Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Füstgép építése házilag
 
Témaindító: 021, idő: Dec 7, 2005
Lapozás: OK   31 / 40
(#) SzT3 hozzászólása Máj 28, 2013 /
 
Sziasztok

Énis szeretnék egy füstgépet építeni csak nem teljesen világos egy két részlet!

Jól értem hogy a kazán "gőzképző része" nem egy nagy (1-1,5 dl ) tér hanem maga a rézcső?

Én eddig ugy képzeltem el hogy a kazánba van mondjuk egy alma nagyságú üres tér ott termelődik a füst és nyomás hatására onnan lökődik ki... mint egy kis kukta!
De ahogy olvasom a fórumot ha jól értem akkor a gőzképző rész tulajdon képen a csőspirál (mint egy pálinka főzőnél csak itt fordított az elv, tehát itt nem lecsapódik hanem gőzzé válik!! )

A kazánt tehát ha jól értem lehet akár milyen cső, abba beleteszem a főtőszálat, és a csőspirált, kitöltöm valami hőközlő anyaggal, ( ólom , alumínium stb... stb...) körbeveszem az egész "kazánt" szigetelő anyaggal és bedobozolom, és kész!?!?!
Csőre visszacsapó szelep hogy ne termeljen a gőz a szivattyú felé és ennyi?

Előre is köszönöm
(#) peterseprenyi hozzászólása Máj 29, 2013 /
 
Szia !
Nagyon jól kiszűrted a lényeget az elv a nagyüzemi gőzképző gépeknél is ez! Lásd: google-gőzgenerátor.
Visszacsapó szelep: ez a szivattyúdtól függ,ha membránszivattyú ( modern,autómata kávéfőzőké simán jó bele,ami bereg,mikor főzi a kávét)
Ha más szivattyút használsz,akkor kell a szelep!

UI.: Vigyázz hogy a kazán,és a szivattyú közt a csövet jól rögzítsd,mert szétrúghatja a rendszert!

megjegyzés.: Én a kazánban lévő cső végébe tettem egy MZ karburátor szelepet (140-es) és így szépen teríti a füstöt,nagy nyomáson,a szivattyú utáni gumicsőbe pedig egy rézcső darabot erőszakoltam,hogy ne tudjon olyan sok folyadékot nyomni!
jó építést,sok sikert
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 10, 2013 /
 
Üdv!
Építeni szeretnék én is egy füstgépet! A kérdésem a következő: ha megépítem a kazánt, ahhoz megfelel-e egy vasalónak a hőkapcsolója? Mekkora hőmérsékleten üzemelnek a vasalók? Elérik a 230-250 fokot? Ha nem jó ez a megoldás akkor mit ajánlotok helyette? Milyen hőkapcsolót, ami tudja ezt a hőmérséklet tartományt tartani?
Másik kérdés, hogy a kazánba elég lesz-e 3 méter 4mm belső átmérőjű rézcső? Elfüstöl ezen a hosszon az összes folyadék vagy hosszabb kell bele?
(#) peterseprenyi hozzászólása Jún 10, 2013 /
 
Szia!
Én az enyémbe egy sima gázos hőkapcsolót tettem! ( 2 érintkező a kapcsolt áramnak,meg egy hosszú spirál,a végén egy vastagabb résszel) Ezt akármelyik villamossági boltban meg tudod venni!

- A 4m sztem rövid lesz,én úgy 6m-t minimum ajánlanék!

üdv Sepi !
(#) rejtettlampas válasza peterseprenyi hozzászólására (») Jún 10, 2013 /
 
Nem tudom milyen az a hőkapcsoló amit te mondasz. Tudnál linkelni egyet? Az hány fokon működik?

3 métert tekerek fel (ennyi volt egyben a munkahelyemen), de úgy gondoltam hogy ha kevés lesz, akkor a kazán külsejére is tekerek még annyit és először oda vezetem be a folyadékot és onnan áramlik be a belső réz csőbe! A két csövet pedig ezüsttel összeforrasztják nekem a munkahelyemen. Úgy már biztos elég lesz!
(#) peterseprenyi hozzászólása Jún 11, 2013 /
 
Üdv.!
http://www.langor.hu/cikk_leiras/kiskepek/termosztat%20ret.%203000m...99.jpg
ez egy sütő hőkapcsolója elméletileg 50-300 fokig simán bírja

ui.: A kazán köré tekerni,nincs értelme,nincs akkora hő kívül. Sokkal jobb a hatásfok,ha a langyos folyadék,hirtelen befolyik a 250 fokos csőbe.

Javaslat: A kazánon kívül,a rézcső bemeneti oldalán hagyj kb fél métert, amit feltekersz spirálba,hogy a hőt le tudja adni,különben szétolvad az isten gumicsöve is!

Üdv. Sepi!
(#) rejtettlampas válasza peterseprenyi hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Igazad van, nagyon jó ötlet a sütő hőfokszabályzó és már találtam 1990 Ft-ért is!

A csőspirálra én is gondoltam. Vagyis terveztem bele. Ha minden jól megy hétvégére kész is a masina.

Még azon gondolkodom, hogy milyen anyaggal vonjam be a kazánt, ami hőszigetel. Fő szempont lenne, hogy minél olcsóbb legyen ez is, illetve könnyen beszerezhető.

Valamint arra kellene egy minél egyszerűbb kapcsolás, hogy a szivattyú csak akkor legyen kapcsolható, ha a fűtőszál nem üzemel! Erre valami megoldás, elektronika?
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 11, 2013 /
 
Ja, egy ötletként elmondom, hogy én a cső szűkítést a szivattyú után úgy oldom meg hogy beiktatok egy folytó-visszacsapó szelepet. Ez meggátolja a füst visszaáramlását és egyben szabályozható egy csavarral hogy mennyi folyadékot engedjen át, tehát szűkítőként is szuperál. Ráadásul be tudom állítani a megfelelő mennyiséget!

Ha érdekel valakit, ilyen szerkezetet pneumatikában használnak, és a szabad átfolyástól a teljes elzárásig állítható csavarral!
(#) zolika60 válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Idézet:
„Erre valami megoldás, elektronika?”
Bontó relének hívják a legegyszerűbbet.
(#) rejtettlampas válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Esetleg tipust tudsz mondani, vagy azt hogy hogyan kell bekötni?
(#) peterseprenyi hozzászólása Jún 11, 2013 /
 
Üdv!
Én már megépítettem,és lévén,hogy olyan gondolkodású vagyok,hogy ha kevesebb elég,akkor minek a több,én így oldottam meg a felmerülő kérdést:
a szivattyú egy kávéfőző membránszivattyúja ( kiküszöböltem a visszacsapó szelepet,és elég nagy nyomást lehet vele alkotni)
A szivattyútól jön egy darab benzincső,a kazánon kívül lévő csőspirálhoz,ugye ez eddig is tiszta volt. Na most ugye nektek egy szűkítés kellene,itt a megoldás: a darab vezetéket félbevágod,és ugyan abból a csőből,amiből a csőspirál van,levágsz kb 3-5 cm-t és mint egy toldást,beteszed. elég egyszerű,csökken a nyomás,nincs probléma.

Kedves Rejtettlampas : Látom te nagyon ráugrottál erre a témára,hát itt a megoldás: Vannak olyan hőkapcsolók,ugya így sütőhöz (nem tudom miért,mi a célja,de van) aminek 3 érintkezője van,és csak akkor kapcsolja a 3. érintkezőt,ha a fűtőszálat kikapcsolta. a 3. érintkezőre rákötöd a szivattyút,a testet a fűtőszál testjére,és kész
sok sikert
Sepi!
(#) zolika60 válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Például ez, de számtalan másik fajta is jó lehet. A tekercset párhuzamosan kötöd a fűtőbetéttel, a bontó érintkezője pedig megszakítja a ventilátor áramkörét ha megy a betét. Remélem elég világos volt.
(#) rejtettlampas válasza peterseprenyi hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Igen, úgy vagyok vele, hogy csak egyszer kell megcsinálni, de akkor tuti jó legyen és megbízható! Meg igyekszem arra törekedni, hogy mindenben minél jobban hasonlítson egy gyári füstgéphez ( már amennyire lehet). Egyébként nagyon sokmindent be tudok szerezni hozzá költségek nélkül is. Mivel egy olyan cégnél dolgozom, ahol rengeteg a szakmunkás (lakatos, esztergályos, mindenféle minősítésű heggesztő) és elég sok az olyan alapanyag ami onnan beszerezhető így egyetlen fizetős dolog ebben a füstgépben nekem a hőfokszabályzó lesz

Na most az felépítés, amit kitaláltam a következő: Lesz benne egy kb 1 literes kis műanyag kanna a tartály. Ebből egy autó ablakmosó szivattyú nyomja tovább. A csőrendszer a rézcsőig pneumatikus műanyag csövekből lesz, amik talán jobban bírják a hőt, mint a szilikon csövek, vagy gumi csövek. Ráadásul ez van a munkahelyemen és rengeteg féle gyorcsatlakozó, átalakító, stb van hozzá. Szóval ezen a cső szakaszon helyezem el az előzőekben leírt folytó-visszacsapó szelepet. Ez után megy tovább a folyadék a rézcsőre. Ebben lesz egy spirális rész mielőtt bemegy a kazánba. A kazán vastag falú vas cső lesz, mindkét végén leheggesztve és ebben lesz a fűtőszál körülötte a 4 mm belső átmérőjű réz cső spirál. Régebben írtam, hogy csak 3 métert tudtam beszerezni egyben (ezt is munkahelyemen találtam ) de ma találtam még kb 2 métert. Ezt a munkahelyen összeforrasztatom ezüsttel és esztergályos feltekeri nekem. Nos a vascsövet, ha minden benne van beöntöm én is ólommal, ahogy írtátok. Ezzel kész is a kazán. Ezt majd szeretném minél jobban hőszigetelni, hogy a burkolat minél hidegebb maradjon. (csak még azt nem tudom, hogy mi lesz a szigetelő anyag).

Elektronika: Kap a rendszer egy 230V-os betáp csatlakozást, olyat mint a számítógépekben van, kap egy biztosítékot és egy főkapcsolót. A belső vezetékelés hőálló vezetékekkel lesz szerelve. A fűtőszálra kötöm rá a hőfokszabályzót, és egy relét. Ha a fűtőszál fogyaszt a szivattyú nem kap áramot. Relé kapcsol és megy a szivattyú felé az áram. Itt lesz a körben egy 230V/12V tápegység, utána pedig egy kábellel kivezetek a gépből egy nyomógombot, tehát kézzel vezérelhető lesz. A nyomógombba teszek egy visszajelző led-et.

Burkolat: Az alja bakelit lap lesz, többi része pedig alu lemez.

Kb. ennyi, bocs ha kicsit bőszavú voltam. Majd ha kész lesz teszek fel képeket meg videót.
(#) rejtettlampas válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Köszi a választ és az információt! Közben megkérdeztem a villanyszerelőt a gyárban és elmagyarázta a dolgot ő is. Holnap ad is egy ilyen relét!
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Lassan összeáll a gépezet. A kazán már egyben van de még csak a földön próbáltam ki. Házat a jövő héten csinálok hozzá. Ma volt is egy kis tesztelés! Jól üzemelt, csak még egy szűkítés hiányzik a kifúvó végnél. De így is messzire fúj el. Eredményét feltöltöm ide képben! Azért még lesz vele pár óra munkám.

CAM00074.jpg
    
(#) pjg válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Hogy csináltad? Leírod?
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Pár hozzászólással előbb leírtam. Annyi változás történt közben, hogy nem öntöttem ki ólommal a kazánt, hanem sikerült olyan vascsövet találnom aminek a belső átmérőjébe pont bele passzol a rézcső spirál. Ennek a közepében van ugye a fűtőszál. Nos a fűtőszál az lapos, a spirál közepe pedig kerek. Ennek a kiöntéséhez kellett volna vagy 5 kg ólom. Ehelyett kitaláltam, hogy egy olyan alu rudat ketté vágok ami bele passzol a rézcsőspirálba és ez közé szorítottam be a fűtőszálat. Így később kivehető ha elromlik.
(#) pjg válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Köszi.
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Itt van még pár kép, hogy lássátok miről beszéltem.
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Meg itt:
(#) pjg válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
A cső milyen vastag?
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Melyik cső?
(#) pjg válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
A réz.
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
A sárga színű az 6mm külső és 5mm belső, a sötétebb az 5mm külső és 4mm belső. Viszont a végén kiderült hogy a sötét cső az nem réz hanem acél. Kilágyíttattam mind a kettőt hogy könnyebben fel tudjam tekertetni. Előtte az is sárgaréz színű volt, valószínű valami réz bevonat volt rajta.
(#) pjg válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Tehát 4-5mm belsővel jó lesz. Köszi a látványos szemléltetést.
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Igen jó. Csak arra ügyelj, hogy legyen legalább 5 méter hosszú, mert én először csak 3 méterből akartam de nem lett volna elég.
Nincs mit, majd teszek még fel képeket, ha folytatom az építést, meg majd egy videót ha teljesen kész lesz!
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Még annyit hozzátennék, hogy a próbafüstölés kb este nyolc körül volt. Utána ott hagytam ahol volt, hagy hűljön ki. Nos kb 10 perce mentem ki elrakni és még langyos volt! Ez kb 3 óra pihentetés volt. Odakint kb 18 fok van. És még nincs bevonva hőszigetelővel
(#) peterseprenyi hozzászólása Jún 14, 2013 /
 
Kedves rejtettlampas!
Szeretnék gratulálni,ez nagyon ott van az enyémhez képest sokkal szebb bár füstölésbe lehet hogy versenytárs enyémben 10m rézcső van ,az tartja a füstöt
Még 1x gratulálnék!
Üdv,Sepi
(#) rejtettlampas válasza peterseprenyi hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Köszi szépen! Bár nem dicsekvés céljából raktam fel, hanem segítségképpen másoknak. Hozzátenném, hogy sok mindent szakemberek segítségével csináltam meg. Édesapám lakatos ott ahol én dolgozom, sokat segített ő is.
Majd a véglegesítés után kiderül mit is tud a kicsike!
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 19, 2013 / 1
 
Sziasztok!

Nos itt az első videó a füstgépről! Nézzétek el, hogy még nagyon kezdetleges állapotban van! Nincs még benne szűkítő a szivattyú után, kazán nincs még hőszigetelve, hőfok nincs még beállítva. Majd szépen sorban mindent!

http://www.youtube.com/watch?v=glq7veTrGiQ
Következő: »»   31 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem