Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   72 / 94
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Ha ezt gondolod, nem sok hőérzékeny, kényes smd alkatrészt forrasztottál eddig!
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Tényleg , most hogy így mondod.... Ha van egy jó szerszám az sokat segít de ha nem tudsz vele bánni akkor ba...tod A következő kérdésem : ha nincs visszajelzés hogyan stabilizálod a hőfokot ? A fűtőszál ellenállását méred ????
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2020
(#) Alkotó válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 24, 2020 / 4
 
Sajnos lepattannak rólad mások gondolatai, és inkább keresed a vitát mint a megoldást.
Attól mert Te mást látsz ígéretesnek mint Skori, még nem kellett volna leszólnod az Ő munkáját (ami egyébként működik).

A szándékodban látom az építés akadályát, nem pedig az időhiányban. Amennyi időt itt elfecséreltél értelmetlenül, az bőven elég lett volna arra, hogy összeálljon az eszköz tesztelhető állapota.
(#) sdrlab válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Már megbocsáss, milyen gondolatok?! Mindenkit meghallgattam, és válaszoltam is a kérdésekre! Volt aki érdemben próbált hozzátenni, de a legtöbb hozzászólás kisiskolás szintű olcsó kötözködés csak, semmi több! Vajon erre a hozzászólásodra is mi szükség volt itt most?! Semmi épkézláb gondolat nem volt benne, de arra jó, hogy építőjelleg híján, konfliktust generálj... Tőled ez meglepő!
A következő hét végéig kerítek időt a megépítésre is..., már mondtam, hogy ki lesz próbálva az egész!
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2020
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Pontosan!
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Várjuk az eredményt mint kisiskolás az uzsonnát ....
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Hogyan kalibrálod a különböző pákák ellenállásához ?(ellenállás változásához? )
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2020
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Ezen a részen még gondolkodom.... Valószínűleg menüből választható lesz néhány páka fajta, és azok kalibrációs paraméterei lesznek elmentve a felhasználó által. Nyilván itt nincs olyan, hogy előre beállított állomás, még azonos típusú hegyek között is lesznek különbségek, így szerintem minden fejhez külön kalibráció szükséges. Lehet, hogy ez túlzott aggodalom, részemről, de nincs kellő adatom annak alátámasztásához, hogy azonos fejekhez egy profil elegendő...
Magát a kalibrációt én két ponton elégségesnek tartom, mondjuk 100C és 400C-n. Lehetne sok ponton is elvégezni, de az érdemileg mér nem tenne sokat az abszolúte pontossághoz....
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 24, 2020 / 1
 
Idézet:
„Ezen a részen még gondolkodom....”
Akkor ez még tényleg nem egy kiforrott konstrukció ...
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2020
(#) tothtechnika2 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Idézet:
„Akkor ez még tényleg nem egy kiforrott konstrukció ...”

Ezzel a kapcsolással nehéz is lenne

Mutatok én is az enyémről pár képet. Ez is JBC T245 pákához készült. Az állomás két pákát képes kezelni. A táp is saját fejlesztésű flyback. Kis i2c OLED kijelzővel. Pákatartóba 150 fokra engedi visszahülni a pákát. Felfűtés kb 2-3s. +1/-5 fokon belül tudja tartani a páka hőmérsékletét. 32 bites piccel készült.
(#) sdrlab válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Idézet:
„Ezzel a kapcsolással nehéz is lenne”

Már megint a tények nélküli locsi-fecsi! Eddig egyetlen konkrétumot se hallottunk tőled, pedig már nagyon várom, az objektív, alátámasztott észrevételeket a mestertől

Meg is mered osztani velünk a kapcsolást?
(#) tothtechnika2 válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Nem tudom mire gondolsz a konkrétum alatt... Sajnos én nem rendelkezem olyan komplex precíziós gondolkozással mint Te, így valószínüleg a rajzom is tele van hibákkal, pl. a kimenőpuffer is többezer µF-os... Téged biztosan nem érdekelne. Nagy csoda nincs benne, csupán csak tele van felesleges és rosszul méretezett alkatrészekkel.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2020
(#) tothtechnika2 válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Tényleg... kipróbáltad már? Várjuk a fejleményeket.
(#) Lac364 válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Szerintem sdrlab arra gondolt ,bár nem akarok senki oldalára állni , hogy az általad posztolt 3 képpel és a hozzászólással talán elégséges információt adtál ahhoz hogy a hobbielektronika apróhirdetési oldalára kitedd. Szerintem mindenki örül, hogy van egy ilyened és ezzel pont. mindenki sokkal okosabb lett.
(#) tothtechnika2 válasza Lac364 hozzászólására (») Okt 25, 2020 / 3
 
Ha valamelyikőtöket érdekel, akkor szívesen adok rajzot, maradt még itthon kb 20 nyákom is, jelképes összegért tudok eladni is belőle. Ahhoz viszont semmi kedvem, hogy alkatrészenként magyarázkodjak, hogy mi miért került bele, meg hogy ez is hülyeség bele, meg az is, meg miért van benne 1000 Ft-os opa, mikor LM358 is jó bele nameg ssop pic.... Azért került csupán ki az enyémről pár fotó ide, mert a kedves barátunk már megjegyezte, hogy itt csak beszéd van, aztán fel kellene mutatni valamit. Tisztában vagyok azzal, hogy nem tökéletes a munkám, vannak hiányosságai (amiknek tudatában vagyok), de tökéletesen működik és teszi a dolgát. Úgy gondolom, hogy egy ilyen forrasztóállomásnál egy jól megtervezett hardwate még csak a munka nagyon apró darabja, a szoftver része elég összetett és nagyon sok óra szenvedés volt vele. Nyilván, ezt az tudja értékelni, aki már végigjárta ezt az utat, nem feltételen forrasztóállomással, hanem akár mással. Engem a kolléga hangneme irritál nagyon és Skorival szembe (meg másokkal is) történő lekicsinylő hangneme, mintha ő mindenkinél okosabb lenne.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2020
(#) szs válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Szerintem meg azért "hobbielektronika fórum" ez, hogy igenis tedd fel, és magyarázd meg, beleértve azt is, amire már rájöttél, hogy túlbiztosítás volt.
Ellenkező esetben te is abba esel bele: feltettél valamit, amiből semmit nem látunk. Magyarra fordítva: fölöslegesen...

Ha nincs kedved elmagyarázni, hát minek kezdtél bele?
(#) sdrlab válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Konkrétan neked volt az egyik legnagyobb arcod itt, a kritikákat illetően..., ám amikor megkértelek, hogy konkrétumokat mutass fel, szerinted mi az ami nem a legjobb megoldás, sőt, szavaid szerint egyenesen hibás, nos akkor eltűntél mint szamár a ködben! No comment...
Ezt nem kell magyarázni senkinek sem, a bizonyítvány nyilvánvaló!
(#) szs válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Ha már megkritizáltam a vitapartnered a titokzatosságáért, azért neked is elmondanám, hogy kevesebb "hangnem"-et, több bemutatót. Mert azt vsak későbbre ígéred, -azt is akkor, ha megérdemeljük...
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2020
(#) sdrlab válasza szs hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Természetesen, ha már ennyi "publicitást" kapott ez a kis állomás-elektronika, mindenképpen össze lesz rakva, és letesztelve, konklúziót levonva! Ahogy már írtam, jövő hét végéig ezt reményeim szerint meg is ejtem...
(#) Laslie válasza szs hozzászólására (») Okt 25, 2020 / 2
 
Egyetértek veled.
Én, mint aki csak hobbi szinten foglalkozom elektronikával, olvasom itt a sok, különböző véleményt, egymás munkájának leszólását, de az az igazság, hogy azokból csak egyetlen dolgot tudtam kihámozni, hogy nem jó. De azt, hogy miért nem jó és legfőképpen hogyan lehetne jobbá tenni azt nem. Sajnos.
Kicsit olyan érzésem van, mintha egy piacon lennék, ahol az egyes kofák egymás torkának estek.
Nem tudom megítélni, hogy melyik kapcsolás a jó. Nem is akarok állást foglalni. De ha mégis kellene, akkor szigorúan a tényekre hagyatkozva azt kell mondjam, hogy eddig Skori megoldásáról lehetett többet megtudni.
(#) szs válasza Laslie hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Igen, erről van szó, nem a veszekedés kell, a bemutatása kell a dolgoknak, hiszen tudni szeretnénk dolgokat, nem győztest hirdetni. És nagyon jól fogjuk azt is venni, ha valaki leírja, hogy ma már másként csinálná, már tud jobbat. Mint az általad is említett Skori fórumtársunktól is olvastam már ilyet. Ettől még hitelesebb lehet az ember, hiszen azt látom, tovább is gondolta, nem bemásolta, nem gugliból nyomja.
(#) Skori hozzászólása Okt 25, 2020 / 4
 
A forrasztóállomásom kapcsolási rajza elérhető (Bővebben: Link). Általában szoktam válaszolni a kérdésekre is, ha az kulturált hangnemben történik, és a célja pl. az áramkör megértése, és mondjuk nem trollkodás, vagy "fikázás".A továbbiakban igyekszem erre az eddigieknél jobban odafigyelni. A motivációban pedig közrejátszik az is, amit a kondenzátor méretezés kapcsán leírtam.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2020
(#) sector99 válasza Skori hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Valami nem stimmel a linkkel.
(#) Gafly válasza sector99 hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Nincsen azzal a linkkel semmi baj.
(#) sector99 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Ok, mostmár valóban nincs...
(#) tothtechnika2 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 1, 2020 / 1
 
Idézet:
„... mindenképpen össze lesz rakva, és letesztelve, konklúziót levonva! Ahogy már írtam, jövő hét végéig ...”
Végre itt van a hétvége. Várjuk a konklúziót!
(#) sdrlab válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Milyen figyelmes vagy... ))

Nos, ahogy ígértem, kerítettem idő, hogy összerakjam és kipróbáljam a kapcsolást!

Egyelőre csak arra futotta időmből, hogy a klasszikus üzemmódot próbáljam ki, tehát a hőelem alapú mérés, és szabályozás. A számomra izgalmasabbnak ígérkező ellenállásmérés üzemmódot talán a következő hétvégéig ki tudom próbálni...

Azt már eddig is tudtam, hogy a PGA brutál zajos, illetve inkább sokat szed össze az arduinos nyák topológiája miatt. De ezt kivéve sem egy leányálom e tekintetben. Ebből kifolyólag jó nagy átlagoló szűrőn ment át kezdettől fogva. Miután többé kevésbé belőttem a PID paramétereket, és feléledt az egész szabályozás, csalódva konstatáltam, hogy a teljes ciklusidőnek majdnem a felét megette a 200 mintavétel+szűrés. Ettől függetlenül már így is egész jó volt, akár így is hagyhattam volna...
De nyilván nem tettem, hisz ez pazarlás lett volna magas fokon Így utána kellett néznem, miért olyan lassú az elvileg 500kSps-t tudó ADC?! Itt érdekes dolgokba futottam... Alapban az arduino a leglassúbb üzemmódba állította az ADC előosztóját. Ezzel elvileg 64x-es gyorsítást lehetett elérni. Viszont, ami meglepő volt, a leggyorsabb üzemmódjában brutális nonlinearitást láttam. Teljesen használhatatlan mértékűt!! Eggyel visszább véve jelentősen javult ez a probléma, de kismértékben még ekkor is megmaradt. Kénytelen voltam még visszább venni. Ekkor már elfogadható mértékű volt ez a hiba, így így hagytam.
Ezt nem tudom hová tenni..., ha megtalálom a másik kis panelt, majd még később pontosabban megmérem ezt a jelenséget, mert ez így kicsit gáz...
Átírtam az átlagoló/szűrő lebegőpontosan számoló algoritmust egész számossá, így kb 20x növekedett a sebessége. Ezekkel a módosításokkal most a teljes ciklusidő néhány %-át foglalja el az egész.

Ekkor visszatértem a PGA zajproblémájához. Némi agyalás után arra jutottam, hogy kivezetem a PGA másik bemenetét is, és differenciális módban használom. Így ki tudtam kerülni az arduino panel topológiáját! Ettől jelentős mértékben csillapodott a zaj, bár még mindig igen nagy arányaiban(aszimmetrikus bemenetnél a 12 bitből 9(!) bitnyi zajom volt..., differenciálisan javult 7 bitre)!

Mivel nem találtam itthon kis értékű ellenállásokat, nem tudtam az áramkorlátot sem kipróbálni élesben. Bár nem hiszem, hogy gondok lesznek vele..., ez egy belső komparátoron alapszik, ami hardveresen tiltja a PWM kimenetet, mikor átbillen...

Arra jó volt az egész hókuszpókusz, hogy rájöjjek, bármennyire is kecsegtetőnek tűnik az arduino "kényelme", gyakorlatilag 50%-ban legalább saját definíciós könyvtárat kellett írnom, hogy (kényelmesen) elérhessem regiszter szinten a hardvert, mert ha ki akarja az ember használni a lehetőségeket, rá fog kényszerülni erre. Valószínűleg ez volt az első és utolsó ilyen jellegű próbálkozás, a későbbiekben, ahogy eddig is tettem más esetekben, natív C-ben, valami rendes IDE-ben fogom legközelebb csinálni.
Játéknak jó volt....

A lényeg a lényeg, meglepetésre(már akinek ugye), működik jól a cucc. A jelenlegi szoftverrel ezt tudja:
konkrét pákához kalibrálás, 2 ponton hőmérsékletre
3 tetszőleges hőmérséklet állítható be
5 perc múlva standy módba lép(jelenleg ez nem állítható még menüből)
páka szakadás detektálása
rövidzárlat detektálása(kikapcsolással szüntethető meg)

A későbbiekben a menüt jelentősebben átgyúrom még, különböző pákatípusokhoz...
(#) tothtechnika2 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Lehet, hogy egy jó kis offszetű külső opamp némiképp egyszerüsítette volna az életedet...
(#) Skori válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Ha jól látom van egy olyan hardver (arduino nano-hoz hasonló klón) ami belül tartalmaz ahhoz hasonló hardver elemeket amiket én is ráterveztem az egyesek által "alkatrész temetőnek" titulált áramkörre, csak az az alapvető különbség, hogy a klónban levő, nem igazán korrektül specifikált hardver összetevők valahogy nem az igaziak. Persze ez valamennyire sejthető volt... Viszont én viszonylag jó paraméterekkel rendelkező alkatrészekből építkeztem, így sokkal kevesebb szoftveres trükközésre volt szükség. Ráadásul a BluePill egész gyors, két páka esetén, az A/D mintavételezés és összes várakozás+beállási idő, +a matek kb 2msec időt vesz el a teljes 40msec-os ciklusból.
Ha nem arduino-ban programoztam volna, akkor ezt a 2msec-ot hátrányok nélkül le lehetne vinni kb. a felére.
(#) sdrlab válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Az nem vitás!!! De nem az offsetjével van a gond(az is elég jelentős), hanem a zajosságával elsődlegesen, és a nehezebben kézben tartható topológiával... Tulajdonképpen bármilyen OPA-t ha beraknék, csak jobb lenne, ami benne van, azt nehéz alulmúlni ))
Következő: »»   72 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem