Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   682 / 727
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 14, 2021 / 1
 
Nem megy tönkre, de az történik, hogy azokon a frekvenciákon is fog szólni, amik a frekvencia átvitelben nem túl jók, amiket illik levágni. Ennek hiányaként váltó szűrő nélkűl elviselhetetlen kellemetlen hangokon is szólni fog a hangszóród. Nagyon jó hangszórókkal meg lehet ezt csinálni, de az ilyen hangszórók nagyon drága darabok és szinte etalon minőségű az átvitelük. Hihetetlen elérhetetlen áraik vannak. 5-7kHz-ig még nem nagyon láttam pályafutásom alatt még katalógus adat szerint is jól szóló mély-közepet. Én lebeszéllek róla, de tudod mit? Próbáld ki nyugodtan váltószűrő nélkül és vele. Meg fogod hallani. Sok-sok tipusnál még a 3kHz is nagyon megválogatja, mert az a frekvencia is egy olyan kritikus pont, ami nagyon rossz tud lenni, ha a hangszóró ott rosszúl teljesít. Ennyit tudok erről nagyon röviden, de ajánlom neked a hangszóród freki átviteli görbéjének tüzetes vizsgálatát. Ha nagyon egyenletes és nincs tele a vége felé 5-10dB-es tüskékkel és lyukakkal, akkor nagyon jó is lehet és váltó nélkűl is jól teljesíthet. Az már megint csak más kérdés, hogy találsz-e, vagy van-e hozzá megfelelő jó magas sugárzód?
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2021
(#) Peet19 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 14, 2021 /
 
Értem, köszi. Csak egy kis 15-20W-os erősítőt építek és hangszórónak egy mályközepet gondoltam 7kHz-ig meg plusz egy piezot. A végfok egy TDA2040-es lenne +-15V táppal szólóba, nem hídba kötve.
De ha nem muszáj akkor nem harcolok a hangváltóval, mert már pár napja ezzel szenvedek de nem találtam semmi értelmes leírást sehol.
Akkor ha jól értem simán összeköthetem párhuzamosan a hangszórókat?
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 14, 2021 /
 
Rendben, köszönöm.
Csináltam egy aluláteresztőt a mélyközépnek ami 7kHz -nél vág, és külön elágaztattam még egy sávszűrőt is a piezonak ami 2.3kHz...20kHz-es tartományban átenged.
Csak azon filóztam hogy akkor most ez után rakjam a végfokot? Mert akkor kettő kell, egy a mélyközépnek egy meg a piezónak.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2021
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 14, 2021 / 1
 
Ez nagyon kevés. Sokkal meredekebben vágassad mert át fog szólni a agasad sávjába és ahol együtt szól, a fázishibák miatt legalább 15dB lyuk lesz az átvitelben és ráadásnak azzal tetézve, hogy minden irányból másképp fog szólni. De majd ezt is megtapasztalod. A közepedet akkor kell (vagy érdemes) 3dB eséssel így vágni, ha amúgy is 7k után hirtelen meredeken esik az átvitele. Máskülönben sokkal meredekebben kell vágni. 12, de inkább 24dB/ oktávos meredekséggel.
Tehát mégegyszer. Csak freki határon meredeken eső hangszórónak érdemes gyengébben vágni a meghajtását.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2021
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 14, 2021 /
 
OK, köszi. Akkor még harcolok vele egy kicsit. Ez csak egy kis gitár erősítő lenne 1db hangszóróval semmi extra.
Ha jól tudom akkor nem is nagyon kell 5kHz-nél magasabb hangszóró gitárnak, de nam vagyok benne biztos. Azt hiszem a legmagasabb hang amit egy gitárral ki lehet adni pár kHz környékén van, de lehet tévedek.
Most a fáziseltolás 90° a mély és a magas között. Gondolom ez nem olyan frankó nem nagyon értem még ezt a részt.
Nem értem ezt a 15dB lyukat amit mondasz. Hogyha 7kHz ig engedem a mélyközepet akkor a magasnak nem szabad 7kHz alatt szólni? Esetleg ha a felüláteresztőt 2kHz-ről 7kHz-re áttervezném az javítana?
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 14, 2021 / 1
 
Első írásodból szinte éreztem, hogy gitárcucc lehet. -nagyon vigyázz aí gitárhangszórókkal, mielőtt el kezded vagdosni a magasait /tudni illik 2k-tól magas sáv kezdődik, bárki bármit is mond ,ez így van./ ugyanis látni fogod, hogy sok gitárhangszóró a felső közép, ill. magas alsó részén 900Hz- 3-4k hatalmas kiemelések, illetve óriási meredek szűk lyukak vannak. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az a hangszóró rosz átvitelű /viszont hifi és audiofil világban kifelyezetten rossz/ hiszen ezek e kiemelések, illetve hatalmas elnyomások, csillapítások valamelyik húr hangját hivatottak kiemelni-segíteni annak hangját, illetve pont az ellenkezője, elnyomni-csillapítani azt. tehát nem árt elmerengni azon, hogy mit is szeretnél, milyen stílusban játszani, elektro akusztikus, akusztikus, vagy elekto gitáron játszani, milyen stílusban ugye és megfigyelni, hogy az a kiválasztott hangszóró egyáltalán képes-e azt a stílust visszaadni a frekvenciamenetével. Ha nem, akkor tekints meg jó néhány Celestion és Eminence gitár hangszórót. A nagykereknél ahol ezeket forgalmazzák ezek közt híres gitárládák/ kombók hangszórói is szerepelnek. Pl. az Eminence piros sorozata, vagy hogy említsem, a Celestion "Wintage 30" legendás tipusa. mindegyiknek megtalálod a frekvenciamenetét és jól tanulmányozd. Látni fogod, hogy mind nagyon más, más frekiken szólnak jobban. De eléggé nehéz ebbe komolyan belemászni, mert ezek a hangszórók hangszedőtől függenek, az se mindegy hogy milyen helyzetben van a gitárodon, hogy állítod be, húrokat hova hangolod. Hiába van aár híresebb gityó hangszóród, ha elrontja hangjával a gitárod karakterét, hangját. De ugyan ez érvényes fordítva is.
Tehát összegezve gondolataimat, megint csak karcolgattam neked ezek lelki világát. Ha komolyabban akarsz ezzel foglalkozni, akkor mélyebben bele kell másszál ezek tudományában. Én ezekről iszonyat sokat tudnék mesélni, de megunnád félúton olvasva. Ha a hangszóród 10"-nál kisebb, akkor ne vár majd tőle feszes hangokat, ha példáúl zúzósabb stílusban /punk-metál/ gitározgatsz, mert alsó közeped karcsú lesz a zúzdához, oda 12" kell, illik.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2021
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 14, 2021 / 1
 
Idézet:
„Nem értem ezt a 15dB lyukat amit mondasz.”

Itt van a példa egy híres hangszót alapúl véve. Nézd meg jól és láthatod, hogy 1,5 kHz-nél majdnem 8dB-es lyuk van az átviteli görbéjén, (na ezt jelenti a lyuk) utána meg meredeken kiemel, és 2,5-3kHz-ig pedig nagyon szól, majdnem az átlagához képest 10dB kiemeléssel. Ez igen jól hallható is. Az átlag nem 0 vonalnál volna, hanem olyan 2,5-3dB- környékén ó. Ehez képest írtam. Remélem érthető már és mostmár érteni is fogod amiket fentébb írtan neked. Ezen az ábrán azt is megfigyelheted, hogy tengely irányban miként szól, illetve meként viselkedik attól 45 fokos szöget bezáva és onnan mérve. Tehát rendesen van óriási különbség. De ez csak a Wintage 30-ra vonatkozik. Olyan hangszóró is létezik, ami 45 fokos szögben nem változik ilyen drasztikusan.
Volt egyszer nálam egy pár EV 15"-os 150W-os szélessávú 62 os csévés gitárhangszóró, ami mérve 12KHz-ig 80Hz-től teljesen liheáris volt. Még egy napra odaadtam akkor az ukránoknak is, hogy méregessék, mert akkoriban még csak nekik volt a messze környéken hiteles spektrális hangszóró mérő műszeres PC-jük. Ez a hangszóró kiválóan szól pl. elektroakusztikus, vagy akustikus gitáron nen zúzós stílussal. Mai napig is megvan még e két hangszóró, de ismervén a gazdáját, nem arra használja, mint amire való, így ma már árnyéka a valódi tudományának. Sajnáltam is.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2021
(#) Ge Lee válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 / 1
 
Simán összekötöd őket, meghallgatod, és vagy fog tetszeni vagy nem. A végeredmény a mélyközép átvitelétől fog függeni, mivel a piezok általában 1,5-2,5kHz körül indulnak, ha ebbe a mélyközép átvitele belelóg (valószínűleg bele fog) akkor abban a tartományban ott kiemelés lesz. Mondjuk ha a mélyközép 4kHz-ig jól átvisz, akkor 1,5 és 4kHz között kiemelés lesz az átvitelben. Ezt vagy meghallod vagy nem, vagy fog tetszeni vagy nem, kideríteni csak méréssel lehet.
Olyan egyébként, hogy tökéletes átvitelű hangszóró nem létezik, csak a mesében, ellentmondana a fizikai törvényeinek is. Viszonylag egyenletes átvitelt csak bonyolult váltókkal, meg szoftverrel lehet csinálni. A dinamikus hangszóró egy elektromos-mechanikus átalakító, adott elektromos és mechanikus paraméterekkel, amiből logikusan következik, hogy nem lehet képes széles sávban egyenletesen sugározni, sőt, minden egyes frekvencián másképpen fog viselkedni (mivel mechanikusan nem változik). Ehhez még hozzájönnek a lehallgatási hely sajátosságai is (elnyelődések, visszaverődések) és kialakul a lehallgatás helyén egy átvitel. Oda téve egy mérőmikrofont szépen látszanak is ezek a hibák. A képen egy függőleges rács 20dB-t jelent, tehát látható, hogy bizonyos pontokon az átvitelben 35dB-es lyukak is vannak, amit aztán alul a szoftverrel szépen ki lehet "simítani" azaz meg lehet szépíteni az adott mérést.

átvitel.jpg
    
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Köszi, értem már.
Valami ilyesmire gondoltam: https://www.hangszerdiszkont.hu/jensen-ch-10-50w-keramia-magneses-g...-8-ohm
de nemsok infó van róla. A többi gitár hangszóró meg már brutál drágák .
Ha ilyen macera ez az egész akkor milyen lenne egy ilyennel: https://www.hestore.hu/prod_10027544.html
esetleg egy szélessávú autóhangszóróval?
Nem kell egyenlőre olyan tuti frankó cucc, csak szóljon, de persze azért élvezhetően. Stílusba inkább zúzósabb metál lenne.

Ge Lee: köszi, érthető minden.
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 / 1
 
Az első link szerinti hangszóró kell neked, a másik az nem gitárhoz való!! Érzékenysége is messze, messze dlmarad attól. Kocsi hifi hagszóró SEM való!!
Ha az első linken lévő hangszórót veszed az tuti neked való. Ha rám hallgatsz, ne rontsd el egy hitvány hangú semmire való piezóval. Ha mindenképp piezót akarsz, akkor CSAK MOTOROLA piezót nézegess!!!
Ha Rock gitározni szeretnél, ahoz nem kell piezó magas kiegészítés, ha viszont finom Blues, Jazz-Bluest, Jazz-Rock stílust és főleg akisztikus gitárt használsz, és szeretnéd a finom köröm-pegető hangok játékát is hallani, na ekkor érdemes magasat betenni.
Sima elektromos gitárnál pl. egy Fender bármelyike, nem kell magas kiegészítés, mert csak a láncbafűzött egyéb efektek, pedál(ok) /sok is lehet, ízlésed válogatja/ hatalmas zaját fogod hallani legfőképpen! Azért, mert ezeket mind asszimmetrikus “6,3-as” Jack jelkábelkel csatlakoztatod-fűzöd lácba ha van és használsz ilyeneket ((Ha nem tiszta hanggal játszol.)) ezek sok zajt visznek be a gitárerősítődbe. Amúgy szólógitár, ritmusgitár cuccoknál nem nagyon szokott magas sugárzó alkalmazva lenni, azt inkább basszeresek basszusládáin, kombóin használják. Föleg, ha olyan alapot játszik, mikor sokat Sleppel a “béjszművész”. Érted? Mielőtt szétfaragod a konbódat, vagy akármilyen készűlő gitár fejládádat, ezen gondolkodj még, nehogy utána csalódások sorozata érjen.
Stimm? Akkor jó építkezést neked.
Ajánlom neked a gitáros fórumokat olvasgatni, sok infó van ami neked hasznos.Gitárblog.hu. Stageshop.hu-n kifelyezetten gitárosoknak is való eszközök, alkatrészek vannak, a csavartól az elektroncsőig, minden. Igaz három éve volt utljára, de el kéne menj a néhai Hagfoglalás, pár éve már Music Expo ingyenes kiállítás és vásárra, ha lesz egyáltalán ez évben, vagy a közel jövöben. Rengeteg gitárt, gitáros cuccokat látsz ott, és sok ötletet is megtudhatsz gyártóktól is.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Nagyon király, köszi a sok infót . Értek mindent amit írtál köszönöm. Nem nagyon fogok láncba fűzni effekteket (egyenlőre) csak egy torzítóm van. Most építenék hozzá egy erősítőt/kombót, benne egy normális hangszóróval.
Akkor azt veszem meg amelyiket mondtad, igaz kicsit húzós az ára de remélem tényleg jól fog szólni.
Feldobom az erősítő tervemet hogy nézd meg, (mi a véleményed?) eddig itt tartok még nincs kész ahogy látod, csak az előerősítő van meg meg pár dolog de akkor a végéről kiveszem a piezót, marad csak a mélyközép. Ezután rakom majd a végfokot egy TDA2040-re gondoltam szerintem bőven elég. A 7kHz-es vágást meg berakom valahová előre talán a TL071 után vagy elé, utána meg a hangszínt gondoltam egy TDA1524A -val. Ezután az LM358 szerintem elég a végfok elé.
Régebben csináltam már egy TDA2030 végfokkal egy erősítőt, az is tök jól szól de nem gitárhoz való.
Tehát akkor nem is kell semmilyen magas hangszóró a mélyközép mellé?
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 / 1
 
TDA2050 jobb lenne. Elimexéknél hetven féle gitárhangszóró van Eminence. Ezek némelyike is igen jó hírében áll.
Már meg nem mondom melyik Marshall kis kombó végfokában TDA2030, vagy pont 50 van, azt pedig cső hajtja meg. Valamelyik kis gyakorló kombóban van így eszközölve.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Jobb lenne a 2050-es csak sajna nem nagyon találtam, vagy épp nincs raktáron, úgyhogy ez most felejtős. Lehet megcsinálom 2db 2040-el hídba kötve. Azzal már 30W-al lehet küldeni 8Ohm-os hangszóróval. Egyenlőre bőven jó lesz. Majd később lehet csinálok nagyobb teljesítményűeket meg csöveseket is, de az még odébb van.
Nem is gondoltam volna hogy egy Marshall-ba egy IC-s végfokot raknak. Akkor csak nem olyan rosszak
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Még annyi segítséget kérhetnék hogy mekkora hangládát kell neki építeni? Hogy lehet kiszámolni hogy hány literes legyen esetleg szélessége, hossza, magassága?
Itt vannak a hangszóró adatai:
https://www.jensentone.com/mod-series/mod-10-50
Van erre egyáltalán valami képlet, vagy valami ökölszabály?
(#) Régi motoros válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 / 1
 
Idézet:
„...A 7kHz-es vágást meg berakom valahová előre talán a TL071 után vagy elé...”

Inkább elé (vagy visszacsatoló ágba is szokták még).
Ha mögé rakod, feleslegesen erősíti azokat a frekvenciákat, amiket úgysem használsz...

És ha előtte van, csak a szükséges frekvenciák vannak erősítve,
(azt hiszem így jobb a meredeksége is) de javítson ki valaki, ha esetleg tévednék.

Keresőkifejezések.: Active lovpass filter, opamp lowpass filter stb...
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 / 1
 
Litere majdhogynem jelentéktelen mivel nem basszus láda lesz kb. 20-25 liter bőven elég és a hátuljának fele, vagy harmada legyen nyitott. De ezt majd neked kell kikísérletezni hogy lesz jobb a hangja. Nézegess ilyen kombókról rajzokat, képeket, hogy néznek ki. A linkelt honlapon még bevonni való bőrt, fém sarkokat is találsz, előlapkerethez szövetet...stb.
(#) Peet19 válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Igazad van, úgy lesz, köszönöm.

TAttila77: Legyen nyitott a hátulja harmada??? Azt hittem teljesen zártnak kell lennie (belemásznak a pókok, meg minden ). Nem elég egy szubcső vagy valami hasonló nyílás. Bár azt is valahogy méretezni kell, még azt sem tudom. A többi okés, köszi. Miből csináljam a dobozát? MDF, vagy rétegelt lemez, sima 18mm-es bútorlap esetleg?
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Mitől függ hogy egy kombónak nyitott-e a hátulja vagy teljesen zárt dobozban van?
Mi határozza ezt meg?
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 / 1
 
Mitől függ?? Hát attól, hogy milyen stílusban játszik a gitáros, milyen gitár(okk)al, főként. Nagyon lényeges. Finom Jazzt nem nagyon érdemes Metálra való kombón gajdolni. Volt már rá példa többször is amatőr delikvens próbálkozása álltal és felsűlés kett a vége.(( Ha nekem ilyet művelnek a szinpadon, mikor dolgozok egy rendezvényen, azonnal lehalkíttatom. Nem tűtöm, hogy a süket gitáros elnyomja, dzétverje s hangos lomjával az amúgy jó megszólalást.)) Hozzáértő művészek meg tudják szelídíteni a nagy ládákat is, ahhoz nagy gitár tudomány kell. Általában basszusgitár ládák zártak és többük hangolt reflexxel van ellátva. Nagyobb fejerősítő ládák 4-6-8 hangszórós nagyobb hangfalak zártak még ritmusgitárládák is. Kicsik nem feltétlenűl. Felesleges a mélyebb frekvenciák miatt lezárni teljesen zárt dobozként a dobozt, mikor eleve a mély tartomány felső részén és főleg középben ill. közép magas tartományban szól a hangszóród. Nem muszály. Minek csinálnál basszusdobozt, ha szóló/ ritmus gitárt használsz? De még konkrétan nem árúltad el. Ha basszusgitározno akarsz akkor kell, lehet lezárni a dobozt. Itt nem nagy rés kell, persze ezzel, enbek méretével ám hangolod azt. Álltalában kombó dobozokat 150-200hz saját hangra hangolnak. Azért van hátul nekik nagy nyílás. Mert az is reflex nyílás.
Ke is zárhatod teljesen, de teljesen másképp fog a láda szólni, lágyabb hangon fog a gitárod szólni. Érdemes több lapot csinálni és kipróbálod melyikkel lezárva jobb. Csinálsz mondjuk egyharmadon lezárót, felén, kétharmadán, illetve teljesen záró hátlapot. Csavarokkal gyönyörűen cserélhető.
Kísérletezzél. Én nem tudhatom, hogy neked mi a jó, mit akarsz hallani.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Rendben, köszi. Csak azért kérdetem mert nem tudtam hogy mi az értelme a teljesen zárt és a nyitott doboznak. Gondoltam hogy a hangzás miatt van, csak nem láttam az összefüggést.
Szólógitárral szeretném használni nem basszussal. Amit belinkeltem hangszórós oldalt ott van egy pár hangfájl. A Metal Sound Sample -t hallgasd meg ha tudod.
https://www.jensentone.com/mod-series/mod-10-50
Na az naggyon király valami olyasmi hangzást szeretnék.
A dobozépítésnél megcsinálom amit írtál köszi.

Még egy kérdés. A Zobel tagot hogy kell méretezni? Ha jól tudom akkor az R értéke a hangszóró impedancia utáni legközelebbi értéknek kell lennie, de a kondit azt nem tudom belőni.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Most nem, épp hangosítottam “Művház nyitó” szabadtéri eseményt. Majd este
Zobel tagot minek akarod?? Hangszóróra párhuzamosan soros RC, RLC tagot akkor rakunk és csak is akkor, ha a két és több utas hangfalunkban ordító, siralmas fázishibák vannak. Tipikux eset, amikor a magas átszól a mély, vagy mély-közép, közeped felső vágási frekipontja alá, vagy a hangszóró a ketesztezési pontban bagyon rosszúl teljesít. Dd ezt én mèrés mellettcsinálom, mert ha nem pontos, akkor még tont, nemhogy korrigál.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Ok, köszi . Jó a melód.
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Spekrum analizátoros fehérzajos méréssel nxgyon jól látszik minden ilyen hiba. E nélkül nem nagxon lehet ezt csinálni mert rl lehet hihetetlen gyorsan rontani.
Egyik fórumtárs haverom négyutas TL dobozán megmértem ndki ezeket a fàzishibákat vagy három éve. Be id bizonyítottam neki miért hall bizonxos hhlyzetekben mást.
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Ok, ezt nem tudtam, akkor hagyom a Zobelt.
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Eszedbe ne jusson a fasza hangszóródra ráaggatni ilyen Zobel vackot, meg egyéb lim-lomot. Magasat se tegyél bele plusszban, mert neked nem kell. Semmi nem kell, csak a hangszóró ala natúre csatlakozzék majd a TDA végfokod kimenetére és ne hosszú vezetékkel. Egy 1-1,25-ös biztit tegyél majd a kimenetre, ha elszáll az IC a nyomúlás hevében, akkor védje a hangszóród valami.
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Háát ki hogy látja. Most jó majd egy év után újra, de nagy buli után 5-6 órás pakolást hajnalonta nem szeresse senki sem, pláne még utána hirtelen lecsavarni vagy 100km-t. Az komám kifeszít.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Hát, az már azért durva.
A többi tiszta, köszi. A zobel felejtős, se magas, se piezo, úgy csinálom ahogy mondtad. Most rajzolom az áramkört, a szűrőt legelőre raktam ami 7kHz-nél vág, utána egy tl071, aztán jön a hangszín, aztán egy lm358 majd a tda2040 hídba kötve. Ez így alapból 30W, de viszont van a TDA2040 adatlapján szerintem zobel, de felrakom a rajzot mire gondolok néz meg légyszi.
(#) TAttila77 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
Az IC kimenetén betervezheted és ha kívánja, beteheted. Hosszú hangfal, hangszóró vezetéknél jól jön, illetve, ha az IC hajlamos a magas frekvenciás gerjedésre. Emlékeim szerint a 2050, amivel építettem valami készülékbe végfokot, az nem hajlamos gerjedésreNagyon régi Grundig TV-kben találgoztam 2040 végfokkal, abban is csak a zobel helye volt, de be se ültették.
Visszont ezt itt nem kéne feszegessed tovább, mert ez nem gitárerősítős téma!
(#) Peet19 válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /
 
OK, köszi mindent, akkor léptem. Többet nem kérdezek.
(#) fery45 válasza veroka hozzászólására (») Máj 17, 2021 /
 
Kedves veroka!
A korábbi válaszomat most kiegészíteném néhány gondolattal.
Kérdezed " Mi a bánatos nyavaja az a kikészítés? Néhány konkrét példát írok: 1. 30 literes doboz aljában találtunk egy liternyi vatta csomót a doboz alján. Úgy nézett ki, hogy egy évtized alatt a vatta a doboz aljára összesűrűsödött. Eredeti, gyári állapotára nem lehetett következtetni. Ez így hogyan csökkenti az állóhullám kialakulását? 2. másik gyártmányú dobozt teljesen tele tömték sűrű ipari vattával. Szinte minden esetben a vatták sűrűsége, térfogati nagysága, szálas szerkezete, elemi szálai anyaga erősen eltérnek. 3. jobb megoldás, amikor a doboz belsejében a párhuzamos oldalfalakat megadott vastagságú vatta réteggel bevonják, nem a belső térbe valamilyen csomóban helyezik. Fokozódik a probléma a réteg vastagságával és hang csillapításával és hang visszaverődésével. Helyesen említed a felületet. Sokan és Te is említed, hogy a textilben a hang terjedése lelassul. Részben van igazatok. Ugyan is a szálas anyagokban a hanghullámok egy bizonyos mélységig haladnak, majd zéró intenzitásra csökken. Így lesz hangszigetelő! Vékony rétegen áthalad, de kellően vastag rétegen NEM! A fizika így vizsgálja az anyagokat. (Megjegyzés: a levegőben is így terjed a hang. Kellő távolságban nem hallható a hang.)
Érdekes jelenség, hogy a gyárak és amatőrök nem vizsgálják ezen anyagok kritikus vastagságát. Mikor válik vezetőből hangszigetelő.
A textilt a rovarok rongálják. Ezért használnak ásványi és üveg gyapotot műanyag szivaccsal. utóbbiak jó hangvezetők. (Lásd mikrofonokban a nyálfreccsenést akadályozó habszivacs réteg.)
Ezeknél a hangszóró hátra felé haladó hangját a doboz falára vezetik, majd a fa, műanyag, fém, egyéb fal a szabadba sugározza. Több hangdobozt körbe járva oldalt és hátul jelentős hangerővel találkozunk még a közép hangok sávjában is.
Mint hangszóró javítóknak lehetőségünk volt amatőr és gyári dobozok tömítését és falborítását vizsgálnunk. A meghalt nagypapa szövet télikabátja, pokróca, ...stb , szétszedett bútor habszivacs rétegén át mindenféle ásványi anyag is előfordul a teljes tömés nélküliséggel.
Ajánlod a Wikin lévő írást. Végig olvastam. Mi idősek NEM az interneten nőttünk fel, hanem a komoly szakkönyveken. Klinger: Hangdobozépítés,Vajda Zoltán: Természethű hangátvitel, Lamot Emil: Hangszórók, Ficza M: Természethű hangközlés, Rádiótechnikában Sipos Gy. Hangsugárzók építése cikksorozat 14 hónapon át az 1997. 7. számtól, Záborszki L. Hi-Fi rendszerekről erősítőkről általában cimű cikksorozatára 2000. 8. számtól 8 hónapon át, és még sok-sok írás irodalom. Az elmúlt évtizedek legnagyobb írásai a Rádiótechnika folyóiratban és évkönyvekben jelent meg.Én a rendezvényhangosítás ..... című könyvemben csak 70 oldalt írtam a hangszórókról és dobozokról, csak a hangosítás szemszögéből foglalkoztam.
Ezek után jön egy Wikipédia. Angol szöveg magyarra fordítva rengeteg helytelen fogalommal. Például: hangszóróház vagy hangszóró szekrény a magyar hangfal, hangdoboz, hangláda kifejezés helyett.
Hangszóró helyett meghajtót, a hanfal vagy doboz elején a szerelvény falat válaszfalnak, a labirintus hangfal labirintus részét vezetőnek és a hosszabbat távvezetéknek, a hangváltót keresztező áramkörnek, a szélessávú hangszórót teljes hatósugarú meghajtónak írja, és fordítja.
Rengeteg apróbb kifejezést írtam ki, amire nincs értelme tovább folytatni.
A fordító biztosan nem ismeri az elektroakusztikai kifejezéseket, talán még angolban sem.
Megköszönöm a véleményedet, üdv.
Következő: »»   682 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem