Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   681 / 681
(#) reloop válasza bandika hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Itt egy leírás róla. Gugli fordításban is érthetők az előnyök és a hátrányok.
(#) TAttila77 válasza bandika hozzászólására (») Márc 30, 2021 / 1
 
Ennek semmi köze nincs a piezóhoz. Más működésű, mint ahogy Béla megírta. Olvass utána az interneten hogyan üzemelnek a “Ribbon” azaz szalagsugárzók. (Van mikrofon is, az pedig fordítva üzemel, hangra jelet ad, de nagyon kis jelet amit spec. trafóra kötnek.)
Rendre a jobb ribbonok nagyon vékony alumínium perforált hártya menbránt tartalmaznak és ez van mágneses térben. Viszont nagyon kényesek ezek a magassugárzók. Az alu menbrán korrodálódik és általában a párás környezet a végüket jelenti.
Hagjuk kifelyezetten tetszetős,elég sok típus lineáris átvitellel rendelkezik. Előszeretettel alkalmazták ezeket PA és hifi terén is. Utóbbinál többé-kevésbé szuper-hiper magassugárzóként kiegészítönek alkalmazzák. A sík menbrán álltal akibocsátott hang belőlük hengerpalástforma szerint terjed, sokkal kiegyenlítettebben és egyenletesebben a hagyományos magashoz képest. Típusaiktól és kis kialakított tölcséreik végett álltalában a hangrést függőleges helyzetben kerűl beépítèsre. Így a szalagsugarzók vízszintesen akár 100 fok, függőlegesen viszont legtöbbjeik csak max. 30-40 fokban sugároz. E képpen szokás is függőleges hangréssel elhelyezni. Bizonyos speciálisabb esetekben a ribbon helyzete állítható, 90 fokban elfordítható. Néhány hangrendszerben, hangfalban módot adnak is erre a lehetőségre. Ilyenek az Adamson rendszerek, Esa audio (ezek PA) illetve több neves szalagsugárzós stúdió monitor és audiofil dobozok.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
(#) msteve válasza soma970 hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Egyáltalán nem biztos hogy egyenfesz megy a hangszóróra...de persze nincs is kizárva.
Azoknál a hangszóróknál is előfordul ahol a lágy pille kúposra deformálódik és egyik végállásból átugrik a másikba nagyobb hangerőnél. Sajna ez a régi bulgároknál előfordul.
(#) Dióda hozzászólása Márc 30, 2021 /
 
Skacok egy kis segítség kellene.
Sal dph 1416 magasam elkezdett recsegni.
Nem találok hozzá szervízpillét.
Milyen drivert lehet a tölcsérbe beletekerni mivel valamit kell tennem helyére.
(#) TAttila77 válasza Dióda hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Helló. Az Eminence-nek volt régebben olyan drivere, ami beletekerhető. Illetve emlegethetném az MNC drivert is, de az nincs mostanában még a nagykernél sem, mert rég megszüntették a drivereket. Idelinkelem itt, nézz szét. Ez egyik tipus, van több is, sokkal jobb BMS-ek is. Egyetlen dolgot figyelni kell, a tölcsér torok nyílása egyenlő átmérőjű legyen a driverével mikor betekered, ha nem, akkor alakítani kell rajta farigcsálásal-reszeléssel, mert a kilépő hang a sorjába, kiálló anyaghibákba ütközik és pár kHz-en jókora legalább tíz dB-es lyukat elyt a freki átvitelén, emiatt borzalmas visító, orrhangú lesz a magasad tudton kívűl és ez gyönyörűen ki is mérhető!!!. Remélem érted mit akartam kinyögni. Tehát a tölcsértorkolata egyenletes felületben csatlakozzék a magas torkolatához kiemelkedés, anyaghiba nélkűl. Remélem segítettem, nézz szét, a jobbak drágák, nagyon drágák.
Üdv.
https://elimex.hu/termekek/11720/eminence_-_e-apt50v2_-_apt50v2_mag...id=544
(#) Dióda válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 1, 2021 /
 
Valóban kissé drágák .
Sajnos nem sikerült beszereznem csak más tipusú magasat így át kell alakítanom a beszerelési részt. Úgyhogy irány barkácsolni.
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 1, 2021 /
 
Nos megvolt a csere.
De hogy egy driver utánn a ring milyen hülyén tud szólni az borzalom.
Persze az is lehetséges hogy csak nem szoktam meg hogy másképp szól.
Magasnak magas a hangja és még a keresztezési freki is jó neki de a hangja az én fülemnek nagyon furcsa.
Lehet mégis beszerzek vissza egy driver magasat .
(#) TAttila77 válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 1, 2021 /
 
Milyen ring-radiátorod van??
Egyszer volt közöm valami javítandó hangfalban Somogyis driverhez, nekem meg annak volt a hangja gyalázat és ráadásnak semmi hatásfoka nincs. Amit belinkeltem kis Eminence, azt már sokszor építettem be, egész szép hangja van, jó kis hatásfoka is van. Az MNC-nek volt vagy négy típusa, azok közt a legnagyobb volt egészen meglepően jó, csak sajna mindet megszüntették. Nem is ajánlom a Globiz nagykert, mert hitvány gagyi lett minden MNC terméke. A fél nagyker meg százforintos boltokhoz lomot tart.
A ringek legtöbbje 4-5kHz-től dolgozik zömmel elég egyenletesen, a driverekkel összehasonlíthatatlanok. Közepük egyáltalán nincs. Jó lenne tudni a nagy hangszóród medig szól fel , lehet hogy most azért is hallod nagyon szokatlannak, mert a keresztezési pontnál van egy hatalmas lyuk az átvitelben, ha a magas nem szól le addig, ameddig a drivered le volt engedve a hangváltóval. A ládád kétutas?? A magasad polaritását meg kell fordítani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2021
(#) Dióda válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 2, 2021 /
 
Igen észrevettem hogy közepe az nincs neki. Ez valami csodálatos mnc ring.
Sebaj rendeltem bele drivert remélem jó lessz a tölcsérhez.
A ring-nek nagyon szép éles a magshang tartománya csak nem illik bele a hangfalba.
Anno ez driverhez lett méretezve így a hangválltó is oda van lőve. Kétutas 2darab 25-ös mélyközép van a dobozba plussz a driver. Ami meló volt vele összerakni az miatt nemszivesen állítgatnám szét csórikámat így megjön az új driver és ugrik a helyére remélem jó is lessz hozzá.
(#) TAttila77 válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 2, 2021 /
 
Ugyan olyan Sal-os driver?
(#) Szazbolha hozzászólása Ápr 8, 2021 /
 
Felsőmaró gépet kéne vegyek. A jelenleginek csak 6-os befogója van, és ehhez nincs olyan kés, ami nagy átmérőjű (14-16mm) lekerekítést tudna vagy olyan amivel 22mm-es MDF szélét 45 fokban tudnám lemarni.
Mit vegyek? 8mm-es befogóval rendelkezőt, mert lehet ahhoz már vannak ilyen kések, vagy inkább 12mm-set. Ahhoz biztos van.
Másik probléma. 193mm beépítési átmérővel rendelkező hangszórót kéne besűllyeszek 4-5mm-t, a küldő átmrő 223mm. Ha kivágom a 193mm-t, utána hog tudom a kb 15mm-es peremet bemarni?
(#) TAttila77 válasza Szazbolha hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Írok neked, olvasd el. Mielőtt bármit marnál.
(#) elektrorudi válasza Szazbolha hozzászólására (») Ápr 9, 2021 /
 
Nekem 8mm-es van, és adtak hozzá 8/6mm-es adaptert. Szerintem létezik 12/8; 12/6-os adapter is, tehát a 12-es több lehetőséget ad.
Először a bemarást kellene elkészteni és utána kiváni a lyukat!
(#) péter71 hozzászólása Ápr 20, 2021 /
 
Sziasztok!
Wharfedale Valdus 300 hangfalamba meghalt a magas sugárzó. A környékünkön,nem csinálnak magasat,csak mélysugárzót.Iitthon nem találtam,külföldön elég drága. Rendeltem Visaton magasakat. Az eredeti 6ohmos, a visaton pedig 8ohm. Nem lesz gond ha ezt rakom be?Hangváltó helyett, két kondenzátor van benne, sorba kötva,ami a magas + ra van kötve. A mélysugárzóra semmi nincs,direktbe megy rá,a bejövő jel.Ez elég fura,de elég jól szóltak. Az egyik kondi kerámia,de az értéket nem tudtam megmérni,a másik egx 2,2µF 63V bipolár kondi. A kerámiára az van írva: PF6F MEXICO a másik oldalára 60 x040.
(#) TAttila77 válasza péter71 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Idézet:
„Hangváltó helyett, két kondenzátor van benne”

Az is hangváltó!
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2021
(#) péter71 válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Igen. Amiket én láttam, abba tekercsek ellenállások is vannak.
(#) TAttila77 válasza péter71 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Az az egy szem alkatrész 6dB/oktávos váltó a magasadon. Ha a mély welőtt egy tekercset is látnál sorosan, az is az. /lenne, ha volna/
(#) péter71 válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Szia.
Köszi,értem. A 2,2µF os bipolár kondi helyett,rakhatok sima elkót? Elég régi már, és 2,2 helyett, 3,5 µF ot mértem. A 6ohm
helyett,8ohmosagas lesz,az jó? Össz ellenállás miatt,meg a
kondi mérete miatt ? Ezekhez nem nagyon értek,de ha már szét van szedve,akkor cserélném amit kell.
(#) Peter65 válasza péter71 hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Szia!
Elkót egymagában semmi képen ne tegyél. Bipoláris kondi helyett inkább fólia kondenzátort ajánlanék. Például ez itt a HEStore-ban is kapható.
(#) TAttila77 válasza péter71 hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Elkót NEM!!!!!!!
Csak fólia kondi!! MKP, vagy MPP. MKP lehet Pl.Wima is
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2021
Következő: »»   681 / 681
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem