Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A kettőből az egyik az on/off, a másik a fényerő. Amelyikre 2s-ig világít, az lehet az on/off. A másikat próbáld meg földre, vagy Vcc-re kötni, akkor mit csinál?
Illetve nézd meg az inverter vezérlő IC adatlapját, ha van mintaáramkör, jó esetben az van ott megépítve, vagy hasonló. Abból kiderülhet, hogy mit is csinál az a 2 szál. Legrosszabb esetben építesz egy astabil multipüttyögőt, és az 1-2s-enként ad neki indítást A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Ez egy családiház ahol 11 zóna van. Tehát nem kicsi. Ha érdekel a probléma lényege akkor privát leírom mert itt hosszú lenne és nem is ide való.
Puffer azért nem illik inverter vezérelt kompresszor mögé tenni.
Az egyfázisú asszinkron motornak csak az elinduláskor van szüksége a segédfázisra, hogy a mágnesmező torzításával legyen indító nyomatéka. Amúgy a segédfázis fázistolása nem függ a frekvenciától, legalábbis nem nagyon, bár az impedancia jelentősen változik, ezért a segédfázis gerjesztése is, de ezt az inverter valamelyest kompenzálja. Elvileg, ha már a szinkron fordulatszám közelébe került, le is lehet kapcsolni a segédfázist. Ilyenek például az ellenállásos segédfázisú motorok. Nyilván a motor konstrukciója is befolyásolja hogy ezt mennyire lehet megtenni vele. A frekvencia váltós működtetésnek más problémái is vannak, pl. a hűtés. A nagyobb teljesítményű asszinkron motoroknál a hűtést a tengelyre szerelt ventilátorral biztosítják. csökkentett fordulatszámnál a hűtés is romlik, ezért az ilyen, frekvencia váltós üzemre alkalmas motoroknál ezt figyelembe is veszik.
Konkrétan mi? Jó lenne nem egy szóval válaszolni hanem indokolni is mert a "nagy bukfenc"-től nem leszünk okosabbak.
Csak elméleti fejtegetés volt, de egyszerűbb telepíteni a napelemet mint csöveket vezetgetni. Nálam van egy másik gond is, a háztetőre nem tudok napelemet vagy kollektort tenni mert ki kell vágni hozzá 5 fát az árnyékolás miatt, viszont a napelemet el tudom vinni messzebbre is ahol nincs árnyék. Persze a legjobb visszatáplálni de az inverter 325000Ft + bürokrácia, igaz így az 50Ft os nappali áramba segítek bele nem a 30Ft os éjszakaiba.
Csak a végszükségre gondoltam AVR-t(vagy valami mást). Egyre több multis inverter kapható nehogy valamibe§ belefussunk...
"Így kisebb az átvihető teljesítmény de a vas gerjesztése is.(ha jól gondolom)"Nem jól gondolod.Minél kevesebb a primer menetszám, annál nagyobb a gerjesztés. Mivel nagyobb a gerjesztés, a leadott teljesítmény is nagyobb lesz-persze csak akkor, ha a ferrited képes átvinni a megnövekedett gerjesztésből adódó teljesítménytöbbletet.
A kitöltési tényező maximumát több dolog is limitálja, elsősorban az alkalmazott kapcsolóeszközök gyorsasága, a trafó ferritanyagának jellemzői, a meghajtókör alkotóelemeinek paraméterei, és nem utolsósorban a meghajtás fizikai kialakítása, tehát a vezetősávok hossza, parazita kapacitások a vezetősávoknál, a vezetősávokban levő irányváltoztatások kialakítása. Ha minden jellemző optimális, nagyon gyorsak a kapcsolótranyók, nagyon gyors a meghajtás, és nem okoz jeltorzulást semmi a vezérlőjelben,a ferrit lemágnesezéséhez is elég idő áll rendelkezésre, akkor akár 48% is lehetne a kitöltési tényező. De a gyártók inkább kisebb kitöltést alkalmaznak, mert így sokkal biztonságosabb az inverter működése akkor is,ha a működési feltételek nem optimálisak. Ha megnézed egy IGBT vagy FET adatlapját, láthatod hogy a gate feltöltéséhez szükséges idő lényegesen kevesebb, mint amennyi a kisütéséhez szükséges. A ferrit felmágnesezése is gyorsabb, mint amennyi idő alatt képes lemágneseződni. Tehát a kisebb kitöltés elsősorban üzembiztosságot eredményez, de ennek az ára némi teljesítményvesztés.
Megjöttem!!!
Netes áruházak árait vettem figyelembe. Napkollektoros rendszer 1-3 fő részére (kb 1kWp) : 260000Ft bruttó Az árban nincs benne a hőcserélős boyler: 139000Ft A régi boyler is használható hőcserélővel, ekkor csak +25000Ft Egyéb jelentős költség a víz vezetékek kiépítése nem tudom mennyi de sok, írja meg aki tudja. Van nyitott rendszerű Jakab szelepes ez csak 89000Ft, ez olcsóbb de rosszat is hallottam róla. 240Wp napelemet találtam a V...-án, 50000Ft, ebből kell min 4 darab azaz 200000Ft Egyéb költség az inverter kb 30000Ft + fejlesztésre szánt idő ( én meg tudom csinálni). Vezetékezés, a napelemek rögzítése. Mellékesen az áram másra is használható.
Sziasztok!
Sajnos megint gondom támadt egy Benq csodával. Pontosabban egy FP92E névre hallgat. Először a 450V-os pufferkondit kellett cserélni mert elkorrodálódott a lába. Csere után sem ment, kiderült, hogy a táp ic utáni FET is kuka, ezt is cseréltem. Most már standby van de bekapcsoláskor villan egyet a képernyő és nem áll vissza standby-ba hanem megáll a táp, power led is sötét. A panelen megszakítottam az inverter és az audio erősítő tápvonalát (így már indult) és beterheltem 5-10-21W izzókkal. A helyzet most annyi, hogy az 5W-os izzót elviszi de a nyugalmi terheletlen 17.xx V leesik 12-13V környékére, a 10W-os már nem tetszik neki. Amint bekapcsolt állapotban rálógatom az inverter helyére a 10W-os izzót, azonnal leáll az egész táp. Az összes (!) elkó ki van már cserélve új LOW ESR példányokra, és szerencsémre ugyanebből a tápból van még itthon két darab amik mennek is. Minden félvezetőt kicseréltem ami a tápon volt, kivéve az SMD alkatrészeket de azokat a jó panelek mért értékeivel hasonlítottam össze és ugyanaz mind. Komolyan fogalmam nincsen már, hogy mi a bánatomhoz nyúljak benne mert egyszerűen nem jutok előrébb. ![]() Remélem tudtok adni valami jó ötletet mert mindjárt felgyújtom az egészet ott ahol van
Sziasztok!
Szeretném a segítségetek kérni!!! Van egy einhell isg 1000/1 inverter hegesztő trafóm ami néha le adja a rendes hegesztő áramot néha pedig el gyengül.Szét szedtem takarítás céljából és a képeken látható hibát találtam. A képen látható,hogy egy alkatrész mintha el sült volna.Kérdésem lenne szerintetek milyen alkatrész lehetett vagy ha van valakinek ilyen trafója és meg néznél nekem azt nagyon meg köszönném.
Helló!
Az lenne a kérdésem hogy milyen ic-vel tudnám meghajtani az LG LP154W01-TLA2 panelemet. Kijelző témában kezdő vagyok, úgyhogy ha valaki elmondaná, hogy milyen adatot vár a 3 bites bemeneten, akkor annak örülnék. Minden választ előre is köszönök. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
Üresjáratban teljesen hideg a trafóm.70 fokos hőkapcsoló van rajta de nem a két tekercs közt hanem kívülről a trafón.Akkor Te is azt mondod,hogy nem lehet gond.Én mégis aggódok és mérnék.Még mindíg eufóriában vagyok,hogy működik a gép.És jelenleg tényleg csak saccolni tudom az áramot.Ha 70 amperen heggesztettem akkor 140 körül van a max.Ha viszont 80-on akkor 160.És elég nehéz becsülnöm,mivel 20 éve egy hetrával heggesztek és ugye az nem ugyanaz,mint egy inverter.Ezért is mérnék egyet inkább ha van rá mód valahogy
Hali!
Ha jól látom ez egy komolyabb visszaszabályozás nélküli inverter, ilyesmit kapsz a hqvideo-ban
Hát, nem emlékszem, mit írtam le korábban, de ahogy elnézem, sikerült kellőképpen elbonyolítanod a dolgot. A lényege annyi lenne, hogy ez egy terhelésről vezetett rezonáns konverter. Vagyis, ha feltételezzük, hogy a kimeneten - ami egy soros rezgőkör, meg egy kondi, amivel párhuzamosan kötöd a fénycsövet, - szinuszos áram folyik ( nem feltétlen szükséges ), akkor ezt az áramot átvezeted egy áramváltón, ami úgy van méretezve, hogy meg tudják hajtani a FET-eket, akkor ezen kívül szinte semmi nem kell hozzá. Sem generátor, sem DT, sem TL ic, az áramváltó simán meghajtja még a gigantikus Qg-vel rendelkező FET-eket is. Hiszen, a drain áram szinusz! Vagyis nem kell olyan kemény gatemeghajtás. Kikapcsolásnál meg a szinuszos áram éppen zéruson van... Ettől lesz nagyon jó a hatásfoka. Még a 35 W-os fémhalogén lámpát is be lehet gyújtani 12 V-ról úgy, hogy most veszed elő a mélyhűtőládából... Az igaz, hogy a rezgőkör fellengése alatt szép nagy áramok fognak folyni, tehát illik beletenni mondjuk 2 x 2 x IRFP250-et... Ha meg fellengett, akkor a rezgőköri kondin akkora fesz lesz, hogy a cső begyújt akkor is, ha van fűtése, meg akkor is, ha nincs. Utánna, - persze ez méretezési kérdés - a csövön elkezd folyni az áram, vagyis a rezgőkört kellően becsillapítja, így stabil lesz a működés és pont akkora fesz lesz a kondin, mint a cső égési feszültsége. Lehet vele játszani, kisebb trafó szekunder feszültség, nagyobb kiemelés a rezgőkörben, vagy fordítva. ( Ugye, nem mindegy a hullámimpedancia meg a cső "ohmos" ellenállásának a viszonya ) Igazán akkor jó, ha még szinuszos áram folyik a tranyókon, vagyis nem kapcsol bele kikapcsolásnál az áramba a FET. Tehát, az áramváltó vezérli a FET-eket és a kimeneti rezgőkör vezeti a frekvenciát. Innen az elnevezése: terhelésről vezetett inverter. ( vagy konverter )
Szervusztok
Nemrég vettem egy Suzuki TVS Eko pedálos mopedet, Az általam ismert Babetta is tirisztoros gyújtású és van neki külön töltő és gyújtó impulzus tekercse is. Ennek a működése számomra ismert .De ennek a Suzuki Eko-nak a lendkereke alatt csak két tekercs van abból az egyik az világítás.A másik az ....? De itt a rajz hátha ha valaki ismeri kérem magyarázza el hogy oldódik meg a gyújtás ill kondi töltés .(Vagy ez csak gyújtó impulzus és egy inverter ebből alakítja ki a töltő feszt ?) Köszönettel wegg
Átalakító? 700 Wattra? Létezik olyan? Én ilyen ~50 Wattos kis izéket láttam eddig.
Audió eszközhöz amúgy is vagy rendes trafós cucc kell, ami nehéz és nem kevés pénzbe kerül, vagy iszonyú drága színuszos inverter - na ez még annál is drágább - bár ennél nagyobb teljesítménynél van létjogosultsága. Ilyen trafót készen nemigen árulnak. Ennek az az oka, hogy nagyon kicsi a kereslet (szinte nulla). Lehet nézelődni, hátha találsz, a raktárról árult, szériatermékek általában kicsit olcsóbbak, mint az egyedi gyártás. Vannak Magyarországon kisebb-nagyobb vállalkozók, cégek, akik vállalják egyedi transzformátorok tekercselését. Olcsót nem ismerek ![]() Amúgy érdekelne, szóval utólag majd elmesélheted, hogy egy jó drága trafóval együtt is még mindig olcsóbb-e így az USA-ból beszerzett eszköz... ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy nem.
Először is valamit a legelején tisztázzunk. Hálózati feszültségre kötött inverterrel semmiféle mérést nem csinálsz, mert még a szomszédodban is elmegy a villany.
![]() Csak a szabályzókört táplálod meg, külső szigetelt tápról, a kapcsolófokozat nem kaphat a hálózatról feszültséget!!! Ez a legalapvetőbb biztonsági intézkedés egy inverter javításánál. Ez két okból is rendkívül fontos: egyrészt életvédelmi szempontból, másrészt a készülékben igen komoly kárt tud okozni egy félrecsúszott tapintócsúcs. Ha minden feltételnek eleget tettél, ami a saját életed védelme és a gép biztonságos tesztelése érdekében szükséges, akkor a vizsgálatot a PWM IC-től a FET gate elektródái haladva kell elkezdeni. Kérlek, vedd komolyan amit a biztonságra vonatkozóan leírtam, mert azon túl hogy a saját életeddel játszol, tönkre tudod tenni a számítógépedet is és az inverteren is tudsz még egy halom selejt alkatrészt csinálni.
Frekvencia váltó a pontos neve, az inverter egészen más dolog.
Hello!
Mert a TSOP kimenete ha belevilágítasz alacsony szintű lesz. Erre a tranyó lezár, a Led elalszik. Ha meg akarod fordítani, inverter kell. Vagy PNP tranyót használj, és fordítsd meg a kapcsolást. (Led lesz a GND felé) ekkor alacsony szint esetén, a tranyó kinyit, és a Led ég. Amúgy az 555 kimenetére sem kell ellenállás. Annak alacsony kimeneti szintje, le tud zárni egy tranyót. De Zoli már szólt, hogy menj át az infra topikba! Figyelmeztetést szeretnél? üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
Az inverter transzformátora (i) mentek gallyra.
Szia! Ha nem oldódott még meg a problémád: A kijelző kereten van a 2 kis fülecske ami beakad mikor lezárod a laptop tetejét! Na most ahová beakad 2 kis lukacska közül a baloldaliba ha belenézel ott egy kis fém lemezke van a másikban semmi! A fémlemezkét kell megnézned nem-e támasztotta ki valami piszok, mert az kapcsolja az inverter-t és hajlamos a beragadásra! 10 inverter gyanús toshibából 9-nél csak ennyi a gond!
Sziasztok!
Egy albakomp monitor táp paneljén, az inverter rész körül találtam egy AO4435 típusú döglött FET-et. Két darab van belőle a két oldalon. Egy noti alaplapon találtam egy nagyon hasonló AO4433 típusú példányt. A kérdés, hogy helyettesíthetem-e a halott FET-et a bontottal? Sajnos csak egy darabot találtam de az adatlapokon nem látok túl nagy eltérést eltekintve a G-S közötti diódapártól. Válaszotokat előre is köszönöm!
Úgy látom eléggé kihalt a rendszer,pedig olcsóbban össze lehetne rakni egy komoly áramátalakítót mint egy boltit.Pontosabban egy olyan invertert ami 50év múlva is inverter lesz, nem úgy mint a gyári ami ki van élezve, ezáltal könnyen tönkre mehet "tapasztalat és nem csak saját" Kamionos ismerősömnek csináltam már egyet és 4éve tökéletesen üzemel,24Volton és 12Volton is. Itt a hobbielektronikán és a hozzászólásokban is találkozhattatok a kapcsolással annyi különbséggel hogy én irf-et alkalmaztam.Előző hozzászólásomban raktam ki egy kapcsolást ami szerintem jó és a segítségnek köszönhetően kijavítottam egy komplementer emiter követővel egy bc337 és mivel hogy nem volt bc327 ezért egy 2n2905el. Tökéletesen működött, hozzáteszem 1-1 irf1405-öt használtam teljesítmény kapcsolásra és 1-1Kohm kötöttem a gate-re. 750Watos fúrót faszán vitte, sőt még a dekopírt is + az 500Wattos 100forintos flexet is
ez komoly. Frekvencia stabil. Érdekesség az hogy kb max 80VA-es trafó lehetett 220V/2x9V trafó melegedett de kevésbé mint 1 nagyfrekvenciás "bolti" transzformátor. 1óra 40percet ment róla egy 150Wattos hagyományos izzó ami egy 55Ah/12V-os akku hajtott meg.
Megoldódott a probléma. Az elemekben megvolt ugyan az 1,5x V, de a kívánt áramot nem tudták biztosítani. AT táp 5 V-ról megtáplálva soros diódákkal ejtve a feszültséget, minden működik, az 1N4xxx diódák fűtenek, mint a kályha.
2 db 1,2 NiMH akkuval a kisebb tápfesz ellenére megy, mint a parancsolat. A mütyürke DC/DC inverter IC nem melegszik.
A digitális technikában használnak szintillesztő áramköröket, minden logikai áramkör családnak meg van saját szintillesztője. Az ellenállás osztó nem igazán megfelelő erre a célra. a legtöbb esetben valamilyen nyitott kollektoros inverter, vagy buffer van erre a feladatra.
Az 1,8 V -os logikáról (ECL) létezik szintillesztő, csak nem lehet minden közértben kapni. A nagy sebességekhez (100 MHz felett 10 ns alatt) az általad vizsgált tranzisztorok nem igazán jók, ide több száz MHz es, ill. több GHz -es ft -jű tranzisztorok kellenek, és ezekkel oldhatod meg a szintillesztéseket is diszkrét elemekkel. Persze a nagyfrekvenciás áramkörökre vonatkozó szabályok betartásával.
Szia!
Ha ellátogatsz erre a linkre: http://szelesember.freebase.hu/windenergy_hu.html ott sok minden le van írva, többek közt, az excel tábla is, ami segített a méretezésben. A miénk 4mx 2.5m . Gyorsjáraratról nem lehet beszélni,csak lassú járásról, de semmi adat még nincs, mert a szélmérő és az elektronika ami illeszt az inverter felé, az még csak készülget.A tsr kb 0.6-0.8 közé lesz belőve, üdv. Foxi A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
szervusztok!
Szeretnék építő jellegű tanácsot kérni mivel nem vagyok elektronikában nagyon jártas , ahhoz , hogy a vízbontó készüléket az autóban úgy üzemeltethessem hogy az nem 12ill. 14 v. on dolgozzon hanem 2.5 v. on.Ehhez keresek megoldást miként lehetne levenni a generátor áramáról azt a 2.5 v. ot hatszor. Amperigény 5 A. Ehhez építenék olyan készüléket aminek nincsenek köztesei ( semleges lemezei). Kérlek Titeket olyan írjon választ aki segít is nekem ezt elkészíteni. A hálózati megoldás is szükséges lenne , inverter alapellátással. Célom jelenleg a szeparáció , hogy ne csak durranógázt termeljek.Jelenlegi elkülönítőm amit a köztes gumilemezekkel terelés formájában valósítottam meg mégsem működik mert az oxigén oldal ugye nem robbanhatna fel.? Sajnos a szeparátor anyaga nem ismert számomra így másfelé kell indulnom tovább. Úgy gondolom, szerény véleményem szerint a durranógáz nem megfelelő a teljesítmény növelésére.Túl heves a reakciója talán? DE ebbe csak érintőlegesen menjünk bele ha muszáj . Várom a párom addig is üdv !
Csak utóiratként írok mert a tulaj nem akar sokat rákölteni. Az a helyzet hogy kimértem a diódákat és jók viszont ami érdekes hogy minimum áram állásnál csak színusz van de nem egyformák a jelek hanem 1 nagy és aztán 4 amelyek csökkenek arányosan úgy hogy az utolsó már csak1/3 azután megint a szép nagy és ilyen sorrendben minden zavaró jel alakok nélkül. Ahogy elkezdem szabályozni az áramot akkor egy bizonyos szint után kezd megjelenni a négyszög közben eltűnnek a kisebb színuszok csak a nagy marad. A beégés pedig a szekunder egyik kivezetése után a széles fólia sávon történt kb 1cm - rel odébb de hogy hova vezet azt nem tudom mert a trafó alá van vezetve és én 1 weller-rel meg sem próbálom kiforraszani a trafót. Most ott tartok hogy szépen mindent össze szerelek. Minden esetre nagyon szépen köszönöm a segítségeket még ha nem is lett megjavítva mégis tanultam valamit a sokfajta inverter megoldásokból amivel talán a legközelebb már könnyeben megérthetem az egyes gyártók észjárását.
Szerintem az inverter biztositeka jatszik bimetallt. Vagy csak egyszeru kontakthiba a kabelben.
Az alsót nem igazán érzem működőképesnek.A FET vezérlő feszültsége nyitott állapotban minimum 4-5V tehát ennyivel több jut rá ami felesleges(túlzott) melegedést okoz.Ha "polaritást akarsz fordítani ,akkor vagy kell három inverter a 4060 kimenetére,vagy a kimeneten lévő fetekkel kell még három fetet vezérelni.
Üdv mindenkinek
Találkozott-e már valaki Varstroj inverter Varin 1700-al mert bajban vagyok vele. Sémám persze nincsen , felállása 3845 lm324 . Van benne 1 drb TIP 127 PNP darlington amelyiken a feszültség rettent ingadozik mind a 3 lábon ! Az elektronikát 1 kis trafó látja el + lm 7812 sabkocka és ezeken eddig minden feszültség jó. A 300 volt is OK . Na és még ami érdekes a 12voltos hűtőventi is csak akkor kap tápot ha kap és azt is össze vissza változó feszültséggel. Persze hegeszteni nem lehet vele csak egy picit szikrázik. Amikor kibontottam az első hiba amit találtam hogy a relé ami áthidalja a 47ohmos ellenállást össze volt ragadva. Na hogy ilyen esetben amikor nem eshet feszültség a 47 ohmon milyen károsodást okozhat megtudná-e nekem valaki mondani ? Különben ha a feszültségek valami miatt felmásznak a jó értékekre akkor a kimeneten megvan a kellő feszültség csak éppen az Amper ami hiányzik de az viszont nagyon ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Minden választ előre is köszönök.