Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtő hőmérő központ
 
Témaindító: Czukor24, idő: Máj 5, 2020
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Czukor24 hozzászólása Máj 5, 2020 /
 
Sziasztok!

A következő lenne a feladat:
Kb 10 hűtőből, csak kijelzésre egy központi táblán szeretném leolvasni a hőmérsékletet.
Ami kérdés:
Nem lehet kábelezni, tehát rádiósnak kellene lenni. Talán egyszerűbb, hogy csak érzékelő legyen bent, az antennát kivezetni, hogy ne árnyékoljon.
Van közte fal, tehát az további árnyékolást jelent.
Tápellátás szigorúan elem a hűtőn, lehetőleg a táblán is.
Nem kell rögzíteni az adatokat, csak a pillanatnyi állapotot szeretném leolvasni, percenkénti frissítéssel.
Hogy vezessem ki az érzékelőtől az antennáig a kábelt, hogy ne kelljen a hűtőt roncsolni és a hatásfoka se romoljon (gumi alatt?)
Úgy kellene kivitelezni, hogy össze tudjam rakni, tehát rtu rendszer.
A táblán valami nagyon egyszerű kijelzés kell, négy karakter.
Van közte mélyhűtő, tehát -40-+40 nagyságrendileg, amit mérni kell, lehetőleg egy tizedes pontossággal.


Köszi

Czuki
(#) b10up válasza Czukor24 hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Szia,

szerintem egy DS18B20-as szenzor/hűtő megfelelő lehet, egy szappantartóban elfér az elektronika a hűtőn teleppel együtt, az érzékelőt pedig akár valami lapos vezetékkel is be lehet vinni.
(#) b10up válasza Czukor24 hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Kérdés, hogy ezek a hűtők mind egy helyen vannak-e vagy esetleg csoportosan, hogy esetleg valami ethernet/wifi alapú átvitel játszik-e. Esetleg valami alaprajzfélét vagy eszköztávolságokat tudsz írni?
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2020
(#) Czukor24 válasza b10up hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Szétszórva vannak, csoportokban, próbálok valami rajzot össze dobni és csatolom
(#) asch válasza Czukor24 hozzászólására (») Máj 5, 2020 / 1
 
Hasonló szenzort terveztem egy hasonló projekthez, de nem fejeztem még be. Amit tud:

* 18650B elemről működik. A milliamperóra miatt kisebb elem is elegendő volna, de ez a legegyszerűbb. A lényeg az, hogy a feszültsége közvetlenül alkalmas az MCU-hoz, a rádióhoz és a hőmérőhöz is, így nem kell tápot építeni.
* ATTiny MCU van benne. Belső órajellel megy így kristály áramkör sem kell
* Ez a rádió van benne: NRF-10PANT-G https://www.hestore.hu/prod_10035605.html
* Ez a hőmérő van benne: DS18B20
* Néhány passzív alkatrész van csak az áramkörben

Az MCU sleep üzemmódban van, és percenként felkel:

* Megméri a hőmérsékletet
* Megméri az akkufeszültséget - a központon így riasztást tudsz adni, hogy melyik elemeket kell cserélni
* Elküldi rádión háromszor a mérés eredményeit. (Ha több szenzor van, akkor olyan idő mintázatot kell választani, hogy ne tudjanak mindhárom alkalommal ütközni, ezt még nem találtam ki egészen.) Választ nem vár. (Sokkal egyszerűbb így a program, és a háromszori küldés összesen kevesebbet fogyaszt, mint adott ideig válaszra várakozni. És ha nem jönne válasz, akkor úgysem tudna mást tenni a szenzor, mint ismételve elküldeni a csomagot.)
* A sleep üzemmódban csak a beépített watchdog timer működik, ilyenkor 1 nA körül fogyaszt a rendszer.

Mértem a hosszú távú működést néhány napig. A tapasztalataim:

* A fogyasztása rendkívül alacsony, hónapokat simán bír egy töltéssel.
* A megbízhatóságával volt baj, néha nem jöttek adatok, és újra kellett indítani a két oldalt. Emiatt a következő verziót úgy építeném, hogy mind a hőmérőt, mind a rádiót áramtalanítsa a MCU két mérés között. (A rádiónak annyira kicsi a készenléti fogyasztása, hogy amiatt nem is kellene áramtalanítani.) Lehetséges, hogy sima kontakt hiba volt, mert breadboardon volt összerakva az adó és a vevő oldal is, és egyszer meg is ázott, mert kiraktam az ablakpárkányra
* 1-2 falon átmegy a jel, de lehet, hogy neked erősebb rádió kellene

A központ egy Arduino UNO volt nálam egy állandóan futó PC-re kötve, ahol a logokat USB-n keresztül diszkre mentettem.

A központ rádiójának folyamatosan mennie kell, ezért ott kicsit nagyobb fogyasztásra kell számítani, mint a szenzorok oldalán. A rádió adatlapján látszik, hogy a folyamatos vételi üzemmód "mibe kerül" (kb. 10mA az a rádió, amit használtam), illetve az MCU sem alhat folyamatosan, az is kicsit többet fog fogyasztani. Bár talán meg lehet úgy csinálni, hogy az MCU alszik, és a rádió az interrupt vonalon keresztül felkelti, amikor vétel van, ha ez számít.

A kijelzést pedig meg lehet úgy csinálni, hogy gombnyomásra kapcsol csak be a kijelzés (pl egy mini OLED), és akkor az sem fog sokat fogyasztani. Ha mindenképp elemes megoldás kell, akkor így csinálnám. Vagy esetleg LCD-vel, az nagyon keveset fogyaszt két frissítés között. A háttérvilágítást pedig gombnyomásra időzítve felkapcsolnám.

Ha mégis kellene rögzíteni, akkor SD-kártyás loggoló rendszert már csináltam, ami fájlrendszer nélkül blokkonként írja a kártyát: így nagyon jó lesz a kártya élettartama. Vagy PC-re kötném, és ott valósítanám meg a loggolást.

A helyedben csak a szenzort lógatnám be a hűtőbe. Láttam ilyen megoldást, ahol így mérték a hűtőket, csak ők kézzel olvasgatták le és írták fel a számokat. Összesen 2 vagy esetleg 3 nagyon vékony drót elég ennek a szenzornak. A vezeték végére forrasztanám a szenzort, és a lecsapódó pára ellen műgyantába önteném. Vagy lehet kapni eleve vízálló tokozásban is kicsit drágábban ezt a szenzort.

Szerk.: Itt van a projekt: https://github.com/rizsi/Arduino-IR-decoder/tree/master/wirelesssensor

(A feszültség esését mértem, de véletlenül rosszul írtam fel a dátumokat, úgyhogy használhatatlan lett a mérésem. Emlékszem, hogy megnyugtató volt az eredmény, de arra nem, hogy pontosan mi jött ki, hogy hány napig bírná egy töltéssel

ATTiny25-tel volt összerakva, de ahhoz, hogy a rádiót tudjam áramtalanítani pont egy láb hiányzik, úgyhogy a végleges verzió eggyel nagyobb MCU-ra kerül, ha egyszer folytatom. Itt van a lábkiosztás: https://github.com/rizsi/Arduino-IR-decoder/blob/master/wirelesssen.../bsp.h
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2020
(#) Czukor24 válasza asch hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Köszönöm szépen, nagyon korrekt!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem