Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   681 / 726
(#) reloop válasza bandika hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Itt egy leírás róla. Gugli fordításban is érthetők az előnyök és a hátrányok.
(#) TAttila77 válasza bandika hozzászólására (») Márc 30, 2021 / 1
 
Ennek semmi köze nincs a piezóhoz. Más működésű, mint ahogy Béla megírta. Olvass utána az interneten hogyan üzemelnek a “Ribbon” azaz szalagsugárzók. (Van mikrofon is, az pedig fordítva üzemel, hangra jelet ad, de nagyon kis jelet amit spec. trafóra kötnek.)
Rendre a jobb ribbonok nagyon vékony alumínium perforált hártya menbránt tartalmaznak és ez van mágneses térben. Viszont nagyon kényesek ezek a magassugárzók. Az alu menbrán korrodálódik és általában a párás környezet a végüket jelenti.
Hagjuk kifelyezetten tetszetős,elég sok típus lineáris átvitellel rendelkezik. Előszeretettel alkalmazták ezeket PA és hifi terén is. Utóbbinál többé-kevésbé szuper-hiper magassugárzóként kiegészítönek alkalmazzák. A sík menbrán álltal akibocsátott hang belőlük hengerpalástforma szerint terjed, sokkal kiegyenlítettebben és egyenletesebben a hagyományos magashoz képest. Típusaiktól és kis kialakított tölcséreik végett álltalában a hangrést függőleges helyzetben kerűl beépítèsre. Így a szalagsugarzók vízszintesen akár 100 fok, függőlegesen viszont legtöbbjeik csak max. 30-40 fokban sugároz. E képpen szokás is függőleges hangréssel elhelyezni. Bizonyos speciálisabb esetekben a ribbon helyzete állítható, 90 fokban elfordítható. Néhány hangrendszerben, hangfalban módot adnak is erre a lehetőségre. Ilyenek az Adamson rendszerek, Esa audio (ezek PA) illetve több neves szalagsugárzós stúdió monitor és audiofil dobozok.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
(#) msteve válasza soma970 hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Egyáltalán nem biztos hogy egyenfesz megy a hangszóróra...de persze nincs is kizárva.
Azoknál a hangszóróknál is előfordul ahol a lágy pille kúposra deformálódik és egyik végállásból átugrik a másikba nagyobb hangerőnél. Sajna ez a régi bulgároknál előfordul.
(#) Dióda hozzászólása Márc 30, 2021 /
 
Skacok egy kis segítség kellene.
Sal dph 1416 magasam elkezdett recsegni.
Nem találok hozzá szervízpillét.
Milyen drivert lehet a tölcsérbe beletekerni mivel valamit kell tennem helyére.
(#) TAttila77 válasza Dióda hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Helló. Az Eminence-nek volt régebben olyan drivere, ami beletekerhető. Illetve emlegethetném az MNC drivert is, de az nincs mostanában még a nagykernél sem, mert rég megszüntették a drivereket. Idelinkelem itt, nézz szét. Ez egyik tipus, van több is, sokkal jobb BMS-ek is. Egyetlen dolgot figyelni kell, a tölcsér torok nyílása egyenlő átmérőjű legyen a driverével mikor betekered, ha nem, akkor alakítani kell rajta farigcsálásal-reszeléssel, mert a kilépő hang a sorjába, kiálló anyaghibákba ütközik és pár kHz-en jókora legalább tíz dB-es lyukat elyt a freki átvitelén, emiatt borzalmas visító, orrhangú lesz a magasad tudton kívűl és ez gyönyörűen ki is mérhető!!!. Remélem érted mit akartam kinyögni. Tehát a tölcsértorkolata egyenletes felületben csatlakozzék a magas torkolatához kiemelkedés, anyaghiba nélkűl. Remélem segítettem, nézz szét, a jobbak drágák, nagyon drágák.
Üdv.
https://elimex.hu/termekek/11720/eminence_-_e-apt50v2_-_apt50v2_mag...id=544
(#) Dióda válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 1, 2021 /
 
Valóban kissé drágák .
Sajnos nem sikerült beszereznem csak más tipusú magasat így át kell alakítanom a beszerelési részt. Úgyhogy irány barkácsolni.
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 1, 2021 /
 
Nos megvolt a csere.
De hogy egy driver utánn a ring milyen hülyén tud szólni az borzalom.
Persze az is lehetséges hogy csak nem szoktam meg hogy másképp szól.
Magasnak magas a hangja és még a keresztezési freki is jó neki de a hangja az én fülemnek nagyon furcsa.
Lehet mégis beszerzek vissza egy driver magasat .
(#) TAttila77 válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 1, 2021 /
 
Milyen ring-radiátorod van??
Egyszer volt közöm valami javítandó hangfalban Somogyis driverhez, nekem meg annak volt a hangja gyalázat és ráadásnak semmi hatásfoka nincs. Amit belinkeltem kis Eminence, azt már sokszor építettem be, egész szép hangja van, jó kis hatásfoka is van. Az MNC-nek volt vagy négy típusa, azok közt a legnagyobb volt egészen meglepően jó, csak sajna mindet megszüntették. Nem is ajánlom a Globiz nagykert, mert hitvány gagyi lett minden MNC terméke. A fél nagyker meg százforintos boltokhoz lomot tart.
A ringek legtöbbje 4-5kHz-től dolgozik zömmel elég egyenletesen, a driverekkel összehasonlíthatatlanok. Közepük egyáltalán nincs. Jó lenne tudni a nagy hangszóród medig szól fel , lehet hogy most azért is hallod nagyon szokatlannak, mert a keresztezési pontnál van egy hatalmas lyuk az átvitelben, ha a magas nem szól le addig, ameddig a drivered le volt engedve a hangváltóval. A ládád kétutas?? A magasad polaritását meg kell fordítani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2021
(#) Dióda válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 2, 2021 /
 
Igen észrevettem hogy közepe az nincs neki. Ez valami csodálatos mnc ring.
Sebaj rendeltem bele drivert remélem jó lessz a tölcsérhez.
A ring-nek nagyon szép éles a magshang tartománya csak nem illik bele a hangfalba.
Anno ez driverhez lett méretezve így a hangválltó is oda van lőve. Kétutas 2darab 25-ös mélyközép van a dobozba plussz a driver. Ami meló volt vele összerakni az miatt nemszivesen állítgatnám szét csórikámat így megjön az új driver és ugrik a helyére remélem jó is lessz hozzá.
(#) TAttila77 válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 2, 2021 /
 
Ugyan olyan Sal-os driver?
(#) Szazbolha hozzászólása Ápr 8, 2021 /
 
Felsőmaró gépet kéne vegyek. A jelenleginek csak 6-os befogója van, és ehhez nincs olyan kés, ami nagy átmérőjű (14-16mm) lekerekítést tudna vagy olyan amivel 22mm-es MDF szélét 45 fokban tudnám lemarni.
Mit vegyek? 8mm-es befogóval rendelkezőt, mert lehet ahhoz már vannak ilyen kések, vagy inkább 12mm-set. Ahhoz biztos van.
Másik probléma. 193mm beépítési átmérővel rendelkező hangszórót kéne besűllyeszek 4-5mm-t, a küldő átmrő 223mm. Ha kivágom a 193mm-t, utána hog tudom a kb 15mm-es peremet bemarni?
(#) TAttila77 válasza Szazbolha hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Írok neked, olvasd el. Mielőtt bármit marnál.
(#) elektrorudi válasza Szazbolha hozzászólására (») Ápr 9, 2021 /
 
Nekem 8mm-es van, és adtak hozzá 8/6mm-es adaptert. Szerintem létezik 12/8; 12/6-os adapter is, tehát a 12-es több lehetőséget ad.
Először a bemarást kellene elkészteni és utána kiváni a lyukat!
(#) péter71 hozzászólása Ápr 20, 2021 /
 
Sziasztok!
Wharfedale Valdus 300 hangfalamba meghalt a magas sugárzó. A környékünkön,nem csinálnak magasat,csak mélysugárzót.Iitthon nem találtam,külföldön elég drága. Rendeltem Visaton magasakat. Az eredeti 6ohmos, a visaton pedig 8ohm. Nem lesz gond ha ezt rakom be?Hangváltó helyett, két kondenzátor van benne, sorba kötva,ami a magas + ra van kötve. A mélysugárzóra semmi nincs,direktbe megy rá,a bejövő jel.Ez elég fura,de elég jól szóltak. Az egyik kondi kerámia,de az értéket nem tudtam megmérni,a másik egx 2,2µF 63V bipolár kondi. A kerámiára az van írva: PF6F MEXICO a másik oldalára 60 x040.
(#) TAttila77 válasza péter71 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Idézet:
„Hangváltó helyett, két kondenzátor van benne”

Az is hangváltó!
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2021
(#) péter71 válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Igen. Amiket én láttam, abba tekercsek ellenállások is vannak.
(#) TAttila77 válasza péter71 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Az az egy szem alkatrész 6dB/oktávos váltó a magasadon. Ha a mély welőtt egy tekercset is látnál sorosan, az is az. /lenne, ha volna/
(#) péter71 válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Szia.
Köszi,értem. A 2,2µF os bipolár kondi helyett,rakhatok sima elkót? Elég régi már, és 2,2 helyett, 3,5 µF ot mértem. A 6ohm
helyett,8ohmosagas lesz,az jó? Össz ellenállás miatt,meg a
kondi mérete miatt ? Ezekhez nem nagyon értek,de ha már szét van szedve,akkor cserélném amit kell.
(#) Peter65 válasza péter71 hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Szia!
Elkót egymagában semmi képen ne tegyél. Bipoláris kondi helyett inkább fólia kondenzátort ajánlanék. Például ez itt a HEStore-ban is kapható.
(#) TAttila77 válasza péter71 hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Elkót NEM!!!!!!!
Csak fólia kondi!! MKP, vagy MPP. MKP lehet Pl.Wima is
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2021
(#) Régi motoros hozzászólása Máj 11, 2021 /
 
Üdvözletem!

Gyári fa hangfalban a kitöltőanyagnak mi szerepe van? Úgy tudom, valami hangcsillapításnak teszik bele, de konkrétan miért is? A hangfal elég kis méretű 10x12x32 cm. A bajom vele, hogy elég kevés a basszus tartomány. Persze tudom, hogy ahhoz nagyobb méretű doboz kellene, de akkor is,
elég (azt hiszem erre mondják, hogy) "doboz" hangja van.

A fehér töltőanyagot kivéve semmit nem változik. Viszont arra rájöttem, ha a hátulját nem csavarozom vissza rendesen, hanem kb ujjnyi rést hagyok (6.-ik kép), sokkal dinamikusabb a basszus tartomány. Így kb úgy működik, mint egy basszreflex doboz.

Ebben a beállításban egyébként láthatóan a hangszóró membránok is sokkal jobban kitérnek.
Nyilván a kis űrtartalom miatt, fojtva van a hangszóró membrán kilengése.

Mint látható, basszreflex cső nemigen fér bele, tehát a kérdés vajon érdemes lenne e fúrni rá pár 12-14 -es furatot a hátlapra? Esetleg más ötlet valakinek? Köszönöm...
(#) veroka válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 11, 2021 / 1
 
A vatta szerepe a doboz hangolása. Nagyon leegyszerűsítve a vattában lassabban terjed a hang(hullám) és ezért egyenletesebb (jobb) lesz a mélyátvitel. Ez így persze rettenetesen pongyola megfogalmazás. Ha kiszeded a vattát akkor elvileg romlik a mélyátvitel.
Mivel a Monacor SPX30 zárt dobozhoz készült (jósága Qts=0.71), ezért én nem nyitnám meg a dobozt, mert szét fogja rázni magát a hangszóró, a dobozba zárt levegő csillapítását eleve beletervezték a hangszóró lengőrendszerébe.
Adatlap szerint ennek a hangszórónak 100Hz a rezonanciafrekije, szóval döngő mélyeket nem lehet várni tőle. Ennyit tud.
Megpróbálhatod esetleg sarokba állítani, vagy egészen falra tolni, hogy a baffle-step ne oltson ki mélyeket, de nem hiszem, hogy drasztikusan javulna tőle.
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 11, 2021 / 1
 
A dobozt a készítője elvileg az adott hangszóróhoz tervezte. Ez részben azt (is) jelenti, hogy a névleges terhelés mellett a dobozban lévő levegő rugóállandója optimális (se nem kevés se nem sok) csillapítást biztosít a membrán számára. Nagyobb dobozzal tudsz nagyobb, teltebb mélyeket csinálni de annak ára lesz, a hangszóró kevésbé lesz terhelhető, és ha mégis jobban terheled ronda huppogó dobozhangja lesz. Szóval ha nem döngetni akarsz vele, akkor átszereled az egészet egy kétszer-háromszor akkora térfogatú dobozba mint amiben most van.
(#) Régi motoros válasza veroka hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Nos igen, lehet volt hozzá valamikor kis szubbaszus láda is, nem tudom...
Egyébként nem is tervezem, hogy max hangerőn döngessek vele, arra ott van az otthoni hifi.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2021
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 11, 2021 /
 
Nem igen akarom átszerelni, épp azért vettem, mert kicsi.
Ez csak amolyan hurcolászós hangfalnak van, hetente egyszer hallgatom munkahelyen.
(#) fery45 válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 12, 2021 / 1
 
Kedves Régi motoros!
Az elmúlt évtizedekben a fiammal 80 különböző hangfalat készítettünk. (Utólag össze számolt adat.) Mi is kerestük a tömítés indokát. Sehol nem találtunk egyértelmű fizikai magyarázatot, képletet, stb-t a töltő anyagra. Még külföldi szakirodalomban sem.
A városunkban működött a LATEX vállalat három üzeme. Jó személyes kapcsolat révén korlátlan mennyiségben és minőségben hozzá jutottunk minden féle textil, üveg gyapot, kőzet gyapot műanyag habokhoz. Ezek után minden lehetséges elképzelés alapján tömést végeztünk. Az általános tapasztalatunk szerint 10 % térfogatban indokolt a tömés, mely a hangdoboz belsejében egymással szemközti oldalakra kell rögzíteni.
Dr. Tarnóczy könyve adatai alapján az anyagoknak három akusztikai tulajdonságuk van: hangvezetés, hang visszaverés, hang elnyelés. Műszaki táblázatokból ez kinyerhető korlátozott mennyiségben. Ezek az adatok sok anyagnál erősen eltérnek. Ez jelentősen a szerkezeti kikészítéstől függenek.
A természetes alapú textil anyagok mindhárom tulajdonsága elég nagy. Tehát a felületére érkező hanghullámokat nem veri vissza, elnyeli, nem vezeti. A műszálas textiliák viszont már jó hangvezetők. Az ásvány anyagok jelentős százalékban vezetnek, nagyobb százalékban elnyelik, bizonyos szerkezettel nem verik vissza a hangot. A habszivacsok mind jó vezető anyagok. Több cég a műanyag habszivacsát úgy hirdeti, hogy jó hőszigetelő, - ez igaz-, de nem hangszigetelő a hirdetés ellenére.
Ebből látszik, hogy a belső borítást megváltoztatjuk, akkor a hangfal hangzása megváltozik. Nem szabad a doboz belsejét teljesen tele tömni! Érdemes kísérletezni. Figyelem: a doboz is változtat hangzást! A két dolog hat a hangzásra! Az egyedüli hangszórók hangzása teljesen megváltozik a doboztól és belső borítástól. Csak hogyan? Ki tudja ezt megmondani, vagy képletekkel kiszámítani. A T/S paraméterek is csak tájékoztatnak.
Ma még a technika itt tart. Persze vannak "okosak". Ez is olyan mint a korona vírus oltási jelenség a maga politikájával.
A Moderátornak meg üzenem, hogy ezt a hozzászólást is lehet törölni!
Tisztelettel: H. F.
(#) veroka válasza fery45 hozzászólására (») Máj 12, 2021 / 3
 
Kedves fery45,

szeretném hinni, hogy nem szándékosan vezeted félre a fórum olvasóit.

1: a LaTex vállalat (lakástextil) Kőszegen bútorszövetgyárat működtetett, ebből te sosem szerezhettél kőzet- vagy üveggyapotot. Szomabthelyen voltak a szövő és fonó üzemek, de ők se kőzetgyapotot fontak.
2: a doboz tömése nem csak a reflexiók miatt fontos. Amint fennebb írtam, a szálas szerkezetű anyagokban a hang másképp (lassabban) terjed, ezzel a doboz látszólagos térfogatát lehet növelni. Hosszú, bár idegen nyelvű szakirodalma van. Rövid összefoglaló a Wikin, érthetően és elég jól.
A doboz oldalfalára szögezett filccel leginkább a dobozban kialakuló állóhullámokat igyekeznek elfojtani.
3: Más dolog a doboz tömése és megint más a tömítése. Ne keverd a kettőt. Mindkettőre szökség van, az elsőre a doboz hangolása miatt, a másikra pedig azért, hogy az illesztések mellett ne szökjön a levegő a dobozból, ami ugye a zárt rendszereknél a hangszórót csillapítja.
4: ismét kevered a szezont a fazonnal: a hangvezetés és a hang csillapítás ugyanazok. A rosszul vezető anyag csillapít. A visszaverődés pedig a felület függvénye (rugalmasság, felszín), nem a textilé. Mi a bánatos nyavaja az a "szerkezeti kikészítés" ?
5: A Thiele-Small paraméterek (bár elektromechanikusdak) soha nem fognak megváltozni a doboz változtatásával! Nézzük:
Sd – a membrán felülete, négyzetméterben.
Mms – A lengőrendszer tömege (membrán, csévetest, tekercs), kilogramban, beleértve az akusztikus terhelést. A csupasz lengőrendszer tömege: Mmd
Cms – Engedékenység, a felfüggesztés feszessége méter per newton
Rms – A felfüggesztés mechanikai ellenállása (puhasága) N·s/m
Le – A tekercs induktivitása 1kHz-en mérve (mH)
Re – A tekercs DC ellenállása, ohm
Bl – Mágneses térerő a légrésben, tesla-méter (T·m). Légrésindukciónak is hívják.

És a végére: Én is építettem már vagy 80 különböző homokvárat, egyedül is meg a fiammal közösen is. Mégsem lettem építőmérnök.
(#) fery45 válasza veroka hozzászólására (») Máj 12, 2021 /
 
Kedves veroka!
Ha megnézed a kolléga kérdésére adott válaszokat, akkor igazi választ nem kapott. Ezért gondoltam, hogy kissé bővebb tájékoztatást adnék számára. Adjál Te is! Szerintem nem velem kell vitatkoznod.
A Latex -nek Kőszegen három gyára volt. A posztó, bútorszövet és nemezgyár. Ezektől mindenféle textil anyagot lehetett szerezni. Igazad van, hogy kőzet gyapotot nem, az Építő ipari KTSz -től szereztük. Lényeg a sokféle anyag alkalmazásának lehetősége.
Sajnálom, de a T/S paraméterek alkalmazásánál nincs belső tömés vagy borítás, sőt nem is említik, hogy milyen hatása van a belső borításnak, vagy tömésnek. Többen úgy beszélnek erről, mintha a paraméteres méretezés nélkül nem is lehet jó hangfalat készíteni. Ezzel a paraméterekkel évtizedekkel ez előtt a Rádiótechnika részletesen foglalkozott.
Sok hangdobozt készítenek fából, fémből, műanyagból, papírból és egyéb anyagból. Mindezt a legkülönbözőbb méretekkel, alakzattal. Sok doboznál semmilyen belső borítás nincs, másoknál meg ész nélkül teletömik. Ha ezen változtatunk sok alkalommal kedvező hangzást kapunk. Érdemes ezzel foglalkozni.
Nekem úgy tűnik, mintha felháborodnál azon, hogy hozzá merek szólni. Én úgy gondolom, hogy nekem is jogom van a véleményem közlésére.
A hangdoboz építéshez sok sikert kívánok. Legyen szerencséd új összefüggések felfedezéséhez.
Tisztelettel:H.F.,
(#) Peet19 hozzászólása Máj 14, 2021 /
 
Sziasztok!
Mi történik egy mélyközép hangszóróval ami 50Hz...7kHz-es és nincs hangváltó? Csak simán megy rá a zene minden frekin. Tönkre fog menni, vagy túlterheli, melegszik vagy mi lesz vele?
A másik kérdésem még az lenne hogy jól tudom hogy a piezó hangszóróhoz nem is kell hangváltó?
Előre is köszi.
(#) Ge Lee válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 14, 2021 /
 
Semmi nem történik vele, legfeljebb nem megy elég mélyre, meg a magasakat sem tudja visszaadni. A piezo-ra akkor nem kell hangváltó ha nem döngetsz vele, néhányszor 10W-ot közvetlenül is kibír. Nekem is volt ilyen dobozom házibulikra, 40W-os erősítővel, és semmilyen hangváltó nem volt a dobozban, a mélysugárzó meg a piezo is közvetlen be voltak kötve. És még az átvitele sem volt rossz, a keresztezésnél volt úgy 3-4dB kiemelése.
Következő: »»   681 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem