Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   263 / 362
(#) Flatron11 hozzászólása Szept 14, 2016 /

Igen, raktam felhúzó ellenállást. PIC 16F690-et használok, külső quartz oszcillátorral. Ennyire le van egyszerűsítve már a program, de így se működik a valóságban.

elso.fcf

(#) kokozo válasza Flatron11 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

a gombot nem így kell használni, annak kell csinálni egy változót bal oldalt,amit a gomb megnyomásával a programban le kell kezelni.
(#) Flatron11 válasza kokozo hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

És ha a programot billenőkapcsolóként szeretném használni, akkor Delay-el kell megállítani? Magyarul egy gombnyomásra bekapcsol a LED, újabb gombnyomásra kikapcsol. Erre szerettem volna használni a WaitUntilHigh vagy a Low parancsot, hogy addig megáll a program aktív kimeneti szinten, amíg meg nem nyomom a gombot újra.
(#) kaqkk válasza Flatron11 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Ha felhúzót használsz akkor a gombot aktív alacsonyra kell állítanod , és a svitch et is low ra nameg ahogy kokozo mondta kell egy változó és egy elágazás .

elso (2).fcf

Ha egy gombbal akarod kapcsolni akkor már többirányú elágazás kell

elso (3).fcf

Én nem ajánlom ezt a wait funkciót mert közben megáll a program, és ha mást is kellene csinálnia a picnek nem fogja addig csinálni ameddig várakozik.. de ha mindenáron ezt szeretnéd használni akkor egy egyszerű példa arra hogyan lehet ezt megoldani egyszerűen.
(#) Flatron11 hozzászólása Szept 14, 2016 /

Érdekes, mindkét programot kipróbáltam a programban és ott hibátlanul működnek. Viszont ha beégetem a PIC-be akkor a LED ugye az elején világít, viszont ha lehúzom testre a bemenetet ugyebár elalszik, ahogy lennie kell. Viszont ha megszüntetem a lehúzást, akkor abban a pillanatban újra világít. Ez elég érdekes. Ez kokozo programjával van. Kaqkk programja, csak a lehúzás pillanatában villantja fel a LED-et, egyébként nem világít.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016

Ha kitalálod miért van ez akkor már tanultál valamit és fejlődtél a flow ban ...
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016

Segítek kicsit nem világít hanem valószínűleg nagyon gyorsan villog
(#) Flatron11 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Elmélkedek rajta, most már könnyebb lesz előre jutni így. Köszönöm a segítséget!
(#) Flatron11 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 14, 2016 /

Ez már működik, köszönöm! Most már az első kettő változat is működik szerencsére, próbapanelon volt a hiba. Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Mind működik csak egyik se a jó megoldás mind blokkolja a program tovább futását ami nem szerencsés a későbbiekben. Mutatok 2 példát a nem blokkoló verziókra. Első az egy egyszerű a második bonyolult de atomstabil.
(#) kaqkk válasza kokozo hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Ha a fontosabb dolgokat megszakításban intézed akkor semmi baj evvel a fajta gombkezeléssel ..
(#) kokozo válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Igen, de ha nagy a program és ilyen gombkezelést használsz, akkor meg a megszakítás fog túlcsordulni, mivel véges az időkerete, tehát vagy a pic fagy le, vagy nem csinál meg mindent. Ha nem hiszed próbáld ki.
(#) kaqkk válasza kokozo hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Nem értelek , mi köze a gombkezelésnek a megszakításhoz?
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Idézet:
„Egyébként teljesen igazad van, teljesen felesleges megfogni egy bemenetért a főprogramot.”
Igen a főprogramot felesleges , de egy nagyobb programnál már érdemes a gombkezeléseket bemeneteket- kimeneteket- és minden mást -külön külön makróba tenni ...
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2016

Idézet:
„de egy nagyobb programnál”
ezt ugye elolvastad ... Amúgy meg csinálok két makrót és azokat hívogatom a főprogramból neki más feladatot nem is adok ....

Jó hagyjuk , mindig is tudtál minden érvemre ellenérvet (akár többet is) felvonultatni, Ez a specialitásod ezért is ...............

Neked van igazad ........
(#) Flatron11 hozzászólása Szept 15, 2016 /

Sziasztok!
A tegnapi programok közül az egyiket továbbfejlesztettem. Tulajdonképpen egy sebességváltó visszajelző lenne ez, 7 bemenettel, és 7 kijelző LEDdel. Ha az egyik bemenet egyszer kap 5V-ot egy pillanatra ,akkor addig világít a hozzá tartozó LED amíg egy másik bemenet nem kap 5V-ot. A programot módosítottam, a gépen működik, a valóságban is megy megépítve próbapanelon, viszont nem akar aktív szinten maradni a kimenet, a programban viszont abban marad. Feltöltöttem a programot. Valami beállítással lenne gond, vagy a programom nem jó?
(#) Kovabe válasza Flatron11 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

A watchdog timer-t probáld meg kikapcsolni. Lehet hogy nem lát a programban semilyen műveletet és reset-el.
(#) Flatron11 válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Kikapcsoltam, de sajnos ugyan az a jelenség.
(#) Bakman válasza Flatron11 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Lévén sebességváltóról van szó, valószínűleg gépjárműben működik. Ebből kifolyólag szinte biztos, hogy tápfeszültség probléma van a megépített kapcsoláson. Esetleg, mivel a kapcsolók aktív magasra vannak állítva, valamilyen zavart szed össze a kapcsolás. Akív magas bemenet esetén jóval érzékenyebb a környzeti zavarokra minden kontroller, mint aktív alacsony bemenet használata esetén.
(#) kokozo válasza Flatron11 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

És ez?
(#) Flatron11 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Még csak próbapanelon próbálgatom, bent a szobában. Tápfeszültségként a PICKIT2 kimenete szolgál. A VDD funkciót bekapcsolva kap feszültséget. Megpróbálom akkor aktív alacsony bemenettel.
(#) Bakman válasza Flatron11 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Félreértettem, azt hittem, próbapanelen működik, éles helyzetben nem.

A Chip beállításaiban: Brown Out Detect: BOD and SBOREN disabled
(#) Flatron11 válasza kokozo hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Ez a programban működik, viszont élesben semmi se történik.
Átállítottam a Brown Out Detect-et és egyből jó lett. Köszönöm a segítséget!
(#) dudzsi hozzászólása Szept 16, 2016 /

Sziasztok! Összedobtam egy visszaszámlálót. A késöbbiekbe erre lenne szükségem és újraismerkedek a programmal. Megnézni valaki hogy jó uton vagyok? Most csak én adtam egy értéket de késöbb majd gombbal lesz a tízperces rész állítva. köszi
(#) kokozo válasza dudzsi hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Szia!
Dobd fel
(#) dudzsi válasza kokozo hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Vazeg ezt el is felejtettem

ido16f628.fcf

Következő: »»   263 / 362
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem