Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 71
(#) cz350 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Okt 13, 2025
Köszönöm a segitséget. Megpróbálom megkeresni majd,ahogy én értem farad körüli értéket kell keresnem,valami kis feszültséggel,amiből kb csak egy darab van..Hát valamelyik nap szétkapom ujra,ugyis rendeltem ékszijakat is,meg mp3 modolt.tavaly már egyszer elkezdtem,aztán visszatettem a szekrénybe.Minden évbe sajnáltam kidobni...De ha már csinálom legyen tökéletes.Viszont memória nélkül áramszünetnél mindig "demo" módban indul ujra ami zavaró meg az áramot is zabálja..
Köszönöm.
(#) GARFIELD13 válasza cz350 hozzászólására (») Okt 13, 2025
Szia!
A linkelt szuperkondenzátor oldal adhat támpontot
Alacsonyabb feszültség az oldalon max 5.5V van, a kapacitás meg nagyobb F vagy még annál is nagyobb.
Én a nagyobb méretektől haladnék a kisebbek felé a keresés során a kondenzátorok feliratainak böngészése során.
Nekem pl. 2,5 V 3.3 F kellene kettő a Technics tunerbe, de ez eléggé ritka fajta.
Ott legalább a rajzba bele van írva, hogy ez a kettő a "Memory back-up" és egy SVID1704 c533 PLL-controller IC-hez vannak kötve.
Így azokat egyszerű volt megtalálni az SM-ben.
Akkor ezen a rajzon ilyen segítség nincs?
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2025
(#) cz350 válasza cz350 hozzászólására (») Okt 13, 2025
Bocs,most látom hogy van a szuperkondenzátorok között is normál álló kondinak tűnő is..Akkor mégsem ismerem meg...Akkor még egy kérdés,van valami értékhatár vagy jelölés amiből lehet következtetni erre a funkcióra? Meg esetleg ennek az óra quartz környékén kellene lennie,vagy lehet máshol az alaplapon más résznél is?
(#) cz350 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Okt 13, 2025
Igy van,legalább pár órát birnia kellene,teszteltem másik aiwa music centerben,egy bőven kisebb olcsóbb változatban és az is tudta..Viszont olyan szuperkondenzátornak hivott cucc sincs benne,az bőven feltűnt volna,alapszinten azért megismerem az alkatrészeket,főleg ami még nem smd.
Csak a jax n10-hez pk5,találtam manuált https://elektrotanya.com/aiwa_jax-pk5_ver%5B1%5D._1.2.pdf/download.html
Szerintem nagyjából egyformák ezek az elektronikák.Ezen kéne kiigazodni hozzáértőnek,és utána már én is képben lennék talán.
(#) GARFIELD13 válasza Lacika hozzászólására (») Okt 12, 2025
Szia!
Csak pár sort kellett volna még hozzáolvasni, ha az előzőt megtaláltad:
"
The clock setting/radio presetting/timer is canceled.
•The AC power cord is disconnected or a power failure occurs
longer than half a day.
"
Tehát fél napot bír(t) benne a kondenzátor.
Üdv.
(#) GARFIELD13 válasza cz350 hozzászólására (») Okt 12, 2025
Szia!
A kérdés itt is elfért volna.
HiFi javítás

Az SM kellene hozzá, de ha már kondenzátorokat nézegetsz benne, akkor ilyesmit keress benne:
szuperkondenzátor
Ha megvan és cseréled, azzal segíthetsz az átmeneti alzheimer kóron.
Üdv.
(#) Lacika válasza cz350 hozzászólására (») Okt 12, 2025
Hol olvastad, hogy ez tárolja az időt áramkimaradáskor?

Idézet:
„The clock indication does not show the correct time.
•A power interruption occurred. Set the clock and timer settings again.”

Melléklet: Használati utasítás (angol)
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2025

W0005287M.pdf

(#) cz350 hozzászólása Okt 12, 2025

Segitség kérés AIWA JAX-N5 music center

Üdv

Érdeklődnék merre kellene keresgélni a rendszer idő fenntartásáért felelős alkatrészt ,vagy kb mi lehet az,mint pc nél a gombelem.Mivel saját a készülék,nem lomizott,így tudom hogy ez kb sosem tárolta iz időt.Viszont az eredeti manuálban irják hogy áramkimaradáskor tárololja a beállitott időt,meg ébresztő funkciója is van nem lenne sok értelme anélkül.Service manuált konkrétan ehhez nem találtam,de ugysem vagyok szakember,de ki-be forrasztani azért tudok. Akku,elem nincs benne,gondolom valamelyik kondenzátor lenne felelős ezért.Az óra résznél nem találtam ilyesmit. A táp résznél meg csak nagyobb kondik vannak,vagy 4-6 db..Tudnátok segíteni? Köszönöm
(#) veroka válasza stra57 hozzászólására (») Aug 26, 2025
Hangszorobolt

Sajnos pestiek
(#) reloop válasza stra57 hozzászólására (») Aug 25, 2025
Szia! Tedd fel apróba a javítási igényed és írd le mi a hibája.
Olyan olcsók ezek a házimozi erősítők használtan, hogy szerintem szervizben nem tudnák gazdaságosan megjavítani. A hibafeltárás 10-15K, alkatrészcsere óradíja hasonló.
A gugli ilyet dobott nekem. Egy mail nem kerül semmibe.
(#) stra57 válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2025
Tisztelt Fórum tagok,
érdeklődnék ki vállalna vagy van-e ötlete kihez forduljak a DENON AVR 2802 javítása ügyében?
Üdv minden segítőnek
(#) reloop válasza toth1996 hozzászólására (») Márc 17, 2025
Szia! Az IC701 egy kapcsoló üzemű táp része. A FET a 2-3 lábak között lehet, mérd meg zárlatos-e.
Rendelhetsz a HQ-ból, vagy Távol-Keletről.
(#) toth1996 hozzászólása Márc 17, 2025

PANASONIC SA-XR25 táp hiba

Sziasztok.
Édesapám régi 5.1 házimozi rendszerét szeretném megjavítani egy PANASONIC SA-XR25.

ElektroTanyán fent van a teljes kapcsolási rajz: Bővebben: Link

A probléma a következő hogy eldurrant a biztosíték.
Jó raktam bele egy másikat megjelent a standby led rányomok a gombra egy relé behúzott és eldurrant a biztosíték. Elkezdtem méregetni és a kapcsoláson a D704 dióda zárlatba ment .
Most azon gondolkodok hogy csak elöregedet a dióda vagy a IC701 ölte meg .
IC701 STRF6668B ( Mi lehet a helyettesítője? nem nagyon találok )

Segítségeteket ötleteket elfogadok most javítok először ilyet.
(#) Remci válasza szs hozzászólására (») Nov 24, 2024
Más probléma lesz szerintem, mert a kondikat átmértem mind ESR-e és kapacitásra is jók.
(#) szs válasza Remci hozzászólására (») Nov 24, 2024
Ilyen pufogást egy plazmaTV-nél tapasztaltam.
Amellett, hogy a két nagy kondenzátort ki kellett cserélni (az egyik szó szerint lukas volt), még egy 47-es elektrolitkondenzátort is cserélnem kellett. Megszűnt a kattogás.
De ez csak egy tapasztalás, nem okvetlen távszerviz
(#) Remci hozzászólása Nov 24, 2024

Zenedoboz kattog

Sziasztok!
Hoztak hozzám egy, a videón látható zene dobozt: Bővebben: Link

Az a gondja,hogy ha rádióra kapcsolom, akkor a hangszóró kattog. Ebben egy olyasmi kínai rádiós panel van, amit pár ezer forintért lehet/lehetett kapni. Akkura gyanakodtam, de ha külső tápról járatom, akkor is ezt csinálja. Mi okozhat ilyen jelenséget,merre induljak a keresésben? Ha tudna valaki segíteni,megköszönném.
(#) lóri hozzászólása Okt 4, 2024

Philips streamium software update error

Sziasztok!
Egy barátomnak van egy Philips Streamium MCI 900-as hi-fi-je.
Frissítette a szoftvert, net-en keresztül, de valami nem lett jó, mert megáll az ip cím keresésnél, így használhatatlan.
Pedig előtte jó volt. Elvitte a márkaszervizbe és mondták, hogy nincs már támogatás, nem javítják, de otthagyhatja e-hulladékként (gondolom, hogy lenyúlják). Tudtok erre megoldást, vagy szerelőt? Az is elég lenne, ha az erősítő részét tudná használni.

mci 900.jpg

(#) Miki-B válasza Miki-B hozzászólására (») Szept 24, 2024
Sziasztok!
Korábban kérdeztem a JVC MX-J950R elgyengült kijelzőjéről. Most van nálam egy MX-J750R, ami nagyjából ugyanaz, csak a kijelző szép erős fényű. A kijelző főpanelt kicseréltem, de korlátozott funkciókkal működik a hifi. A VFD, ami rá van forrasztva a panelra, viszont ugyanaz. Azon gondolkozom, hogy átforrasztom. Szervízkönyvekből nem tudom eldönteni, hogy valóban megegyezik-e a két VFD, vagy csak ugyanúgy néznek ki? Merjek nekiesni kicserélni a két kijelzőt? (A 750R amúgy donor)
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2024
(#) Edem631 válasza NGY hozzászólására (») Szept 3, 2024
Köszönöm a bőséges választ.A kijelző üveg alatti része homályos néhol, ez már csere.De működik azzal nincs gond.Csak zavaró a szemnek.
(#) Edem631 válasza JanesZ18 hozzászólására (») Szept 3, 2024
Ha nem szerzek valahol újat, talán találni valahol bontva.
(#) JanesZ18 válasza Edem631 hozzászólására (») Szept 2, 2024
Szia. Egy donorból fogsz tudni kiszerelni. Vagy egyben egy donorból a főpanelt átrakod. Én annó így csináltam.
(#) JanesZ18 válasza kiszebra hozzászólására (») Szept 2, 2024
Egyetlen relé van benne ami be illetve kikapcsolásnál kapcsol.
(#) NGY válasza Edem631 hozzászólására (») Szept 2, 2024
Ahogy nézem, ez a kifakult VFD kérdés többször felvetődött nemrégiben.

Ha nem arról van szó, hogy a gyakrabban használt szegmensek sötétebbek a többinél, hanem úgy általában halványabb már a kijelző, akkor azon sok esetben lehet javítani, alkatrészcsere nélkül is.

Fontos: alábbi, saját tapasztalatokat csak érdekességként teszem közzé, senkit nem biztatok a megismétlésére, nem garantálom, hogy minden esetben működik, stb., stb., szóval mindenkinek a saját felelőssége, ha ki akarja próbálni.

A VFD-k fűtőszálainak felületén az évek során kialakulhat egy oxid- vagy más kémiai szennyeződés réteg, ami akadályozza, illetve csökkenti a kibocsátott elektronok mennyiségét, ennek hatására kisebb lesz a floureszcens anyag gerjesztése, ezért halványabb lesz a kijelzés.

Ezt a nemkívánt réteget meg lehet próbálni eltávolítani. Mivel a kijelző amúgy egy hermetikusan lezárt rendszer, belenyúlni nem tudunk, de a fűtőszálak felhevítésével jó eséllyel elérhető a kívánt eredmény.

Mindezt természetesen "ésszel", mert a vékony fűtőszálakat gyorsan el lehet égetni, és akkor végleg "annyi" a kijelzőnek!

Első lépésként a VFD panelt lekötöm a készülék többi elektronikájáról. Majd egy soros áramkorlátozó ellenálláson keresztül (*) egy szabályozható feszültségű tápegységről 2...3 V-ról indulva lassan, fokozatosan egyre nagyobb feszültséget adok a fűtőszálra (általában a VFD-k két legszélső lábai, gyakran két-két láb).
Figyelem, ahogy elkezdenek világítani a szálak, narancs, majd vörös színnel (de nem fehéren, mert az már sok!).
Ezt a feszültséget rajtahagyom 5...10 másodpercig, majd lekapcsolom. Fél-egy perc hűlés után újra ráadom a beállított feszültséget 5...10 másodpercre, megint hűtés. Ezt megismételem 3...6 alkalommal.

(*) az áramkorlátozó ellenállás azért kell, ha valamiért "megugrana" a fűtőszál áramfelvétele, legyen némi kompenzáció, amíg a vizuális visszacsatolás hatására visszaveszem a feszültséget.

Hacsak nem valami tényleg végleg elhalt vagy sérült kijelzőről van szó, az eredmény látványos javulás, ami jó esetben évekig meg is marad.

A csatolt képeken egy értékesebb Sony QS deck kijelzőjét "műtöttem" - remegett kissé a kezem , de végül megérte.

Egyébként a módszer elég jól dokumentált a neten, ha valaki utána szeretne nézni.
(#) kiszebra válasza JanesZ18 hozzászólására (») Szept 2, 2024
Hangfalvédő relé nincs benne esetleg? Amiatt is torzíthat, ha már nem jó benne az érintkezés.
(#) JanesZ18 válasza JanesZ18 hozzászólására (») Szept 1, 2024
Bocsánat, lemaradt hogy a zene ütemére 30as hangerő felett kis mértékben villog a kijelző, ahogy a hangerőt növelem,a villogás is erősödik. Tápegység hibára gyanakszom. De sajnos senkit nem találtam aki hajlandó és tud is ilyen hibával foglalkozni.
(#) JanesZ18 hozzászólása Szept 1, 2024
Sziasztok

Tanácsokat, információkat szeretnék egy Aiwa xrh1100as erősítővel kapcsolatban.
A hibája, hogy torzít nem sokkal a fél teljesítmény felett.

Megrpóbálom körül írni, hogy hogy néz ki ez a valóságban: Hangerő skála 0-50-ig van.
Mély és magas hang beállítása 50 százalékon van, 30as hangerőnél már megjelenik, 35-ös hangerőnél már csúnyán adja le a hangszóró a mély hangokat.
A hiba rádió, cd és aux hallgatásánál ugyan úgy megvan.

Hangfalak gyáriak, de próbáltam más hangfalakkal is.

Tápkondik cserélve általam, néhány repedt forrasztást javítottam.

Van itthon egy másik teljesítményben kicsit nagyobb aiwa nsx av 540-em, ami 40es hangerőnél kezd torzítani, de közel sem annyira min az xrh1100. Szóval szerintem a xrh1100-nak is kellene kb ugyan ezt tudnia.

Köszönöm előre is ha szántok rám időt.
(#) Edem631 hozzászólása Aug 30, 2024
Helló.Hol kaphatnék ugyanilyen kijelzőt?Halvány és kifakultak a szegmensek.
(#) truly hozzászólása Júl 16, 2024
Sziasztok!

Adott egy Panasonic SA-AKX12 mini hifi. Az eredeti problémája az volt, hogy a (LCD) kijelző közepén jelent csak meg pár szegmens, de semmi köze sem volt az értelmes szöveghez. Az eredeti meghajtót nem néztem szkóppal, mert biztos voltam benne, hogy a proci beszélget a kijelzővel.
Cseréltem benne kijelző meghajtót, de az újjal meg semmit sem ír ki.
A fura, hogy ha leforrasztom a kijelzőpanelt, akkor a processzor szépen beszélget a semmivel (lásd csatolt kép). A processzor tehát jónak tűnik (amúgy is csinál mindent, van hang, reagál a gombokra, játszik bárhonnan bármit.)
A penelen minden alkatrész rendben van, minden vezetősáv eljut oda, ahova mennie kell. Amint visszaforrasztom, már csak 400mV-os négyszögjelek vannak a kommunikációs vonalon. Nem kommunikáció, csak állandó négyszögjel. Az összes szegmens és közös vonalon ugyanúgy 400mV-os négyszögjel van, tehát jogos, hogy sötét a kijelző. (Ezt sem értem, hogy miért 400mV, mikor a 15k-s ellenálláson keresztül sacc/kb 2,6V-nak kéne lennie az LCD feszültségnek.)
Valakinek valami ötlet, hogy miért ülhet így le a kommunikáció?
(Amúgy TM1621b a kijelzőmeghajtó, ami benne van.)

Üdv:
Truly
(#) lefituta válasza kadarist hozzászólására (») Jún 2, 2024
Az a baj, hogy mivel csöves dolgokkal foglalkozom (antik rádiók) ezekhez annyit értek, mint itt előttem ez az asztal. Van vagy 4-5 márkás vintage receiverem, amit javítani kellene, de lehet, hogy megpróbálok itt egy hozzáértőt rávenni, aki egy kis pénzért foglalkozna velük.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2024
(#) kadarist válasza lefituta hozzászólására (») Jún 2, 2024
Szia! Szerezz rajzot és merd használni a multimétered.
Következő: »»   2 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem