Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   105 / 191
(#) nyuszis2 válasza rodrik hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Szia!
Szerintem az én hozzászólásomra gondolsz, ahol felajánlottam, hogy segítek megépíteni. Ez még áll, van egy komplett nyákom, összeforrasztva, működik is, de már nem ezt használom, hanem egy olyat ami le tudja kezelni a 907-est is. Ha kell neked, szívesen elpostázom. Ez a kész, Attiny85-ös, ha van AVR programozód vagy arduino-d (ArduinoISP), azzal fel tudod programozni. Vagy tudok készíteni STC-set is, akkor nem kell csak egy soros interface. Ha nincs az sem baj, ez ami kész van fel van programozva. Ha te szeretnéd minden részét elkészíteni, akkor pedig tudok tapasztalatokkal szolgálni. Kész kapcsolási rajzom nincs, de megrajzolom ha szükséges.
(#) rodrik hozzászólása Jan 10, 2017 /
 
Csupasz: Én eddig csak olyan pákákat nézegettem, ami jobban kezemre áll, mint a fahrenheit (kb. majdnem mindegyik aminek nem méter magasan van a markolata ). Hőfok kijelzéssel egész hasznosnak néz ki az általad küldött is, főleg annyi pénzért.
nyuszis2: Igen a te hozzászólásodra gondoltam, csak a fenéért sem akadtam rá újból. De általában így van, ha nagyon keresne valamit az ember. Mivel még csak a közeljövőben lesz megrendelve a szóban forgó páka (+ kb. 1 a hónap szállítás is), ezért inkább rajz szinten (is) lenne érdekes számomra a dolog. A legyártás túl nagy gondot nem jelentene nekem, de mindenesetre köszönöm nagylelkűséged . Szóval ha van egy kis időd szívesen értekeznék veled a témával kapcsolatban (akár itt, akár üzenet formájában).
(#) sector99 válasza rodrik hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Szerintem csak a pákát rendeld meg, mert a linkelt kínai szabályzó használhatatlan. Legalábbis nekem nem jött be. Viszont a páka egy normális vezérlővel teljesen korrekt.
(#) BrookR válasza doboz hozzászólására (») Jan 24, 2017 / 1
 
Megérkezett!

Egy kicsi üröm az örömben, hogy valamiért azt feltételeztem, hogy ehhez is jár EU-s átalakító, ha már Európába küldték. (de az egy másik hirdetés lehetett) Szóval megérkezett, kibontottam, örültem neki...csak használni nem tudom egyelőre.
Most azon gondolkozom, hogy megvárjam az átalakítót vagy csak lenyisszantom a végét és kötök rá egy villás dugót. Ilyet utoljűra egy LED trafóval csináltam és nagy volt a meglepetés, hogy 3 db 0,15-0,25-ös vezeték fogadott az egyébként nagy átmérőjű külső szigetelés alatt. De most, hogy így elnélkedünk róla, eszembe jutott, hogy a dobozt szedem szét és cserélem ki a vezetéket egy normál 3x1,5-es kábelre.
Egyébiránt kellemesen puha mind a hálózati kábel, mind pedig a páka kábele. 5 pólusú menetes csatlakozón kapcsolódik az állomáshoz. Maga a páka elég könnyű. Bár még csak a korábban linkelt Orosz darab és apum régi Weller pákája volt a kezemben. Kb úgy képzeljétek el, hogy egy fém toll helyett egy könnyű műanyaggal írnátok. Nem rossz, csak furcsa hirtelen. A fogása egyébként szerintem jó. Van a nyakrészen egy gumiborítás, így biztosan nem fog csúszkálni.
A készlet tartalmazza az állomást. (fém ház, 3 szegmenses LCD kijelző, potméteres hőmérséklet állítás) Az ember feltekeri a kívánt hőfokra majd 1-2 mp múlva az aktuális hőfokot mutatja, ahogy épp melegszik (vagy hül).
A forrasztó pákát (mint írtam egy kompakt darab, kellemesen rugalmas vezetékkel)
5 db forrasztó hegyet (2 tűhegyes, 1 hegyes, de nem szúrósan, 1 45°-ban lapított laposabb és 1 amolyan késes formát) (A mellékelt füzet szerint még vagy 20 féle kapható hozzá)
1 db páka tartót (ami nekem túl könnyű műanyag darab és számomra hiányzik a tetejéről valami fém burkolat vagy rács. (belenyúlás ellen)) A gumi nyak miatt, ha kicsit erősebben tesszük bele a pákát és utt nem a belenyomrgatom kategóriára gondolok, csak úgy határozottan stabilan beletesszük, akkor a következő kivét már kétkezes, mert egy picit beletapad és ugye nincs súlya ami lent tartsa. Nem drámai, csak zavaró. Kell az aljára egy féltégla. S van benne valami nagyon vékony tisztító szivacs.
1 tekercs 0,5-ös forrasztó ónt (ráírva 0,45-1,0mm)
1 db (dörzsit) pákahegy tisztítót egy kis fém dobozban, az alján (gyantával?)
1 pót fűtőbetétet 4 vezetékkel.

Papírról:
45W-os a szerkezet, 200-480°C-ig állítható a hőmérséklet. +/-2°C a hőmérséklet stabilitás.

S amiről lényegében szó van egy Yihua 937D+ forrasztóállomás. Az eladót megbízhatónak minősítem abból a szmepontból, hogy 2 hét alat ért ide a termék. (Track No-os csomagként adta fel) e-Bay (innen van)

Amint áram alá tudom helyezni, írom a többi infót. Melegedési idő...Ööö...ennyi. Esetleg a használat közbeni komfort. A tű hegyekkel neki is fogok állni egy régi alaplap apró alkatrészeit kiforrasztgatni (ha sikerül) Bár ahhoz lehet inkább SMD hegy kellene.

Ha bármi kérdés adódna, szóljatok, ha tudom megválaszolom.
(#) szunyi55 hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
Sziasztok.Van egy onszippantós höfokszabályzos pákám,és az gondom hogy nagyon nehezen melegszik fel hegye.A kérdésem az lenne,hogy a kerámia fütöbetét és a külsö része között kell lenni szigetelésnek?Csatolok képet hátha azon jobban látható mire gondolok.
Köszönöm elöre is a válaszokat.Üdv,Zoli.
(#) barkmann82 hozzászólása Jan 30, 2017 /
 
Sziasztok!
Amerikai Weller WESD51 forrasztóállomásról mi a véleményetek?
Tudom itthon használni?
Előre is köszönöm a választ.
(#) Csupasz hozzászólása Jan 31, 2017 /
 
Sziasztok! Hakkó pákába szeretném beépíteni azt az üzemmódot, hogy ha beteszem a tartóba,vegye vissza a fűtést kb.100 fokra. Milyen kapcsolót kell beépíteni? Ilyenkor a PIC bemenetére kapcsoljam a 100 foknak megfelelő ellenállásértéket?
(#) doboz válasza BrookR hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Szia! Sikerült beüzemelni a forrasztóállomást?
(#) BrookR válasza doboz hozzászólására (») Feb 4, 2017 / 1
 
Szia,

Igen pont ma délelőtt cseréltem ki a kábelt, s 1 perce próbáltam ki. Mármint csak bekapcsoltam és a kijelzőt figyeltem. Amúgy 200-480 fok között optméterrel lényegében fokonként állítható. Hogy a kiírt érték mennyire pontos, azt nem tudom ellenőrizni. Bekapcsolás után kb 15 mp alatt éri el a 200˚C-t. A 480˚C kb 50 mp.
480-ról 200˚C-ra kb 1:15 mp alatt hűl vissza.
A hozzá adott (réz dörzsit, alatta a gyantával) nem tudom használni.

Most magát a forrasztást is kipróbáltam. Nekem nagyon bejön. Amikor lerakom kicsit tovább, egyből letekerem 200 fokra, majd vissza amennyire kell.

Szédszedtem, itt van róla néhány fotó, bár nem sok minden látszik.
(#) doboz válasza BrookR hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Tetszik!Nagyon jó!
(#) BrookR válasza doboz hozzászólására (») Feb 6, 2017 /
 
Én is örülök neki. A héten, ha lesz időm kipróbálom a "tű" hegyet alaplapon.
(#) Rahed Lee hozzászólása Feb 8, 2017 /
 
Sziasztok,

Hetek óta nyammogok azon, hogy érdemes lenne-e kicserélnem a Praktikeres analóg hőfokszabályzós Farenheit pákámat valami komolyabbra. A józan eszem azt mondja, hogy nem kellene cserélni, mert komoly dolgokat nem csinálok, sokat sem használom. Elvétve volt olyan, hogy pl. MC hangszedőben a leszakadt hajszálvékony kábelt, vagy érzékeny LCD kijelzőt kellett forrasztanom.

Már majdnem vettem egy használt de újszerű ERSA i-Con 1 állomást, de képben van egy szinte új Weller WD-1-es is. Tudom, hogy azok az extra funkciók, mint a nagyon pontos szabályozhatóság, a kalibrálási lehetőség, antisztatikus védelem, standby üzemmód, online programozhatóság, jelszavas programvédelem stb. egy szigorú technológiával dolgozó profi cégnél, ahol naphosszat megy, ott fontosak. A hozzám hasonló amatőr szintjén hozhat valamit a konyhára egy ilyen profi cucc, vagy csak vinné a pénzt? 50 ropi alatt nem nagyon lehet jó állapotú forrasztóállomást találni ebben a kategóriában.
(#) nyuszis2 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Szia!
Pár hozzászólással feljebb van pl egy Yihua 937D+, még EU-n belülről is megrendelheted 20 e Ft alatt, nagyságrendekkel másabb mint a Fahrenheit. De ha van benned ambíció készítesz magadnak vezérlést akkor ház nélkül valami kéznél lévő táppal 5 000 Ft alatt megúszhatod.
Nekem is Fahrenheit volt, csak tönkrement, mielőtt tönkrement évente kétszer használtam, amióta másik van, hetente használom, igaz nem csak a forrasztóállomás tehet róla, de pl T12-essel öröm forrasztani.
Amúgy ha nem kell a Fahrenheit én megvenném tőled a házat.
(#) dokidoki válasza Rahed Lee hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Akkor már csak egy önvallomásig kellene eljutnod, hogy: Csak a szemem kívánja...
Velem is előfordult, anyagiak híján csak kínai klónig jutottam el, mert kellett. Van hogy egy évig be sem kapcsolom, ha forrasztani kell, hamarabb nyúlok a 27éve kézreálló lengyel pillanatpákához mint a másikokhoz.
(#) Rahed Lee válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 8, 2017 / 1
 
Már eljutottam idáig. Azért is vártam valami megerősítést.
Lelki szemeim előtt már látom magam, ahogy egy addiktológiai terápián ülünk körben egy teremben. "Rahed Lee vagyok. Szerszám- és eszközfüggő. Már két hónapja nem vettem semmi gépet, készüléket..." Erre a többiek tapsolnak...
(#) Orbán József válasza Rahed Lee hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
A tűzi pákától -12V-os betétes rézrudas-pillanatpáka - Weller át jutottam idáig.
Egy másik szerszám, műszer függő...
(#) Rahed Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Hát igen, ez már komoly darab.

Én általában inkább veszek használt ipari kategóriás gépeket, mint új barkács szintűeket. Van, hogy utána még sokat költöttem rájuk, mert javítani kellet, de azokhoz mindig van minden alkatrész, terméktámogatás.

A Ferenheit-tel kapcsolatban leginkább a kicsit bumszli páka zavar. Szűk helyekre nehezen fér be, ráadásul hosszú a tüzes szára, volt, hogy amíg a hegyére koncentráltam addig kicsit feljebb odakozmál ez-az.
(#) diablo válasza Rahed Lee hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Évenkénti 1-2 forrasztáshoz szerintem egy 230-as páka is megtenné. Én ugyan többet forrasztok, de én is egy ilyenre akarom most lecserélni a Hakko klón pákámat mert nincs hely az asztalomon egy állomásnak, ez meg csak egy konnektort kér.
Ráadásul hőfok szabályozott, ESD védett, olcsó bele a hegy, meg talán márkásnak is mondható.
(#) Rahed Lee válasza diablo hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Ez sem rossz megoldás. Azért heti rendszerességgel forrasztgatok, de nincs nálam ipari termelés.
(#) Rahed Lee válasza nyuszis2 hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Ha veszek is valamit, azért a Farenheit is megmarad, nem mérném ki kilóra. Alantasabb munkákhoz jó lesz. A vastagabb heggyel, maxra feltekerve tekintélyes teljesítményt produkál.
(#) Ge Lee válasza Rahed Lee hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
A legtöbb munkához elég egy kattogós weller vagy egy még olcsóbb solomon. Aztán vannak helyzetek amikor ezek nagyok, kényelmetlenek, fordítaná be az ember egy szűk helyre de húz vissza a nehéz és merev kábel, meg durung az egész, és megégetek a fűtőbetéttel két olyan kábelt is amit nem tudok már jobban félrehajtani. Nagy ilyenkor kell egy olyan mint pl. az az ersa.
Ugyanebben a cipőben járok, csak én úgy vagyok ezzel hogy több tízezret biztos hogy nem adnék egy olyanért, főleg hogy a szabályozót fillérekből össze tudom rakni magam is, meg trafót is találok hozzá a fiókomban.
A pákára meg alternatívának ott vannak az olcsóbb klónok, csak azokkal az a baj hogy egyiket sem tudom kipróbálni mielőtt megvenném, így nem tudom melyiket vegyem meg, mert lassan többféle lesz belőlük az ebay-en mint mondjuk ruha vagy cipő, és azt tapasztaltam hogy a neten leírt véleményeknek kicsit sem lehet hinni, sajnos marad a vétel utáni saját tapasztalat.
Nálam külsőre az az ersa a nyerő amit írtál, annak kellene valami olcsó de használható klónját keríteni, na nem olyat mint a hakkóé, aminek a hegyén az ón sem tapad meg, mert attól még a solomon is jobb...
(#) diablo válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Nekem a Hakko-val még nem volt ilyen problémám hogy ne tapadna meg rajta az ón. Csodálkozom is, hogy ezt írod. Eddig a legjobb pákám a Puskás és a Solomon után.
(#) Rahed Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Én is az Ersa felé hajlanék, de ott a meg a hegyek igen húzósak. Egy eredeti hegy egy PowerTool pákához 8-10 ezer Ft. Van egy a látókörömben, nem az i-con, hanem az elődje, a 2000A. Ez még a hagyományos piros LED-es kijelzős. Talán 35-ért meg tudnám venni, de a vésőforma hegy van benne. Ha beleszámolom a postaköltséget, meg egy új hegyet, akkor már ez is 50-be fájna. Ennyiért már válogathatok az újabb, alig használt i-con szettekből.

A kattogós Weller is húzós ahhoz képest, hogy nem egy NASA fejlesztés. A szabályozatlan tápja egyszerű mint egy faék, mégis aranyáron mérik.

Azt hiszem ma forrasztgatok egy kicsit a kínai Farenheit-tel, hátha nem is lesz olyan rossz és kigyógyulok ebből az Ersa - Weller vágyból.
(#) Rahed Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
És azzal a gondolatoddal is tökéletesen egyetértek, hogy a legtöbb munka nem igényel profi cuccot. De ha egyszer ott állok, hogy nagyon meg kellene valamit csinálnom és nem tudom az eszköz hiányosságai miatt, hétvége vagy késő este van, nem tudok senkitől segítséget kérni, vagy a nem megfelelő páka miatt kárt teszek valami drága dologban (volt már ilyen), akkor mindig bánom, hogy nem ruháztam be.

Tapasztalatom szerint, a profi cuccot az különbözteti meg a többi terméktől, hogy a profival a legextrémebb helyzetben is meg lehet oldani a feladatot.
(#) szili83 válasza diablo hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Nekem sem vált be a Hakko klón, ezért vettem egy wellert, 60W, a hegye profi, azzal lehet dolgozni. Solomon is volt egy régebbi munkahelyemen, attól sem voltam elájulva kicsit sem. A páka a weller számomra a többi meg nem igazán. Igazából a weller hegye ami nagyon jó.
(#) nyuszis2 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
az én véleményem pedig, hogy ez a fajta függés a szerszámoktól fetisizmus és ami a munkát megkönnyíti az a magabiztosság / a rutin. Ha ezt a kellő magabiztosságot egy tárgy adja meg akkor úgy tudod megoldani a feladatot. A legextrémebbet pedig nem tudom értelmezni, pl.: hegymászás közben forrasztani? Extrém esetre ott a gázgyújtó, lehet olyan kínait kapni ami gázzal melegíti a hegyet, ahol nincs áram pl mert te kötöd be (ott kifejezetten hasznos tud lenni).
De nem kötekedni akarok, csak magamról tudom, hogy én is követtem ezt a vallást sokáig, utána volt, hogy a cégnél maradt a weller és a faluban a vegyesboltban csak egy pillanatpákát tudtam beszerezni.
(#) nyuszis2 válasza szili83 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
szia, többféle hakko klón van, ezt már sokan leírták. próbáld ki ezt. Én próbáltam már pár pákát és találkoztam több weller imádóval is. Engem pedig ez a T12/T15 hegy győzött meg. A klón T12 megfizethető és tisztességes minőséget képvisel. Én 10 000 Forintból kihoztam 5 nekem kellő heggyel, wellerből ezt nem tudod csak sokszoros áron megoldani. De éljen soká a Német ipar (és ezt komolyan gondolom, aki megteheti németet vegyen vagy magyart vagy egyéb EU-ból származót)
(#) Ge Lee válasza nyuszis2 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Az a klón már nekem is teszik mert kivitelre olyan mint az ersa, de nekem csak maga a páka kellene meg egy marék hegy hozzá.
(#) Ge Lee válasza Rahed Lee hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Az én tapasztalatom szerint meg inkább csak az ára. Most nem írom ide le mert a topiknak nem témája, hogy hányféle szerszámból használok közel sem profit, és meg vagyok velük elégedve. Ott van pl. a weller, mai fejjel azt sem venném már meg csak a hegyét, mert az nagyon jó (legalábbis azok amik még a 80-as évekből valók, a manapság kaphatók állítólag közel sem olyanok), és belemegy a solomonba.
(#) Rahed Lee válasza nyuszis2 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Kicsit elkalandoztam a konkrét témától, nem fogalmaztam egyértelműen, bocs.
Az "extrém helyzetet" nem igazán a forrasztással kapcsolatban gondoltam. Itt én sem tudnám értelmezni .

A civil mesterségem és egyéb hobbitevékenységeim során begyűjtött tapasztalataimra hagyatkozva állítottam. És ezt tartom továbbra is. Nem akarok offolni, mert kipenderít a moderátor, de olyasmi dolgokra gondoltam, mint pl egy profi fényképezőgép. Ha jók a fényviszonyok, ideálisak a körülmények, akkor egy amatőr cucc is megállja a helyét, nem sok különbség van a két produktum között. De ha pl. kevés a fény, az is szemből, szűk a tér, kemény mínuszokban kell, hogy működjön órákig, minden helyzetben azonnal rátaláljak a megfelelő gombra stb. Ilyesmi dolgokra gondoltam a profi cuccok ismérveként.

Ma délután használtam a kínai forrasztóállomást és nem volt hiányérzetem, úgyhogy letettem a komolyabb cuccról egyenlőre. Egyetértek Veled, hogy ez olyan mint egy vallás, ha elhatalmasodik az emberen. Azért is kérdeztem itt, mert én sem voltam meggyőződve, hogy ez kell-e nekem valójában. Ha "vallásos" lennék, akkor megvettem volna szó nélkül
Következő: »»   105 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem