Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 52
(#) winkleer válasza szabowo hozzászólására (») Szept 4, 2019 / 2
 
Üdv!

A Földelőszondát a 447-es szabvány kötelezően előírja minden hálozatra csatlakozási ponton. Ennek célja a potenciál rögzítése arra az esetre ha a PEN vezető megszakadna a hálózaton. Ekkor a 3 fázisra elosztott terhelések amennyiben azok szimmetrikusak akkor képeznek egy virtuális csillagpontot aminek a potenciál különbsége Nulla a földhöz képest. Viszont a hálózaton lévő fogyasztók sohasem ideálisak és nem szimmetrikusak, ezért a megszakadt PEN vezető potenciálja el emelkedik a földtöl.A védővezető meg minden nullázott érintésvédelemmel ellátott fogyasztó testéhez elvezeti amit meg lehet érinteni. Sőt az "EPH" hálózat is a fürdőkádra víz- gázcsőre stb amit meg lehet érinteni. Ez ellen próbál védelmet nyújtani a minden csatlakozási pontra előírt Földelő szondák amik Földelési ellenállásukon keresztül igyekeznek visszahúzni a PENT-t az ideális Föld potenciálhoz. Természetesen ezt csak részben tudják teljesíteni , lévén ellenállásuk van és ezért van előírva minden csatlakozási pontra . Így "sok " földelési ellenállás paralel eredője közelít az ideálishoz. A cél az érintési feszültség csökkentése.
Kérdésedre visszatérve azért nem elég érintésvédelmi célra , mert (jellemzően 10 Ohm) ellenállása folytán meghibásodáskor nem folyik rajta elegendő hibaáram, hogy a "betáplálás önműködő lekapcsolása" érintés védelmi mód megfelelően működjön. Ezt egy előttem szóló már más szavakkal leírta. Ez utóbb említett eset a TT rendszer hátránya kisfeszültségen. Éppen ezért nem is alkalmazzák!
Remélem érthető volt!
(#) szilva válasza Bakman hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Köszönöm a választ. Ajánlott vagy kerülendő márkákkal kapcsolatban nincs esetleg javaslatod? Vagy egy villanyszerelő boltban amit árulnak, annak mindnek egyformán jónak kell lennie?
(#) szilva válasza proba hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Az természetesen meglesz.
(#) Bakman válasza szilva hozzászólására (») Szept 5, 2019 / 2
 
Elméletileg mindegyik teljesíti a követelményeket. Nagyobb létesítményekben az Eaton és Siemens márkákat részesítik előnyben. Mindkettőhöz volt szerencsém, tényleg jók, nagy múltú cégek.
(#) gszabo1 hozzászólása Szept 9, 2019 /
 
Keresek egy olyan szakembert, aki türelmesen át tudna nézni egy hálózati hibát és megoldaná garanciában:

A Fi relé néha leold, mindig csak esős időben, főleg éjjel

Kistarcsán egy családi házban van a hiba 2 éve (Fi relé csere nem oldotta meg a hibát), amióta ideköltöztünk, előtte állítólag nem oldott le.

A hűtőszekrény biztosítékának (azon van a Bosch kazán, mosógép és mikró is) direkt fázist adva egyből leold viszont a Fi relé, érdekes...

Csak Fi relé hibák korrekt és műszeres hibakeresésében jártas gyakorlott szerelőt keresünk, köszönöm
(#) VIM válasza gszabo1 hozzászólására (») Szept 9, 2019 / 1
 
Szia!
Idézet:
„mindig csak esős időben, főleg éjjel”
ez elég érdekes de több kérdés is felvetődik ebből kifolyólag. A házon kívül a külső falon van e konektor vagy egyéb, áram alatt lévő csatlakozási lehetőség? Van e melléképület és ott szintén van e ilyen szabadtéri beázásnak kitett villamos csatlakozási pont. Bármi ami kültéren csatlakoztatva van, pl. mozgásérzékelős lámpa ami csak az éjszaka fog bekapcsolni ha "bekapcsolja" valami kisállat a mozgásával. Ezeket kellene először számba venni és ellenőrizni nem-e beázik valami a kültéren elhelyezett világítási és egyéb csatlakkozási pontok közül valamelyik.
Idézet:
„előtte állítólag nem oldott le.”
nem kell mindent elhinni és utólag már azt mondanak amit akarnak.
(#) Elektro.on válasza gszabo1 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Idézet:
„Keresek egy olyan szakembert, aki türelmesen át tudna nézni egy hálózati hibát és megoldaná garanciában:”


Ez a "garanciában" -t én nem egészen értem.
Minden másban VIM hozzászólása a mérvadó.
(#) pucuka válasza gszabo1 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Garanciát csak annál a szerelőnél tudsz érvényesíteni, aki szerelte, vagy aki utoljára hozzányúlt.
(#) gszabo1 válasza VIM hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Lehet a garázs feletti mozgásérzékelős lámpa...nekiálltam ellenőrizni, de most esik úgyhogy elhalasztjuk...ezt éri egyedül valahogy az eső, lehet itt keresendő a baj forrása
(#) VIM válasza gszabo1 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
De most őszintén .... ilyesmi nem jut eszébe az embernek, hogy ha van ilyen kültéri kapcsolója, világítása stb. amit eső áztat azt kellene először gyanúsítani? Nekem egy nyugati falon lévő külső aljzat volt kitéve a csapó esőnek és egyszer csak megszólalt az FI relé egy esős napon. Hát semmi kétségem nem volt más felől mint, hogy azt szedjem szét elsőnek ilyen esős esetben. Persze, hogy az volt a nedves gyöngyözős vizes. Most nálunk is esik rendesen ...
(#) gszabo1 válasza VIM hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Pedig nyoma sincs benne viznek vagy beázásnak...tök száraz az egész belül
(#) VIM válasza gszabo1 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Kötésdobozok amiben a vezetékek összekötése történik, lámpatestek foglalatai ... csak példázódni tudok, vizsgálódni Neked kell vagy a szerelőnek de annak is Neked kell elmondani, hogy hol mi található. Ha nem ismered még egészen a ház elektromos rendszerét és kötéseit, nehéz lesz megtalálni a hibát.
(#) proli007 válasza gszabo1 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Hello! Nekem ezzel kapcsolatban volt egy tanulságos esetem. A barátom tanyájába szereltem fel egy Fi relét. Egy idő után ez néha napján leoldott. Amikor kimentünk megnézni, már nem volt vele probléma, de gondosan átvizsgáltunk mindent. A pincében valamikor a télen állhatott a víz, amely abból is kiderült, hogy az üres műanyag 120l-es hordó feldőlt. Tehát nem volt az kevés. Nos a pincében lévő konnektornál volt a gond. A párás levegő a műanyagcsőben lekondenzálódott és visszafolyt a konnektor felé. Átvezetést okozva a fázis és a védőföld pont között. Aztán a hiba azért szűnt meg, mert a tartós kis áram megette a fázis rézvezetékét úgy hogy a drót vége már a szigetelés alá "húzódott vissza". Így a hiba idővel "önmagától" megszűnt. Nem is találtam volna meg, ha nem bontottam volna le minden doboz és konnektor tetejét egy zseblámpás szemrevételezés erejéig. Ekkor láthatóvá vált, a réz oxid kirakódás. A doboztetőt újra tömítettük, a csőszakaszba pedig gumigittet dugtam be. Így abban a levegő nem tud áramolni, így kondenzáció sincs. De egy ilyen jellegű hiba meg tudja keseríteni az ember életét.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Hasonló élményem nekem is volt.
Csak hamarabb kiderült, hogy beköltözött egy csiga a konnektorba, miután bedugtam a fűnyírót.
Annó feltettem róla a képet, de most nem találom.
(#) gszabo1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2019 1 /
 
Ezek után nem tud senki meggyőzni, miért fontos a Fi relé beépítése...túl modern világban élünk már...
(#) VIM válasza gszabo1 hozzászólására (») Szept 9, 2019 / 1
 
.... most lehet, hogy akkor azzal a probléma kérdéssel fordulnál valamelyik fórumhoz, hogy miért ráz a csap vagy a fürdőkád. Hidd el, hogy az rosszabb, mint az időnkénti áramkimaradás. Nagyon is fontos az az FI relé éppen azért, mert modern világban élünk.
(#) gszabo1 válasza VIM hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Ez igaz, de ha ráz a csap, akkor könnyebb a hibakeresés...

Itt az egyik szomszéd elutazott nyaralni, mire hazaértek, a Fi relé leoldása miatt elromlott minden a hűtőjükben...
(#) Bakman válasza gszabo1 hozzászólására (») Szept 9, 2019 / 2
 
Még mindig jobb, mintha a szomszéd romlott volna meg...
(#) gszabo1 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Nem ismerem a szomszédot, lehet már kicsit romlott is...
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
És akkor még nincsen említve az, hogy ha négykézláb, a kádba ülve megnyalom, akkor csíp a csap...
(#) gszabo1 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
az lehet vizkőoldó akkor, nem áram
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Vagy a második sorban az ötödik kismegszakítót amikor visszakapcsoltam, akkor ment le a Fi-relé, akkor megvan, a zárlatos kenyérpirító okozza a Fi-relé leoldását.
Hát ezért érdemes szelektíven szerelni, könnyebb megtalálni, melyik áramkörben van a hiba forrása és okozója.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2019
(#) proba válasza gszabo1 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Lehet valóban szükségtelen sokan megússzák anélkül is.... Egyik helyen a kültéren fa gerendára szerelt konnektor párásodott le. Némi szikrázás után leverte szerencsére az automatát, de addigra már fekete volt alatta a gerenda. Most megúszta a ház. Hidd el nem azért van, hogy megkeserítse az életet. Normális szerelésnél csak akkor old le, ha oka van, de akkor sokkal nagyobb kártól óv meg. Lehet védekezni, hogy nálunk normális szerelés van, de ez megbukott azon, hogy a FÍ leoldogat. Mondjuk én akkor szereltem fel, de nagyon gyorsan (még kötelező sem volt), amikor az egyik ismerős fiatal anyuka két szép kislányt hagyott árván, egy elektromos fűnyíró miatt.
Ezzel a mondattal viszont nem tudok mit kezdeni:
Idézet:
„A hűtőszekrény biztosítékának (azon van a Bosch kazán, mosógép és mikró is) direkt fázist adva egyből leold viszont a Fi relé, érdekes...”

Ha arra is leold, akkor már közelebb vagy a hibához. Vagy azon a körön van fázis/nulla - föld szivárgás, vagy egy másik körön nulla föld zárlat/szivárgás, és a megnövekedett áram már arra is utat keres. Mellékesen egy szigetelési ellenállás mérés, akkor is ki szokta mutatni a hibát, amikor a FI relé még csak gondolkodik. Ha leoldás után akár egy két napra átmérik a hálózatot, tuti meg lesz a hibás rész.
Bár ha szakembert keresel, teljesen felesleges infókkal terhelünk.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2019
(#) elektrorudi válasza gszabo1 hozzászólására (») Szept 10, 2019 / 1
 
Nem véletlen, hogy a hűtőszekrényt mindig külön áramkörre és külön Fi relére teszem. (kombi Fi relé)
Aztán, ha ezt a T. villanyszerelő vagy tulajdonos okosan "felülírja", majd jönnek az általad említett problémával, csak megvonom a vállam.
Volt rá eset, hogy ez másnál is megtörtént, azzal a különbséggel, hogy egy nyaralóban történt, ahová csak hetek múlva mentek vissza. Az egész éves horgászás eredménye került a kukába, sőt a hűtőszekrény is, mert gyakorlatilag kimoshatalan volt a szag.
(#) gszabo1 hozzászólása Szept 10, 2019 /
 
Hát lesz időm gondolkozni, elutazunk most egy időre.
(#) ötfelezős válasza Elektro.on hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Én igen. Arra gondol, hogy amikor tartja a markát, akkor nem azért nem lép fel a lekapcsolódás, mert éppen nincs kedve, hanem azért, mert megtalálta az okot.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Egyrészt:
Idézet:
„a pár olyan szinten tanulatlan és aluliskolázott, hogy szó szerint nincsenek tisztában az áram fogalmával, így azt sem tudhatják, milyen veszélyeket hordoz magában az villanyvezetékek helytelen használata.”
Másrészt:
Idézet:
„ismeretlen személy segítségével a lakásukba úgy vezették be az elektromos áramot az utcai hálózatról, hogy a légkábelre egy kampót akasztottak. A vezetéket a szobaablakon keresztül a folyosóra vezették az áramot, ami további elosztó vezetékeken jutott a hűtőszekrényig.”
Nagy valószínűséggel a "villanyszerelő" sem volt a helyzet magaslatán, hacsak a póznát nem számoljuk bele. Nyílván nem vicces a dolog, de ez a két idézett rész a legszomorúbb.
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
De volt biztosítóberendezés, csak villanypásztorként működött.
(#) ötfelezős hozzászólása Szept 20, 2019 /
 
Ezeket a szelektív dolgokat imádom. Azt tudja, hogyan kell jogtalanul vételezni, azt nem tudja, ami neki jól jön, ha nem tudja.
Következő: »»   40 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem