélem meg fogja oldani, pénteken, vagy hétfőn majd kiderül.
Köszi a segítségeket.
(#) mex válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 23, 2023 /
 
A helyedben belenéznék a hozzáadott tápegységbe, van-e benne galvanikus leválasztás, (ferrittrafó kapcsolóüzemre), mert az én hasonló motortápomból az kimaradt.
Sima egyenírányítás, és puffer után van egy teljesítmény fet, vagy igbt, és ezután már a motor következik. Nem egy életbiztosítás az eredeti formájában.
Következő: »»   366 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem