Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   311 / 733
(#) (Felhasználó 46585) válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

És valami rajzot is tudsz róla belinkelni? Ez mi? Zárt doboz, baszus reflex? Kissé hülye vagyok a témához, de azért rajz alapján biztosan meg tudom csinálni...
Mit fog tudni ez együtt?
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Pontos rajzot merevítésekkel nem tudok készíteni, az elég hosszú folyamat.

Ha van változtatható hangolási frekvencia, akkor b-reflex lehet csak. A 30Hz-es alsó határt nagyjából eléri ebben a dobozban.
(#) melorin hozzászólása Szept 21, 2010 /

Üdv.

Kicsit összezavarodtam a topik címe láttán, de szerintem jó helyre írok

Szóval szeretnék érdeklődni, hogy kb. mennyi pénzből lehetne összehozni egy olyan sztereó hangdobozt (hangszórókkal mindennel együtt), ami nem egy túl nagy teljesítményű, de nagyon jól szól egy 4x5m-es szobában.

Eddig szinte csak (minőségi) fejhallgatókon hallgattam zenét, de próbálnék elszakadni a vezetéktől
A minőség jó lenne, ha nem esne nagyot a fejhallgatós zenehallgatáshoz képest.

Vagy érdemesebb üzletben venni valami jót? Fogalmam sincs az árakról ilyen téren.

Köszi előre is a tanácsokat, javaslatokat.
(#) (Felhasználó 46585) válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Köszi, de ezzel semmire sem mentem. Arra gondoltam, hogy te esetleg értesz hozzá és talán van a gyűjteményedben egy kész terv, amit csak be kell ide tenni. De ha nincs, hát nincs.
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Én nem gyűjtök ilyeneket, értelmetlen. Minden egyes hangszóróhoz-szobához miért lenne kész terv, amikor mindegyiknél másra van szükség? Dobozt rajzolni mindenki tud, aki matekból vette már a téglatesteket, sőt már előtte tanítják, amikor papírból kockát hajtogattatnak valamikor 4. osztály előtt. Merevítésre is tudok példát mutatni, de rajzolni ebben a konkrét esetben neked kell.
(#) nikolatesla válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Hali!
A lap alján vannak belőlük.
Ami tetszik meg építed.
Bővebben: Link
(#) shalafi.66 válasza nikolatesla hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Sajnos ez nem így működik.
(#) Transztyuszeres válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Ez úgy működik, hogy csinálod és kész.
(#) skero válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

[OFF]Igy is ellehet találni a dobozméretet. Erről egy régi reklám jut eszembe "megtörténhet de a hatoslottó eséljesebb".[OFF]
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Valahogy nekem nem jön össze a 30 Hz , inkább 40 környékén mozdul.

Megnéznéd ,hogy mit csináltam rosszul?

katt.bb6

(#) (Felhasználó 46585) válasza ptesza hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Nem akartam belemenni egy vitába egy olyan kollégával, aki csak azt tudja mondani, hogy mi nem jó, meg, hogy nem így működik, meg az egyébb általánosságok. Ezért nem akartam megkérdezni, hogy miből jön ki a 30 Hz, mert amit én megnéztem, ahhoz kell vagy majdnem 400 l-es láda. Én nem értek ilyen szinten hozzá, nem látom értelmét a vitának, különösen, ha csak a fentebb említett semmitmondó szlogenek vannak felemlítve shalaffi kollégától. Végül is, egy ilyen fórumban senkinek nem kötelező felelősséggel javasolni bármit is...

nikolatesla: köszi a linket, meg fogom nézni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ptesza hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Ezt mivel lehet megnyitni? ( nem mondtam? a számgéphez is csak annyit értek, hogy van nyáktervező, szimulátor, word, internet és természetesen, Hobbielektronika...)
(#) ptesza válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Bassbox
(#) Reuter válasza zitzaki hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Szia!
Hűha, ezek nagyon jó hangszórók! Vigyázz rájuk, szinte pótolhatatlanok!
Majd próbáld össze valami másik hangszóróval, észre fogod venni a különbséget
Üdv Reuter
(#) shalafi.66 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Kolléga? Nem tudom, a te fogalomrendszered szerint mi a semmitmondó, de nekem úgy rémlik, hogy meglehetősen pontos választ adtam. "Szlogenjeim" nekem biztosan nincsenek, minden helyzetet egyediként kezelek. Ettől felelősebb hozzáállást nem nagyon lehet elképzelni.
A szedett-vedett netes rajztemetők ajánlgatása pedig végképp nem az.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Nem tudom, mit csináltál rosszul, én a te modellezéseden is 33Hz-es alsó határt látok 150liternél, ami a környezet hatásai miatt egy megfelelő elhelyezéssel könnyen lehet majd 30, a szubjektíven még érzékelhető alsó határ pedig valahol -10dB környékén keresendő, ez pedig bőven 30 alatt van (180 literben nézve, amit maximumnak adtam meg, konkrétan 30Hz-nél éri el a hangnyomásszint a -3dB értéket). Persze nem 66-os átmérőjű reflexcsővel kell majd elkészíteni (ha valahol hibáztál a modellezésben, akkor ez az a pont).
Kisebb helyiségben akár még zárt dobozzal is megpróbálható lenne, azzal is 50Hz a féltérre vonatkozó alsó határ, de ugye a zárt pozitívumai, az, h. 12dB/okt meredekségű akusztikus szűrőként viselkedik, és a kisebb helyiség emelése mélytartományban sokat tud segíteni ezen.

jblP1500.gif

(#) melorin válasza melorin hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Senki nem válaszol nekem?

Egy kicsit körülírom, hogy mire lenne szükségem.

Egy LM1875-el megépített dual-mono erősítőhöz kéne 2db hangdoboz. Ha minden igaz, olyan 20W körüli ez IC, maximum.

Zárt rendszert szeretnék, minél szebb mélyhang leadással.

Mennyiből lehet összerakni egy ilyet?
(#) hammer14 válasza melorin hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Szia melorin!

Ha minőségi zenét akarsz akkor azt úgy képzeld el hogy 3 út 3 erősítő 24dB/okt-os aktív váltóval. Ja és még azt nem tettem hozzá hogy ha nagy a hely akkor jöhet a tölcsér vagy egy karlson elvű mély. Útóbbi kisebb mint egy normálisan méretezett tölcsér én még soha nem próbáltam egyes emberek szerint jó -80-as években jazz zenészeknél több helyen láttam ilyet. (igaz csak filmbe).

Az erősítőknél A-osztályzásúak közül kell válogatnod(Legkisebb torzítás legkevesebb hatásfokkal).
Amit így leírtam olyan 200-ezer ft,és akkor még nem flacolsz csöves erősítővel meg hasonló.

Persze más elrendezésbe is össze lehet rakni cuccot passzív váltóval 1 erősítővel reflex méllyel,de akkor bizony az a 20w-jó kevés. Reflex láda hatásfoka alapból nem sok a tölcsérekhez képest + a passzív váltó tekercsein csomó energia elfűtődik.

Remélem találtál valami támpontot a mondanivalómban.
(#) shalafi.66 válasza hammer14 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Idézet:
„Ha minőségi zenét akarsz akkor azt úgy képzeld el hogy 3 út 3 erősítő 24dB/okt-os aktív váltóval.”
Ettől biztosan nem lesz "minőségi".

Idézet:
„Ja és még azt nem tettem hozzá hogy ha nagy a hely akkor jöhet a tölcsér vagy egy karlson elvű mély.”
Ettől sem, mert ezek hangosításra valók, nem a jó átvitel a lényeg, hanem az, hogy hangos legyen.

Idézet:
„Az erősítőknél A-osztályzásúak közül kell válogatnod(Legkisebb torzítás legkevesebb hatásfokkal).”
Ebben nem lennék olyan biztos, pl. egy 3W-os A osztályú erősítő igencsak tud torzításokat termelni (többfélét is), ha túlléped a névleges kimenőteljesítményt.

Idézet:
„Persze más elrendezésbe is össze lehet rakni cuccot passzív váltóval 1 erősítővel reflex méllyel,de akkor bizony az a 20w-jó kevés.”
Attól függ, mihez, a 90dB-s szobahangerő eléréséhez biztosan elég, még akár a 96 is összejön vele egy érzékenyebb mélyközép-hangszóróval.

Idézet:
„Reflex láda hatásfoka alapból nem sok a tölcsérekhez képest + a passzív váltó tekercsein csomó energia elfűtődik.”

Ez is csak attól függ, honnan nézed, mert a tölcsér normális esetben nem szól két oktávnál szélesebb sávban, és általában emberi méretek között 50-60Hz alatt esik az átvitele. Ezzel szemben egy b-reflex dobozzal, hangszórófüggően ugyan, de akár 35-40 literes dobozzal is elérhető a 30Hz-es alsó határ.

A passzív váltó jó esetben nem fűt, nem erre való, a soros ellenállás miatt mélytartományban eső teljesítmény tized dB-kben mérhető.
(#) melorin válasza hammer14 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Idézet:
„Remélem találtál valami támpontot a mondanivalómban.”

Nem.
(#) hammer14 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Shalafi66

Gondolom akkor az aktív váltó(a jó aktív váltó)
Mert most ugye feltételezzük hogy nem gerjed nem recseg stb az egyenesen a hang kép elcseszésére szolgáló eszköz! Lényeg hogy enyhén pontosabban lehet a kis jelet alakítani mint a nagyot ezt brámelyik electro mágus alátámaszthatja neked bár sztem tudod ezt te is!

"
Idézet:
„Ettől sem, mert ezek hangosításra valók, nem a jó átvitel a lényeg, hanem az, hogy hangos legyen”
."

Ezt jó pár amerikai zene megszállott alá tudná támasztani hogy nem igaz amit mondasz,neten is felelhető pár db kép és gondolom nem hangosításra szánták a 20cm-es mélyeket.

Idézet:
„Attól függ, mihez, a 90dB-s szobahangerő eléréséhez biztosan elég, még akár a 96 is összejön vele egy érzékenyebb mélyközép-hangszóróval.”

Embere válogatja kinek mi elég nekem 4x80w oké szobába. 92-98dB-es hangszórókhoz. Nem tekerem csutkára állatába félig szoktam háromnegyedig ha olyan a kedvem.

Idézet:
„A passzív váltó jó esetben nem fűt, nem erre való, a soros ellenállás miatt mélytartományban eső teljesítmény tized dB-kben mérhető”
.

Idézet:
„általában emberi méretek között 50-60Hz alatt esik az átvitele.”

Láda méretkeről mióta volt szó a kérdő kérdésében?
szerintem 2,5mX50x1m még emberi.
JA és a tölcsér-t elvileg régen azért találták ki és használták előszeretettel mert kis teljesítményű erősítők léteztek csak.
Én néztem már pár subb váltót és gyakran előfordult hogy a ráhelyezett tesa szépen ráolvadt. 100w alatti teljesítménynél. Akkor jópár watt elveszett ott 3w elfűtődés nem elég egy 20w os hangváltónál? Az már 15% veszteség.
(#) hammer14 válasza melorin hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Lényeg tehát!

Ha kevés a pénzed gondolkodj el egy 3 utas kis relfex ládában h2000-nél nézz szét vannak árukhoz képest jó hangszórók,talán még 2 útba is meg lehet oldani.
Hangszórók adatlapjánál ott van hány literes dobozba ajálják őket. Megnézed az átvitelé görbét onnan meg látod mit hány hz ig lehet engedi és hol kell hogy keresztezd. Nyilván ahol az impedanica görbe megy az egekbe ott már nem használható a hangszó remélem ezt a részét azért vágod mert ez már csak fizika. Ha mégse akkor inkább néz gyári ládát. Ha megépíted az ottani termékekből akkor nem azt mondom hogy versenyeket fogsz vele nyerni,de kellemes hangot ad majd a zene hallgatáshoz.

Bár nem értem hogy ilyenkor hol van shalafi66-mert ő lenne a téma fő mágusa mégis csak akkor jelenik meg mikor lehet min vitázni. Miért kell ezt a kört mindig megfutni nem értem.......
(#) zitzaki válasza Reuter hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Szia!
Az mondjuk relatív hogy kinek mi a jó de nekem tökéletesen megfelel ezekkel a hangszórókkal de meg fogom próbálni másikkal is.
(#) melorin válasza hammer14 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Nézegetem a mélyközép hangszórókat, és 20Hz-100Hz-ig mindegyiknek borzasztó nagy az impedanciájuk. Nem pont ott kéne jónak lenniük?
Gyári ládákból milyen fajtákat és hol érdemes nézni?

Idézet:
„Shalafi66 Gondolom akkor az aktív váltó(a jó aktív váltó) Mert most ugye feltételezzük hogy nem gerjed nem recseg stb”
Ettől lenne jóegy aktív váltás? Miért, a passzív recseg?
Idézet:
„Lényeg hogy enyhén pontosabban lehet a kis jelet alakítani mint a nagyot ezt brámelyik electro mágus alátámaszthatja neked bár sztem tudod ezt te is! "”
Ne haragudj, de nem tudom. Teljesen egyformák az esélyek aktív és passzív váltás esetén is.
Idézet:
„Ezt jó pár amerikai zene megszállott alá tudná támasztani hogy nem igaz amit mondasz,neten is felelhető pár db kép és gondolom nem hangosításra szánták a 20cm-es mélyeket.”
Én inkább hiszek a valóságnak, és a méréseknek, a zenemegszállottak véleménye egy hangsugárzóval kapcsolatban számomra irreleváns.
Idézet:
„Láda méretkeről mióta volt szó a kérdő kérdésében? szerintem 2,5mX50x1m”
Mivel a tölcsérek mélyátvitelét alapvetően meghatározza a méretezés, ezért nagy hiba, ha nem volt szó erről.

A többire fölösleges reagálni is, akkora csacsiság.

Egyrészt, háromutasat nem tud otthon összeváltani,
Idézet:
„Hangszórók adatlapjánál ott van hány literes dobozba ajálják őket. Megnézed az átvitelé görbét onnan meg látod mit hány hz ig lehet engedi és hol kell hogy keresztezd.”
Ez nem így működik, az elfogadható hangsugárzók nem így készülnek.
Idézet:
„Nyilván ahol az impedanica görbe megy az egekbe ott már nem használható a hangszó remélem ezt a részét azért vágod mert ez már csak fizika.”
Milyen fizika? Az impedanciamenet kompenzálható, ha csak ez a probléma.
Idézet:
„Ha megépíted az ottani termékekből akkor nem azt mondom hogy versenyeket fogsz vele nyerni,de kellemes hangot ad majd a zene hallgatáshoz.”
Inkább azt lehet mondani, hogy a használati értékük messze az áruk fölött van.
Idézet:
„Bár nem értem hogy ilyenkor hol van shalafi66-mert ő lenne a téma fő mágusa mégis csak akkor jelenik meg mikor lehet min vitázni.”
Én nem "vitázok" csak kijavítottam a tévedéseidet. Ha nem írod le, akkor természetesen nincs mit javítani, így nem kényszerülök hosszú hozzászólások fogalmazgatására.

Mellesleg elkezdtem gondolkodni melorin kérdésén, de ez időbe telik, nem irkálok meggondolatlanul csak azért, hogy növekedjen a hozzászólásaim száma.
(#) skero válasza melorin hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Lehet ,hogy más rossz véleménnyel lesz róla de nekem kifejezetten tetszett a régi 3 utas videotonok hangja. Az 50W -os pont jó lehet neked szobába. Jó lehet még a töcséres megoldás egy szélessávúval is meglepően nagy hangerőt és jó minőséget(hangszóró függő) tud produkálni ahogy már ezt Hammer14 is írta.
(#) shalafi.66 válasza melorin hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

H2000-nél biztosan nem nagy, nem olyan felfogásban készülnek a hangszórók (mindegyik 45-50ohm alatt marad ebben a sávban), másrészt nem a lapos impedanciamenettől lesz jó egy hangszóró sem.

Mielőtt bármibe is kezdenél, az igényeket kell ismerni, nem mindenkinél egyformák a preferenciák, sokak hallása konzervzenén nem igényli a tényleg jó hangsugárzókat, inkább egy addig megszokott hangképet keres.
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Idézet:
„jó minőséget”

A szokásos szélessávú hangszóróknál használt "tölcséreknél" (amik valójában elég messze vannak a tölcsérektől) ez a jó minőség kicsit kérdéses.

Sajnos a háromutas VT-k az elhibázott hangváltók miatt nem sikerültek kifejezetten jól.
(#) melorin válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Idézet:
„Mielőtt bármibe is kezdenél, az igényeket kell ismerni, nem mindenkinél egyformák a preferenciák, sokak hallása konzervzenén nem igényli a tényleg jó hangsugárzókat, inkább egy addig megszokott hangképet keres.”

Még ha meg is lenne a "megszokott" hangkép, amit keresek, azt hogy tudnám a tudtokra adni, ami alapján segíteni tudnátok?
De szerintem nincs kifejezetten olyan hangzás, amihez hozzászoktam volna.
Egy Grado SR225 az a fejhallgató, amihez hozzászoktam, de nem mondanám, hogy épp az ő hangképét keresném egy hangláda hangjában.
Van egy Logitech Z-560 4.1 hangfalszettem, annak a hangja is elég jó, de a szubládája mélyét túl műnek érzem.
Még azon is gondolkoztam, hogy ki lehetne szedni belőle a magashangszórókat (a hátsó 2 hangszórót úgysem használom) mert azok szerintem elég jó minőségűek. Persze ez lehet, hogy butaság.
Következő: »»   311 / 733
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem