Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   243 / 291
(#) Busz válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Az is gáz hogyha az electrolux legyártott ebből (elég sikeres modell, TOP14) rengeteg ilyet de a csőszűkület miatt többet fogyaszt, többet megy a komp és előbb is kopik el. Persze a 2 év gyári garit így is túléli.

De ez már nem szállítási sérülés, valaki azt a közdarabot a gyárban elég erőszakosan teszi be.

De ki kéne deríteni mennyire fogja a kompresszort, mert ha nem akkor nekem jó így is. Bár ez sem kapcsolt ki 2 óra hossza üzem után sem pedig ki se nyitottam az ajtót és a 3-ason volt belül.
A hűtő környezetében meg 15 fok van szóval valami nem tökéletes.
Éjszakára rakok be pár liter vizet meg egy fogyasztásmérőt és csumáratekerem. Reggelre kiderül mennyit fogyaszt az energiatakarékos hűtő.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2019
(#) antikzsolt válasza Busz hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Idő kell neki mire lehűl rendesen. Én is nemrég olvasztottam le a fagyasztómat és majd 1 napig ment mire leállt. Tegyél bele egy hőmérőt. És meglátod hogy mit tud.
(#) Tomi111 hozzászólása Ápr 16, 2019 /
 
Nem tudom, mennyire lehet hinni a megadott fogyasztási adatoknak. Rokonok három hete vettek új hűtőt, amire a gyári adat kb napi 0,8kWh. (290/év van megadva). Fogyasztásmérőt betéve fixen napi 1,3kWh-t mutat. Először azt hittem, hogy nem állt még be a hőfok, de nem. Most is 1,3-at ír/nap. Így 470 lesz egy évben, hol a megadott érték???
Vagy ezek a fogyasztásmérők nem pontosak? Egy izzót rátéve pontosan mutat, lehet induktív fogyasztót nem pontosan mér? Nem tudom.
(#) antikzsolt válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Ha üres a hűtő vagy csak félig van többet fogyasztanak. Nincs mi tárolja a hideget. Ezen felül számit a lejegesedés a kinti hőfok és a hűtőborda mennyire van letakarva.
(#) Tomi111 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Hát nincs fullra tele, de normál használat, kb féli a fagyasztó és a normál tér is. Jegesedve nincs, ideje se volt még. Konyha melletti kamrában van, 12-14 fok lehet most, fal mellett áll, nem túl közel. Napközben nem is nyitogatják, nincs otthon senki.
Így kicsit kamu lehet a megadott érték vagy a mérés csal. ( ha úgy adják meg, hogy teljesen tele kell lennie, az sem valós, hogy lenne mindig tele??)
(#) szs válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Az úgy azért nem teljes mértékben igaz, hogy az üres hűtő többet fogyaszt, sőt, ha ki sem nyitod az ajtót, akkor hamarabb lehűl. Azonban minden nyitásnál "kifolyik" alul a hideg levegő, beáramlik helyette felül a meleg, ezt mindig újra kell hűteni. Minél több hűtött cucc van benn, annál kevesebb ez az ajtónyitáskori levegőcsere, kevesebb visszahűtés kell. Ezért kevesebb a fogyasztása a napi használatú (tehát nyitogatott) teli(!) hűtő fogyasztása az üresen(!) nyitogatotténál.
A gyárban igenis üresen tesztelnek, csak nem nyitogatnak. Átküldtük a kész hűtőt a "bemérőn", és ha (mire a végére ért az alagútnak) teljesítette a "tervet", akkor csomagolták.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2019
(#) Busz válasza szs hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Te nem véletlen a hűtőgépgyárban dolgozol ahonnan az én selejtem is van?

Amúgy ha nincs nyitogatva az üres teret lekéne hogy hűtse pikk-pakk nem, nem hogy nem kapcsol ki.


Az állandóan nyitogatottnak jobb ha telivan mert egyenletesebb a hőelosztás.

Bedugom, a teljesítményfelvétel 85 W-ról indul és percek alatt csökken le szépen lassan 56W-ig.
A másik ugyanilyen hűtőm 52W-ot fogyasztott.
AKkor ez jobban szorul ezekszerint.
(#) szs válasza Busz hozzászólására (») Ápr 16, 2019 / 1
 
Már 30 éve nem, de valószínűsítem, hogy a tiéd amúgy is Nyíregyházi.

Ezt mondom én is, az üresnek elég hamar le kell hűlnie, nincs benne a meleg hús, ami visszamelegítse, -viszont ha lehűlt a kaja, akkor csak a cserélt levegőt kell visszahűteni már.
(sokkal kevesebb a légcsere, mert a hús kitölt némi térfogatot)

Ja, a másik hűtődnél nem az a csőmegtörés lehetett a probléma. A kompresszorból kiágazó cső amíg vastagabb (a törésnél is) a kapillárisnak nevezettnél, addig nemigen lehet probléma.
-A kompresszor a hűtő hátulján levő közepesen vékony csőkígyóba nyomja a felsűrített (én már nem tudom, milyen) gázt, ami ott még csak annyit hűl, hogy ne legyen forró.
-Aztán tekervényesen lemegy ugyanez a csőkígyó aljáig, és onnan megy egy hajszálvékony csőbe, amin bemegy a hűtőtérbe.
-Ott tágul ki egy nagyon vastag csőbe (ekkor hűt), majd innen egy közepesen vékony csövön vissza a kompresszorba.
Ezek a "közepes" csövek némi szűkülést elviselnek, az nem okoz problémát -mindaddig, amíg annak a nagyon vékony csőnek az átmérőjét ki tudják tölteni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2019
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Idézet:
„Ja, a másik hűtődnél nem az a csőmegtörés lehetett a probléma”
Ugye csak dolgoztál a gyárban ? Nem hűtőgép szerelő a szakmád? A csövek vastagsága számított érték , a folyadék és a gáz térfogatára számolva . Tudod mekkora a különbség 1g gáz és 1g folyadék térfogata közt ?
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Természetesen nem, és nem is állítottam. A gyárat csak azért hoztam fel példaként, hogy ott hogyan tesztelték a kész hűtőt.

Amit fentebb írtam, az csak áramlástani csekély tudásomból jön: Ha egy nagy folyó vizét egy szűk csatornába tereljük, a szűk csatornát nem zavarja, ha előtte is van szűkület a folyóban, amíg az nem kisebb, mint ő maga. Ha ugyanannyi át tud jönni a szűkületen, amennyi őrajta, akkor van benne víz. (most tekintsünk el attól, hogy a nagy folyó kiönthet a szűkület előtt)
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Ez még mindig nem válasz a kérdésre ! A "nagy folyóban" gáz halmazállapotban van a hűtőközeg Ezért sokkal nagyobb a térfogata
a "szűk csatornában" meg folyadék állapotban ezért van szükség a vastagabb csőre a kompresszor szívó oldalán !
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
A kompresszor felsűríti a gázt a vastag csőbe, az inkább folyadékabb. Aztán átlép a vékony csőbe, ott felgyorsul és ezzel nyomáscsökkenést szenved, és csak azért nem ott párolog el, mert csak a nagyon vastag csőben van erre helye.
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Idézet:
„ezért van szükség a vastagabb csőre a kompresszor szívó oldalán !”

Ugyanolyan vastag cső van a kompresszor szívó oldalán, mint a nyomón. Az ott már csak elszívócső, a hűtés ott történik, ahol a "kapilláris"-nak nevezett csőből kilép a hűtőközeg egy számára borzasztóan vastag csőbe, ahol ráadásul nyomás is alig van (elszívta az elszívócső)
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Ugye nem akarod megmagyarázni ? A kompresszor szívó oldalán van a legvastagabb cső ,a nyomó oldalon egy vékonyabb megy a kondenzátorba (az a fekete rács a gép hátoldalán )ami már maga is vékonyabb jóval mint a szívócső ,itt kondenzálódik a nyomás hatására és a szűrőn keresztül kerül a kapilláris csőbe a folyadék ,ami az elpárologtatóba kerülve a nyomáscsökkenés hatására elpárolog hőt von el . Ez röviden a hűtő körfolyamat . De ha ennyit nem tanultál meg a gyárban akkor ne reklámozd hogy ott dolgoztál és főleg ne állíts valótlan dolgokat ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) lelkes amatőr válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Ha már szóba került a szűrő, meg lehet tudni a belsejéről valamit? Még sose láttam olyat belülről, Te talán szedtél már szét.
(#) kaqkk válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Egy sűrű szövésű fémháló és szilikagél a nedvesség megkötésére . Semmi bonyolult nincs benne .
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) lelkes amatőr válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Akkor ez jó lehet bontott motor elé szűrőnek? Mert most csak szivacsot használok porfogónak.
(#) kaqkk válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Mint írtam leginkább nedvességszűrésre találták ki ,nem tudom menyi port vesz le a levegőből A szilkagél az mint tudjuk kb 2-3mm átmérőjű golyócskákból áll ,szerintem nem igazán jó a por kiszűrésére .
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Kisbarátom!
Nem én reklámoztam, hogy ott dolgoztam, egyébként sem dicsekedésre okot adó dolog egy szalagmunkási meló. Csak elmondtam, hogy hogyan ellenőrizték a készterméket a szalag végén. És kérdésre megválaszoltam, hogy harminc éve ott is dolgoztam.
Azt sem mondtam, hogy egy betanított munkást ott kitanítanának hűtőszekrényprofesszornak, ellenben azt mondtam, a saját kútfőmből, az iskolában tanítottakból merítek.
Jó lenne, ha a kevés tudásommal vitatkoznál, és nem arra hivatkoznál, hogy én hamis kitanítottságott fitogtatok.
Maradjunk egyelőre abban, amit valóban állítok, és könnyebben dűlőre jutunk.
Valójában ugyanazt ismételted el, amit én, csak az "elszívó" cső vastagságában nem tudunk megegyezni.
De ma is találkoztam pár hűtőszekrénnyel, és valóban, négy fajtából háromnak vastagabb a visszatérő csöve, kettőnél egy lépcsőnyi ( kb 6 és 8),sőt, egy fajtánál kétszeres is volt.
De ezen felbuzdulva megmértem az itthonit is sublerrel: 4.86 és 6 az átmérő. Hát nem az az egetverő különbség
(#) lelkes amatőr válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Kösz a választ, lehet benne igazság, zárt rendszerben nemigen van por.(gondolhattam volna )
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Idézet:
„Kisbarátom!”
Nem ittunk pertut ! Nem vagyok a barátod de ! Jó lenne ha visszavennél és belenéznél egy hűtős könyvbe ha már vitatkozni akarsz ! 25 éve hűtős vagyok , klíma hűtőgép hűtőkamra hűtőház .... De hagyjuk ha te jobban tudod elhiszem ...
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Még míndig nem az állításommal vitatkozol. ( amit megismételtél)
Talán barátkozhatnánk is, nem kell ez a támadó stílus. Tényleg kíváncsi vagyok mindenre, amit el tudsz mondani.
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Ha elolvastad volna leírtam a hűtő körfolyamatot ... Ha szűkület van valahol felborul a számított méretezett rendszer , milyen állításoddal kell vitatkoznom ? Egyáltalán nem is akarok vitatkozni !
Idézet:
„Amit fentebb írtam, az csak áramlástani csekély tudásomból jön:”
Ez nem tudás csak sejtés ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Jó, akkor ne vitatkozzunk. De ez a fórum arról szólna, hogy megvitatunk dolgokat, és a kevés tudásúak tudásra lelnek némileg. Kár, hogy te nem ezért használod.
Én pedig bíztam benne, hogy jó tapasztalatot adsz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Ne viccelj ! Leírtam csak nem olvastad .... mire vagy még kíváncsi amire 30 éve nem voltál az ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Bizony elolvastam amit írtál. Ezért mondom azt, hogy ugyanarról beszélünk, csak te rövidebben (de a lényeget jól leírva), és csak a visszatérő cső átmérőjében nem tudtunk megegyezni.
De inkább személyeskedsz. Hát miért érdekelt volna 30 éve annál jobban, amennyire muszáj?
Most viszont érdeklődöm, véleményem van, sőt, mérek, várom a szakember értő válaszát, ehelyett fennhéjázás van.
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Hiába mérsz ha azt nem fogadod el hogy a hűtő körfolyamat minden része méretezett számított , A szívócső vékony falú alumínium a kondenzátor vastag falú vascső kívülről közel lehet az átmérőjük de a belső keresztmetszet a lényeg
ugye az egész "vita"
Idézet:
„fennhéjázás”
abból indult ki hogy törés horpadás volt a szívócsövön (amire többen azt mondtuk hogy nem egészséges ) te viszont állítod hogy nem gond .
Miről is vitatkozunk ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) szs válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Állítottam, hogy nem gond, de azt is hozzá kell tennem: a maiak közt egyen sem volt törés, amit időm volt megnézni.
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Ápr 17, 2019 / 1
 
Idézet:
„Állítottam, hogy nem gond”
Én meg kérdeztem milyen alapon állítod ?
Idézet:
„Amit fentebb írtam, az csak áramlástani csekély tudásomból jön”
Érzed ?
Szerintem semmi köze a tudáshoz annak amit állítasz ,és én hiába próbálom megmagyarázni csak a
Idézet:
„fennhéjázás”
-t látod .. Nem hiszed el hogy nincs igazad csak azt látod amit akarsz . Ha csak józan paraszti ésszel átgondolod : ha kisebb a keresztmetszet (törés van csövön) kevesebb gázt tud szívni a kompresszor ,(vagy nagyobb munkát kell kifejtenie) akkor kevesbb lesz az egységnyi idő alatt kondenzált folyadék ami szintén kevesebb elpárolgott folyadékot jelent ami ugye egyenes arányban áll a hőelvonással ami szintén csökken .. Ergo : nem hűt úgy ahogy kellene viszont még többet is fogyaszt (erőlködik a kompresszor)
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2019
(#) Busz válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Írtam ma az electrolux e-mail címére, mellékeltem mindkét gépről a fotókat, kíváncsi vagyok mit válaszolnak.
A második gép még működik, pedig nagyobb rajta a törés.

De tutira gyári hiba és ráadásul nem egyedi eset.
Következő: »»   243 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem