Fórum témák
» Több friss téma |
Ez nem egy túlfeszvédő szikraköz? Kicsit lejjebb görgetve láthatsz hasonlót. Hopp míg a LINK-et keresgéltem, Action2K kolléga is erre tippelt.
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
Gondolom üzemszerűen nem kellene szikráznia, és ebben nem biztos hogy ő a hibás...
![]()
Köszönöm szépen a gyors segítséget! Az lesz az.
![]()
Nagyon köszönöm az infókat , valószínű úgy van ahogy írtátok , hogy szikraköz lehet , de bennem van a kétely még ,mert a két vezetösáv amibe űl , nagyon közel van egymáshoz , kb 05 mm, taán nem nagyfesz van ott.
Ebben a gondolatmenetben az a csapda, hogy közben "szikrázik".
Még annyit írnék ,ez PHILIPS 32PW8651/12 TV készülék, és a fent emlitett alkatrész pozició száma a panelon 3500 , nem találtam sehól kapcs rajzot amin azonosithattam volna ,más jelzés nincs sem a panelon sem az alkatrészen.
És ilyet honnan tudnék szerezni? Nézegettem neten, de konkrétan ezt nem találtam, hasonlókat csak, de azt meg nem tudom jó lenne-e hozzá. Esetleg valami tipp a helyettesítésére?
Önmagában a szikraköz hiánya nem okoz működésképtelenséget. Ha képcső paneljén lakik, akkor valószínű, hogy a képcső öregedése folytán nem állnak be a feszültségek és erre "válaszol" a szikraköz. (Régebben a panelen volt egy rés, aminek a szélére futottak a fűrészes fóliák - azt csak kireszelni lehetett a képcső élete vége felé, ezt legalább kiveheted...)
Vajon mit csinálhat egy varicap egy műszerfalban? Kicsit rajzolnod kell, nem úszható meg, az áramköri környezetből kiderül...
Ezen én is gondolkodtam, de gondolom "hangolja a gyújtást"..
![]()
Egy kis türelmet, most értem haza. Gyorsan felvázolom amit tudok...
Nos gyorsan felvázoltam a környéket nagyjából. Jópár alkatrészt nem tudok értékre beazonosítani, mert nem látom a számokat rajta. Nincs nagyítóm amivel látnám, ami van meg kevés, vagy rossz a szemem. Őszinte leszek Veletek, nem igazán értem a működését ennek a ... Annyit megértettem már a nézegetésből, hogy a TL2843 állítja elő a tápot a kijelzőnek, a tekercsen keresztül. A TL 7-s lábát ha +12V-ra húzom egy pici időre, akkor beindul a kijelző és mindaddig megyen, amíg tápot kap. Az X a rajzon azt jelenti, hogy megy"valahova" a láb, csak nem követtem végig. A ? pedig a nem ismert értékeket jelöli.
Bocsánat amiért nem egy szép értelmes rajz, de már túl sok időt elpazaroltam rá és mérges vagyok nagyon, hiszen úgy indult az egész, hogy Idézet: „Csak a FET-et kell kicserélni és átforrasztani ezt a részt, mert ez típushiba ezeknél. Ne izgulj, nem kell bajlódni vele, csak ennyit tegyél meg. AHHA ![]()
A TL 7-es lába a frekvencia-meghatározó RC tag helye. A Felső PNP tranyó áramgenerátornak látszik, ez adná a felhúzó R-t (de minek bonyolították el így?). Szerintem a dióda nem varicap, ilyen bekötéssel amúgy sem működhet akként. (mivel azt záróirányban kell támadni a fesszel, hogy csökkenjen a kapacitása, itt meg nyitó irányban van.) Zener sem lehet, annak is fordítva kellene lennie. Marad a sima, vagy a schottky dióda - már ha biztosak lehetünk, hogy a SOT23 tokban így áll a félvezető...
A 7-es lábon a talaj felé nyilván megvan a kondi - mert pillanatnyi felhúzással beindul az oszcillátor. Ha nem akarsz sokat vesződni, tegyél be egy felhúzó ellenállást, akkor a gyári beállítás sémája szeint mennie kell. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
Elvileg Prendick ezt írta, hogy a J7S az egy Varicap dióda SOT 23-ba. Utánna néztem és én is azt találtam. Azt még kipróbálom akkor amit írtál és meglátjuk. Este jelentkezek, köszönöm!
Elnézve a rajzot, a varicapnak semmi köze nincs a hibához, de még a táphoz se. Nem kéne piszkálni.
A 8 lábú 2843 7-es lába a VCC. Ha erre tápot adsz és elindul a kijelző, akkor egyértelmű, hogy azon a vonalon van a hiba. Követni kell a panelon, honnan kapná a tápfeszt. Viszonylag vastagabb vezetősáv, így könnyebb lesz végignézni. Nincs kizárva, hogy egy feten, vagy egy áramkorlátozó ellenálláson keresztül kapja a delejt, ott lehet a hiba. Ezeknél híresen vackok a forrasztások.
Hello! Tekintve, hogy ott a felső tranyó emitterében 2,1ohm van, elég valószínű, hogy azon keresztül kap tápot a kijelző. (De nem kizárt, hogy máshonnan is. Esetleg óra.. ) A dióda meg esetleg a viszáramot akadályozza meg. De ha a dióda lekönyökölt, akkor várhatóan a tranyó, de az ellenállás is. Ebben az esetben viszont valami hibát célszerű keresni a VFD tápkörében, vagy 2843-nál.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
Néztem a panelt a képen és nem hiszem, hogy a BC807-en keresztül menne a táp. A kollektor és a dióda között úgy 10 miles vezetősáv van, a tápvonalak meg vagy 80-asok.
Én a 2843-as másik oldalán keresgélnék, ott az 1 Ohm-ok felé.
Hello, fototranzistort keresgetek otthon ,egy projekthez kellene ,de csak ezt talaltam ,szerintetek ez az? valaki talalkozott ilyennel? -mert speciel sok info nincs rajta csak ez: ß FTP
Várhatóan ez egy régi fotótranyó. De nagyon egyszerű kideríteni. Részben mérhető a kollektor-bázis-emitter dióda, valamint ellenállás mérővel a kollektor-bázis diódát záró irányban vizsgálva, működnie kell a fényre.
(Ilyen tokban régen fotótranyók és Led-ek voltak, de a Led tokja általában aranyozva volt.)
Meg a LED-nek kevesebb a lába.
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
Megint segítséget kérnék.
Egy mini transzfromátort kellene beazonosítani. Felirat: 8778 Amiket meg tudtam nézni: Primer tekercs: menetszám: 28, DC ellenállás: 0,4 Ohm, imp.: 70 uH Szekunder tekercs (középleágazásos): menetszám 2x66, DC ellenállás: 2x1,2 Ohm, imp.: 2x360 uH Van rá esély, hogy valahol beszerezhető ez? Ahol néztem: Mouser, Farnell, Digikey, nem sok siker ![]() Ha lenne pontos típus, talán könnyebb lenne. Köszi
KF tekercs, trafó néven keresd. Általában bontottat könnyebb szerezni. A menetszámokból, és a fehér színéből 10,7 MHz -es KF trafóra gondolok.
Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
A 10.7MHz KF-ek, jellemzően 10uH ill. 2.2uH amivel én eddig találkoztam. Az általa mért induktivitás értékéhez nagyon kis kapac kellene erre a frekire. Így esélyes a 450-470KHz működési frekvencia.
Zsebrádiókból bontható...
Köszönöm!
Nem írtam, de ez egy halradarban van. 83/200 khz-et ad ki az ultrahangos fej, majd a visszaérkezó jel kerül erre a trafora. Sajnos bontott nem lesz jó, folyamatosan fog kelleni, stabil beszerzési forrás kell majd.
Nem esküdnék meg rá, de mint ha lett volna háromlábú is. Amúgy a fényereje a "szóra sem érdemes" kategória volt. Csak hát akkortájt még a "jé led!" volt a jelszó. Nem is építettem be sehova, de szerintem már kidobtam..
A CQY11 és CQY49 infra LED háromlábú, kb. TO-18 tokban van.
Üdv! Véleményt szeretnék kérni. Az természetes dolog, hogy egy vezetősávon lévő 8db kondenzátorból 1db más színű vagy az valószínűleg meghibásodott?
Nálunk akkoriban csak piros, meg zöld fordult elő. Tán a lomok között van egy két darab. Aranyozott tokban. Valóban szinte csak annyi fénye volt, hogy jelző lámpácskának jó volt egy készüléken.
Szerintem csak más sorozatból származik. Esetleg az értéke is más.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |