Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 88
(#) niedziela válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 25, 2026
Használj alsófűtést ilyen esetekben.

also.jpg

(#) img válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 25, 2026
Üdv!

Nem tudom, hány fokra fűt az a páka és meddig engedi le amikor nem fűt, de a tűhegynyi feje nem sok hőt vihet át (nagyobb hőátadó felületű heggyel megpróbálni sincs sok értelme mert ott a páka 30W-ja is kevés), a lukgalvánon átmenő alkatrészek beforrasztása pedig teljesítményigényes feladat, főleg ha több rétegnyi teli földet melegítesz: az még a PID vezérlésű JBC pákáknak is meghúzza bajszát. Sn60/Pb40 lukgalvános beforrasztásnál 280-330 fokon használható (esetleg rásegíthetsz forró levegővel ha van), de csak rövid ideig odaérintve mert 300 Celsius környékén már elválhatnak a vezetősávok. Illetve függ a forraszanyag minőségétől is: a Super Solder Wire (SSW) beváltan jó alapanyag <190 Celsius olvadási ponttal, és jól működik külső flux nélkül is.
(#) Sick-Bastard hozzászólása Feb 25, 2026

4 rétegű nyák forrasztásának nehézségei

Üdv!

Gyártattam JLCnél többek között 4 rétegű NYÁK-okat is. Ez az első ilyen rendelésem.
Az adott NYÁK-oknál elég sokszor problémám akadt a GND (főleg CP2-es kondi) beforrasztásával, pontosabban a forrasztás sikertelen lett. Ha elsőre nem folyt meg a cin, akkor utána már esélytelen volt.

A rétegekben a Thermal be volt kapcsolva, ezt a hibát nem követtem el. Hacsak nem egy space-ing beállítás maradt el és még ígyis túl közel van...

Amit rosszul csinálhatok még:
- A páka: FP30/VDE lehet kevés, illetve...
- a hegye gyorsan "kopik" néha rosszabb eredménnyel, néha viszont olyan jól "kopik", hogy utána megy mint a kisangyal...
- a cin típusa:
- Sn99C-0,7/0,1-essel kezdtem, de némi netes böngészés után a 60/40-es SnPb-vel próbálva jobb lett (magasabb kontra alacsonyabb olvadási pont)
- flux-om nincs, THT alkatrészekhez eddig nem kellett. Ide lehet mégis jó lenne?
- Gyártatás hiba?)
Az EAGLE-ben készítettem egy saját könyvtárat, ahol lehet a kondihoz feleslegesen nagy lyukat raktam: diam: 60mils, drill: 31.5mils ez is közrejátszhat?

SB
(#) Josi777 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2026
Gondoltam, megemlítem, hogy a hozzászólásod közvetetten rávilágított egy problémára, ami elkerülte a figyelmemet, szóval csak meg szerettem volna köszönni
(#) diginewl válasza niedziela hozzászólására (») Jan 29, 2026
Megjegyzem fogkeféből is sokféle van, szóval ne tessék leszólni, mert fogkefe...
Leírtam az elején, hogy egyértelműen hamisítvány a folyasztószer, de nekem megfelelő eredményt ad. Abban kértem a segítséget, hogy használhatom-e, a későbbiekben nem-e lesz baj vele.
Számomra a konklúzió: le kell mosni, akkor nem lesz baj. Ok, le fogom. Azt is tudom, hogy az izopropil alkohol miért nem jó mindig, meg az alkohol sem önmagában, és miért jó a fluxeltávolító spray, de ez már nem ide tartozik.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) Lacika válasza Gafly hozzászólására (») Jan 29, 2026
A szalmiák kimaradt...
(#) bbatka válasza Gafly hozzászólására (») Jan 29, 2026
Kezdő koromban sok nyákot tettem tönkre a forrasztó vízzel. A Wolf forrasztó krém és olaj is hasonló. Csak azért írom le, hogy nehogy valakinek eszébe jusson ezeket a nyákra kenni. Le se ehet ezeket takarítani, mert beszívja a nyák.
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Jan 29, 2026
Mester szerint a legjobb az útszélen talált, kerékről lepantittott keréksúly, tömény sósavba mártva. Villanypáka nem jó, mert kicsi a teljesítménye, ezért likakat üt a lemezbe zömítés közben.
Gázzal kell csinálni.
Ez is azért ilyen, mert nem gázzal, hanem gyenge villanyossal volt, azzal meg nem lehet rendesen dolgozni.
Meg mindenki kikeni szilóval, osztán örökélet.
(#) uniman válasza niedziela hozzászólására (») Jan 29, 2026
Az a flux hamisított, azaz nincs rendben... A sósavba meg horganylemez kerül.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2026
(#) niedziela válasza uniman hozzászólására (») Jan 29, 2026
Akinek amtech nc-559 fluxa van az jó.

Ha valakinek a carlsberg üvegben köbányi van, az nyilván nem carlsberg.
De nem is az volt a kérdés, hogy jó-e benne a köbányai.

Idézet:
„ismeretlen összetételű kotyvasztott fluxod van?”

Ezt még egyetlen munkahelyem sem engedte meg, még otthoni használatra sem.

Idézet:
„a sósavba dob egy darab horganyzott lemezt”

A bádogostól igy láttam, én nem vagyok bádogos, lehet akitől láttam annak is volt egy fogkeve a farzsebébe. De meghallgatom tőled is, hogyan jár el a bádogos, miből csinál magának forrasztóvizet.
(#) uniman válasza niedziela hozzászólására (») Jan 29, 2026
Elolvastad a többi hozzászólást is? Olvasd csak el...és úgy is rendben van? Vagy neked is pont olyan hamisított, ismeretlen összetételű kotyvasztott fluxod van?
Ez sem így van!: "a sósavba dob egy darab horganyzott lemezt"
(#) Solderball válasza diginewl hozzászólására (») Jan 29, 2026
Lehet hogy hobby szinten forrasztgatsz, de azért itt is illik megadni a módját.
Használj ESD szabványoknak megfelelő kefét, a fogkefe nem az, és az oldószer/IPA miatt a
sörte is hullik.Azon kívül hogy szépen feltöltöd vele a panelt/alkatrészeket.
A kínai hamis flux zselét szépen le lehet mosni Cramolin Flux-OFF spray-vel, ahogy kell.
Érdemes utánanézni original gyártású flux zseléknek, pl:AlphaMetals RMA-7, RMA-9.
vagy ha folyékonyra ban szükség akkor NR-300 toll.
Persze ha nincs tétje,és nem számit a minőség, akkor bármit lehet, ami számodra belefér.
(#) niedziela válasza diginewl hozzászólására (») Jan 29, 2026
Ahogy gondolod, tőlem gyökérkefét is használhatsz, csak megosztottam veled, hogy olyan helyeken ahol nagyban megy a játék mit használnak, használunk.
Nyilván egyik eszköz sem véletlenül az ami, és nem fogkefe, vagy 100-as szegből reszelt páka vég.

flux-al sem kell egyébként szórakozni, bádogos a sósavba dob egy darab horganyzott lemezt, aztán ott a flux, nem ragad, olcsó, egy kis szappanos viz lemossa.
(#) diginewl válasza niedziela hozzászólására (») Jan 29, 2026
Köszönöm!

A kefe helyett itt a fogkefe, a flux eltávolító helyett inkább a benne szereplő ethanol-t használnám tisztán, a Tetrafluoroethane-t, és a decafluoropentane-t pedig meghagynám a flakonban...

Fluxpay összetétel
(#) niedziela válasza diginewl hozzászólására (») Jan 29, 2026
A flux amit linkeltél teljesen renben van,
Ha gél helyett, mert a gél mindenhova nem a legjobb, folyékony fluxnak ajánlom a Stanol x32 tollat.

flux maradék eltávolításhoz nem kell kotyvasztani, feltalálni semmit.
Készen kapható
ESD kefe
Flux eltávolító
(#) img válasza diginewl hozzászólására (») Jan 29, 2026
A körúti forrásból származó, 99.98%-os izopropil alkohollal nem lehetett nyom nélkül letakarítani mert ragadt utána a panel. A fogkefére feltapad és ragacsos lesz az egész, csak még jobban szétkeni. Ha már kefe, akkor ne műanyag, hanem inkább valami állati eredetű szőr kefét használj.

Még egy törlőkendőt IPA-val lespriccelve és rajta keresztül kefével suvickolva sem jött le teljesen.
(#) Bakman válasza diginewl hozzászólására (») Jan 29, 2026
Mosd le rendesen. A maradék folyasztószer egyszerűen pormágnes és ha szerencséd van, még higroszkópos is.
(#) diginewl válasza diginewl hozzászólására (») Jan 29, 2026
Csináltam egy kis kísérletet.
Körben vannak a "felkent" cuccok edényei. A jobb oldali az valami nagyon brutális folyasztó (Inoflux)
Alul lenn a tiszta csapvíz kontrollnak - enyhén lúgos.
Az eredmény erősen csak tájékoztató jellegű, de lényeg talán látszik.
Ennek tudatában elég ezt a kínai csodaAMTECHfuxot, egy kis alkoholos lével letörölni? Ennyi már elég lehet?
(#) diginewl válasza uniman hozzászólására (») Jan 28, 2026
Idézet:
„Használata nélkül talán szebb is lenne a forrasztás...?”

Nem tudom. Ezzel a folyasztóval tudtam egyenként 0,5mm-es lábtávolságú (Next18-as) csatit forrasztani, hiba nélkül - mondjuk kétszer elég volt, de jó lett. Nélküle összeugrott a kivezetések között a forrasztóón, amiben van gyanta. Nem napi rendszerességgel használok ilyent, ezért kérdezem, mit érdemes tenni vele.
(#) uniman válasza KU202M hozzászólására (») Jan 27, 2026
Az "Advabced Metal...Inc" pedig ott székel...ezt sem sikerült lemásolni nekik!
Használata nélkül talán szebb is lenne a forrasztás...?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2026

adv.jpg

(#) diginewl válasza Bakman hozzászólására (») Jan 27, 2026
Ok, köszönöm! 96%-os alkohol akad.
Közben megmértem a kb. savasságát. Egy kötelezően lemosóshoz képest jóval kevéssé savanyú, kb 5-6pH-s, de nem semleges.
(#) KU202M válasza diginewl hozzászólására (») Jan 27, 2026
Hát, igen... Az adatlapon szerepelő "Colifomia" állam is inkább Kínában lesz...
(#) Bakman válasza diginewl hozzászólására (») Jan 27, 2026
Én mindig lemosom, ha kell, ha nem. Denaturált-szesz, izopropil-alkohol, mikor melyikhez jutok hozzá. Kis ecset vagy fogkefe.
(#) diginewl válasza uniman hozzászólására (») Jan 27, 2026
Egyértelmű hogy nem az eredeti. És valószínű nem is annyira jó. A kérdésem a lemosásra vonatkozott.
Amúgy ez a lemosás mit jelent? Áttsuvickolom egy vizes/alkoholos fogkefével és az elég? Mert akkor annyi, és kész. Vagy még valami lúgos cuccal is kezelni kell?
(#) uniman válasza diginewl hozzászólására (») Jan 27, 2026
Hát...ha még ez is hamis, akkor a tiéd teljesen ismeretlen cucc lehet. (A beszerzési ára is elárulhatja...)
(#) img válasza diginewl hozzászólására (») Jan 27, 2026
Szervusz!

Az Amtech már ~2 éve befejezte a gyártását, de mivel kb. mindenki ezt ismeri a köztudatban, ezért ezt hamisítják a legtöbbet. Én a nem fecskendőssel tettem próbát, de azt jobb letakarítani.
(#) diginewl hozzászólása Jan 27, 2026

Folyasztó - vélemény? NC-559-ASM

Tiszteletem!
Nem vagyok túlzottam jártas a forrasztási segédanyagokban, ezért kérem a Véleményeteket:
Adott ez a Kínából rendelt, made in USA feliratú, abszolút No.1 folyasztószerem.
Elvileg semleges, hiszen NC-s. Valóban az lehet? Azaz nem kell forrasztás után lemosnom?
Amúgy jól lehet vele dolgozni. SOT23-6 tokozású 6 lábúakat forrasztok vele, azaz csak oda használom, mert így könnyen tudok ezzel forrasztani. A többi SMD dologhoz csak a forrasztóónban levő gyanta is elég.
Használhatom ezt vagy inkább valami más lenne jó? (hobbi a cél. Cél, hogy ne korrodálódjon majd később.)
(#) Josi777 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 10, 2026
Továbbra sem az átütéssel vagy hasonló nagyfeszültségű problémával állunk szemben, azokkal semmi gondunk. Nagyra értékelem a segítő szándékot.
Köszönöm az eddigi hozzászólásaidat!
(#) Alkotó válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 10, 2026
A Lomex-es alkatrész egy zavarszűrő "Y" kondenzátor. Ez egy speciális kondi, és a 6 kV nem azt jelenti, hogy ez az Ő üzemi feszültsége.
Ha az egyértelmű táblázatom nem tudott meggyőzni, akkor én itt már nem tehetek mást mint visszavonulok, tégy legjobb belátásod szerint.
(#) Josi777 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2026
Köszi
Mint említettem, a rugós csatlakozó is szóba jött, de még keresgélek, hátha tud valaki egy optimálisabb megoldást, amiről nekem nincs tudomásom, és ki is lett már próbálva.
Következő: »»   2 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem