Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1193 / 1193
(#) István_2 válasza István_2 hozzászólására (») 10:59 /

bár az alap lábkiosztása a tranzisztornak (fentről lefelé) a bázis kollektor emitter lenne
(#) Régi motoros válasza István_2 hozzászólására (») 11:22 /

Tehát akkor feltételezésed szerint tranzisztornak nem kell hűtés, triaknak meg igen...
Érdekes elmélet. Ezt honnan vontad le?
De ezek után már csak arra lennék kíváncsi, hogyan szabályoznak egyenáramú eszközzel váltóáramot? Ezt is levezetnéd? Kérlek...
(#) passenger78 válasza István_2 hozzászólására (») 11:22 /

Azért gondolnám, hogy triak, mert azt elég gyakran használják váltóáramú környezetben teljesítmény szabályozásra (lásd. fázishasításos teljesítményszabályozó, kábé minden porszívóban az van). És hát ugye itt is nagyjából erről van szó, a fúró fordulatszámát szabályozod azzal, hogy mennyire húzod a kapcsolót. Más kérdés, hogy ezt itt ugye jóval kesesebb aklatrészből oldották meg, már amennyiben egy triak, egy kondi, meg egy csúszó potméter kábé az összes elektronika, amit használtak (meg egy zavarszűrő az inputhoz).
Az, hogy nincs hűtése, az sajnos semmire nem garancia, létezik TO-220F tokozású szigetelt triak (ld. például ezt. Sőt vannak ugye TO-92-es tokozású tiakok is, épp most berhelek egy ventillátort, aminek a segesség szabályozása ilyenekkel van megoldva.
Elég idegesítő, hogy ott van rajta kristály tisztán kivehetően a felirat, és mégsem tudom kideríteni, hogy pontosan mi ez, és még a tokozása is olyan, hogy az egész hóbelevanc hosszra kisebb, mint bármilyen "szabvány" méretű, TO-220-as félvezető... :|
(#) Régi motoros válasza passenger78 hozzászólására (») 11:29 /

Kb 99%, hogy triak az, csak valami egyedi gyártású, kereskedelmi forgalomban nem kapható.
De lehet, hogy a diac is bele van integrálva.
Tegyél bele egy nagyobbat, és vezetékezd ki a nyélbe, ott csak elfér nem?

AC controll with triac.
A hozzászólás módosítva: 11:35
(#) passenger78 válasza Régi motoros hozzászólására (») 11:39 /

Hát, azért kicsit még reménykedem, hogy valaki tud segíteni. Feldobom a kérdést az elektroda.com-ra is, hátha valaki a VILÁGON már berhelt ilyet.
Ami a "csak elfér ott"-ot illeti. Sajnos (vagy nem sajnos) hiltiék nem ilyen kínai kutyaütők, elég precíz cuccokat gyártanak, a legtöbb gépükben mindennek meg van a helye, még a kábeleknek is. Nézd meg a csatolt képet. Ez egy TS14S-es Hilti gipszkarton csavarozó nyele. Javítás után egy órát szenvedtem vele, hogy minden oda legyen benne visszarakva, ahol volt, különben sehogy nem ment rá a fedele...

TS14S.jpg

(#) Régi motoros válasza passenger78 hozzászólására (») 11:44 /

Pont ezért írtam, hogy egyedi lehet, ők a szám alapján tudják a paramétereket, másnak meg semmi köze hozzá. Éppen ezért nem nagyon fogod megtalálni forgalomban, mert akkor legalább a google hozott volna rá valami találatot. Maximum komplett kapcsolót tudnának hozzá neked adni, feltéve ha nem valami őskövület már ez is.

Ui.: De amúgy a kábel bevezetésnél van ott még valami másik TO220 toknak kinéző valami is,
a réz lemez alatt, ha jól látom... Szóval még akár bonyolultabb is lehet, mint az előbb linkelt szabályozó.
A hozzászólás módosítva: 11:50
(#) István_2 válasza Régi motoros hozzászólására (») 11:51 /

Az egész vezérlés kapcsolási rajzát nem láttam ,
én arra tippeltem , hogy ez vezérel még valamit.
(#) István_2 válasza passenger78 hozzászólására (») 11:54 /

Nem tudom , hogy ennek a fúrógépnek mekkora a teljesítménye ?
A triakokon kb. 1 V feszültség esik 3 A mellett ami 3W ,
szerintem annak már kellene hűtés.
(#) passenger78 válasza István_2 hozzászólására (») 11:58 /

A gép 450W-os, 2 Amperes. Gyártó szerint.
(#) passenger78 válasza Régi motoros hozzászólására (») 12:09 /

Igen, ez tiszta sor. Csak hát vannak, aki hozzáférnek olyan doksikhoz is, amihez halandó ember nem, és ebben reménykedem, hogy hátha lesz valaki, aki tud segíteni. Sajnos eléggé őskövület, konkrétan egy darab kapcsolót sem találtam hozzá a neten, csak olyat, ami már eladtak. Ezért is kínlódom itt vele, hogy meg kéne csinálni.
Nem szedtem még teljesen atomjaira, de nincs más benne, csak amit az eddigi képeken mutattam. Az egész cucc kb akkora, mint két kockacukor. Ez még belemegy egy foglalatba, aminek a belében van egy érintkező, az csúszkál a potméteren (ld. kép). Mondjuk azt még nem berheltem ki belőle, lehet, hogy ott még érhet némi meglepetés, de nem hiszem...

trinyo6.jpg

(#) passenger78 válasza Régi motoros hozzászólására (») 12:30 /

Erről mit gondolsz? Quadrac
Lehetséges, hogy ilyen van benne? Ha jól nézem a példa áramkört, a kötelező eleme egy ellenállás (ami lehet a potméter), egy kondi, meg maga a... kvadrak... ha van ilyen szó magyarul..
(#) István_2 válasza passenger78 hozzászólására (») 13:39 /

nem tudom , hogy ez jó-e bele , de beleférne :
Z0405MF triak 600V 4A
egy diak meg kb. 4 mm hosszú és 2 mm vastag.
Hány ohmos a csúszó ellenállás ?
mert ez a triak 5 mA -nél nyit.
(ezen 2 amper mellett 1.5 Volt esik)
(#) passenger78 válasza István_2 hozzászólására (») 13:51 /

Igen, diakom az van itthon pár darab. Nem tudom, hogy jó -e, majd még átgondolom, de azért nagyon köszi, hogy a tokozását kitúrtad. Ezek szerint ez jobboldalt "csapott" eretnek forma a TO202-3. Közben írtam az Eaton-nak is, hogy ha nem esik nehezükre elárulni egy 20 éve nem gyártott kapcsolójuk komponenséről, hogy micsoda, akkor legyenek szívesek. Mondjuk túl sok reményt nem fűzök hozzá, mert ahogy nézem, ezek ilyen mindent (IS) gyártó banda. Olyan, mintha a google ügyfélszolgálatának írtam volna. Ezek általában azzal szoktak lepattintani, hogy hát sajnos ilyen régi cuccokra már nincs meg a dokumentációjuk. Na mindegy, hátha azért segítőkészebbek lesznek, mint a Hilti...
A hozzászólás módosítva: 13:52
(#) Régi motoros válasza passenger78 hozzászólására (») 15:33 /

Nem voltam benne biztos, hogy létezik ilyen alkatrész, csak feltételeztem.
De ezek szerint akkor bele trafálhattam.

Az analógiát követve meg miért ne, csak nem hallottunk még ilyet.
DI-ak (kettő), TRI-ak (három), QUAD-rak (négy)...
Görög numerikus előtagok. Ezt folytatva akár még PENT-ak (öt), HEX-ak (hat)... is elképzelhető.

Ui.: A PENT-óda meg egyébként elektroncsövek közt létezik is.
Következő: »»   1193 / 1193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem