Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nem torz egyáltalán.
Melyek lennének ezek az elkók ? C30 és C31 ?
Sziasztok!
Van egy 403-as sokol rádióm. Működőképes, viszont elég halkan szól. Szerintetek mi lehet a probléma ? Merre kellene elindulni a hibakereséssel ? Kezdjem a 4db végtranzisztor kimérésével ? (Érdekes meg 3db МП40 és 1db МП41 tranzisztor van benne. Viszont a kapcsolási rajzon 4db МП40 tranzisztor van feltüntetve.)
Jó lesz a függvénygenerátor + multiméter, legfeljebb kicsit tornázol a három körös szűrőn.
Ez azért nem egy televízió (Hangpad meg sávszélesség, oldalmeredekség, stb). 3 rezgőkör laza csatolásban talán még 2 púpú sem tud lenni. Annak az 1 Kossuth rádiónak meg felesleges túlragozni. Esti órákban még a felső végén bejön a MERA (Magyar Evangéliumi Rádió ki tudja melyik egyháznak az adója?) Plusz még a románok vagy 4-5 helyen, de mindegyiken ugyanaz szól.
Köszönöm a válaszokat.
Ezek szerint wobbler nélkül nincs igazán lehetőség a három csatolt rezgőkört normálisan beállítani. A függvénygenerátor egy Toellner TOE7404. Van egy 20, illetve 40 dB csillapító a kimenetén, és freki mérője is. Építhetek is egy oszcillátort, ha az alkalmasabb lenne? Van pontos multiméterem is. Valóban sokkal pontosabb, ha az RC szűrő után mérném.
A T3 bázisára adott jellel a demodulátor rezgőkörét tudod helyre tenni. Azonban ennek nincs túl nagy jelentősége, mert ez a rezgőkör terhelve van, ezért a jósága nem túl nagy, ezzel együtt a sávszélessége is elég nagy.
A szkóp általában nem a legalkalmasabb műszer, sokkal többet ér egy érzékeny multiméter. És ne a diódára akaszd, hanem az utána következő szűrőtag kimenetére (potméter, AGC). A függvénygenerátor nem a legjobb megoldás, modulálni a KF jelet akkor kell, ha az indikációt fülre szeretnéd intézni, de pontosabb a műszer. Jobb lenne ha egy KF tekercsből összeraknál akár ideiglenesen is egy oszcillátort frekimérővel pontos frekire hangolva, vagy egy másik jól működő rádió KF -jére hangolva, hasonlóan a behangolási procedúrához, csak ezesetben az oszcillátort hangolva. Az AGC -t célszerű leállítani, bár kis szinteknél nem annyira szól bele. Ennél a rádiónál a gond a három csatolt rezgőkör beállítása, ha mind a hármat pontosan a KF frekire húzod, biztos nem lesz jó. Azért van három rezgőkör, hogy az áteresztő csillapítása kicsi legyen, és az oldalmeredekség viszont nagy. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2021
Az egyik rajz alatt azt írta, hogy T3 bázisára kell a KF jelet akasztani, és visszafelé haladva hangolni a tekercseket.
Nekem csak függvény generátorom van, modulálási lehetőség nélkül. Ezért szkópon figyelem a detektor dióda anódját. Sajnos ennél a rádiónál csekély sikerrel. Ellentétben más szokásos felépítésű KF-nél (hangolt szűrő-KF erősítő...) (próbáltam az oszcillátort is leállítani, AGC-t is kiiktatni, hogy ne szóljanak bele) Kicsit kísérletezni szerettem volna, és kihozni belőle a maximumot. Látszik, hogy volt bele piszkálva. Érzékeny, jól működik, habár a szelektivitása nincs épp a toppon. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2021
A kérdésed hatására elkezdtem keresgélni az interneten. El is olvastam végül ezt a cikket: Bővebben: Link "szétszedtem". Nagyon tanulságos, a sok kapcsolási rajzon kívül van benne a hangolóelemek elhelyezkedéséről is "térkép". Ha nem a helyükön jönnek az adók, akkor az oszcillátortekercs hangolásával lehet korrigálni. Az összes többit én csak simán hangerő maximumra szoktam beállítani, kivéve ha szemmel láthatóan azt durván szét nem hangolta valaki, vagy valamelyik tekercs hangolómagja ki nem pottyant a ragasztásból, és azt természetesen kitekerve újra nem kellett ragasztani. Durva elhangolás gyanúja esetén elő lehet venni a 455 kHz -re hangolt szignálgenerátort, és a KF -eket rendbe tenni. Oszci tekercs, már írtam, ha a Kossuth nincs a helyén, akkor hangolandó. Sáv felső szélén a trimmerek tekerésével lehet érzékenyebbé tenni. A ferritrúdon levő tekercset egy másik üres ferritrúd, illetve réz, vagy alumínium korong közelítésével ellenőrzöm, ha jól van hangolva, mindenre csak halkul. Ha nem, addig tologatom műanyag pálcával, amíg merőlegesen elfordítva is jól szól a Kossuth adó. Méhviasszal rögzítem utána a dolgokat. Ja és ha a gyári festék alapján még láthatóan nem bántotta senki, akkor inkább ne tekerd el, ahogy pucuka írta. Csak ha biztos a gyanú, hogy hangolni muszáj.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2021
Nem valószínű, hogy találsz ilyet. A KF szűrőben a jó szelektivitás érdekében egy három, felső kapacitív csatolt rezgőkörös szűrő (L10 C10, L12 C12, L13 C13) van, aminek a pontos behangolása nem egyszerű, leginkább wobblerrel lehetséges. Lehet szignál generátorral, egyenfeszültség mérővel (R14 hangerő poti tetején) mérve, csak babrás.
Úgyahogy be lehet hangolni fülre is, de úgy jó (érzékeny) nem lesz.
Sziasztok!
Hangolási (gyári) leírást keresek a Sokol 403 rádióhoz. Az sem baj ha orosz, esetleg más nyelven van. Csak jól olvasható legyen. Elég érdekes a kialakítása a KF fokozatoknak. Eltér a szokásos kisrádiókétól.
Egy kis érdekesség:
Valamikor az 1970-es évek elején a Sokol-ból Sokol-403 lett, a külső is változott. Azonban az egyformának látszó Sokol-403 rádiók sem voltak teljesen egyformák. A korai példányok vékonyabbak illetve lekerekítettebbek voltak, kerek hangszóróval voltak szerelve és az előlapjukon kis lábak voltak. A későbbi példányokba "szögletes" hangszórót szereltek, vastagabbak és szügetesebbek lettek (emiatt a bőrtok vastagsága is változott). A fekete hátlapon nincs különbség a két verzió között. Képek egy 1972-es és egy 1976-os rádióról Ugyancsak létezett egy "fordított" skálájú Sokol-403 is, feltehetően az akkor elérhető forgókondenzátorhoz kellett alkalmazkodni a skála megfordításával: https://www.radiomuseum.org/r/moscowtemp_sokol_403_2.html A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2020
Szia!
Akkor én már 1975 ben is lemaradtam ! Mert csak a Sokol 4 , meg az Orbita 2 vel találkoztam ami RHs volt. Persze a nagyobbakat is ismerem de az már a táska kategória ! (RIGA, VEF , stb)
Időközben kiderítettem hogy készült gyárilag is RH változat, az eredetiből kifejlesztve. Ide csatolom, mint érdekességet.
Leírás Kapcsolási rajz A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2019
Én vagy 50 éve megcsináltam, és működött. Egy dologra emlékezem, hogy a Rádiótechnika, vagy valamelyik évkönyv alapján készült módosítás. Az eredeti ferrit csak a hosszabb RH sávokon működött elfogadható érzékenységgel. Nem ajánlom, hogy belevágj, eredeti állapotában, ahogy a linkeden is írták, inkább muzeális érték, átalakítva csak egy érdekesség.
Van valakinek infója rövidhullámúra való átalakításról?
Ötletem van (áttekercselés, tranzisztorcsere, stb..) de kíváncsi lennék kipróbált megoldásokra is. Itt írnak ilyenről http://retronom.hu/node/29855 de sajnos a linkek már nem élnek.
Bocs,kicsit késön válaszolok,mert nem nézegettem ezt a topicot
![]() ![]() Nagy szerencsém volt,mert mindegyik gépben a drótok voltak leszakadva,elemcsatlakozóról,fejhallgatókivezetésröl. Mindegyik müködött forrasztás után,hál Istennek,nem kellett keresgélnem. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2016
Idézet: „az orosz technika mindent kibir” Sok sikert a javításukhoz! A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Hatulrol elore haladva meregess. Hangszoro es a fejhallgato aljzattal kezdheted.
Sziasztok!Van nálam egy Sokol 403, jelenleg meg se nyekken...Hol kezdjem a hibakeresést?
Szevasztok,ma kaptam ajándékba 2 Sokolt.20 éve hevertek egy pincében,jó szokás szerint a skálaüveg törött,söt az egyiken papirt vágott bele a tulaj,meg egy kis szigetelöszalaggal megerösitette, nyilván nem buheráltak bele.
Remélem meg fognak szólalni,az orosz technika mindent kibir,de most már beszéljenek a képek.
Köszönöm szépen a választ, így legalább tudjuk a barátommal, hogy induljunk el. Bár meg fogom kérdezni őt, hogy csak a KH-t akarjuk csinálni, vagy mindkét sávot, és akkor mondani fogom, hogy kicsit forrasztania kell egy kicsit ha a két sáv kell(amúgy mindketten pont műszaki suliba megyünk, ő a Villamosipar-Elektronikai szakra(magyar) én az Informatika szakra mentem(két tanítási nyelvű), úgyhogy mindketten fogunk majd szépen forrasztgatni bár majd kiderül, hogy nálam hogy lesz, de a barátom biztos, hogy sokat fog
). Amúgy ő fogja a detektorost csinálni, mert kezdésből van neki jópár alkatrésze hozzá(ugye a sokolból).
Megoldható a két sáv, de HH -n nem nagyon fog semmit találni, csak elektromos zajokat. De pákagyakorlatnak, meg ismerkedésnek jó ötlet a kétsávos projekt.
![]() Azért is jobb az eredeti ferrit antenna, mert az jól el van találva és mert a tekercseléshez jobb a Litze, amivel a gyári antenna tekerve van. Nézzétek meg, mi az a Litze huzal. A Google megmondja. RH -n viszont nagyon sok minden található, azt érdemes lesz majd kipróbálni. De ahhoz már nem ferrit antenna kell.
Köszönöm a választ, remélem működni is fog
Gyakorlatilag akkor nem kell a barátomnak rézdrót után rohangálnia így a megépítése is sokkal egyszerűbb. Akkor talán trükközve meg is lehetne oldani azt, hogy két sávon szóljon, mert a Sokol ugye KH-t és HH-t tud. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2015
Szia!
A Sokol ferritantennája a forgójával egy az egyben jó a detektoroshoz. A KH-ferrittekercs párhuzamosan a forgókondenzátor egyik felével. Elrendezés: Bővebben: Link. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2015
Üdv mindenkinek! Lenne egy kérdésem, hogy a Sokol rádiónak (a 403-asnak) a forgókondija hány pF-os? A kapcsolási rajzot átfésültem(bár még 8. osztályos vagyok mert ugye fizikából még csak az egyszerű kapcsolásokat ismeri meg ilyenkor a diák), de ahol a forgónak a jele volt, egy érték sem volt ráírva. Azért kéne, mert a barátomnak van ilyen rádiója ami bedöglött de a forgóját kiszedte belőle mert a detektoros rádió építéséhez kéne. No de a detektoros már egy másik téma.
Köszönöm szépen előre is a választ.
Sikerült megjavitanom a Sokol 403-ast. Azért irok ilyen sokára, mert kicseréltem a két végfok П40-es tranzisztort (mert zárlatosak voltak) helyettesitő AC128-al ,és csak most tudtam beszerezni őket. Ki kellett cseréljem az összes elkót is mert rosszak voltak, más probléma nem adódott.KITŰNŐEN MŰKÖDIK A RÁDIÓ, köszönöm mindekinek a segitséget.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

). Amúgy ő fogja a detektorost csinálni, mert kezdésből van neki jópár alkatrésze hozzá(ugye a sokolból).