Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó
 
Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   23 / 74
(#) AccessDenied hozzászólása Dec 23, 2011 /
 
ER 52 Fe elektródával találkozott már valaki? Mert itt egy darab a kezembe, és semmi infót nem találok róla googlin.
(#) illesoszkar válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Üdv.,a vége valamilyen szinnel jelőlve van ? mert ha narancs szinü akkor 52 kg / mm2 a szakitója.a normál elektródának 40-44 kg/ mm2 hegesztéskor valamennyi szén ötvözet kiég belőle. A szerkezeti acél pl t acél I gerenda ,szögacél.sima lemez 38 kg /mm2 azért is A 38-al jelőlik . Azért van ,hogy külömbözö anyagokhoz speciális elektroda szükséges .De a két ünnep között pontos választ adok van ilyen könyvem ez valószinü keményebb anyag hegesztéséhez való,hali oszkár ez
(#) mlaci96 válasza kralikandras hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
De műanyag burkolatú vezetékkel van megtekerve És gyáriak.
(#) AccessDenied válasza illesoszkar hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Nincs színezés rajta, viszont a bevonat különlegesen vastag rajta, 3,2-es a belseje a bevonattal meg vagy 8-9mm.
(#) VIM válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Szia! Akkor öntvénypálca.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
http://www.boehler-welding.com/english/files/Welding_Guide_2008_EN_...kt.pdf
Itt néztem de ÉN nem találtam...
Bevonat színe?
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Átlagos színű, szürkés. Mintha valami kékes panelelectroda-s dobozból húztam volna ki, csak szét volt ázva.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
http://www.er23.hu/markak

Náluk nem láttam ilyent, csak a 23-ast istenítik.
(#) illesoszkar válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Akkor az ha vastag bevonatú akkor szerszámacél hegesztésére való elektróda azért vastag a salak mert nagyobb árammal jobban be lehet égetni és a salak védi,hogy ne égjen ki az ötvözet belőle.és a munkadarabbal egyűt edzhető hali,és mindenkinek nyugodt Karácsonyt oszkar
(#) AccessDenied válasza illesoszkar hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Lehet, most beizzítottam egy darabot, bár féltem, hogy nem száradt ki, mert vízbe ázott mielőtt megmentettem, de úgy látszik, 3 nap a meleg radiátoron meggyógyította. 100A-nél még nem igazán akart leolvadni a bevonata, olyan 140 körül már egész jól lehetett olvasztgatni, a salak szép sima lett, a beolvadáson még +20A segített volna, csak ahogy kezdtem volna a 2. próba hegesztéshez, nagyon tölcséresen égett ki a bevonat, lekocogtattam róla a bevonatot, aztán ahogy ívett fogott volna és leragadt, levágta a biztit. Ezt még elismételtem vagy 3x, és utána belenyugodtam, hogy öreg már a biztosíték, kicsi is, és majd utána járok, hogy hogy lehet nagyobbra kicserélni, vagy lassabbra.
(#) kralikandras hozzászólása Dec 24, 2011 /
 
Áldott Karácsonyt Kívánok mindenkinek!
(#) AccessDenied hozzászólása Dec 24, 2011 /
 
Megcsináltam a szekundert.
(#) peter1995 válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Hello. Csak annyi lenne a kérdésem hogy ennek a vasmag fajtának mi a pontos neve? Van egy ilyen trafóm de nem tudom megnevezni. Én L vasasnak mondom
(#) AccessDenied válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Én se tudom mi a fajtája, de azt a ki sovány alu vezetéket alig tudtam bele tekerni, olyan kicsi az ablaka. Kéne már egy izmos vasmag amibe be tudom tekerni a 40-es alu kábelem...
(#) peter1995 válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Mondjuk ami nekem van az másképp van felépítve. A kötépső oszlopra van két csévetest egymás mellett. Assem 0,7-ea a primerje és 1es szekundert tekertem eni. Bulin bírta a TDA7294 hidat
(#) kralikandras válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Nagyon szép munka - csak az üvegszálas panelről lemarathattad volna a nyomtatott fóliát ugyani könyen csinálhat egy rövidre zárt menetet - vagy indításkor leég róla ugyanis abban is indukálódik feszültség!
Nagy Bélának!
(#) illesoszkar válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Hali, a salak lényege hogy az ívet stabilizálja és ne égjen ki belőle az ötvözet a nagy hőtől.De mínnél vastagabb a salak annál lassabban hűl ki a heg anyag annál jobban szétterül ,ill. simább lesz a varrat.de hogy ezzel függőt varrj ahhoz nagyon nagy gyakorlat kell.de a profiknak is nehéz vele függőzni.ez a lágyabb szerszám elektroda,a hegesztésnél nem hűl le gyorsan nem reped könnyen és nem sokat veszít az ötvözetből hali oszkár
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Ha ezzel te tudsz hegeszteni akkor én űvöltő vadász kutya legyek "próbálkozni lehet" más a csévetest réz fóliát tartalmaz legalább azt takarítsd le.Jó idő töltést, kellemes űnnepeket.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Nem vagyok minősített hegesztő, de sokmindent csináltam már, a 2011-es elektromobil versenyen se tört szét a váz, amit hegesztettem. a réz fóliát majd kireszelem kicsit, nem hiszem hogy sokat zavarna.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Először is:Boldog karácsonyt minden fórumtársamnak!


"a réz fóliát majd kireszelem kicsit, nem hiszem hogy sokat zavarna."
Rosszul hiszed. A fólia ugyanolyan vezető anyag, mint a huzal, amit a trafóra tekersz. És bizonyosan lesz rövidre záródott menet benne. Ez ugyanúgy fog melegedni,mint a rövidre zárt huzalmenet. Elég érdekes megoldást választottál a trafódnak, ezzel a konfigurációval még nem találkoztam hegesztőtrafóként való alkalmazásban. Persze,ez nem jelent működésképtelenséget, de ezt a formulát mágneses erősítőkben szokták alkalmazni.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Idézet:
„a réz fóliát majd kireszelem kicsit, nem hiszem hogy sokat zavarna”

Nem kell kireszelni :smoke:
Saját magátol leolvad az első bekapcsoláskor! :whistle:
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Igazából én is így gondoltam De azért lehet kicsit bereszelem függőleges csíkokba, mert ugye csak a vízszintes vezetőkbe indukálódik áram, ami keresztezi a mágneses erővonalakat. (ha jól tudom) De még szárad most a lakk.
(#) mlaci96 válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Hali! mivel szigetelted azt a huzalt ?
(#) erbe válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Hibás az elrendezésed. !!!
Korábban is többször volt már szó róla. Ez az elrendezés elektromágneses erősítő. Trafóhoz nem jó. Kétszer akkora menetszám és majdnem kétszeres huzalmennyiség kell a primerhez.
Mindkét tekercset a középső oszlopon kell elhelyezni. Sima 230 V-ról működő pálcás hegesztőtrafóhoz bőven elegendő a 25-ös alu.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Idézet:
„mert ugye csak a vízszintes vezetőkbe indukálódik áram, ami keresztezi a mágneses erővonalakat. (ha jól tudom)”
Tehát ami nem keresztezi az erővonalakat az nem is fogyaszt :smoke: , igy nem melegszik! (az más kérdés hogy ennek a trafónak az erővonalai megérnének egy külön topikot!).
Modellezd le a trafót erővonalak szerint és adj igazat erbe kollegának. Ha már készen vannak a tekercsek én elgondolkoznék az U-vason...
(#) AccessDenied válasza mlaci96 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Papírszalaggal szigeteltem, ami mostmár lakkozott papírszalag. De a következő tekerésnél kipróbálom a teflonszalagot.

erbe: Kétszer akkora menetszám? majdnem kétszeres huzalmennyiség? A kétszer akkora menetszámhoz több, mint kétszeres huzalmennyiség kellene, mert ugye soronként egyre nagyobb a kerülete a meneteknek, de nem értem miért kéne kétszer akkora menetszám? A szabályozáshoz?

Már kész van, csak szárad, úgyhogy csak kipróbálom majd Ha nem lesz jó jöhet az új cséve... Csak nem nagyon van huzalom primerhez, 3000Ft kilója, és nagyon sok kell.

Pety_:Bővebben: Link
Amelyik vezető párhuzamos a mágneses erővonalakkal, abban szerintem nem indukálódik feszültség, mert a mágneses tér csak a rá merőlegesen haladó elektronokra fejt ki erőt szerintem.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Azért a helyes primer bekötéssel még akár működhet is a dolog!?!
Idézet:
„Bővebben: Link Amelyik vezető párhuzamos a mágneses erővonalakkal, abban szerintem nem indukálódik feszültség, mert a mágneses tér csak a rá merőlegesen haladó elektronokra fejt ki erőt szerintem.”

Hát nem ugyanazt mondjuk?
(#) erbe válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Idézet:
„Kétszer akkora menetszám? majdnem kétszeres huzalmennyiség?”

A külső oszlopok keresztmetszete fele a középsőnek, emiatt azonos feszültségre dupla menetszám kell. Szerencsére az átlagos menethossz kisebb, emiatt nem kell dupla huzalmennyiség.
Az tény, hogy amelyik vezető párhuzamos az erővonalakkal, abban nem indukálódik feszültség. Egy trafóban ilyen nem túl sok fordul elő. Viszont ha az áram abban is folyik (másként mi értelme lenne) akkor az is melegszik és növeli a veszteséget.
A leghuzaltakarékosabb trafótekercselés, ha először olvasol, utána tekercselsz.
(#) AccessDenied válasza erbe hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
De a két primert így kaptam! 380menet d=1,4mm. A középső tekercsen hajszál vékony drótból van 300 menet egy sorba, meg van vagy 10-12 sor, e helyett csináltam én egy 39menet d=5mm-es alu tekercset.

Egyébként így már értem a majdnem dupla menetszámot, arra vonatkozott, hogy ha a primer a közepére kerül. Az erővonalakkal párhuzamos vezetők amiatt lehetnek, hogy kilóra vettem selejt nyákot, már kinyomtatva, és abból csináltam a csévét, és maradt rajta némi réz... de egy oldallal előrébb leírtam, hogy mik a trafó paraméterei, meg képek is vannak.
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Persze, úgy gondoltam, hogy a primereket párhuzamosan, és még arra is gondoltam, hogy esetleg elég lenne csak az egyik primert szabályozni fázishasítással, így talán a hálózatot kevésbé terhelném. Ha csak az egyik oldali primer működne, és az 1,514 teslával gerjesztené a 18cm^2-es vasmagot, akkor a közepén (36cm^2) 0,757T lenne a gerjesztés?
Következő: »»   23 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem