Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   88 / 88
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Jan 29, 2026 /

Mester szerint a legjobb az útszélen talált, kerékről lepantittott keréksúly, tömény sósavba mártva. Villanypáka nem jó, mert kicsi a teljesítménye, ezért likakat üt a lemezbe zömítés közben.
Gázzal kell csinálni.
Ez is azért ilyen, mert nem gázzal, hanem gyenge villanyossal volt, azzal meg nem lehet rendesen dolgozni.
Meg mindenki kikeni szilóval, osztán örökélet.
(#) bbatka válasza Gafly hozzászólására (») Jan 29, 2026 /

Kezdő koromban sok nyákot tettem tönkre a forrasztó vízzel. A Wolf forrasztó krém és olaj is hasonló. Csak azért írom le, hogy nehogy valakinek eszébe jusson ezeket a nyákra kenni. Le se ehet ezeket takarítani, mert beszívja a nyák.
(#) Lacika válasza Gafly hozzászólására (») Jan 29, 2026 /

A szalmiák kimaradt...
(#) diginewl válasza niedziela hozzászólására (») Jan 29, 2026 / 2

Megjegyzem fogkeféből is sokféle van, szóval ne tessék leszólni, mert fogkefe...
Leírtam az elején, hogy egyértelműen hamisítvány a folyasztószer, de nekem megfelelő eredményt ad. Abban kértem a segítséget, hogy használhatom-e, a későbbiekben nem-e lesz baj vele.
Számomra a konklúzió: le kell mosni, akkor nem lesz baj. Ok, le fogom. Azt is tudom, hogy az izopropil alkohol miért nem jó mindig, meg az alkohol sem önmagában, és miért jó a fluxeltávolító spray, de ez már nem ide tartozik.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) Josi777 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2026 /

Gondoltam, megemlítem, hogy a hozzászólásod közvetetten rávilágított egy problémára, ami elkerülte a figyelmemet, szóval csak meg szerettem volna köszönni
(#) Sick-Bastard hozzászólása Sze, 11:27 /

4 rétegű nyák forrasztásának nehézségei

Üdv!

Gyártattam JLCnél többek között 4 rétegű NYÁK-okat is. Ez az első ilyen rendelésem.
Az adott NYÁK-oknál elég sokszor problémám akadt a GND (főleg CP2-es kondi) beforrasztásával, pontosabban a forrasztás sikertelen lett. Ha elsőre nem folyt meg a cin, akkor utána már esélytelen volt.

A rétegekben a Thermal be volt kapcsolva, ezt a hibát nem követtem el. Hacsak nem egy space-ing beállítás maradt el és még ígyis túl közel van...

Amit rosszul csinálhatok még:
- A páka: FP30/VDE lehet kevés, illetve...
- a hegye gyorsan "kopik" néha rosszabb eredménnyel, néha viszont olyan jól "kopik", hogy utána megy mint a kisangyal...
- a cin típusa:
- Sn99C-0,7/0,1-essel kezdtem, de némi netes böngészés után a 60/40-es SnPb-vel próbálva jobb lett (magasabb kontra alacsonyabb olvadási pont)
- flux-om nincs, THT alkatrészekhez eddig nem kellett. Ide lehet mégis jó lenne?
- Gyártatás hiba?)
Az EAGLE-ben készítettem egy saját könyvtárat, ahol lehet a kondihoz feleslegesen nagy lyukat raktam: diam: 60mils, drill: 31.5mils ez is közrejátszhat?

SB
(#) img válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Sze, 12:44 /

Üdv!

Nem tudom, hány fokra fűt az a páka és meddig engedi le amikor nem fűt, de a tűhegynyi feje nem sok hőt vihet át (nagyobb hőátadó felületű heggyel megpróbálni sincs sok értelme mert ott a páka 30W-ja is kevés), a lukgalvánon átmenő alkatrészek beforrasztása pedig teljesítményigényes feladat, főleg ha több rétegnyi teli földet melegítesz: az még a PID vezérlésű JBC pákáknak is meghúzza bajszát. Sn60/Pb40 lukgalvános beforrasztásnál 280-330 fokon használható (esetleg rásegíthetsz forró levegővel ha van), de csak rövid ideig odaérintve mert 300 Celsius környékén már elválhatnak a vezetősávok. Illetve függ a forraszanyag minőségétől is: a Super Solder Wire (SSW) beváltan jó alapanyag <190 Celsius olvadási ponttal, és jól működik külső flux nélkül is.
(#) niedziela válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Sze, 17:38 /

Használj alsófűtést ilyen esetekben.

also.jpg

(#) Alkotó válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Sze, 21:15 /

A linkelt páka nem jó ilyen célra. Korábban nálam még a kétoldalas paneleknél is volt gondom a nagyobb pufferek beforrasztásával, amit két pákával tudtam jól megoldani. De mióta Skori JBC állomását használom a hozzá való pákával (és egy nagyobb heggyel), semmilyen problémát nem okoznak az ilyen forrasztások sem.
Következő: »»   88 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem