Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2326 / 2486
(#) Rahed Lee hozzászólása Jún 10, 2021 /
 
Sziasztok,

Azt szeretném megtudni a hozzáértőktől, hogy mi okozhatja az erősítőm halk, periodikus brummogását?
Egy hibrid Unison Research Unico erősítőről van szó. Mechanikai eredetűnek vélem, mert nem a hangsugárzókból jön, hanem a készülékházból. Nagyon halk, kb. 10 mp-enként egy 2-3 mp-es brumm. Nem folyamatos, felerősödik, majd elcsendesedik. Nem is mindig csinálja, ha újraindítom, akkor nem hallom. Első körben a hatalmas toroid táptrafóra gondoltam, szét is szedtem, raktam alá-fölé 3mm-es gumilemezt, erősen le van csavarozva.

De ha egészen közel hajolok, akkor nem is a trafó felől jön a brumi, hanem a másik oldalról, a két cső környékéről. Mindent végigtapogatam, megmozgattam, csöveket kivettem, visszaraktam, de továbbra is hallom, de csak teljes csendben és nem is mindig. Nagyon enyhe, simán lehetne vele együtt élni, de kórosan maximalista vagyok, egy ilyen szintű elektronikától elvárható, hogy ne legyen semmi alapzaja. A hangzás tökéletes, ezért is gyanítok valami mechanikai rendellenességet. De semmi nem lötyög, mozog. Hol keressem a jelenség okát?
(#) Rahed Lee hozzászólása Jún 10, 2021 /
 
Ha esetleg segítene, akkor így néz ki belülről.
(#) reloop válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Szia! Maga a cikk is érdekes, a megoldást 8. ábrán találod.
(#) Rahed Lee válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2021 / 1
 
Köszönöm a linket, értékelem a segítőkészséget, az angollal is elboldogulok, de gyanítom, hogy ezt magyarul sem érteném
(#) reloop válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 10, 2021 / 1
 
Annyi a lényege, hogy napjaink elektromos fogyasztói torzítanak annyit a hálózati feszültség szinuszos jelalakján, hogy a toroid transzformátor kikerül a normál üzemállapotból, ezt halljuk morgásként. A cikkben szereplő kapcsolás hatásosan mérsékli a jelenséget.
(#) Rahed Lee válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Igen, annyi nekem is lejött, hogy a cikkben a trafóbrumm-ról volt szó. De nekem nem a toroid morog, hanem onnan jön a hang, ahol a két cső van. A trafómorgást ismerem az előző csöves erősítőmből, de az folyamatos volt. Ez meg nulláról indul, három másodperces felerősödés, majd elcsendesedés után egy hosszabb pauza, majd ismét rákezdi. Szépen periódusosan.
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 10, 2021 / 1
 
Szia!
Lehet hogy csak a mechanikai rezonancia maximuma van a csöveknél, ezért hallatszik onnan. Tipikus toroid probléma, az aszimmetrikus gerjesztés miatt a vas féloldalasan van előmágnesezve. Ez okozza a morgást, de csak akkor jön elő, ha a primer szinusz féloldalasan torzított. Ezt okozza például valami egyutas egyenirányítású fogyasztó a hálózaton. Lehet hogy akár a másik háztömbben is.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2021
(#) Rahed Lee válasza tothbela hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Tehát hiába hallom a másik oldalról, akkor is maga a toroid morog? Mi lenne a megoldás, egy EMI szűrő segítene? Belenyúlni nem akarnék az erősítőbe.
(#) Ronin válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Ha jól értem maga a cső morog a toroid nem hallható morgása miatt. Próbáld ki a reelop által linkelt kapcsolást.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Jó olvasni Béla!
Remélem nem smúznak veszed
(#) reloop válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 10, 2021 / 2
 
A morgás pulzálása nem szokatlan.
A diódahidat és a két kondit az erősítőn kívül helyezd el! Mindegy melyik ágába kerül a hálózati vezetéknek. Ha beválik és véglegesíteni szeretnéd, helyezd villanyszerelési dobozba konnektor-aljzattal.
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Vélhetően a fém sasszit hozza rezgésbe a toroid remegése, és annak a maximuma a csövek környékére esik.
Reloop belinkelte a megoldást. Mem kell belenyúlni az erősítőbe, egy szappantartóba szerelt konnektor, meg egy méteres kábel villásdugóval megteszi. A dobozban meg elfér az a pár alkatrész. De az igazi audiofil készít neki egy fa dobozt.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Nem tudom mit jelent a smúz, ezért nem veszem annak.
Egyébként az a kondis/diódás valami tényleg segít.
(#) Rahed Lee hozzászólása Jún 11, 2021 /
 
Köszönöm a tanácsokat, megpróbálom ezt a kapcsolást. Ha nem kell belepiszkálni, akkor ok . Egyébként semmi gondom a DIY moddolásokkal, de ez egy drága erősítő, szeretném megőrizni az eredeti állapotát. Összegezve az eddigieket, tehát hálózati zavarok okán rezonál a toroid, de olyan frekvencián teszi mindezt, hogy nem onnan hallatszik, hanem valamilyen szerencsétlen interferencia miatt a kaszni másik végén jön ki a mechanikai rezgés, ami már a hallható intervallumba esik.

A rajzon az a két ellenállás, ami a szaggatott vonalas területen belül látható, az is az ajánlott kapcsolás része? Ez is lehet házon kívül? Bocsi az amatőr kérdésért.
(#) reloop válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
A szaggatott vonalon belül a toroid helyettesítő kapcsolása látható, semmi dolgod vele, annak a helyére kötöd az erősítőt.
(#) Rahed Lee válasza reloop hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Értem, akkor csak a dióda híd a két kondi és kész. Köszi.
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 13, 2021 /
 
Kondenzátorból nem szükséges nagy feszültségű, mivel gyakorlatilag két PN átmenet határolja a kondenzátoron kialakuló maximumot.
(#) airwalker válasza reloop hozzászólására (») Jún 14, 2021 /
 
C112 cserélve 10 mikrósra, szkóppal nézve is szép, egyenes a tápja, nem hullámos, a relé meg is húz. Viszont Most a végfok nem indul. Nem mérek feszültséget a kimenő ellenállásokon, nem melegszenek fel a végtranzisztorok. A bázisukon testhez képest 0,3-0,4 V körüli értéket mérek, jelle és rövidre zárt bemenettel is.
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Jún 14, 2021 /
 
Nézd meg rendesen összedugtad-e a csatlakozókat! A P101-en ellenőrizd a ±15 V-ot!
(#) airwalker válasza reloop hozzászólására (») Jún 15, 2021 /
 
Mivel tartottam, hogy nagyobb baja lesz, mint mikor idehozták, így izzóval járattam a primert és amikor kivettem előle, láss csodát elindult.
A relé meghúz, hang is jön ki belőle, viszont nagyon torz. R109 helyére 5k6-ot tettem, mert sokalltam a nyugalmi áramot, de így sem ment lejjebb 80mV-nál a kimenő ellenállásokon a feszültség. Elolvastam, az írásod, amikor B-E közé 100 ohmos ellenállást raksz, be is ültettem őket. B-E feszültség 400 és 500 mV között mozog, a kimeneten pedig 3mVDC van. Ez sem elfogadható? Lehet, hogy a végtranzisztorok mentek el?
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Jún 15, 2021 /
 
Elképzelhető, hogy a végtranzisztorok egyike hibás. Nézd meg diódavizsgálóval a B-E, B-C viselkedését!
(#) airwalker válasza reloop hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
TIP35C B-E:592mV, B-C:592mV; TIP36C B-E:595mV, B-C:594mV.
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
Ezek az eredmények nem utalnak tranzisztor hibára.
A helyükre ültetett segédellenállásokkal hallgasd meg az erősítőt, hogy így képes-e torzítás mentesen szólni! A hangszóróval köss sorba egy 200-500 Ω-os ellenállást, hogy korlátozd a végtranzisztor meghajtók terhelését. Halkan fog szólni, de a hangzása így is kiértékelhető.
(#) Beringer 600 hozzászólása Jún 16, 2021 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy Robson dx1000 vègfokot,vègfokhibával.
Az lenne a kèrdèsem hogy a darlingtonokat tip140/145 nem lehetne ezeket sima tranzisztorokkal helyettesíteni?
(#) Ultimate válasza reloop hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Szia. Bocsi, hogy eddig nem írtam, de nem volt időm foglalkozni vele sajnos..
Megcsináltam, amit mondtál, végigkocogtattam mindent, többször is, de nem változott semmi..

Egyéb ötlet esetleg?
(#) reloop válasza Ultimate hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
A sercegő csatorna bemeneti jelvezetékét sikerült beazonosítanod és testre kötnöd? Nem találom, hogy erre a kérdésre határozott igent válaszoltál volna.
(#) Ultimate válasza reloop hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Igen, és le is kötöttem testre, de az sem változtatott semmin.
(#) reloop válasza Ultimate hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Sajnos ezen csak az alkatrészek szisztematikus lecserélésével lehet túllépni. Kondenzátor, ellenállás, félvezető sorrendben végezném.
(#) Ultimate válasza reloop hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Kondenzátorok cserélve lettek, (van olyan 16v os, ami 50v os ra, de a µF érték ugyan az volt, ha jól tudom, akkor ez nem gond), Ellenállásokat átnéztem, 1 rossz 47 ohmos volt, de cseréltem.

Akkor közelítsük meg másfelől a problémát. Eddig ezt nem említettem, ami amúgy lehet, hogy hiba volt.

Szóval nem működik saját tápról, úgyhogy a 2x50v os kondi sort 2 akkupakról üzemeltettem (Hogy biztosan ne csempésszek zajt ilyen úton a dologba) (2x33V ról, pont mint eredetileg kapna), de hátha van összefüggés, szeretném a tápot is életre kelteni.
Volt a tápkörben egy hibás tranzisztor, illetve a 1 rövidzáras fet a 4 ből, azt is cseréltem, az ellenállások jók, mégis ha elindítom, 800mA -t eszik, melegszik 1 fet, (gondolom mivel a párból ő nyit hamarabb?)a 2sor kondin mérve pedig felmászik 15v ra (33 helyett), majd elkezd csökkenni. Nagy hiba volt a táphibát eddig nem említeni? Lehet összefüggés?
(#) reloop válasza Ultimate hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Az erősítővel kapcsolatban úgy emlékszem az egyik csatorna kifogástalan, ezzel a tápot jónak tekinthetjük. Az akkumulátor, ha nem ejti jelentősen a feszültséget amúgy is gyanún felül áll.
Maradnak a félvezetők. Mivel az autós végfok jelentősen fel tud melegedni, nem zárhatjuk ki, hogy valamelyik tranzisztor sérült. A végtranzisztorokon kívüli tranyókból egy garnitúra jóval olcsóbb mint a Kälte spray, amivel esetleg kiszűrhetnéd a hibásat.
A tápban a melegedő FET párja valószínűleg hibás, egyedül viszi a terhelést.
Következő: »»   2326 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem