Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   100 / 152
(#) elektroncso válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Ugyan az mint feljebb. A panelház falaiban lévő vasalat ( vas rács) Faraday kalitkaként leárnyékolja az antennát. Főleg úgy, hogy a betonvas hálót is be szokják kötni a földelőrendszerbe. Pontosabban a ház vasbeton alapjában lévő vashálót szokják kivezetni villámhárító földelésnek. Ez lehet, hogy összeköttetésben áll a falakban lévő fémhálóval.
(#) elektroncso válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 / 1
 
Békának van egy két detektoros rajza, szép szemléletes ábrákkal, nézd át, hátha megtetszik valami.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) gkari válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Ha érdekel, valamelyik hétköznap du. (17ó.körül) meglátogatsz (ált. 2 átszállás BKV-val), kapsz tőlem diódát, huzalt, forgókondit, még WC papír-csövet is, írj privit(vagy Email-t)!
(#) Attila00 válasza gkari hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Mivel én nem mászkálhatok a kerületből ki így maradok az osztálytársam(barátom) alkatrészeinél. Meg hát ugye az ferritrúd litze huzallal ami sokkal jobb mint a sima rézdrót.
(#) Attila00 válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Ja, most reggel anyának beszéltem a rádió épitésről anya mondta, hogy hagyjam(persze így akkor a barátom/közösen rakjuk össze)(amúgy sem leszek rádióamatőr mert engem úgymond az informatika érdekel de a detektoros rádió elég érdekes téma). Nem akart hallani róla, mert folyton erről beszéltem neki. Amúgy a barátom "lusta" volt helyreállítani a HE fiókját(nem tudja a fiókja jelszavát de próbálta helyreállítani bár nem jött e-mail) így én nekem kellett írni ide, pedig neki is működik a gépe.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) ronin75 válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Szia, ha kell bármi, akkor találd ki és elviszem. Diódát, huzalt tudok adni, forgókondim sajnos nincs, de ha gkarinak jó, akkor átviszem tőle neked.
(#) pucuka válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 12, 2015 / 1
 
Idézet:
„rádió épitésről anya mondta, hogy hagyjam”

Helyedben megfontolnám a javaslatot. Biztos arra gondolt, hogy még jobb lenne, ha tanulással foglalkoznál. Tudom, érdekesebb mahinálni, de sajnos a tanulás sokkal fontosabb a jövőre nézve. A tanulásba beletartozik az elektronika alapjainak megismerése is, a rádió technikáé is, enélkül vakon tapogatózni, állandóan másokra támaszkodni nem érdemes. A tanulás közben pedig lehet gyűjtögetni az alkatrészeket, kidobásra ítéltetett elektromos háztartási eszközöket, rádiók, TV -k, és egyéb híradástechnikai eszközöket, azokat boncolgatni. Közben szép lassan begyűjteni a szükséges szerszámokat, alapműszereket, ahogy a zsebpénzből futja.
Remélhetőleg a szüleidnek sem lesz kifogása ellene, ha nem megy a tanulás kárára.
(#) _BiG_ válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Idézet:
„Mivel én nem mászkálhatok a kerületből”

Juj, mit követtél el?

Amúgy egy detektoros összefabrikálása nem űrhajóépítés, ne ess kétségbe
Ha pár, itt is elmondott infót összeszedsz (olvass vissza), menni fog az.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2015 / 1
 
Az elektroműszerész szakmának a mai eldobós világban nincs nagyon jövője. Azért nem árt a gyereknek tudni, mi fán teremnek a rádióhullámok. A saját fiamnak én semmit nem tiltottam. Most 31 éves. Lehet, hogy én jobban tettem volna, ha inkább hegedülök...
(#) ronin75 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2015 / 2
 
Minden tiszteletem ellenére, ezzel most nem értek egyet. Nekem is az első kapcsolásom olyan volt, amit nem nagyon értettem. Szerencsére működött, ezért kezdett el érdekelni ez az egész szakma vagy terület. Utána olvastam, mert volt sikerélmény, érdekelt. Nem mondom, hogy alapvető tudás nem kell, de egy detektoroshoz nem kell mélyreható elektronikai ismeret. Nekünk meg az lenne a feladat vagy cél, hogy segítsünk, ahol tudunk. Ki tanáccsal, ki bátorítással, ki alkatrészekkel. Persze lehet, hogy nem megfelelő a kérdezés stílusa, de a mai világban ezt el kell fogadni. Értékelendő, hogy legalább kérdez és valamit szeretne alkotni. Addig se a számítógépen lövöldöz vagy lógatja a lábát a téren.
(#) bigrobi válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 12, 2015 / 1
 
csinalj keretantenas detektoros radiot, ha mast nem az ablkabol mukodik es nem kell szethuzni huzlat de ha megspecized huzalala tobb almas lessz es hangosabb.
(#) gkari válasza ronin75 hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Persze, hogy Te is jöhetsz "kacatért".
(#) Attila00 hozzászólása Máj 12, 2015 /
 
Ma már ezredjére próbálom ezt a hozzászolast megírni remélem most sikerül. Sajnos csak telefonról tudom megírni.(nem kapcsolhatom be a számítógépemet) Anya csak ilyen középiskolai szakkörökön enged engem detektorost összerakni, meg amúgy ezt a barátommal, Dáviddal akarom együtt megcsinálni. Anya amúgy nem annyira nézte jó szemmel azt, hogy "idegenekkel" írogatok. Pedig semmilyen személyes adatot ami tényleg privát nem adok ki ide, hiába mondtam neki, hogy tanácsért fordultam ide, elengedte a füle mellett sőt a felajánlásokról mondta, hogy felejtsem el. Nem szeretné azt, ha ide-oda járkálnék meg jönnek hozzám hiába hogy cirka 1 km-re lakik az illető. Na mindegy... (amúgy ezt félig megértem) Ja, és Dávidnak szóltam már, hogy regisztráljon fel egy másik emaillel(a régi HE fiókját nem tudta helyreállítani) és ne csak én kérdezősködjek hanem ő is. De azért köszönöm szépen a segitséget mindenkinek, ha Dávid felnéz ide remélem ő is okulni fog az előző két oldal hasznos infójaival.
(#) Attila00 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Inkább nem szólok neki mert ő már elmondta nekem azt amit kell, és ennyi. De neki mindent elmondtam amit tudtam meg innen, de mégis a végén az lett, hogy nem tehetek semmit se. De érthető is, mert ez amúgy is a tanulás rovására menne, hiszen sokat is kell tanulni. (Főleg középiskolában! Na ott a jövőben ilyenekre csak szakkörök esetén szakíthatok időt.) Tudom én, hogy ennyi a lényeg, de meg kell értenem azt, hogy anya is megmondja, hogy mit lehet tenni és mit nem. És én ezt meg is értem.
(#) madzagos válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 13, 2015 / 7
 
Szia!
Kedvcsinálónak itt egy detektoros amit ma készítettem.Alkatrészei az itthoni lomokból került elő. Ami pénzbe került az a deszka(tecsó reggeliző deszka méretre vágva),a 2db banánhüvely,és a forgatógomb. Sok sikert az építéshez!
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
(#) hatvanasjocó válasza madzagos hozzászólására (») Máj 13, 2015 / 1
 
Végre valaki épít is nem csak beszél róla!
(#) fecameca válasza madzagos hozzászólására (») Máj 14, 2015 /
 
Azon kívül, hogy az 1920-as években nem létezett még nagyfrekvenciás vas, van valami értelme ezeknek a hatalmas légmagos tekercseknek azon kívül, hogy mint iskolai szemléltető eszköz jól mutat?
(#) madzagos válasza fecameca hozzászólására (») Máj 14, 2015 / 1
 
Működik,és nem a méret volt a lényeg. Hanem az otthoni lomtárból lett készítve. Jót szórakoztam míg elkészült.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Máj 14, 2015 /
 
Idézet:
„az 1920-as években nem létezett még nagyfrekvenciás vas”

Amióta léteznek a szuperheterodin készülékek, azóta léteznek a nagyfrekvenciás porvasmagok. Azok pedig a '20 -as évek közepétől, végétől léteztek.
(#) madzagos hozzászólása Máj 15, 2015 / 7
 
A mai építésem egy újabb detektoros rádió lesz. A tekercsel már kész vagyok. Az alaplapot kell még kivágnom és rakhatom össze.
(#) killbill válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Mi panellakasban az aluminium függönykarnist hasznaltuk antennanak, a futescső volt a foldeles.
(#) Gyantáscin válasza killbill hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Sajnos, detektoroshoz nem próbáltam, de a panelban AM antennaként igen jó eredménnyel használtam a soros rendszerű fűtés csövét olyanformán, hogy egy TV sorkimenő vasmagjára föltekertem vagy 20 menetet, majd a vasmaggal körbefogtam a fűtés csövét. A tekercsről vittem a jelet a rádióhoz. Esetleg meg lehet próbálkozni detektoroshoz használni. A menetszámot is érdemes változtatni, hátha ki lehet hozni belőle valamit.
(#) mustang74 hozzászólása Jún 10, 2015 / 1
 
Sziasztok!
Nagyon rákattantam a detektoros rádió építésére. Napok óta a topik olvasásával foglalatoskodom (2009 Ápr.-nál tartok). Előtte rengeteg netes oldalt végigböngésztem, kezd kialakulni egy kép a leendő műről. Még nem kötött le semmi ennyire. Zsinorban 3 reggel elfelejtettem a reggeli kávét megfőzni annyira belemerültem. Ilyen még soha nem fordult elő.
Addig nem is akarok semmit kérdezni míg nem végzek az olvasással.Lehet, hogy már csak a kész rádióról kaptok egy-két képet ill. linket a videóról?!? Ki tudja.
Egy kérdésem azért lenne: volt már Magyarországon detektoros rádió építő verseny?
Üdv.:
Nándi
(#) Gafly válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 10, 2015 /
 
Azt nem tudom, de valamelyik talákozóra hozd el!
(#) mustang74 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 10, 2015 /
 
Gondolom Pesten szokott lenni a találkozó. Az messze van.
A tekercs akkor jobb ha leágazások vannak, vagy ha csúszkás? Mármint le van kaparva a lakkozás és úgy van ráépítve a csúszka(potméter módjára).
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
(#) Gafly válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 10, 2015 /
 
Zsákán is lesz találkozó
A leágazás talán azért jobb, mert úgy a csúszka biztosan nem zár rövidre menetet (ami veszteséget okoz). De a legszebb a variométer
(#) mustang74 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 10, 2015 /
 
Idézet:
„De a legszebb a variométer”

Az az egymásba csúsztatott tekercsek?
(#) Kera_Will válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 10, 2015 /
 
Igen egy nagyobb méretű álló tekercsben egy kisebb méretű elforduló tekercs.
(#) Kera_Will válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 10, 2015 / 1
 
Legutóbb ezt építettem meg.
Ennek az előnye , hogy nem kell drótot kifeszíteni a szabad ég alá.
Ezáltal a villámvédelmi problémákat is részben megoldja.
Persze a közvetlen közelben lecsapó villám némi indukált jelet biztos fog gerjeszteni a tekercsben .
Irányhatása jól érzékelhető.Szelektivitása is jelentős 500 pF forgóval 3 különböző állomást vettem vele.
BAT46 schottkyt és piezzo "csipogó" volt a detektor és hangátalakító.
Elnézést kérek !Legközelebb képet is rakok fel, most csak erre a vázlatra telt.
Szerintem ez alapján is elképzelhető a kivitele.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015

keretant.png
    
(#) mustang74 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Benne van a terveim között ez a megvalósítás is. Először a tekercses megoldásban gondolkodtam.
Hosszabb folyamat lesz az egész mert minden hozzávalót be kell szereznem.
Tekercselő huzal lesz a legdrágább...
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
Következő: »»   100 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem