Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő hídba kötése
Lapozás: OK   7 / 9
(#) Lalle hozzászólása Jan 15, 2013 /
 
Sziasztok

A p1 trimmer mit szabályoz?
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) Lalle hozzászólása Jan 15, 2013 /
 
Sziasztok
Másik kérdés a TL072 ic - ből eggyel is megoldható lenne a kapcsolás, vagy zavarná egymást a két jel?
(#) trapacska hozzászólása Júl 19, 2013 /
 
Sziasztok! Mi történne, ha építenék 2 darab "egyforma" erősítőt, autósat 12v-ról. Pl tda1562q-val, az 2 ohmon kb 60W. Azaz ha szépen párhuzamosan kötném őket akkor 60w/12v = 5A azaz 10A-t venne fel és kb 120w kaphatnék. Rengeteg videóban láttam, hogy a tuningmesterek vagy 10 erősítőt kötnek párhuzamosan. Szerény személyem szerint, még akkor is érdekes lenne, ha a legjobb minőségű alkatrészeket használnám, valamennyi eltérés akkor is lenne a kettő között, és lehet hogy kinyírnák egymást. De ebben nem vagyok biztos. a 1562 az a 2 buffer kondival duplázza a 12V-ot, szóval gondoltam viszonylag nagy a "tűrőképessége"(gondolok itt a feltöltés, kisülés lökésekre). Valamint arra is gondoltam, hogy 1 kétoldalas nyákra építeném, és még a forrasztási pontok is ugyanott lennének. Ilyentéren úgygondolom, hogy kiküszöbölhető lenne az alkatrészek eltérése. Az alsó ic ugyanolyan pozícióban lenne mint a felső, és lefelé is meg felfelé is ugyanakkora lábmeghosszabbítást alkalmaznék. Ha még ez után is kiütnék egymást, gondolkodtam azon is, hogy izmosabb diódával az egyik erősítő a színuszom felső részét, a másik erősítőm a színuszom alső felét továbbítaná csak a hangszóróhoz, ezáltal el lenne különítve a 2 erősítő egymástól és elméletben akkor 60w jutna a membrán kifele löködésére, valamint a másik erősítőtől 60w jutna a membrán befelé löködésére. Nemtudom kísérletezett e valaki ilyesmivel?(ez lehetségesegyáltalán?(sajnos a bemeneti jelet nem elég szétválasztani)) Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) Kovidivi válasza trapacska hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Szia!
Ez az erősítő Class-H-s, ami nem tudom, hogy mit jelent, de maradjunk a fizika törvényeinél.
Tehát van egy 12V-ról 2 ohm-ra teljesítő erősítőd, az nem tud leadni 40W-nál több teljesítményt úgy, hogy még ne torzítson túlságosan. Ha ez az IC tápfeszültséget is emel, akkor majd utólag értelmezd át az irományom a te értelmezésed szerint! Ha párhuzamosan kötsz két ilyen IC-t, akkor 2ohmra még mindig csak 40W-ot fog leadni. Viszont ekkor már terhelhető lesz 1 ohmmal is, mikor kb. 80W kimenő teljesítményed lesz, viszont kb. 10-12A-es áramcsúcsokkal, szóval melegedni fog a vezetősáv, meg vastag kábelek kellenek! Csak azt nem tudom, honnan fogsz szerezni 1ohmos hangszórót. Maximum 2x2 ohmos hangszórót tudsz bekötni, de én nem alkalmaznám. Ekkora áramokat nem egészséges vezetni!
Hogy ne nyírják ki egymást, rakni kell a kimenetre 1-1 db soros ellenállást, mondjuk 0.05ohmot. Ezen feszültség fog esni, tehát a 80W máris kevesebb lesz.
Ha jól értem, két IC-t szeretnél ugyanolyan pozícióba rakni, egyik a nyákra felülről, a másikat pedig alulról, akkor az IC lábai nem ugyanott lesznek! Próbáld ki! Az izmosabb diódás szinuszhullám felezést felejtsd el! A dióda 0.4-0.6V alatt nem nyit ki, borzasztó torzítást okozna!
Ha nagyobb teljesítményt akarsz, akkor nagyobb tápfeszültség kell. Vegyél egy autós erősítőt, két IC árából (16eFt) simán veszel már egy 150W-osat használtan!
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) fishme hozzászólása Nov 18, 2013 /
 
Hello
Van 2 db tda 7294-es kitem kb +-50v (minimum pontosan nem emlékszek régen építettem) a tápfesz és hídba szeretném kötni őket hogy hajtsanak egy 4 OHM 200/450Wattos mélyládát vissza olvastam a hozzászólásokat és az lenne a kérdésem hogy fázisfordítás nélkül megoldható valahogyan a híd kapcsolás vagy minden féleképp építenem kell egy fázisfordítót ?
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2013
(#) fecameca válasza fishme hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Hello! Mi itt a probléma? Van fent rajz róla rengeteg. Így kell bekötni: Nem kell hozzá semmi plusz fázisfordító.
(#) reloop válasza fishme hozzászólására (») Nov 18, 2013 / 2
 
Szia! Bővebb választ a TDA7294 témában kaphatsz a kérdésedre.
A 4 ohm-os hangsugárzó sajnos túl nagy áramterhelést okozna hídkapcsolásban, alkalmazása egyáltalán nem ajánlott.
(#) Bandi_05 hozzászólása Nov 29, 2013 /
 
Sziasztok szeretném segítségeteket kérni egy dologban.Van 2darab 8ohmos hangszóróm 400W.Szeretném hídba kötni de egy kanálisra hogyan kellene összekötnöm a kábeleket hogy 4 ohmot kapjak ? ?


Előre is küszönöm a válaszotokat
(#) reloop válasza Bandi_05 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Szia! Erősítőt lehet hídba kötni, terhelésre ez nem értelmezhető.
A hangszóróidat vagy sorosan, vagy párhuzamosan kapcsolhatod össze. Esetedben a párhuzamos a megoldás.
(#) Bandi_05 válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Úgy érted az egyik hangfal rendesen + : - a másik hangfalat ugyan arra a kanálisra csak ellentétesen?Ha jól értem a párhuzamos szót
(#) reloop válasza Bandi_05 hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Lerajzoltam.
(#) Bandi_05 válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Nagyon köszönöm a rajzot,most már minden világos
(#) hellboy0102 hozzászólása Ápr 5, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!

Segítségeteket kérem, egy 4x40 wattos erősítővel kapcsolatban. Érdekelne, hogy lehetne -e valahogy úgy bekötni a hangszórókimenetet, hogy egy darab 160 w-os kimenet legyen belőle?
mellékeltem, egy kapcs rajzot, hátha segít.

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Kovidivi válasza hellboy0102 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /
 
Hello. Nem lehet, ez már hidalt erősítő. Esetleg párhuzamosan kötheted ankimeneteket, és ráraksz 1ohmos hangszórót. De ennek semmi értelme, és akkor is csak 60W-ot kapnál kb., ha csatornánként tudja a 20Wot. Új erősítőt kapsz már 10eFt körül, 100W felettit.
(#) hellboy0102 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /
 
Értem, köszi!
(#) T.Deddy hozzászólása Máj 13, 2014 /
 
Sziasztok.
Próbáltam a lehető legtöbb hozzászólást és topicot végignyálazni, hogy megtaláljam a kérdésemre a választ, de arra jutottam, hogy kérdezek mielőtt valami hülyeséget csinálok!
Szóval adott 2 erősítő:
Pioneer A-225
Kenwood KRA5020
A helyzet, hogy szeretnék hangfalakat csinálni, történetesen kettő közép-magas sugárzót és egy mély ládát.
Hogy lenne szerintetek célszerűen kiviteleznem?
Mert arra gondoltam, hogy az egyik erősítőt hídba kötném (itt kezdődnek a problémáim) hogy nagyobb teljesítményt érhessek el, ez menne a mélyre a 2 másik pedig a másik erősítőről sztereóban szólna.
Melyik erősítőt mire hasznaljam (használhatom) a jobb teljesítmény érdekében (nagyon szeretem a lágy, szépen szóló basszust).
Kérlek benneteket, hogy tegyétek félre a mélyfizikát és érthetően írjátok le nekem!
Előre is köszönöm a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
(#) Inhouse válasza T.Deddy hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Tartok tőle, hogy nem járható út.
Ugyan nem hidaltak a végfokok alapból, de több tényező is nehezíti a helyzeted:
- kellő hozzáértés hiánya, bonyolult belső felépítés
- minimum terhelő impedancia 8ohm, tehát hídban 16ohmos mélynyomót tudna üzembiztosan hajtani
Jobban jársz, ha 2 "mélynyomót" hajtasz a két csatornával.
(#) -Thomson- hozzászólása Szept 10, 2014 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Olyan kérdésem lenne, hogy van nekem egy TDA1557Q IC-m amit egy 20W-os mélynyomóhoz (ilyen kis pár ezer forintos cucc) szeretnék használni, de nekem elég lenne, csak egy csatorna, hogyan tudnám azt megoldani, hogy csak az egyik műverősítője menjen, ne mind a kettő, vagy ez nem megoldható? Mert arra is gondoltam, hogyha nem lehet külön bekötni a végerősítőket az IC-n belül, akkor hídba kötöm, persze fázisfordítóval ahogyan azt kell, és akkor 40W-os lesz az erősítő rész, amihez lenne is egy hangszóróm, de addig nem akarom áttenni, amíg meg nem oldódik az imént említett kis probléma!
Azért szeretném külön, mert 20W-hoz elég volna csak az egyik oldal, a másik fölöslegesen ne menjen, de ha a hídba kötés megoldható ennél az IC-nél úgy, hogy ne menjen tönkre akkor kicserélem a hangszórót! egyébként a 20W-os hangszóró az 4 Ohm-os! A válaszokat előre is köszönöm!
(#) reloop válasza -Thomson- hozzászólására (») Szept 10, 2014 / 1
 
Szia! Az IC kimenetei eleve híd kapcsolásúak, ez már tovább nem fokozható. A használaton kívül csatorna bemenetét kösd testre, ne zavarja a másik működését.
(#) -Thomson- válasza reloop hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Rendben, akkor úgy lesz! Köszönöm!
(#) djv hozzászólása Ápr 29, 2016 /
 
Diszkótechnikai erősítőt szeretnék felturbózni, mely tervem gyorsteszt alapján működőképes, de ezt panelra kéne megalkotni, amihez segítségre lenne szükségem.

Adott egy 2kW-os erősítő (Omnitronic P-2000) (2x1000W 4ohm sin) és 2db egyenként 8ohm-os hangfal. A hangfalak (Omnitronic DX-2522) egyenként 1200W szinuszos teljesítményre lennének képesek, ám az ohm-értékük miatt az erősítő 500-500W-al hajtja csak őket. Bridge/Paralel módnál 4 ohm-os lenne az értéke így 1000/1000W-al lehetne hajtani, ám elveszne tőle a sztereó hangzás.

A megoldás egy fázisfordító és egy hangváltó (az egyik oldalra) még az erősítő bemenete előtt (és a hangfalak átkábelezése).
Számítógépen program segítségével tudtam szimulálni és működik a dolog... úgy hogy a hangfalakból 2 külön érpárt vezetek ki ("A" közép és magas, "B" mélynyomók). Így az "A" marad az erősítő L és R oldalán, mint eredetileg, ám a "B" az erősítő kimeneteinek pozitívjaira (L+ R+) csatlakozik csak mindkét oldalnál.

Jelen tesztemnél első körben kettéválasztottam a hangot 600Hz-ig (mély) és 600Hz feletti (közép/magas) részre.
A 600Hz alatti részt fázisfordítottam, majd visszahelyeztem a módosítatlan 600Hz feletti hangokhoz.
Ez így normál sztereó módban azt az eredményt adja, hogy eltűnik a mély a zenéből (középen hallgatva), mert kioltja egymást. Ám ez nem probléma, mert csak a magasakat vezetem ki az "A" hangszórókba. Viszont az erősítő kimeneténél a két pozitívra kötött "B" hangszóró az eredeti cincogás helyett egy dinamikus mélyet kapott ezzel a fázisfordítással és a magasak sztereó hatása nem változott.
(Az erősítő hangfalkimeneteinek negatívjai össze vannak kötve, így egyszerű "B" hangszóró "R+ L-" bekötéssel nem volt megoldható a probléma.)
Sima fázisfordítás hangvágás nélkül a sztereó hatás romlásához vezet (középen hallgatva rossz a hangzás).

A kérdésem az lenne, hogy ezt "analóg módon" panelon, hogyan tudnám elérni egyetlen kapcsolással, hogy minden vágás és fordítás végbe menjen:
1. A mély és a magas egy (lehetőleg utólag hangolható) frekvencián (200-2000Hz) pontosan vágható legyen (ne ívesen vagy csak nagyon kis keresztcsatolással a minél kisebb hangzásvesztéshez) és ez 2 külön kivezetésre kerüljön (Hi-Lo)
2. A mély (Lo) sávon fázisváltás történjen.
3. A mély (Lo) és a (módosítatlan) magas (Hi) ismét összekeveredjen és egyetlen kivezetésen jelenjen meg (Hi-Lo, azaz a teljes hangtartományban) az eredeti bemenettel megegyező hangerővel.


Maga a terv elég buhera, de teszt alapján működik és így az ohm-értékek változtatásával közel dupla teljesítmény érhető el anélkül, hogy a sztereó hatást elveszíteném, vagy még egy erősítőt vásárolnék (pl. csak a magas hangszóróknak)... és csak egyetlen oldalhoz kellene ezt a kapcsolást elkészíteni, amit fordítani kell.

Minden ötletet, rajzot, esetleg nyáktervet köszönettel vennék a hozzáértőktől (lehetőleg kompletten érdekelne, ami minden funkciót ellát).
Mivel diszkótechnikáról van szó, minél jobb hangminőségre szeretnék törekedni, tehát nem feltétlenül a legolcsóbb, inkább a legjobb megoldás érdekelne.

A "sufnituningért" elnézést, de használtan is 60-80e Ft még plusz egy erősítő, ill. a 4ohm-os hangfalak is 2x-es árban lennének, mint a meglévő 8ohm-osak és ez a kapcsolás az említett összegekhez mérten filléres dolog, így inkább ezen az úton szeretnék célba érni... csak az elektronikához ilyen szinten már nem konyítok.
(#) reloop válasza djv hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Szia! A "B" hangszórócsoportból 4 vagy 16Ω eredő ellenállást tudsz előállítani, tehát vagy túlterheled az erősítőt, vagy változatlan lesz az elérhető teljesítmény.
Papírforma szerint a P-2000-es 625W-ot ad le 8Ω-ra, ez úgy tökéletes a DX-2522 számára ahogy van. Ha fel is húznád a teljesítményt 1000W-ra, az mindössze 2dB-lel növelné az elérhető hangnyomást, ami nem számottevő érték mégha wattban soknak is tűnik.
(#) djv válasza reloop hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
A hangfalak névleges teljesítményéhez képest a csúcsteljesítmény majdnem a duplája (2kW/db), ezért is ajánlják, hogy 2x akkora erősítővel kéne hajtani őket (hangszóró alapok), tehát egy 1200W-os hangfalat 500W-al (625) hajtani a csúcsteljesítményének közel negyedével értelmetlen.
1 hangfalban 2db 16ohm-os mélynyomó hangszóró van párhuzamosan kötve, de mivel falanként 8-8ohm ezért ezt lehet úgy kötni, hogy az erősítő 2 pozitív kivezetésére 8ohm jusson (és ne 4), azaz erősítő oldalanként 4-4 ohm-osan tudjon dolgozni és ezáltal kiadja az 2000W-ot a 2 pozitívra az általad ajánlott 625 helyett.

Egy megoldást kértem a problémámra... tisztában vagyok az erősítő és a hangfalak képességeivel. Mint írtam, teszteltem ezt a megoldást számítógépes hangátalakítással és működik, tehát nem lebeszélésre vágyom (mert újra említem: működik a megoldás és megnőtt a teljesítmény), hanem egy hozzáértő hozzászólásra, aki az említett kapcsolási rajzot el tudná készíteni.
(#) reloop válasza djv hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Szívesen megrajzolom a kapcsolást, de, hogy ne dolgozz vele hiába a terhelőimpedanciát tisztázni kéne.
A várható hangnyomásnövekedést pedig azért számoltam ki, hogy ne érjen csalódás.
Tehát az első kérdés: a híd számára miként tervezted az eredő 8Ω előállítását. Nekem aggályaim vannak.
(#) djv válasza reloop hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Nem 8 ohm lesz, hanem 6,4, azaz oldalanként 3,2 a 4 helyett, ami még tűrésen belül van, hiszen messze van a bűvös 2ohm-tól.

http://www.colomar.com/cgi-bin/h_impedance_proc?16Z16ZxZxZ16ZxZxZxZ...ZxZxZx

De eleve nem lehet pontosan számolni, mert van még a magas hangszóró (szinuszosan 125-150W lehet), ami 8 ohm oldalanként, tehát az is változtat kicsit az értéken, illetve azért sem lehet pontosan számolni, mert csak a magas hangszórók dolgoznak az erősítő negatívja felé.
(#) Kovidivi válasza djv hozzászólására (») Ápr 30, 2016 / 1
 
Azzal számoltál, hogy egy hangládának impedancia menete van, és nem fix 8ohm? Frekvenciafüggő az egész, és a neten található impedanciameneteket sem veheted fixnek, csak ha megméred, hogy a saját ládád mivel rendelkezik. Ha kicsit jobban meghajtod, megég a tekercs, menni fog lefelé a jelenlegi "ellenállása" is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2016
(#) reloop válasza djv hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Rendben, amit szeretnél arra megvan a szokásos eljárás:
Az egyik csatorna elé beiktatsz egy fázisfordítót és erre az oldalra fordított polaritással kötöd rá a magasszekciót. A szükséges vágásokat a passzív hangváltók maradéktalanul elvégzik.
Most pedig számoljunk egy kicsit!
Az 1000W/4Ω 63V-os feszültségből áll elő, tehát a híd kimenetén 126V maximális feszültségre számíthatunk. Nézzük mi jut a szóló 16Ω-os hangszóróra: (P=U2/R) 126*126/16=990W. Kicsit sokallom, de ha úgy érzed, hogy bírja nekem nincs okom sajnálni
A soros 16Ω hangszórón 63*63/16=250W jelenik meg ekkor, ami a 990W mellett szinte észrevétlen marad.
(#) reloop válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Szia! Alapvetően nem rossz a kolléga elgondolása, autós végfokoknál szokták is alkalmazni. Sajnos a rendelkezésre álló hangszóróimpedanciákból nem lehet megkötni az ideális terhelést.
(#) Kovidivi válasza reloop hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Tetszik ez a megoldás Furfangos.
(#) bladzser2 hozzászólása Szept 17, 2016 /
 
Sziasztok. Szeretnék használni egy VIDEOTON CLEOPATRA RA 6380SA erősítőt a következőképpen.

Elgondolás:
A számítógépből érkező sztereó jelet 10kOhm-os sztereto -mono kapcsolással közösíteném.
A bemenet elé terveznék egy fázisfordítót TL072-vel. Majd ennek a jelét akasztanám az erősítő bemenetére.

Bemenetnek a Kr PU-t választanám (2x200mV/1MOhm) vagy a Magnó-t (magnetofon, hifi sztereteó) 2x220mV/220kOhm.

Hídba kötném a végfok kimenetet a mellékelt kép alapján. A terhelés impedanciáját 8 vagy 16 Ohm-ra választanám.

Zenei teljesítmény sztereóban 2x40W 4 Ohm, hídban várható a 1x80W 8 Ohm?
A másik amin gondolkodom, hogy a vidi előerősítője és a TL072-es fázisfordító nem fogja zavarni egymást illesztés szempontjából?
BD245-BD246 párosra érdemes cserélni a BD243-BD244 párost?

Valaki gondolkodna kicsit velem?

Hídba kötés
Vagy ezt Fázisfordítónak
Sztereo ->Mono
Videoton Cleopatra RA 6380 SA gépkönyv

Illetve tudna valaki küldeni egy képet arról hogy a + |- |+| - hogy kellene közösítenem a kimeneti oldalon a kapcsokat, hogyan kössem be a hangszórót? Móricka ábrát szívesen fogadnék.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
Következő: »»   7 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem