Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Nálad ez úgy csapódik le, hogy erre sem gondoltak.
![]()
Valóban nem az (én is ezt írtam), de ha már ez a téma címe, ne legyen már tele pocskondiázásokkal.
Nézd a technologiához hozzátartozik a környezet is - amit sokszor elfelejtenek, mint itt is. Igy hiába épitik oda a csilvili gyárat, ha minden más hiányzik.
És nem biztos, hogy egy uj gyárnak azzal kell foglalkoznia, hogy kiépitse az alapvetö infrastrukturát a törvenyhozo mielött ilyen nagyszabásu terveket indit, szintén tisztázhatta volna, hogy megvannak-e az adottságok. És nem akkor kellene levegö után kapkodni amikor már ott áll a 40 milliárd dolláros befektetés.
Az az oktatási célt szolgálta, hogy mérni tudjátok a generátort is, meg a motort is. Nálunk is volt hasonló a villamos gépek tanszéken.
![]()
Azért megnéztem volna a nagy beruházást tervező cégek szakembereinek az arcát, ahogy bámulnak maguk elé a fejüket vakargatva, hogy ezt hogy a fenébe nem vették figyelembe.
![]() Ez sajnos cumi, pedig az USA volt a chipgyártás egyik bölcsője, csak a nagy globalizációban leszoktak a teljességben gondolkozásról. Viszont ha megvan az akarat, meg a tőke mögötte, akkor biztos megoldják majd. ( Ahogy nálunk is volt magyar narancs, csak elhatározás kellett. ![]() Az ösztöke megvan. Ha Kína lerohanja Taiwant, és sok-sok évre befagy a legkorszerűbb chip rendszerek exportja, akkor az egy olyan felfordulást okoz a hightech üzletmenetben, ami felboríthat minden jelenlegi állapotot. Kína ténylegesen is átveheti ezen a területen a vezető szerepet. Bár az egy enyhe pozitívum, hogy a chipgyártás szívét adó legkorszerűbb fotolitografikus gyártó rendszereknek szinte egyedüli szállítója egy holland cég. A hozzászólás módosítva: Hé, 11:59
Ha Taiwant kínának tekintjük, akkor necces, de a népi Kína maga még messze nem tart ott a mai csúcstechnológiában.
Főleg ha a félvezető technológiákra, kvantum gépekre gondolunk. Gépgyártásban, vegyiparban, sok helyen már felzárkózott, és elég gyorsan fejlődik. A hozzászólás módosítva: Hé, 12:06
Tényleg nem érted vagy szándékosan nem akarod érteni?
Írj pl. arról, hogyan készítik a közel vegytiszta vizet és ne arról, hogy már megint rosszul végzik a munkájukat egyesek. Ez érdekes réma lehetne.
Az alap az volt, hogy a taiwani gyár pontos másolatát épitik meg, ami müködik és termel természetesen taiwani munkásokkal, taiwani környezetben.
A kultura meg a mentalitás nem okvetlenül tartozik a tervezö asztalra, meg ugye az USA a korlátlan lehetöségek országa. Azt meg tudjuk, ha valaki befektetöket csalogat akkor meg a csillagokat is megigéri az égböl. És többek között pár évtizede azért telepitettek ilyen gyárakat Ázsiába, mert ott jobbak voltak a feltételek. Azaz mindenki tudta az okokat ( már aki ilyen beszámokat olvas), csak ugye erröl nem igen beszéltek, beszélnek Az ilyen gondokat nem igen lehet pénzzel megoldani. Az biztos, hogy a gyár majd elindul. ( ha közben el nem adják), de már most látják, hogy a chipek drágák lesznek, arra meg majd kitalálnak valamilyen vámot vagy szankciot, hogy piacot csináljanak a hazai chipeknek. Itt csak egy baj van, higy ugyanaz a tulajdonos Arizonában és Taiwanon, ahol már vagy 2 tucat ilyen gyár müködik és termel féláron.
Oh persze ezeket majd a nyilvánosság meg a te orrodra kötik, föleg olyan stádiumban amikor még csak részben müködik a viztisztitás. Ha az valoban sikerül, akkor azon millárdokat lehet majd keresni.
Mint mondtam, ha ez valakit nem erdekel, nem kell olvasnia, söt be sem kell kapcsolodnia a beszélgetesbe. Valoszinü több embert erdekel - föleg manapság - mi mindennel jár az USAba telepiteni egy high tech üzemet. És nem okvetlenül a müszaki problémák a döntök. ( azokat meg lehet oldani) , de azt nem, hogy Ázsiában egy gyártosorhoz 50-60%-l több embert lehet beültetni, mint az USAban a méretek miatt.
Kérjük, a beszélgetés ne vegyen politikai irányt!
Az szerintem igenis érdekes, hogy egy olyan elgondolás, ami szerint egy gyár ikertestvérét felépítve a bolygó túloldalán, milyen más körülményeket teremt, ami miatt az ikertestvér működése mégsem lesz ugyanolyan olajozott, mint az eredeti környezetben.
Én szurkolok az amcsiknak a sikerért, mert régóta látszik, és most már egyre többen felismerik, hogy a globalizáció amellett hogy egy jó dolog, de a kiéleződő versenyhelyzetben, ahol már összecsapnak a gazdasági érdekek, jelenthet hátrányt, és kiszolgáltatottságot is. Elég csak a ritka földfémek kitermelésének elhanyagolására gondolni a gazdaságilag fejlett országokban. Ami ugye most visszaüt rendesen.
Nyilván összeültek a részvényesek, asztalra tették az állami támogatásokat, a belengetett vámtételeket, az elvárásokat a hazai termelés bővítéséről, és ezt az ikergyár koncepciót tartották jónak, megvalósíthatónak. Minden ilyen óriási volumenű beruházásban vannak kockázatok, előre nem látott tényezők, amik gondokat okozhatnak.
Szerintem várjuk ki a végét, hogy mire jutnak. Aztán ha tíz év múlva kukorica kombájnokat látunk ott betakarítás közben, vagy csilivili high tech ipari komplexumot, akkor lehet levonni a tanulságokat. ![]()
Ez a gyár már kb 10 éve épül, akkor még a vámokrol szo sem volt.
Nyilván részvényesek orra elött ott volt mézesmadzag, állami támogatás, lakatlan szüz stabil vidék meg az amerikai piac. ( otthon ilyenröl még álmodni sem lehet). A többi kérdéssel meg csak az épités folyamán szembesültek. Én jártam a vidéken egészen a gyár kapujánál, tudom kb. Hogy milyenek lehetnek a viszonyok. Phoenixben a szomszéd akár 3 orányira van autoval, a szomszéd nagyváros meg akár 5-6 orára és ilyenkor kb 45-50 fok meleg van. A TSMC meg több hatalmas épületböl áll a googlen meg is lehet nézni. Most éppen arrol megy a vita, hogy mit is jelent egy meglevö gyárt egy másik kontinensen helyi anyagokbol helyi munkásokkal épiteni, ha még a malter meg a tégla sem ugyanolyan, és ez egy nem akármilyen komplexum ami még a levegö páratartalmára is érzékeny.
Megnéztem a műhód képét. Jó nagy gyár, és még alapoznak pár épületet. A napelem parkja is terjedelmes.
Én drukkolok nekik, hogy siker sztori legyen. Unokáimnak majd szükségük lesz bombázó processzorokra 10-15 év múlva. ![]()
En 2023-ban voltam ott és akkor azt mondták, hogy már régen épitik. Már akkor is 2 épület állt. Es éjjel nappal embereket kerestek minden TV csatornán.
En a sajtotájékoztaton hallottam kb két hete, hogy 2024es probaüzemet leállitották, mert nem voltak megelégedve az eredményekkel. Idézet: „En 2023-ban voltam ott és akkor azt mondták, hogy már régen épitik.” Idézet: „En a sajtotájékoztaton hallottam kb két hete, hogy 2024es probaüzemet leállitották, mert nem voltak megelégedve az eredményekkel.” Láthatunk képeket? ![]()
Az a Gina tartotta a TVben láttam, aki a Majkimester által berakott oldalon volt. Ugy látszik ö kommunikál a részvényesekkel. 2023ban az ott lako barátom vitt oda megmutatni a gyárat.
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:40
Elég jo a cikk, ez is azokbol meritett, ahonnan én is szedtem az infokat. Engem csak az arizonai gyár érdekelt. A tegnapi link alján is voltak infok a gondokrol.
Onnan egyelöre kizárolag az amerikai piacra terveznek chipeket gyártani, ezért emeltem ki az árkülönbséget. A magyar cikkben csak 20%-l irnak, én olyan forrást is találatam, ahol akár 50%-l is drágábbak lehetnek. Kiváncsi leszek majd mit szolnak ehhez az amerikai vevöik. Igaz most az a szlogan, hogy az arizonai chipek „jobbak“ lesznek. Nehéz eldönteni miben és miért, föleg ha az házon belül van.
Itt van némi nézegetni valo a Gyrobuszrol aminek az 50-s években hivták.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:06
"arizonai chipek „jobbak“ lesznek"
https://www.hpc.rs/news/worlds-largest-chip Nem tudom, hogy vagytok vele, lassan a számokat sem tudom leírni, hova halad a chipgyártás. Ebből 2048 összekapcsolva... jó öreg 4MHz-es Z80.
Csak az a baj, hogy elöbb utóbb ennek vége lesz, mert fizikailag is nehéz lesz 1 nm alá menni. Ahogy a frekvencia növelésében is eljutottunk a plafonig. Persze az kérdés marad, hogy kell-e a méreteket tovább csökkenteni, vagy inkább a HW adta lehetöségeket jobban kihasználni, mert ott még elég nagy a játszotér.
Egy filmecske egy helyes bennfentes szakembertöl, jo képekkel es érdekes mondanivaloval.
TSMC Arizona
Folyamatosan felvetődik a kédés (és a válasz), hogy mikor érjük utol a nyugatot? Attól függően, hogy ki válaszol, 8-105 év közötti időt szoktak megjelölni. Az a baj, hogy rossz a kérdés. Nem a nyugatot kellene célként kitűzni, hanem a (távol)keletet!
Pályám kezdetén, majdnem "félvezetős" lettem. Szerencsére nem lettem az. Mit látnánk most, ha körülnéznénk a MEV-ben? A Gondviselés tudja, hogy rendezze el a dolgokat. ![]()
Ez elég komolytalan. Ennél olcsóbban valódi, ipari termékként is megvehető: Riello VDC / VDC-XE flywheel UPS
Talán még így is rossz a kérdés... Nem "utolérni" kell bárkit is, hanem az adottságainkat és a lehetőségeinket kell folyamatosan, a lehető legjobban kihasználni!
Amiben jók vagyunk, azt tovább erősíteni (hogy ne maradjunk le a fejődésben, és később is jók legyünk), amiben kevésbé jók, azt egy átlagos szintre növelni (hogy legyen honnan ugrani egy adódó lehetőség esetén).
Van amiben jók vagyunk, csak ezt állami oldalon is kellene végre dotálni. Csak egy személyes érintettségű példa: Energiatárolás szódavízben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |