Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   622 / 1190
(#) zolika60 válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Ez nem egy túlfeszvédő szikraköz? Kicsit lejjebb görgetve láthatsz hasonlót. Hopp míg a LINK-et keresgéltem, Action2K kolléga is erre tippelt.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
(#) Gafly válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Gondolom üzemszerűen nem kellene szikráznia, és ebben nem biztos hogy ő a hibás...
(#) zosza18 válasza Prendick hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Köszönöm szépen a gyors segítséget! Az lesz az.
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Nagyon köszönöm az infókat , valószínű úgy van ahogy írtátok , hogy szikraköz lehet , de bennem van a kétely még ,mert a két vezetösáv amibe űl , nagyon közel van egymáshoz , kb 05 mm, taán nem nagyfesz van ott.
(#) proli007 válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Dec 1, 2014 / 1

Ebben a gondolatmenetben az a csapda, hogy közben "szikrázik".
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Még annyit írnék ,ez PHILIPS 32PW8651/12 TV készülék, és a fent emlitett alkatrész pozició száma a panelon 3500 , nem találtam sehól kapcs rajzot amin azonosithattam volna ,más jelzés nincs sem a panelon sem az alkatrészen.
(#) zosza18 válasza Prendick hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

És ilyet honnan tudnék szerezni? Nézegettem neten, de konkrétan ezt nem találtam, hasonlókat csak, de azt meg nem tudom jó lenne-e hozzá. Esetleg valami tipp a helyettesítésére?
(#) Sebi válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Önmagában a szikraköz hiánya nem okoz működésképtelenséget. Ha képcső paneljén lakik, akkor valószínű, hogy a képcső öregedése folytán nem állnak be a feszültségek és erre "válaszol" a szikraköz. (Régebben a panelen volt egy rés, aminek a szélére futottak a fűrészes fóliák - azt csak kireszelni lehetett a képcső élete vége felé, ezt legalább kiveheted...)
(#) Sebi válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Vajon mit csinálhat egy varicap egy műszerfalban? Kicsit rajzolnod kell, nem úszható meg, az áramköri környezetből kiderül...
(#) proli007 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Ezen én is gondolkodtam, de gondolom "hangolja a gyújtást"..
(#) Sebi válasza proli007 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

(#) zosza18 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Egy kis türelmet, most értem haza. Gyorsan felvázolom amit tudok...
(#) zosza18 válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Nos gyorsan felvázoltam a környéket nagyjából. Jópár alkatrészt nem tudok értékre beazonosítani, mert nem látom a számokat rajta. Nincs nagyítóm amivel látnám, ami van meg kevés, vagy rossz a szemem. Őszinte leszek Veletek, nem igazán értem a működését ennek a ... Annyit megértettem már a nézegetésből, hogy a TL2843 állítja elő a tápot a kijelzőnek, a tekercsen keresztül. A TL 7-s lábát ha +12V-ra húzom egy pici időre, akkor beindul a kijelző és mindaddig megyen, amíg tápot kap. Az X a rajzon azt jelenti, hogy megy"valahova" a láb, csak nem követtem végig. A ? pedig a nem ismert értékeket jelöli.
Bocsánat amiért nem egy szép értelmes rajz, de már túl sok időt elpazaroltam rá és mérges vagyok nagyon, hiszen úgy indult az egész, hogy
Idézet:
„Csak a FET-et kell kicserélni és átforrasztani ezt a részt, mert ez típushiba ezeknél. Ne izgulj, nem kell bajlódni vele, csak ennyit tegyél meg. AHHA
(#) Sebi válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

A TL 7-es lába a frekvencia-meghatározó RC tag helye. A Felső PNP tranyó áramgenerátornak látszik, ez adná a felhúzó R-t (de minek bonyolították el így?). Szerintem a dióda nem varicap, ilyen bekötéssel amúgy sem működhet akként. (mivel azt záróirányban kell támadni a fesszel, hogy csökkenjen a kapacitása, itt meg nyitó irányban van.) Zener sem lehet, annak is fordítva kellene lennie. Marad a sima, vagy a schottky dióda - már ha biztosak lehetünk, hogy a SOT23 tokban így áll a félvezető...
A 7-es lábon a talaj felé nyilván megvan a kondi - mert pillanatnyi felhúzással beindul az oszcillátor. Ha nem akarsz sokat vesződni, tegyél be egy felhúzó ellenállást, akkor a gyári beállítás sémája szeint mennie kell.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
(#) zosza18 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Elvileg Prendick ezt írta, hogy a J7S az egy Varicap dióda SOT 23-ba. Utánna néztem és én is azt találtam. Azt még kipróbálom akkor amit írtál és meglátjuk. Este jelentkezek, köszönöm!
(#) Prendick válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Elnézve a rajzot, a varicapnak semmi köze nincs a hibához, de még a táphoz se. Nem kéne piszkálni.
A 8 lábú 2843 7-es lába a VCC. Ha erre tápot adsz és elindul a kijelző, akkor egyértelmű, hogy azon a vonalon van a hiba. Követni kell a panelon, honnan kapná a tápfeszt. Viszonylag vastagabb vezetősáv, így könnyebb lesz végignézni. Nincs kizárva, hogy egy feten, vagy egy áramkorlátozó ellenálláson keresztül kapja a delejt, ott lehet a hiba. Ezeknél híresen vackok a forrasztások.
(#) proli007 válasza Prendick hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Hello! Tekintve, hogy ott a felső tranyó emitterében 2,1ohm van, elég valószínű, hogy azon keresztül kap tápot a kijelző. (De nem kizárt, hogy máshonnan is. Esetleg óra.. ) A dióda meg esetleg a viszáramot akadályozza meg. De ha a dióda lekönyökölt, akkor várhatóan a tranyó, de az ellenállás is. Ebben az esetben viszont valami hibát célszerű keresni a VFD tápkörében, vagy 2843-nál.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
(#) Prendick válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Néztem a panelt a képen és nem hiszem, hogy a BC807-en keresztül menne a táp. A kollektor és a dióda között úgy 10 miles vezetősáv van, a tápvonalak meg vagy 80-asok.
Én a 2843-as másik oldalán keresgélnék, ott az 1 Ohm-ok felé.
(#) NullVektor hozzászólása Dec 3, 2014 /

Hello, fototranzistort keresgetek otthon ,egy projekthez kellene ,de csak ezt talaltam ,szerintetek ez az? valaki talalkozott ilyennel? -mert speciel sok info nincs rajta csak ez: ß FTP
(#) proli007 válasza NullVektor hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Várhatóan ez egy régi fotótranyó. De nagyon egyszerű kideríteni. Részben mérhető a kollektor-bázis-emitter dióda, valamint ellenállás mérővel a kollektor-bázis diódát záró irányban vizsgálva, működnie kell a fényre.
(Ilyen tokban régen fotótranyók és Led-ek voltak, de a Led tokja általában aranyozva volt.)
(#) zolika60 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Meg a LED-nek kevesebb a lába. Nem emlékszem ilyen tokban duo LED-re.
(#) H_Zoo hozzászólása Dec 3, 2014 /

Megint segítséget kérnék.
Egy mini transzfromátort kellene beazonosítani. Felirat: 8778
Amiket meg tudtam nézni:
Primer tekercs: menetszám: 28, DC ellenállás: 0,4 Ohm, imp.: 70 uH
Szekunder tekercs (középleágazásos): menetszám 2x66, DC ellenállás: 2x1,2 Ohm, imp.: 2x360 uH

Van rá esély, hogy valahol beszerezhető ez? Ahol néztem: Mouser, Farnell, Digikey, nem sok siker
Ha lenne pontos típus, talán könnyebb lenne.

Köszi
(#) pucuka válasza H_Zoo hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

KF tekercs, trafó néven keresd. Általában bontottat könnyebb szerezni. A menetszámokból, és a fehér színéből 10,7 MHz -es KF trafóra gondolok.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

A 10.7MHz KF-ek, jellemzően 10uH ill. 2.2uH amivel én eddig találkoztam. Az általa mért induktivitás értékéhez nagyon kis kapac kellene erre a frekire. Így esélyes a 450-470KHz működési frekvencia.
Zsebrádiókból bontható...
(#) H_Zoo válasza pucuka hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Köszönöm!
Nem írtam, de ez egy halradarban van. 83/200 khz-et ad ki az ultrahangos fej, majd a visszaérkezó jel kerül erre a trafora. Sajnos bontott nem lesz jó, folyamatosan fog kelleni, stabil beszerzési forrás kell majd.
(#) proli007 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Nem esküdnék meg rá, de mint ha lett volna háromlábú is. Amúgy a fényereje a "szóra sem érdemes" kategória volt. Csak hát akkortájt még a "jé led!" volt a jelszó. Nem is építettem be sehova, de szerintem már kidobtam..
(#) nedudgi válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

A CQY11 és CQY49 infra LED háromlábú, kb. TO-18 tokban van.
(#) zoli75 hozzászólása Dec 4, 2014 /

Üdv! Véleményt szeretnék kérni. Az természetes dolog, hogy egy vezetősávon lévő 8db kondenzátorból 1db más színű vagy az valószínűleg meghibásodott?

3.jpg

(#) zolika60 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Nálunk akkoriban csak piros, meg zöld fordult elő. Tán a lomok között van egy két darab. Aranyozott tokban. Valóban szinte csak annyi fénye volt, hogy jelző lámpácskának jó volt egy készüléken.
(#) zolika60 válasza zoli75 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Szerintem csak más sorozatból származik. Esetleg az értéke is más.
Következő: »»   622 / 1190
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem