Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó
 
Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   24 / 74
(#) erbe válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
A külső oszlopokra az az ~1,5 T-s gerjesztés erre a vasanyagra túl sok. Nem sokkal bírhat többet, mint az 1,2 T. Sorba kötve meg túl vékony lenne a huzal. Amit írsz +100 meneteket fokozatnak, nem nagyon kapcsolgathatod följebb. A tekercstesten maradt fóliával nem kell foglalkozni. Ha nem alkot menetet, elhanyagolható. Legfeljebb azokon az oldalakon kell "megszaggatni", ahol a lemezek élei vannak.
Amit most is meg korábban is leírtál a szerkezetről, az pontosan a transzduktor (elektromágneses erősítő) leírása. Ezeket még a fejlettebb félvezetők, tirisztor-triac megjelenése előtt alkalmazták teljesítmény szabályzására.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Idézet:
„Ha csak az egyik oldali primer működne, és az 1,514 teslával gerjesztené a 18cm^2-es vasmagot, akkor a közepén (36cm^2) 0,757T lenne a gerjesztés?”

És kész az erősen eső karakterisztikát mutató hegesztő!
(#) erbe válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Idézet:
„Ha csak az egyik oldali primer működne, és az 1,514 teslával gerjesztené a 18cm^2-es vasmagot, akkor a közepén (36cm^2) 0,757T lenne a gerjesztés?”

Ez esetben a középső oszlopban 2/3*0,757 T lenne a gerjesztés, mert a másik külső oszlop elvinne 1/3-ot. Amint elkezdenéd terhelni, az összes erővonal kiszaladna a gerjesztetlen külső oszlopra. Túlságosan eső lenne a karakterisztikád. Csak az egyik külső oszlop szabályzása megoldható, de teljesen magára hagyni nem lehet.
Az 1,5 T mindenképpen sok.
(#) AccessDenied válasza erbe hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Egyik ismerősömmel beszéltem hogy kellene egy jó vas heggolót tekerni, ő erre beszélt a tekercselő ismerősével, és ő adta ezt nekem hegesztőt tekerni. 1,6T-val gerjesztik a mikró sütő trafókat is, aktív hűtés mellett egész jól bírják, és ennek nem 0,7mm-es a plakettvastagsága, hanem 0,5mm. Bár valóban, az lenne az igazi, ha 1,2T-val lenne gerjesztve, és azt akár folyamatos üzembe is bírhatná, de hegesztőt szeretnék építeni, a 60%-os üzemelési idő tökéletes lenne csutkán. A szabályzással meg le lehetne szabályozni 1,2T-ra, és ott akár folyamatosan is mehetne. A +100 menet nem fog felférni, tele van a trafó ablak, úgyhogy fázishasítás lesz. Szerintem a fólia meg nem alkot menetet, de néhol majd még pluszba meg is szaggatom.

Ha meg nem lesz jó hegeszteni, megcsapolással leszedek róla 2x24V-ot és jöhet a 3KW-os végfok építése 2x1600W 2ohm 2x16db tda7294

szerk: akkor nem 2/3*1,5T a közepén?
(#) erbe válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
A mikrotrafókban egész más az anyagminőség. Az aktív hűtés meg nem a vasmagnak, hanem a tekercseknek fontos. Ez a transzduktor legalább 30 éves, de inkább több. Gyanítom, jóval idősebb, mint te. Más dolog a hegesztőtrafók tekercsének !!! időszakos nagyobb terhelése és más a trafóvasmag gerjesztése. A tekercsen csak akkor folyik áram, amikor hegesztesz, a vasnag meg akkor is kapja a gerjesztést, amikor a szekunderen nem folyik áram. Ha meg telítődik, akkor nem sokat számít a fázishasítás. Úgy fognak durrogni a tirisztoraid, mint a pattogatott kukorica.
Régebbi vasmagokra legfeljebb 1,4-1,42-vel tekertem hegesztőt, de így is már azon a határon voltak, hogy erősebb hálózat esetén a legfelső fokozatban bekapcsoláskor le-lecsapkodták az automatát.
(#) AccessDenied válasza erbe hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Igazad van, a gerjesztéstől állandóan melegedni fog a mag. Fázishasítással már szabályoztam 2db mikró trafót hegesztéshez Elvileg fázishasításnál kisebb lesz a gerjesztés is, nem? Összerakom így, aztán ha nagyon melegszik a vas, bepréselek még pár menetet a primerhez.

Szerk: Már egy napja szárad a szekunder, ha nem kötött meg 100%-osan, hanem néhol még belül nem kőkemény, csak puha a lakk, össze szabad már rakni? (lakkos vödör alján ázott, aztán fél nap kicsorgás, aztán egy nap száradás)
(#) erbe válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Nehezen érted meg, hogy ez nem mikrotrafó jó minőségű vasmaggal.
A triacos szabályzással a fázisszöget változtatod, de amint felér a szinusz csúcsára a vasmag betelíthet. Legalábbis valószínű. Akkor pedig pukkan a triac, mert nincs semmi áramkorlát. Ezt csak méréssel lehet biztonságosan leellenőrizni. A teljesen összeszerelt trafó meglevő primerjét, mindkét tekercset párhuzamosan kötve, bekötöd a 230 V-ra. Ha levágja az automatát, nem nyert. Ha nem vágja le, megméred az üresjárati áramfelvételt. Ha elfogadható (10 A alatt van) már lehet vele valamit kezdeni.
Igazság szerint toroiddal, folyamatosan szabályozható szinuszos bemenőfeszültséggel lehetne bemérni, de a fenti az "elfogadható kompromisszum". Lehetne még cifrázni, másik hegesztőtrafó fokozatairól különböző feszültségekről megtáplálni, előtétellenállást, izzót, rezsót elékötni, stb.

Puha lakkal össze lehet szerelni. Utólag is lehet még lakkozni, javítani.
(#) AccessDenied válasza erbe hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Értem én, hogy nagy a gerjesztés, de ha már kész van minden, csak össze kellene rakni, lemérném. Triakos szabályzás fázisszöget változtat? Azt hittem, hogy az csak kikapcsol minden szinusz-félhullám bizonyos százalékánál. A mikró trafó is túl van gerjesztve, annak is bitangul melegszik a vasmagja, de mégse pukkant el a triak, meg amúgy se pukkanna el a triak, mert leold a biztosíték, nem? De pár óra és összerakom, aztán kiderül az üresjárási áramfelvétel. Az a baj, hogy ez akkor lenne jó, ha 400V-ról menne a két primer sorba kötve, és akkor nem lenne, csak 1,2T körüli gerjesztés, csak 400V kevés helyen van...
(#) erbe válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Idézet:
„Azt hittem, hogy az csak kikapcsol minden szinusz-félhullám bizonyos százalékánál”

Éppen fordítva. Bekapcsol. Kikapcsolni csak árammentes állapotban tud. Nem fázisszöget változtat. Rosszul írtam az előbb.
A mikrotrafó nincs túlgerjesztve csak a határhoz közel. Üresjárati áramfelvételük 1,1-1,3 A, de már mértem 1 alatt is. Ennél a régi vasmagnál nem tudod, hol a határ.
(#) illesoszkar válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Hali kolléga ! Egy dologra hagy hívjam fel a figyelmed ! amennyiben hegesztőt akarsz készíteni és magadnak,akkor gondold meg. egy két elektrodát akarsz hegeszteni,vagy használni akarod ? előszőr 50cm2 vasmag de minimum .minnél nagyobb annál jobb.A primer tekercs minimum 2mm 2,2mm átmérő legyen a szekunder minimum 25 mm2 ,ha ebből megtekered.nem lehet gondod.a primer 33o menet de 30 menetenként söntöld meg négyszer .fokozat miatt.a szekondert 66 menet.Ezt tekerheted megoszva de külön külön. DEEEE ha a primerher még tekersz 180 menetet és sorba kötöd akkor 380 voltra is jó .ha kiiktatod 230 voltra jó.ezzel egész nap hegeszthetsz. hali oszkár
(#) erbe válasza illesoszkar hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Kissé el vagy tévedve. Ez a stílus a (rég)múlt. Ezelőtt 33-35 évvel több hegesztőtrafót tekertem 25-28 cm2 vasmaggal. Többet közülük toroid magra. Igaz, a 2 mm primerhez én is ragaszkodtam, de a menetszámokat magam számolgattam ki. Konkrét menetszámokat nem illik megadni, azokat mindig a vasmag minőségéhez és keresztmetszetéhez kell kiszámolni.

Off: Nem ajánlom, hogy ezt a hozzászólást megmutasd egykori nyelvtantanárodnak.
(#) illesoszkar válasza erbe hozzászólására (») Dec 26, 2011 1 /
 
A volt magyar tanárom 20 éve meghalt .hali
(#) erbe válasza illesoszkar hozzászólására (») Dec 26, 2011 1 /
 
Szerencséd van.
(#) illesoszkar válasza erbe hozzászólására (») Dec 26, 2011 1 /
 
GONDOLOD ,
(#) AccessDenied válasza erbe hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Összeraktam a felét, és bekötöttem, a vilanyóra 26s alatt fordult egyet, ha jól számolom, az kerek 1A-es üresjárati áram. Mindjárt összerakom a másik felét, és lemérem az üresjárati feszültséget.

Szerk: nem enged .3gp fájt feltölteni? Van amúgy itt egy hegesztő trafóm, d=3mm a primer, 20mm^2 a szekunder, 35cm^2 a vas, 180A és nem nagyon melegszik.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Szek. üresjárati fesz?
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
A fél primerrel 21,4V. Összeraktam a másik felét, bekapcsoltam, és 10-15s után fehér köd szerű füst jött ki belőle, de én inkább nitro hígító párára tippelnék, mert a szaga nem volt égettess, inkább nitro hígító szagú. Aztán megint csak fél primerrel járattam, és olyan 2 perc alatt semmi, megint vissza két primerre, és megint füst szerű cucc. Amúgy a vasmag nem melegedett egy szemet se. Szerintem a nitrolakk elektrolizál, mert a kábel ami rajta van leblankolt pvc kábel, és papírszalaggal van szigetelve. Ha menetzárlatos lenne, kisebb feszültségen is el kellene kezdjen füstölni... Amúgy kerek 42V jött ki rajta 2 primerrel.
(#) peter1995 válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Juhj az a szakszerű primer-230bekötés
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
A primer vagy a szekunder füstölt?
Közben hőfok a primer és szekunderen?
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Szekunder füstölt, a primert nem lakkoztam... A primerek hidegek voltak, a szekunder is hideg volt egy primerrel, aztán két primerrel füstölt, és a külseje egyenletesen 35 fok körül volt (ami az 5 fokos garázsba jól érezhető).
(#) kralikandras válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Áruld el légyszi,hogy a primer kötése milyen (soros vagy párhuzamos?itt fontos a fáziszhelyes kötés.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Valószínű felcserélted a prímer menetvégeket(én is rá szoktam hibázní elsőre)!
(#) erbe válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Biztos, hogy jól kötötted be a primereket, mert különben nem emelkedett volna meg az üresjárati feszültség. Fordított bekötésnél ez pontosan 0 lenne. A felszálló párafelhőcske és a melegedés zárlatot mutat. Alumíniumnál előfordulhat, hogy elfröccsen és megszűnik, de az ellenkezője is. A vasmag ezek szerint nem telítődik. Az üresjárati áramot nem lehet a mérő állásából számolni, mert az valós teljesítményt mér. Annyit tudunk belőle, hogy az üresjárati veszteség 1 oldalon ~230W. Az üresjárati áram akár 5-10 A is lehet.
(#) klenósanyi válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Ez egy un. nagyhozamú elektróda amit Csepelen, vagy Móron gyártottak régen. Sima szerkezeti acélt hegesztettek vele. A bevonat is vastartalmú, hosszabb varratot lehet vele hegeszteni mint az ugyanolyan átmérőjű elektródákkal. Az áramigénye kb. 30 százalékkal nagyobb, mint a sima társaié/ ua. átmérőnél/. Nagyon jól lehet vele dolgozni, csak az egyfázisú 230V-os készülékek nem nagyon bírják. A legkissebb átmérő amiben gyártották:3,25 mm. Személy szerint én imádtam, sok volt belőle, az áramigénye miatt nem lopták sokan. Úgy kb. 25 éve sok kazánt meghegesztettünk vele. /remélem már elévült )/
(#) AccessDenied válasza klenósanyi hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Kössz az infót, valóban, sima 230-ról nem igazán akarja az igazságot, ócskavas telepen van kidobva belőle 3 doboz, szétázva, de haza hoztam 2-3 szálat, szárítottam 4-5 napig radiátoron, és egész jól leolvadt, már ameddig nem ragadt le és beleszólt a biztosíték. Lehet elhozom belőle még ami ép, kilója 120Ft tán, annyit megér.

erbe: biztos hogy jól kötöttem be a primereket, az üresjárási feszültség meg normális, hogy megemelkedett, mert dupla lett a keresztmetszet, tehát dupla a feszültség is. Szóval az hogy a primer egyenletesen langyos, és kisebb feszültségen nem történik semmi, nagyobb feszültségen füst szerű izé jön ki belőle az zárlatot mutat?
Amúgy direkt felcseréltem a bekötést és akkor 0V volt a primer fesz

kralikandras: a primer bekötése párhuzamos
(#) AccessDenied hozzászólása Dec 27, 2011 /
 
Most ráindítottam a trafóra, olyan 25s után kezdett füstölni, és kb 1/3-1/4 annyi füst jött ki belőle, az üresjárati feszültség pedig emelkedett 0,7V-ot, tehát 42-ről 42,7-re, én arra tippelnék, hogy a lakk száradt, és kevesebb az elektrolízis.

*Amúgy direkt felcseréltem a bekötést és akkor 0V volt a szekunder fesz
(#) teodor válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Szia, dolgoz meg ezen a kijelentesen, a feszultseg nem lehet a duplaja attol, hogy ha egy vasmagot ketto primertekercsen gerjesztel valtozatlan szekunder menetszamnal.
(#) AccessDenied válasza teodor hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Itt a képlet, ha Av-t(vasmag keresztmetszet) duplájára növeljük, akkor a voltonkénti menetszám(N1v) a felére csökken, tehát a tekercsben indukált feszültség a duplája lesz.

Csatolok még képet a fizikai megvalósulásról, hogy érthetőbb legyen.
(#) Mályi László válasza mpisti hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Tetszik amit írtál a mágnes erősítőről ezen elgondolkozhatna AccessDenied. Esetleg szabályzóként használhatná a majdani bőmbölöjébe. Talán még utánna is fog nézni,kérdezni hogy ez mire jó.
(#) mlaci96 hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Sziasztok! Egy ilyen trafó képes elázástól leégni ?
Következő: »»   24 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem