Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3340 / 3945
(#) Pumuckli válasza Bakman hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Szuper, nagyon szépen köszönöm a választ. Kipróbálom és jelentkezem az eredménnyel.
(#) david10 válasza david10 hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Sziasztok,
A következők a fejlemények.
#3 tétel megoldva.
Jelenleg van 4 modemem és egy telefonom , amiből az egyik a külső modem (ami működik), van két belső Creatix kártya kb. 90%-ban megegyező nyákkal, ugyanolyan chippel (ebből csak az egyik jelenik meg az eszközkezelőben, a másik semmi életjelt nem ad magáról), meg van egy TV-tunerrel egybeépített belső kártyám (ez sem jelenik meg az eszközkezelőben).
Tehát adott két működőképes modem és egy telefon. A PCI kártyát egy teszt gépbe (win7 x86) tettem bele, az eszközkezelőben modemként megjelenik, az "Advanced Port Settings"-nál találtam rá, hogy COM10-ként van jelen. Putty-val akármekkora sebességgel csatlakozok rá, mindig van kapcsolat, AT parancsra bármelyik sebességgel OK-ot válaszol.
Találtam egy másik leírást ami szerint ha összekötöm a két modemet, az egyikről indítok egy hívást (ATD parancs), és a másikról válaszolok rá (ATA parancs), akkor kellene tudjak szöveget küldeni egyik gépről a másikra. Ez így is volt, természetesen a 90-es évek hangja se maradhatott el az ATA parancs beírásakor. Egyedül a kapcsolatot nem tudtam megszakítani szoftverből, csak ha a külső modemet kikapcsoltam/kihúztam a telefonkábelt.

Mi lenne a következő tétel?
Építsek meg egy áramkört ami "telefonvonalat állít elő"? Pénteken nekifogtam megépíteni egy áramkört, ami egy 30 ohmos ellenálláson keresztül 9V-ot ad a telefonvonalra. Erre szükség lesz?
(#) pucuka válasza david10 hozzászólására (») Júl 21, 2019 / 1
 
A modemek, ahogy a telefonkészülék is előfizetői készülékek. Ezeket szembefordítani nem lehet. Mindenképp készíteni kell egy központoldali végződést, ezzel már párhuzamosíthatod az előfizetői eszközöket. De a központoldali végződésnek is feladata van, biztosítani kell a vonal áramot, zárni az egyenáramú hurkot, csengető feszültséget adni, amit majd a modem érzékel.
De az egymásközti kommunikációval is problémák lesznek. Létezik (létezett) olyan modem, amelyiket szembe lehetett fordítani, (US Robotics) de azok elég ritkák voltak, főleg bérelt vonalon szolgáltak.
Szóval az a 9 V édeskevés lesz.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2019
(#) david10 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Oké. Tudol-e egy kapcsolási rajzot linkelni, amire szerinted szükségem van?
(#) Pumuckli válasza Bakman hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Köszönöm szépen még egyszer a segítséget, tökéletesen működik!
(#) Olits hozzászólása Júl 23, 2019 /
 
Sziasztok.A segítségetekre lenne szükségem.Van egy elektromos bicikli kijelző, és van hozzá gázkar.Ha a gázkar nincs a kijelzőhöz csatlakoztatva, akkor a kijelző gázkar dugaszán 5,48V mérhető.Ha hozzácsatlakoztatom a gázkart, akkor a feszültség 4,65V-ra esik.Ha a gázkart fokozatosan lenyomom, akkor a feszültség 4,65V-ról 4,70V ra emelkedik és úgyanigy linearisan emeli a motor pörgését.Tehát 0,01-0,05 V feszültség emeléssel jön a motor forgásba.Szeretnék még venni egy ilyen gázkart a másik bicajomhoz, de sajnos már nem kapható.Az lenne a kérdésem, hogy milyen elektromos alkatrésszel tudnám helyettesíteni ezt a gázkart, ami ugyanezt a feladatot el tudná látni?
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
"Tehát 0,01-0,05 V feszültség emeléssel jön a motor forgásba" ezt lehetetlennek tartom. Mérési hibát gyanítók.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Nem tudom, de ezt látom, ha feszültséget mérek.Tehát a gázkar amikor nincs lenyomva, a feszültség 4,65V.Ekkor a motor áll.Ha lassan nyomom a gázkar gombját, akkor ahogy a feszültség emelkedik akár 0,01V-ot is akkor már a kerék kezd forogni.Amikor már 0,05V-al emeltem a feszültséget, akkor maximális a kerék fordulatszáma.Ez nem egy kínai gázkar, ahol 3 vezeték jön ki belőle, hanem egy Bionx gázkar,és két vezetékes.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Szerintem a vezérlőnek "mondja meg hogy mennyire is van meghúzva a gázkar.
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Így néz ki a gázkar és így a kijelző a tartóval és a kábelekkel.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Tehát egy olyan műszer kellene ami helyettesíteni ezt a gázkart.
Tehát lenne a műszer amelyből kijön 2 vezeték, ami belemegy a kijelző dugaszába(gázkar helye).
Ezen a műszeren ha tudnám változtatni a feszültséget 4,65V-és 4,70V között, akkor szerintem ugyanazt csinálná, mint a gázkar.
De az lenne a furcsa, hogy nincs bemenő meg kijövő plusz -minusz vezeték(dc-dc konverter),hanem csak két vezeték lenne rajta, mint ezen gázkaron.És ennek a két vezetéknek a feszültségét kellene változtassa 0,00 -0,05 V között.
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Még annyi, hogy ugyanezen csatlakozóhoz csatlakozik a fékkar is.És amikor a fékkart behúzom,akkor a feszültség 0 lesz.Igy kapcsolja ki a motort.Ha elengedem a fékkart, akkor a feszültség visszaugrik 4,65V-ra de ekkor még a motor áll.Ha meg emelem a feszültséget, úgy ahogy fennebb írtam, akkor kezd elindulni a motor.Ha meg kihúzom a gázkart a kijelzőből, akkor a kijelző dugaszán a két vezeték között már 5,48V mérhető...
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Most ne nézzétek, hogy a gázkaron két dugasz van,mert az azért van, hogy a gázkart úgy lehet felszerelni, hogy kihúzom, a fékkart a kijelző dugaszából, és közbe iktatom a gázkart, hogy a fékek és a gázkar is működjön.De erre nem lenne szükség, mert ha kijelző dugaszát két fele osztom egy elosztóval, és az egyikbe a gázkart, a másikba a féket teszem ugyanezt csinálja.
(#) Kékróka válasza david10 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
iIlyen kapható, házi telefonközpont néven. Rá lehet dugni négy telefont (vagy modemet), ad vonalat, a telefonokkal fel lehet hívni egymást.... használtan 5000-ért is láttam már. Bár nem igazán értem hogy miért fontos a modemes adatátvitel manapság.

J
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
5mV DC-vel nem fog senki fordulatszám jelet több méteren átvinni. Logikátlan. Ott valami digitális jel kell, hogy legyen. Gondolom nem tudsz rászkópolni.
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
A gázkar vezetéke a kijelzőig rövid, kb 10 cm.Szerintem ez a gázkar ad egy pár mV feszültség változást a kijelzőnek, majd ez ,felerősítve tovább küldi a vezérlő fele.
(#) kendre256 válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Szerintem nem létezik olyan eszement tervező, aki 5-10 mV változással vezérel egy motort. Valami mérési hiba van, vagy valami más változik, pl. frekvencia, áram, kód, stb.
(#) Kovidivi válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Úgy sem hiszi el, akárhányan mondjuk...
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Nekem a multiméter ezt mutatja.Egyebet nem tudok mondani.
(#) proli007 válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Hello! A legvalószínűbb, hogy nem feszültséget, hanem áramot ad a gázkar. Így a kutyát sem érdeklik a feszültségesések. Másik lehetőség a digitális kommunikáció lenne a tápon.
(#) Olits válasza proli007 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Köszi.Akkor azt jelenti, hogy túl komplikáltan működik ahhoz, hogy tudnám helyettesíteni a gázkart valamivel.Pedig egy egyszerű kinézetű, szerintem belől sem túl bonyolúlt műszer...
(#) proli007 válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 2
 
Nem találgatni kellene, hanem méregetni. De ha áramgenerátoros, attól még lehet helyettesíteni.
Vicces! egy mikroprocesszor is egyszerű, csak egy szögletes lap, néhány kiálló tüskével. Pont mint a sündisznó, csak még röfögni nem tud..
(#) Olits válasza proli007 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Ok.Akkor mit ajánlasz mit ,hogyan méregessek?
(#) proli007 válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Szerinted áramot hogyan kell mérni?
(#) Olits válasza proli007 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Potenciométerrel is lehet....Mérjem ki, hogy hogyan változik az áram pár mV változás hatására?
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2019
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Multimétert akartam írni
(#) proli007 válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Jóember! Ha áramot mérsz, mit akarsz a mV-okkal? (Maximum ha csak feszültségmérőd van, akkor egy söntön lehet áramot mérni. Mint ahogy teszi minden multiméter). De egyszerűen a gázkarral sorba kötöd az árammérődet, és húzogatod a gázkart. Aztán majd meglátod mit mutat.
(#) Olits válasza proli007 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Igen. Én is így értettem.
Most nem tudom megmérni.Majd holnap.De ha így van, hogy áramváltozással szabályoz a gázkar, akkor hogyan tovább,mivel tudom helyettesíteni?
(#) Olits válasza proli007 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Egy picit nem ellentmondásos, hogy áramgenerátoros lenne a gázkar, hisz a vezetékei olyan vékonyak mint a hajszál?Ez nem gond neki?
(#) proli007 válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 1
 
Jaj! Hát nem a motoráramot fogja ez szabályozni, hanem csak néhány mA-t, és azzal vezérli az akármidet. Ha igaz, a gázkar mozgatására változni fog a gázkar felvett árama. De Te olyasmit szeretnél tudni, ami még meg sincs. Továbbá a szándékodat sem lehet tudni, mit is szeretnél.
Van egy valamid, amit nem ismerünk, nem lehet tudni mit csinálnál, de ha lehet találjuk ki mit is kellene tenned? A másfél év alatt semmit nem változtál..
Következő: »»   3340 / 3945
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem