Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ESR mérő
 
Témaindító: zoly15, idő: Márc 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 17
(#) hutale hozzászólása Jan 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Készítettem egy LCFesR-mérőt, AVR ATMEGA-8 mikroprocesszorral. Akit érdekel, itt megtalálja:

http://members.upc.hu/lethanh.hung/LCFESRmero/
(#) oregharcos válasza hapro hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Szia Én is megépítettem ezt a műszert. Leírom a tapasztalataimat. Megépítés után azonnal tudtam mérni.
Nálam is ugyanaz a helyzet áll fent mint nálad.
Talán annyi a különbség, hogy pl. ha 1ohm-mos ellenállást mérek, akkor a skála 90-95%-nál áll a mutató.
Több műszerrel kipróbáltam (50MA, 200MA, 1mA)-el, de különbség nincs. A lényeg, hogy a végkitéréshez képest
kb. egy mutató vastagságot tér el 1ohmnál.
Szerintem így használhatatlan. Te kisérleteztél-e vele, alakítottál-e rajta valamit, hogy jó legyen?
Minden jót
(#) llaci56 válasza oregharcos hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Ilyen féléves bejegyzésre válaszolva illene az "ezt a műszert" belinkelni legalább, mert azóta 10 másik műszerről volt szó.
(#) oregharcos válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Szia llaci56 ! Igazad van, de reggel nagyon siettem és ezért maradt le a link. Annyit még hozzátennék az előzökhöz, hogy próbáltam a feszültséget is állítani, de nem vezetett sikerre.Bővebben: Link
(#) oregharcos válasza oregharcos hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Ezt is megépítettem, és ennél is az a helyzet, hogy
1 Ohm-nál alig mozdul a mutató, tehát tized Ohm-okat
nem lehet mérni. Midkettőnél a végkitéréshez, tehát ahhoz, hogy a mutató 0 állásba kerüljön, 300 Ohm körüli ellenállás kell. Ezért érthető, hogy kis
értékeket nem mutat.
Ha van ötletetek, köszönettel fogadom.
Bővebben: Link
(#) llaci56 válasza oregharcos hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Sajnos ezekkel nincs tapasztalatom. Építsd meg ezt!
Ehhez itt a technikai támogatás. Sokoldalú és igen pontos műszer.
(#) hutale válasza oregharcos hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
A tiéd alternatív megoldásaként a linkben lévőt tudom ajánlani (áramtalanított áramkörben lévő kondik mérhetők vele). Új verzióról új videó anyagokat nem régen raktam fel. Ha csak az ESR rész kellene, elég a piros színnel jelölt alkatrészeket beépíteni.
http://members.upc.hu/lethanh.hung/LCFESRmero/
(#) oregharcos válasza oregharcos hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Sziasztok!
Nem nyugodtam bele, hogy nem jól működik egyik mérő sem.
Ezért sok kísérletezés után átalakításokat csináltam, és rendesen
működik mindkét mérő.
Ez az első megoldás: http://fulkenszio.n1.hu/
R10,R12-es ellenállást 10 Ohmra cseréltem, és 100 Ohmos trimmert
kötöttem párhuzamosan. A trimmerrel be lehet állítani, hogy az
elektrorudi által leközölt kapcsolásban látható skála szerint mutasson.
A elektrorudi által közölt cikk itt található:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/index.php?sf=esr&btnkeres=Keress!

__________________________________________
Másik megoldás.
http://members.shaw.ca/swstuff/esrschematic.png
Itt az R7-t, 2,2 Ohmra cseréltem, és itt is olyan skálát
kaptam mint az elsőnél.
(#) hapro válasza oregharcos hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
Húúú ez jó hír, mert mostanában gondolkodtam azon, hogy kéne már egy normálisat készítenem, de még nem indultam el semerre...amit llaci linkelt be kitet, ahhoz tudomásom szerint már nem lehet azt a spec ic-t kapni, így azt már nem lehet után építeni. http://www.hestore.hu/termek_10028428.html
(#) llaci56 válasza hapro hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
Mindent lehet kapni, lehet, hogy kit is van még! De ha valamit nem találsz, szólj!
(#) hapro válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
Rendben, de most első körben, kipróbálom a sajátomon ezeket a módosításokat amiket ajánlott oregharcos, és ha nem tetszik, akkor marad ez a profi gép, amúgy is szemeztem vele már régebben.
(#) szucsip hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Kedves Rudolf - elektrorudi, és többiek!

A cikkben bemutatott ESR mérő felkeltette érdeklődésemet, mi több; öl a vágy, hogy elkészíthessem az utánépítését!

Mostanra jutottam el odáig -elsős Kandós létemre- , hogy nem tudok tovább nélkülözni soros ellenállás mérő műszert (egy televíziót próbálnék javítani, de igen csak gyér a "műszerezettségem".

A kapcsolás első ránézésre nem tűnik túl bonyolultnak, és a hozzá kapcsolódó leírás is bőséges, de -talán szerény ismereteim miatt- vannak részek, amiket nem értek. Sok dolog most kötekvésnek fog tűnni, pedig egyáltalán nem annak szánom.

Az első kérdés: Támogatandó ötletnek találod/találjátok -e hogy a tápfeszültségeket 9, vagy 12V -ra stabilizáljam?

Említetted, hogy elemről is lehetne működtetni, de én is láttam már "csodát": egy ua741-es OPAMP -pal felépített hangfrekvenciás előerősítő (aminek az erősítése 2-20 szorosig volt állítható egy potenciométerrel) erősítését befolyásolta az őt tápláló szimpla, ám bár stabilizált tápfeszültség módosítása! Nem, nem ütötte be a fejét a tápba, és még túl sem terheltem a kimenetét.
A másik kérdésem az elemes táplálással kapcsolatban az, hogy az IC2 offszet feszültsége nem mászkálna-e, ha az elemek feszültsége nem azonos mértékben csökken? Mert akkor R6-ot is mindig igazítani kéne az aktuális tápfeszültségekhez (révén, hogy az elemek össze-vissza merülnek)

Az LM318 -at nem lehet hasonló képen ki OFFSET kompenzálni, mint mondjuk egy ua741 -et? Ha igen, akkor ez rontana -e a műszer pontosságán/kalibrálhatóságán?

R5 az helitrimmer, vagy jó oda a mezei is? És ha már R5, akkor IC3: Ő a neminvertáló bemenetére kapja a szinuszt, ami nem földszimmetrikus. Jó esetben így is küldi tovább. Majdan később is marad az asszimetrikus szinusz jel, aminek a "pozitív" csúcsa a földtől 30mV távolságra van. Tehát akkor a mérendő kondenzátor asszimmetrikus színuszt fog kapni? Ezeket figyelembe véve számít a mérési irány? (tehát hogy melyik mérőszonda kerül a kondenzátor pozitív ill negatív pólusára)
IC3 kimeneti szinuszjelének szimmetrizálása hülyeség lenne?

D2 szerepe az analóg műszerre kerülő jel "egyenirányítása"? Csak mert asszimetrikus szinusz kerül IC2 bemenetére is, tehát a kimenetén eleve nem is fordulhat elő negatív feszültség.

R1 és C4 értéke kritikus? Az analóg műszer paramétereihez igazítani kell?
Egy 3-4 Ohm belső ellenállású árammérő műszert , aminek a teljes skálahossza (ívet mérve) kb 5-6cm, és végkitéréséhez 10mA áram tartozik, az használható? Ha igen, akkor mit és hogyan kell módosítani a kapcsolásban?

Ha új nyákot szeretnék készíteni, akkor számít-e, hogy mennyire zsúfolt, és hogy SMD vagy furatszerelt alkatrészekkel oldanám meg 2 oldalasba? Ó igen: ellenállás karcolás helyett javasolt-t ellenállás+trimmer pot. használata?

Méréshatár váltást hogyan lehetne csinálni? Mert R8 és R7 söntölése egy kapcsolóval macera,hiszen a kapcsolónak van belső ellenállása, nekem viszont nincs miliohm mérőm. IC2 visszacsatolásával és/vagy R5 osztásviszonyának átkapcsolásával ki lehetne trükközni ezt a dolgot?

Mérővezetéket érdemes lenne sok vékony szálból kötegelni?

Végezetül: Köszönöm a türelmet!
(#) szucsip hozzászólása Jún 7, 2010 /
 
Bocsánat, hogy már megint én...
Nem akarom szét offolni a topicot, de lenne egy kérdésem, amire ha "igen" a válasz, akkor kapcsolódni fog az ESR méréshez.

Szóval: Analóg elektronikus áramkörrel megvalósítható-e, hogy X változót Y változóval osszon el (valamelyest pontosan)?
(#) elektrorudi válasza szucsip hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Szia.
Persze.
uA796 analóg szorzó. Ha a visszacsatolásba kötöd, akkor osztó lesz belőle. Így linearizálhatod a skálát, és digitálisan is kijelezheted. De akkor már inkább PIC-el csináld, és lesz egyben egy LC mérőd is. Keresd meg a cikket!
(#) elektrorudi válasza szucsip hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Szia Péter!
Akkor pontról pontra:
1. Nincs jelentősége a tápfeszültség értékének és stabilizáltságának. Tehát: miért ne? A lényeg, hogy az alkatrészek feszültségtűrésén belül maradj.
2. Semmi jelentősége a tápfeszültség szimmetriájának. Elmenne akár -15V +8V-ról is. De javaslom, hogy két változtatható feszültségű labor táppal, próbáld ki!
3. A műveleti erősítők nem változtják az erősítésüket a tápfeszváltozás hatására, ha egyébként a működéshez szükséges határokon belül maradsz. Ez a működési elvéből következik. Nem tudom a 741-el mi volt a bibi, de látatlanban állítom, hogy valami más gond is volt ott...
4. Nem jellemző, hogy a tápfeszváltozás hatására az offset változzon. Sokkal inkább befolyásolja azt a hőmérséklet változás. Ez a drift minden típus esetén más. Katalógusadat. De ez egy beltérben használt műszer. Feltételeztem a 20-25 fokos szoba hőmérsékletet. Kb. 1-2 perc "bemelegedés" után stabil állapotot vesz fel, de egyébként sem "mászkál" a mutató. Az IC választása során, a sokadik szempont volt az alacsony temp. drift érték...
5. De igen, lehetne állítani az offset-et másképp is, ahogy az IC adatlapján is látható. Azért lett ilyen, mert több féle IC-t is kipróbáltam a fejlesztés során, és nem mindegyiknek volt "offset lába". Aztán... így maradt...
6. Jó a mezei trimmer is, csak nehezebb beállítani.
7. Ezt az egész "nem földszimmetrikus" dolgot, kérlek gondold újra... ... mert nem így van !
8. A "mérés iránya" nem számít ilyen kis feszültségeken. Ezért (is) lett 30mVeff a mérőfeszültség. Egyébként sincs "mérésirány" mert a mérendő kondenzátor szimmetrikus színuszt kap. Tehát a kérdés így lett volna helyes: Nem baj, ha az elektrolit kondenzátor váltakozó feszültséget kap? A válasz: Nem
9. R1-C4 értéke nem kritikus. Szimuláció és gyakorlati próba után lett ennyi. Kellemes, 1 sec körüli beállási érték adódik.
10. A 10mA-es műszerre szívem szerint azt mondanám, hogy nem használható. Hiszen az az áram már igencsak az IC határértéke közelében van. Tehát sok szívás lehet még e miatt ! Biztos, hogy a műszered 10mA-es? Nem csak egy sönt van benne, ami esetleg eltávolítható? Az áttervezést 10mA-re, nem vállalom.
11. Az áramkör egyáltalán nem érzékeny a NYÁK-ra. Olyat csinálsz neki, amilyet akarsz. Még árnyékolni sem kellett... Azért lett ilyen, mert:
a.) hobby-m, hogy a lehető legkisebb NYÁK-ot használjam. Minek akár 1 cm2 -el is nagyobb a kelleténél???
b.) mindenképpen 1 oldalast akartam, mert a 2 két oldalas NYÁK elkészítésére sokan nem vállakoztak volna. Jómagamnak sem akartam felesleges szívást, inkább több időt fordítottam a tervezésre.
c.) azért lett többnyire SMD, mert rossz a szemem a fúrkáláshoz, és különben is utálok feleslegesen lyukakat fúrkáni...
12. Minden műszerben (lehetőség szerint) kerülendő a potméter (állítható alkatrész) használata. De... lehet.
13. Véleményem szerint, a méréshatárváltásnak itt nincs értelme. Ezért a megoldása legyen a Te "házi feladatod" !
14. A mérővezeték elektromos szempontból hót' mindegy, hogy milyen, mert:
a.) fix frekvenciát használunk
b.) az impedanciája "bele van mérve" a skálába.
Annyiból érdemesebb "mérőzsinórt" (sok elemi szálat tartalmazó vezeték) haszálni, mert hajlékonyabb...

(15.) Többeknél előfordult, hogy a FET-ek paraméter szórása miatt, az oszcilátor nem indult 5V-ról. Ha ez a helyzet állna elő, akkor használj LM7806-ot, vagy emeld meg a GND lábát egy diódával (5,6-5,7V).
(16.) ha mégis az általám tervezett NYÁK-ot használnád, akkor figyelj a T2-T4 beültetésére, vagy használj más tokozású tranyót (típus nem számít).

Végezetül: sok sikert hozzá!
(#) szucsip válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
A műszert még tegnap éjjel szétszedtem, de sajnos semmilyen áramsönt nem volt benne. Még a csillapítást is kispórolták belőle. (egy ócska lengyel műszer)

D2 -nek és D3 nak mi a szerepe (D3 gondolom úgy 1:1 -ben egyenirányít, de a karakterisztikájából adódó linearitás torzítását kalibrálással ki lehet/kell írtani?)

Egyébként én is SMD -vel szeretném elkészíteni, mert borzalmasan excenteres a fúróm

Lenne még egy olyan kérdésem, hogy ha digitálisan szeretném kijeleztetni a mért értéket, akkor hogyan kéne mintavételezni...? Hogyan lehet kiátlagolni a szinuszok értékét (egyáltalán elképzelhető-e egy kis fázistolás a mérőhurokban, vagy ilyenen ne rágódjak? )

Sajnos programozni nem tudok, és bőven elég lenne, ha a műszer csak ESR-t és talán miliohmot mérne.

Köszönöm a segítséget, és a bíztatást. Most, és jövő héten vizsgázom, de utána beleugrok az ESR mérő összerakásába.
(#) elektrorudi válasza szucsip hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
- Érdemes lenne valahonnét egy 50-100uA -es műszert szerezni. Így olyan, mintha a gombhoz vennéd a kabátot.

- Az IC2 és a körülötte lévő alkatrészek (D2-D3 is) egy lineáris egyenirányítót alkotnak. A részleteket keresd a google segítségével. Bármit meg lehet rajta változtatni, ha tudod, hogy miért teszed...

- X2-1 és X2-2 pontok között, a mérendő kondi ESR értékével fordítottan arányos egyenfeszültség van (nem lineárisan arányos !!!). Nincs rajta mit "kiátlagolni".
Mivel DC-t mérsz, nem nagyon érdemes a mintavételezés gyakoriságával foglalkozni.

Viszont, hogy a kimenőfeszültség skáláját linearizáld (digitális bigyó számára) az egy szép feladat lesz.
Érdeklődéssel várom a cikket róla !

- "a mérőhurok fázistolását" nem tudom értelmezni.

Egy kalappal... a vizsgákhoz !
(#) szucsip válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Biztos, hogy uA796 -tal meg lehet oldani? Mert kikerestem az adatlapját, de nekem úgy tűnik, hogy ez egy modulátor/demodulátor IC (jobban mondva ez van az adatlapra írva)

Tudnál javasolni esetleg valami mást, kommersz IC-t, vagy OPAMP -os kapcsolástechnikát?

uA796.pdf
    
(#) abcdabcd válasza szucsip hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Lemásolhatod a Bob Parker féle ESR mérő nyákját és a NIPPUR elektronikától vehetsz bele az általuk utángyártott PIC-et felprogramozva
(#) szucsip válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 11, 2010 /
 
Oké, de kérdés, hogy ők mennyiért adják...

Mert éppen multiplier/divider IC-t sok félét gyárt az Analog Devices (de vicces ), és egy olcsóbbat már lehet kapni 3000HUF alatt.

Én valahogy nem bízok a PIC-ben...
Szerintem abban nem lehet olyan fejlett az AD konverter.

Meg aztán osztálypontosság fogalmát a Nippur nem ismeri, és ha mégis közzétesznek ilyen információt, akkor -ha mégsem lesz pontos a műszerem-, ráfogják arra, hogy szarul építettem meg.

Amúgy meg elektrorudi már kellő képen felheccelt
(#) p_istvan válasza szucsip hozzászólására (») Jún 11, 2010 /
 
Ajánlom figyelmedbe: LCM3
Az "LC mérő" topikban még többet olvashatsz róla.
Ha magad készíted el, nem jelentős az ára és még másra is alkalmas. (bőven 5% alatti pontosságot tud.)

A PIC-ben lehet nem bízni, de lassan a tojásfőző is tartalmaz valamilyen mikrokontrollert, nem beszélve pl. a gépkocsikról, ahol áttételesen a életed bízod valamilyen elektronikus vezérlésre még ha nem is tudatosodik az emberben!

István
(#) abcdabcd válasza szucsip hozzászólására (») Jún 11, 2010 /
 
Én megépítettem amúgy a Bob Parker féle mérőt és meglepően pontos, bár csak 2 digites, az 0,1% tűrésű ellenállásokat pontosan annyinak méri,persze ahány digitet ugye ki tud jelezni belőle, vettem 10,12,15,17?,20,89(ez 2 valami repluszolásából) ohm-ot meg 1%osból kissebbeket is és teljesen jól mér... a Nippur oldalán láthatod az árat a PIC-re...

Amúgy amit p_istvan ír az is egy jó műszer én is meg akarom építeni az pl kapacitást is mér az esr-en kívül viszont ellenállást "csak" 30ohm ig, tényleg nézz be a topikjába
(#) szucsip válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 11, 2010 /
 
Na látod...?! Ezért járok én biciklivel!

Amúgy csodálattal tekintek az LCM3-ra, de az nekem bonyolult. Már csak azért is, mert nem tudok mikrokontrollert égetni

Szeretek kisérletezni, és ha valami egyedit tudok csinálni, abban van igazi nagy öröm...
... viszont a méréstechnika egy agyrém, és lehet , hogy nem mérőműszerrel kéne kisérleteznem, pláne hogy a legolcsóbb multiplier is 2000HUF fölött van.

Lehet, hogy mégis csak valakinek a jól bejáratott zsenialitására lesz szükségem (ergo lekoppintom az ötletét, természetesen jómodorral)
(#) p_istvan válasza szucsip hozzászólására (») Jún 11, 2010 /
 
A kapcsolás egyszerű mint egy faék (egy PIC, néhány ellenállás és kondenzátor meg egy induktivitás), PIC égetésére meg a fórumon lehet találni segítőkész embereket...
Te tudod, de nem sok hobbi ESR mérő mér 100 mOhm alatt is elfogadható pontossággal és felbontással (1-2 mOhm)
(#) elektrorudi válasza szucsip hozzászólására (») Jún 12, 2010 /
 
Azt nem tudom, hogy biztosan meg lehet-e oldani vele, de én ezzzel csinálnám, az biztos.
... ha "analógban gondolkodunk".
Az, hogy az adatlapra nem a funkcióját írják, hanem egy jellemző példát a fehasználási területéből... az egy dolog. Ha végigolvasod az adatlapot, még sok-sok egyéb felhasznállási területet felsorolnak. Tény, hogy az ESR mérő skála linearizálását nem sorolták ide... Érdemes megnézni a fig.3 -at (utolsó ábra) ahol egy frekvencia kétszerező van. Ugyebár ez egy SZORZÓ áramkör. Gyakorlatból még egy hasonlót ismerek: az S042P típust.
Mindkét áramkör lelke egy Gilbert cella nevű áramkör, amellyel viszonylag könnyű szorzóáramköröket építeni. Egyébként a piacon számos egyéb típus is van... Google: Gilbert Cella, Gilbert cell.
Megjegyzem: az összes feszültségvezérelt hangerő, hangszín szabályzó IC is pont ugyan így működik, csak azoknak nem nagyon adják közre a részletes belső kapcsolását, így nem annyira tiszta az áramkör működése, mint az általam említett IC-k esetében.
Ismétlem: szubjektív véleményem szerint, az analóg skála kényelmesebben használható szervizcélra.
(#) szucsip válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Köszi a plusz információt

Most kinéztem egy multiplier/divider IC-t, 2000Ft-ba kerül. Azt hiszem, hogy azzal kéne megpróbálnom.

Viszont a digitális kijelzésről lemondok, többek közt azért, mert az A/D átalakítók sem filléres cuccok
(#) szucsip válasza szucsip hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Azt szeretném még kérdezni,hogy a mérőjel amplitudója mennyi lehet maximum, ha áramkörben szeretnék mérni? 100mVpp még OK?
(#) abcdabcd válasza szucsip hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Amúgy a pontosságra visszatérve motoszkált a fejemben egy két dolog és utána számoltam: analóg műszerrel, ha egy méréshatárban szeretnél mondjuk a Bob Parker féle műszerhez hasonlóan 0-100Ohm-ig mérni, és mondjuk van egy 0,1-es pontossági osztályú műszered, és arról szeretnél 0,01ohmot leolvasni, akárhogy linearizálhatod a skálát, az akkor is eléggé a skála alján van ahhoz, hogy egyáltalán leolvasd, de ha meg is tennéd az alapból 0,1%-os pontosságú műszered, ott már h=+-Jmax/Jmért*hpo alapján +-(99/0,01)*0,1=+-990%lesz

szerintem pl a BP-féle műszernél a pontosságot leginkább a 2 tizedes. ami befolyásolja, de esr méréshez egyébként nem kell az a nagyon nagy pontosság, mert ami kondi rossz az ált lényegesen több ohm mint ami jó ugyanolyan tipusból
és számolgattam a 2 digitre is, ha ott mondjuk a pic 3 jeggyel számol és kerekít akkor a kerekítés miatti hiba:
mondjuk 0,02 ohm mérésénél ami akkor 0,015 től 0,024-ig lehet, de minig 0,02 a kijelzés (bár nem tudom, hogy tényleg így mér-e) akkor az alsó határhoz képest 0,02/0,015=+33%, a felső határnál 1-(0,02/0,025)=-20%, de pl az LCM3 az talán még pontosabb

amúgy analóg kijelzős műszerből: Bővebben: Link én ezt nézegettem korábban és nincs benne drága alkatrész
(#) hutale válasza szucsip hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Egy kis információval szolgálhatok én is: Az LCFesR3.0 műszer ESR-mérő része egy AVR-proci alapú Bob Parker féle mérő műszer, mely szintén kevés alkatrésszel megépíthető (a linkek közt található alternatív megoldásnál látható, hogy csak ESR-mérő is készíthető: a proci-n, LCD-panelen, 5V-stab. részen kívül elég a piros színnel jelölt alkatrészek beépítése - még a forgó kapcsoló sem szükséges.).
http://members.upc.hu/lethanh.hung/LCFESRmero/
(#) fbela1990 hozzászólása Jún 23, 2010 /
 
Üdv!

Valaki megépítette már ezt az ESR mérőt? Működik? Nagyon jónak tűnik, szervizben amit használtunk az is ilyen lehetett, az nagyon bevált.
Következő: »»   6 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem