Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   40 / 269
(#) Yowie válasza arion hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
A koaxot pont azért találták ki, hogy ne szedje fel a zavarokat. Van jó kábel más is, de az adatait kell nézni. Mikrofon kábelt én nem használnék.
(#) Glitter hozzászólása Okt 4, 2011 /
 
A koax jó minőségű kábel de csak a rézszövésű.
Van az alufóliás, azt nem szabad használni mert képes furcsaságokra.
Az RG58-as úgy tudom az 50 ohmos koax, az jó minőségű.
A mikrofonkábel meg lehet nagyon sokféle, nem tudni milyen akad a kezünkbe, régen sokat szívtunk miattuk.
Én 75 ohmos kábelt használok természetesen rézszövésűt és semmi problémám vele.
(#) Cavalier válasza arion hozzászólására (») Okt 5, 2011 /
 
Mire jó az árnyékolt kéteres, kéttekercses fejnél, vagy hogy? Egy tekercsnél hova kötöd?

Az AWG (American Wire Gauge) annál vékonyabb minél nagyobb, nem 0.23 csak simán 23AWG Lásd itt.

Elimexnél lehet kapni minőségi Klotz kábeleket, lehetne kísérletezni gitárkábellel is.
(#) mateatek hozzászólása Okt 5, 2011 /
 
Érdekes kérdés számomra ez a kábel kérdés. Van például a mélykereső tekercsem. Benne cirka 64 méter vezeték, mindenféle árnyékolás nélkül. Ez kb 2 méteres vezetékkel kötődik a géphez. Ha már a 64 méter vezetékem összeszedi magát zavarjellel, akkor érdemes e árnyékolgatni a maradék 2 métert, meg beletenni még plusz kapacitást, vagy plusz kapacitás nélkül hagyni a fenébe azt a 2 métert, vagyis azt a 3 százalékot?
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Okt 5, 2011 /
 
A keretesnél többen is azt tapasztalták, hogy nem észrevehető a kábel. Valószínűleg bizonyos paraméterek illeszkedésében van a lényeg. mint pl a gitárkábelnél, ha minőségit veszel, megkérdezik, milyen a hangszedőd és tényleg van halható különbség. Az is lehet, hogy a kereteshez a "vellanydrót" passzol. Kis, 20-30cm ed tekercseknél mindenesetre nekem a koax vált be. Az RG58.nál van jobb kábel, viszont ez mindenhol olcsón kapható.

Egyébként olyan SVHS kábelt tud valaki valahol, aminek jó vastag jelkábelei vannak? Most szerelt profigoldot használok, ebből 1,5m kb 1600Ft-volt szerelve, de elég vékony belül.
(#) Eticsiga hozzászólása Okt 6, 2011 /
 
Sziasztok!
A Delta Pulse -hoz van valakinek valamilyen dokumentációja esetleg nyákterve?
(#) Yowie válasza Eticsiga hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Volt itt egy srác, aki már sokat épített...majd üzenek neki
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Olvastam, de azért kösz.
(#) arion válasza Yowie hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Sok kábelt kipróbáltam már, koaxtól a mezei kéteresig, de ez vált be a legjobban nekem.
(#) arion válasza Cavalier hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Az árnyékolt kéteresnél a két ér megy a tekercshez, az árnyékolás csak a gépnél van bekötve, földre vagy tápra, a fejnél nincs bekötve sehova. Természetesen PI gép egyetlen tekercséről beszélek
A feladatát ellátja így is.
Ha nem ilyen a vezeték, akkor még a használat közbeni kábelmozgás is zavarja a készülék működését.
Természetesen ez gép/elektronika függő. Több, nagy erősítésű fokozatból állo gépet nagyon tud zavarni a nem jól megválasztott kábel és bekötés....
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Pi gépek tekercseit sosem árnyékolják, nem is szabad mivel önmaga az adó és vevő.
PI gépeknél sosem a tekercs szedi a zavarjelet, hanem a fej és a gép közötti kábel, vagy a rosszul kivitelezett NYÁK. Kivétel ha két PI gép dolgozik hatókörön belül.
PI gépek kritikus pontja a tekercshez vezető kábel kapacitása, és a csatlakozó+kábel+fejben lévő tekercs együttes ellenálása. Azért javasoltam a Tasker kábelt, mert kipróbált és bevált. Alacsony ellenálású és kapacitású. A kábel hossza pedig csak annyi legyen amennyi szükséges, se több se kevesebb.
Felesleges 2 méter kábel, ha a nyélre 2-3 menettel feltekert kábel hossza csak kb 110cm. Ez mind +kapacitás és ellenálás.
(#) Eticsiga válasza Yowie hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Köszi a képet
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Egy mélykereső fejet nem igazán lehet 110 centis kábellel bekötni. Meg nyél sincsen.
Gyakorlatban, és szkópon is, a mélykereső fejnél az árnyékolt kábel nem hozott eredményt. Persze szerintem.
Amúgy a PI gépek tekercseinél is alkalmaznak árnyékolást, de ezzel most foglalkozom csak behatóan, ezért nem tudok véleményt mondani róla.
Amúgy a tekercs miért nem szed zavarjelet?
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Való igaz, ott nem elég a 110cm. De két méternél több nem javasolt. Szkópon nem nagyon fogod látni az árnyékolás eredményét, inkább a gyakorlat igazolja.

Tényleg sokféle gépet megépítettem, a legkülönbözőbb kábelekkel csatlakozókkal. Hangfalkábeltől a koaxon át a villanydrótig mindent.
Két tapasztalat: Célszerű a megadott keresztmetszet alá nem menni, cérnaszál kábelek nem az igaziak.
Azért adtam meg amerikai mértékegységben mivel a kábelre is ez van írva, így célszerű kérni, rendelni.
PI gépek, a komolyabbak, tekintélyes áramimpulzusokkal dolgoznak, nem véletlenül van 10000µF-os kondi bennük. Vékony keresztmetszeten nem igazán tud jelentős áram folyni.

Másik ok: A sok fokozatú nagy erősítésű gépek, érzékenyek a kábel mozgására, és a kéz kapacitására, ha megfogod véletlenül a fejkábelt, valamint a mobiltelefonokra, és a nagyfeszültségű kábelekre.
Az árnyékolt kábel nem szünteti meg, de jelentősen mérsékli a zavarást.

Láttam már jó pár PI tekercset belülről is, de árnyékolással még nem találkoztam. Itt nincs földhatás amit ki kellene küszöbölni, viszont a vett jelet jelentősen lerontja. Én is készítettem egyetlen fejet árnyékolással, és 1/10-re esett le az érzékenység.

Szed zavarjelet a tekercs, főleg ha két PI gép dolgozik egymás hatókörében. Más zavarásra nem igazán érzékeny mivel nagyon alacsony frekvencián dolgozik és az elektronika egyszerűen nem tudja feldolgozni a zavarást. Kivéve pl, mobil telefon csörgése, vagy használata 2 m-en belül.
Akkor sem a tekercs szedi hanem az elektronika.
Ezért drága gépekben a készülék doboza is árnyékolt, de amatőr körökben felesleges + munka, mivel nagyfesz vezeték alatt amúgy sem egészséges keresgélni, a telefonálás alatt meg úgysem lenget senki....Ezért kell jól megtervezni a nyák lapot is, lehetőleg sűrű rövid mintázattal, minél kisebbre.
Nézd meg a gyáriakat.... azok is ilyenek, és nem csak a miniatürizálás miatt....
(#) szucs_g válasza Eticsiga hozzászólására (») Okt 15, 2011 /
 
A Geotech fórumon találsz dokumentációt. Egy török gyerek (is) fejleszti, LCD-s kivitelűre is meg lehet csinálni. Egyet összeraktam, de a hang oldala (NE555) állandóan visít. Többen irtak hasonló hibáról, de érdemi megoldást nem fedeztem fel (vagy nyákterv módosítást). Van egy iráni fickó. Ő pedig egy-két cuccot kicserélt, így magasabb frekin ketyeg és jobb az érzékenysége aranyra (irány Irán! ).

Szívesen értekeznék a deltáról, ha nem bánod s elindultál a megvalósítás rögös útján.

Amúgy korábban írtam egy Clone-pi2 -ről. Elkészült. Megpróbálom mobillal lefotózni esetleg egy gyengébb minőségű videót feltenni. Aranyra stabil, jó mély hangon dörmög s jó 22-25 cm-t elértem vele levegőben. Rézre hasonló a reakció. Alura magasabb, míg sima vasra vinnyogó magas hangon reagál. Kezdetnek nem is lesz rossz. (Elárulom. Végül egy ügyes műszerész ismerősöm forrasztotta bele az smd-ket. A magam laryngoszkóphoz szokott keze kissé durva ilyen feladatokra. )
(#) szucs_g válasza Eticsiga hozzászólására (») Okt 15, 2011 /
 
X évente jogosult vagy mankó felírásra. Egy pár 800 ft.
(#) szucs_g válasza szucs_g hozzászólására (») Okt 15, 2011 /
 
Itt a video. Ne haragudjanak az Urak a minőség miatt, de nincs nálam rendes kamera csak ez a szutyok telefonos. Talán ebből is látható, hogy rézre, aranyra stabilnak mondható jelet generál a többi fém meg annyira nem számít. Komoly méretű vastárgyra magas hanggal reagál (természetesen a hang változtatható a menüben).

Állítólag ezt a clonepi2-est még fejlesztgetik, így várható, hogy a program fejlesztésével finomodik a masina. (fandy.vov.ru -n éritek el a dokumentációját).
(#) mateatek hozzászólása Okt 16, 2011 /
 
Üdvözlet!

Lenne még egy kérdésem, most IB rendszerű gépekkel kapcsolatban. Ha a készülék oszcillátorát, és a vevő tekercs erősítőjét száműzöm az eredeti panelről és egy külön, kis nyákra telepítem, amit beleöntök a fejbe, akkor ez a kábel mizéria valamelyest megszűnik? Elég lehet egy 3 eres árnyékolt kábel, amit úgy kötnék be, hogy az árnyékolás a test, két ér a + és a - tápfesz, a harmadikon pedig menne föl a vevő tekercs erősített jele.
Ebben az esetben a tekercs árnyékolása mehet a fejben lévő panel test pontjára?
(#) Yowie válasza arion hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
"Én is készítettem egyetlen fejet árnyékolással, és 1/10-re esett le az érzékenység."

Én is csináltam egy 20cm-es árnyékolt fejet. Semmit nem csökkent az érzékenység. Fontos, mivel árnyékolod. Én olyan szövött hálót használtam, ami valami speckó kábeltoldó egységcsomagban volt.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
És az oszcillátor referenciajele, hogy jut fel? A tekercs tulajdonságait akkor is rontják az alkatrészek a közelében, ha ez maga az áramkör. A hőkompenzációt is javítani kellene. Nagyon egyszerű régi amatőr gépeknél használták ezt a megoldást, több szempontból előnytelen. A rádiós fejeknél előjött megint, persze kissé más, házilag nehezen megoldható formában... más kérdés, hogy ezeknek a rádiós fejeknek mennyi előnye van.
(#) Yowie válasza szucs_g hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
egyszer be akartam linkelni ezt Neked, de most látom, valami nem sikerült.
Bővebben: Link
(#) szucs_g válasza Yowie hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Csináltam egy Deltát. Másfél hónapot szívtam vele (oszcilloszkóp nélkül), de most működik. Lehet hozzá készíteni egy pices, LCD-s egységet is. Ezzel szelekcióssá tehető. Alapnak jó a török kolléga terve.

http://www.teknolojiekibi.com/index1.html

A Clone PI 2-t pedig egy HumHum becenevű fickó fejleszti, a legutolsó verziójában van egy 4096-os is csak azt nem tudom, hogy mi a szerepe. Érdemes lenne finomítani az amúgy jó szerkezetet. A program felől pedig jó lenne, ha az amúgy frappáns jelzés mellett (látvány és hang alapján is máshogy jelzi az egyes fémeket) lenne lehetőség a egyfajta vasszűrésre is.
(#) szucs_g válasza szucs_g hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
No. Nem az 555-el volt a baj, hanem az LM357 nem jól működött, szerintem korábban kivégeztem. Aztán rendeltem LM356-ot, ez volt az eredeti cuccban. Beleraktam és erre működött. Aztán rádugtam egy 2,2 Ah akksira, szikrázott egyet és kampó. Kiderült, hogy az elején van 2 1n4148. Ezek védik az első TL062-t, amely létrehoz egy virtuális földet a 12v és a 0v között. Így lesz a keresőnek +5 és -5v-ja. Akit érdekel tudok még némi tapasztalattal szolgálni.
(#) berkesandor válasza szucs_g hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Komolyan gondolod, hogy az a kiegészítő "elektronika" szelekcióssá teszi?
(#) szucs_g válasza berkesandor hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Állítólag a görbe visszatérését figyeli a mikroszámítógépbe feltöltött program. A korábban belinkelt oldalon van róla video. A clone-pi2 vagy a pices is így működik.
(#) berkesandor válasza szucs_g hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Én nem úgy látom. A PIC méri az akku feszültséget, meg a jel erősséget. A két ledet tranzisztorok kapcsolják.
(#) szucs_g válasza berkesandor hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Örülök, hogy on-line vagy! Annyira nem értek hozzá, inkább csak műkedvelőként forrasztgatok ezt-azt. A videon a különböző fémekre másként reagált, ennyit láttam... lehet, hogy tévedtem.
A clone pi viszont szerintem jól diszkriminál.
(#) berkesandor válasza szucs_g hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Ha próbáltál drága gyári Pi gépeket, megtapasztalhattad, hogy ezeknek a gépek a diszkriminációja kb. 50%-os, vagy eltalálja, vagy nem..
Egyszerűbb ha viszel magaddal egy érmét, és feldobod, fej vagy írás (vas vagy nem vas).
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Milyen érmét? Ferromágneses, vagy nem ferromágneses?
(#) berkesandor válasza mateatek hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Olyat amilyet a hétvégén találtál...
Következő: »»   40 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem