Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   680 / 727
(#) Szazbolha hozzászólása Márc 23, 2021 /
 
A hétvégén kellett volna összedobjam a BandPass ládámat, de csak annyi történt hogy a vágott rétegelt lemezt levittem a pincébe. Ugyanis megérkezett a korábban megrendelt 20cm-s szélessávú, amit beszereltem egy ideiglenes tákolt házba és azóta azt hallgatom, igazgatom. A hangja nagyon tetszik, bár messze nem tökéletes, nem elég részletező és kb 0,1-12Khz tartományban szól. De remek rajta hallgatni a régi dalokat. Van egy fillingje.... Melléraktam a 4" szélessávúmat és bár tisztában szólt még sem volt kellemesebb hagatni.
Megpróbáltam az alsó tartományt kiegészíteni, a mélynyómomat DSP-vel 30-100 Hz-re vágtam mintha BandPass lenne, de valahogy nem játszottak együtt. Inkább le is kapcsoltam a mélynyomót.

Ez egy Noname, elektromos orgánából kiszerelt szélessávú hangszóró. Nagyon olcsó volt... Valószínűleg egy nyitott ház kéne neki, még zártban is egész jó volt, de amikor egy egyszerű kürtős dobozt (táguló TL) barkácsoltam neki, akkor elvesztette addig sem túl sok részletező képességét és a mélyek sem jöttek meg. De ez mellékszál.

Meg kéne rendeljem a tervezett szélessávú hangszórót, de még nem döntöttem, futottam egy kört Sonido-nál is, de úgy érzem, az nekem túl finom hangszóró az 1,8-as Xmax-ával és lekinkább csak kürtős házba ajánlják. Én zártban gondolkodom, ahol értelmes hangnyomással lemegy 80-100 Hz-ig a szélessávú. Úgy tűnik a méret is számít. Minél nagyobb a a hangszóró felülete, nekem annál kellemesebb hallgatni.

Most két variáns maradt Kínai Di-atone klón hangszórók ebayról, vagy ha valaki ajánl valami jobbat.
Sajnos csak a kínai adatokat és SPL-eket látom, ami vagy hihető vagy nem.
1/a 6,5" P601 diatone klón- ez alá kell valamilyen mélysugárzó Bővebben: Link
1/b 8" P801 diatone klón - talán kellhet mélysugárzó és magassugárzó is Bővebben: Link
1/c 10" P10 diatone klón - biztos kell magassugárzó mellé Bővebben: Link

A T/S paraméterek nagyon szórnak, pár infót orosz oldalakon leletem fel, ahol pl. a gyári 0,46-os Qts helyett 0,8-0,9-et mérnek, Fs=50 helyett 60-70. Xmax csak a P10-re van 3,5mm, a kisebbek 3mm alatt lehetnek. Fura, de szinte minden vásárló elégedett a hangjával ezeknek a kínai klónoknak.
(#) deebo válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
A TS paraméterek új hangszóróknál mindíg ennyit és ugyanígy eltérnek, kb akkor érik el a gyári adatokat, amikor már szét is hullanak, annyit lettek járatva.
(#) Ge Lee válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 23, 2021 / 1
 
Van valami különös oka ennek a szélessávú erőltetésének? Azok a görbék amiket ott az oldalakon közölnek nekem elég reklámosra sikeredettnek tűnnek, ennél sokkal rosszabbul szokott kinézni az átviteli görbe egy valódi mérésnél. Nem véletlen mondják sokan, hogy ezeknek se mélyük se magasuk nincs. A végére meg ott leszel, hogy a szélessávúból egy 3 utas valami lesz...
Idézet:
„Minél nagyobb a a hangszóró felülete, nekem annál kellemesebb hallgatni.”
Erről beszéltem múltkor, de ez úgy kb. a 25 centi átmérőig játszik csak, felette már nem, onnantól jön a vegyes kötés. És biztos lehetsz abban is, hogy 1db nem úgy fog szólni mint mondjuk 4db összekötve belőle.
A 80-as években a legtöbb helyen nem nagyon volt más, mint ilyen vidi DC2050 meg hasonlók, ilyenekről ment a házi hifizés meg a hétvégi diszkó is. Aztán ha most bekötöm, ki is kötöm azonnal, mert a hangja borzalom, mélye semmi, arra jó csak hogy rátedd a TV-re hogy ne annak a vacak kis beépített hangszórója visítson.
(#) Szazbolha válasza deebo hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Igen, felhasználói vélemények között olvastam, hogy 2-3 napos járatás után már közelit a kinai által közölt értékekhez a T/S paraméterek. De gondolom ez más hangszórókra is igaz valamennyire.
(#) Szazbolha válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Igen, szerintem is fenn áll a veszélye, hogy a szélessávú projektemből 3 utas lesz. Mert kevésnek érzem a mélyet és a magasat is kipótolnám egy idő után, stb, stb. A görbék valóban túl szépek, de egy Tang-Band szélessávúé még szebb, csak drága: Bővebben: Link

Hogy miért szélessávú? Sok oka van, és nem csak az általában emlegetett "tiszta"/más énekhang, szélesebb szinpadkép, 400-6Khz között nincs váltás, nincs fázis probléma, stb.
Keresek valami hangot, amit 80-as éve gitár erősítői és a 90-es évek nagy hifi hangfalai alapoztak meg számomra. Ez egy idea és nem hinném, hogy tökéletes lenne, csakhogy ezerszer hallgatta,m ezeken Pink Floydot, vagy 2 méterről hallgattam hogyan születnek zeneszámok. Talán nosztalgia?
Van házimozim, van/volt hifi rendszerem, de valami mást keresek.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) Ge Lee válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Van neki 10dB-es púpja olyan 16-17k környékén az biztos nagyon frankón szólhat utána meg 20k-n ugyanúgy visszatér a névleges érzékenység. Ja... Meg a 90dB átlagérzékenységhez ilyen mélyátvitel. Hát persze.
(#) Szazbolha válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Van jobb tipped?
Azt gondolom a legtöbb szélessávú küzd valamilyen problémával, csodát nem lehet várni. Mivel a hobbi pénz korlátos, a legjobb értékarányt keresem. Olyan hangszórót, amely még az igényszintem felett van, olyat amiből már mások építkeztek és jónak tartják.
A kínai lehet oroszrulett, de lehet semmivel sem rosszabb az a diatone klón, mint a Tang-Band féle szélessávú, akár fele- kétharmad áron.

Az is csábít, hogy alnico mágnessel vegyem.. van aki kihallja hogy lágyabb kellemesebb lesz a mély tartomény, van aki azt mondja ugyanaz mint a ferrites mágnessel. Meg az is izgatja a fantáziám, hogy a kecskebőr milyen lehet gumi helyett. Meg a koncentrikus körös kiképzés.... ez a kettő elvileg adja a diatonos kellemes hangzást.
A legnagyobb baj, hogy itthon se használtan, se újan nem lehet kapni hasonlót sem, mint amiket linkeltem.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) deebo válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Idézet:
„Keresek valami hangot, amit 80-as éve gitár erősítői és a 90-es évek nagy hifi hangfalai alapoztak meg számomra. Ez egy idea és nem hinném, hogy tökéletes lenne, csakhogy ezerszer hallgatta,m ezeken Pink Floydot, vagy 2 méterről hallgattam hogyan születnek zeneszámok.”

Ezt az erősítő/hangszóró/hanghordozó stb. által kreált felharmónikus okozza, tehát a magas torzítás, de a kiemelések és a fázishibák is.
Alacsony torzítás és digitális hanghordozás mellett ezt sosem fogod megkapni sajnos (szerencsére).
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) Ge Lee válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Ami széles sávúakat hallottam azokat nem tudom ajánlani, de pontos típusokra sem emlékszem már. Pedig milyen egyszerű is lenne, betesz az ember a dobozba egy ilyet és örül, hű de jó.
(#) TAttila77 válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Amit a multhéten írtam, mindenben eddig igazam is lett. Majd olvasd vissza miket írtam. Szóval "de valahogy nem játszottak együtt."
Hát miről beszéltem neked igen hosszasan? Pontosan erről! Elmondtam azt is, hogy ha megépíted a BandPasst és még tetézed azzal, hogy még váltó-szűrőt se raksz bele, na majd akkor fog még csak nem együtt játszani. Nem is passzolnak eleve egymáshoz. Úgylátom amit eddig írtam falahányt borsó volt. Könyörögtem, hogy hallgass legalább nagyon picit rám. De nem. Ne is csodálkozz ezen, ami történik, pedig még nem is BP láda. A szélessávúkról is írtam, emlékezzél vissza, és konkrét tipust is ajánlottam, hogy mit tegyél vele, hogy legalább elviselhető hanminőséget hallgass. De ha nem, hát nem.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) Szazbolha válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Köszi a figyelmeztetéseket, én figyelmesen olvastam amiket írtál, és nem érzem falrahányt borsónak...
Lehet félreérthetően írtam, nem építettem meg BandPass ládát, csak tetem egy próbát azzal, hogy egy zárt mélynyomót DSP aktív váltóval sávkorlátoztam. Megtapasztaltam és leírtam az eredményt Ez miért baj?
Amint lesz időm folytatom a BandPass megépítését.

Most újra átolvastam az összes nekem írt hozzászólásod, de nem találtam benne konkrét típust szélessávú hangszóróra.
Lehet figyelmetlen vagyok, segítenél melyik az a típus?
(#) TAttila77 válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
A négy közűl amit linkeltél, azok közűl ajánlottam egyiket. De típusra azt írtam, hogy milyen magassal egészítsd ki, mert egyse jó 4-5k-tól felfelé. Magas tipust írtam.wintage hangzásért van agyon hipeolva a szélessávú az újhullámos audiofil korban, csak igen kevesek tudják fúlbaráttá tenni. Ha RLC körrel pakolod a hátulját, akkorsem lesz jó, mert jókora fáziskéséseket viszel be. Én rengeteg cuccot látok, láttam már, a különlegesektől az egészen ritkaszám hangfalpárokig, erősítőkig. Német cuccokat üzletelő ismerőseim ellátnak ilyesmikkel. Újat nekem már nem nagyon mutat senki. Ezért mondtam is neked, nagyon gondold meg és nézegesd a hangszórók érzékenységeit és főleg a frekvenciamenetet. A jó hangszóró nagyon ritka és amikor ráakadsz nagy véletlenűl, akkor azonnal csapj le rá.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Itt van amit ajánlottam azok között, amit kinéztél. Ha nem is ezt, de legalább ilyen tudománnyal bíró hangszórót keress. elsősorban ne a TS paramétereit nézzed, hanem mindig az érzékenységet és a frekimenetét, mert az mindent eárúl róla. A képen egész jónak tűnik és megkímélt. nem látni rajta oxidot sem, nem volt nyirkos, párás helységben évekig tárolva, valószerűű, hogy valóban alkalmas dobozában zenáltek vele talán, de csak feltételezhető.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) Szazbolha válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
OK, így már értem. Abból a négy linkelt szélessávúból csak az maradt a listámon amit ajánlottál közülük, illetve annak méretbeli változatai.
Ez volt az eredeti: "DIATONE P610 AlNiCo mágnessel" ennek az SPL diagramja megegyezik a most linkelt P610/P601 ferritessel. (a valóságban nyilván nem, de a kiskínai ugyanazt rakta a hirdetésbe)

A rendelés előtt azért csak rákérdeztem, van e még valakinek ötlete.
(#) Szazbolha válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Így van, ez volt az, de ennek pontosan megegyezik az SPL görbéje (dátum, óra perc) a ferrit mágnesű P610R/P601 modellével. Ráadásul ez egy 2015-ös mérés, ő meg 2021-es új modelleket árul. Mikor erre rákérdeztem a kiskínainál akkor röviden annyit írt, hogy a drágább a jobb azt vegyem.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
(#) TAttila77 válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
Én hinnék neki. Olvastd amit írtam? (Külön)
(#) Szazbolha válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 23, 2021 /
 
OK, megtaláltam.
(#) TAttila77 válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 24, 2021 /
 
Pontosan a tegnapi hisztéria miatt nem fogok soha megosztani semmilyen számításomat, nehogy kekeckedés érje utól. Már tudtam előre, hogy a vége mindig az. Keress a továbbiakban privátban és segítek.
(#) Szazbolha válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 24, 2021 /
 
OK, rendben.
(#) deebo válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 24, 2021 /
 
Nem osztasz meg "számítást" mert már előre tudod, hogy kikezdhető?
(#) TAttila77 válasza deebo hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Te biztosan!
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2021
(#) Szazbolha hozzászólása Márc 25, 2021 /
 
Gyurmaradír: Az a helyzet, hogy eddig tajgai egyszerűséggel a csupasz fa felületre raktam a hangszórókat, kivétel csak a magas hangszórók voltak meg elvétve 1-1 kínai vagy Daytone amelyeken "gyárilag" volt valami vékony félpuha anyag vagy szivacsszerűség. Eddig nem volt belőle baj, még a 25cm-s mélysugárzó sem fújt ki. Persze korábban vettem tömítő anyagokat (fekete ragacs szalag, meg a fideka cuccot), de 1-1 próba után nem használtam ezeket.

Ennek ellenére a múltkori beszélgetésre figyelve bevásároltam gyurmaragasztóból (Blue Tech) és kipróbáltam egy 21cm-s hangszóróval. Azért a Blu Tech, mert azt a lányom használta vagy öt éve a tapétára ragasztva és mai napig nem száradt ki. Valamint ez hasonlít a fidekára, csak nem fehér.

Szóval az eredmény nem lett tökéletes, lehet elsokalltam. Gilisztát gyúrtam belőle és a hangszóróra raktam körbe, majd így helyeztem a felületre. Becsavarozás után kb. 1mm vastag réteggé lapult és néhol ki is türemkedett. Ezt nehéz volt eldolgozni...
1mm és elég rugalmas. Ezt nevezik talán úsztatásnak. Semmilyen negatív hatását nem tapasztaltam, de valahogy jobban tetszik amikor pőrén fa a fémmel találkozott.
(#) soma970 hozzászólása Márc 28, 2021 /
 
Sziasztok!Hs 501 Boleró hangváltó okozhat olyan gondot,hogy zene hallgatás közben a mély sugárzok hangtalanul kiemelkednek a síkból/csak nagyobb hangerőnél /?A két magas szóró már leégett.A hs 400 és a vidi 2550 nél nincs ilyen gond .Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) TAttila77 válasza soma970 hozzászólására (») Márc 28, 2021 / 1
 
A végfokoddal van súlyos probléma. Amikor kiemelkedik, már régen rosz, kint van a DC feszültség! ha a magasad leégett, akkor még ráadásúl magasfrekvenciás gerjedésed is van. Meg kell javítani, vagy gyorsan válj meg tőle, míg mindent ki nem végzel vele.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2021
(#) reloop válasza soma970 hozzászólására (») Márc 28, 2021 / 1
 
Szia! Valószínűleg hiányzik, vagy elromlott a Zobel-tag az erősítőd kimenetén. Egyes hangváltók tudják ezt kompenzálni, a Boleró váltója ezek szerint nem. Jártam már így, 10 Ω - 100 nF a szokásos érték.
Érdekesség. Míg neon világított a műhelyben, a stroboszkóp hatás miatt a mélysugárzó membrán engem is megtréfált.
(#) Szazbolha hozzászólása Márc 28, 2021 /
 
Még sosem volt ribbon tweeterem. Érdemes kipróbálni? Jobb lehet mint egy SB26ADC vagy DX25TG?
Erre gondoltam: Bővebben: Link
Nagyon másként szólna?
(#) Cinema válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Nagyon más a hangjuk. A jó ribbon drága és kényes.
Ha jól emlékszem, a ribbonok síkhullám-sugárzásúak, ellentétben a dómokkal és kismembránosokkal, amik gömbhullám-szerűen sugároznak.

Üdv!
(#) bandika válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Ez tulajdonképp piezo hangsugárzó?
(#) tothbela válasza bandika hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Nem. Egy nagyon vékony nyáklemez, amin tekercs alakban fut a vezető fólia. Ezt mozgatja a hangfrekis áram, mert mágneses térben van elhelyezve. Valami ilyesmi. A vékony nyáklemez maga a membrán. A vezető fólia lehet felgőzölt ezüst, alumínium, vagy más.
Következő: »»   680 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem