Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   170 / 171
(#) Müszi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 28, 2007
Én a VF3-mal vok így... kivváló
(#) MaSTeRFoXX válasza Tarzan hozzászólására (») Ápr 28, 2007
Ez így szerintem teljesen rendbe van, az enyém is lanyhul alaphelyzetben, főleg ha azt mondod hogy jól szól, akkor nagy baj nem lehet....
[off]Ma sikerült egy kis égettszagot előcsalni a 80W-os hangszóróból..... :hehe:
(#) Tarzan hozzászólása Ápr 28, 2007
Nekem is megy 1 ideje egy +-32V-os verziójú vf2-páros 1 dobozban.
Nyugalmi áram 100mA. Ha jól számolom az alapból úgy 12-13W disszipációt jelent.
3U magas rack dobozban van (békebeli és kék persze, alu) .
Fényképet inkább nem adnék. De van a hátán 2 hűtőborda, méretei 8mm vastag talp rajta kb 3cm-es "zászlók" és darabja 11x14cm alapterületű. 1-1 vf2 van ezeken a bordákon. Alapból Kb 40fokos szokott lenni, és a doboz is átlangyosodik(mondjuk 28fokra). Ha a hangerőt növelem nem lesz sokkal melegebb. Normális ez a melegedés?
Kiemelem, sütni nem szokott a borda!
(de szeretem a süteményt
)
Meg a hangjával is elégedett vagyok!
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Ápr 27, 2007
Sziasztok!

Osztálytársam megépítette a VF2-t csak most én élesztettem és próbáltam le (nem volt rá ideje, meg most tápegység se volt neki)....Igaz a második garnitúra févezető van benne mert előtte az eagle összekeverte az MPSA tranzisztorok beültetését (az emmitter ment a kollektor helyére) És elszállt benne minden aktív elem.
Ma beleraktamaz újakat, szépen felélesztettem, beállítottam kb 100mA nyugalmi áramot....
Hát mit mondjak?

A TDA7294-et szerintem mindenki hajítsa ki a kukába!
Nekem eddig 7294-volt de nem voltam megelégedve vele (nem éreztem benne az erőt, nem volt elég dinamika benne). A VF2-vel viszont nem lehet betelni. Most igaz csak egy csatorna van, meg házigyártmányú hangfal 80W-os SALhangszóróval, de egyszerűen fantasztikus erővel szól, ezzel lehet falat bontani.
Nagyon szép tiszta hangja van, a hangszóróból meg majdnem kiszállt a membrán egy erősebb basszuskor.
Ugyanakkora feszültségről jár mint a 7294, (2*35V), és sokkal nagyobb hangja van. Az erősítő elé viszont kel egy előerősítő,az mp3 lejátszó nem hajtja ki annyira, de számítógépről tökéletes.

Most már szerezni kell vagy épiteni kell egy komolyabb hangfalat.
Ja és a 2*35V az már tud rázni ... :yes:
(#) isamisa válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 19, 2007
[off] Jóvan naahh.
(#) Norberto válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 19, 2007
Rangja: még nem mondott elég sok okosat

(#) Norberto válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 19, 2007
Ezeknek általában úgynevezett "plasztik" tokozásuk van, ami nem tudom, mit jelent bővebben, azaz nem tudom az anyag összetételét
(#) vzoole válasza isamisa hozzászólására (») Ápr 19, 2007
De én nem a fém részébe fúrtam, csak a műanyag vagy mi a nyavalyába kb. 3mm-es süllyesztést.
(#) isamisa válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 19, 2007
Ha a vörösréz a FET füle, akkor nem is csoda hogy tönkre ment, bár ki kéne enyit bírnia. A vörösréz eszi a vas fúrót. Speckó élezés kell neki, és nagy fordulatszám...

[off] Most nyomjak magamnak egy hip hip hurát, ez volt az 1000. hozzászólásom. Nem mintha nagy szám lenne, de mégis...
(#) vzoole válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 18, 2007
Ugyebár középen van a felfogató csavar furata.
Két oldal gyári bemélyedések (ívek) vannak.

Sima fém fűrészlappal csak belefűrészeltem egy csíkot.

Miből van ezeknek a tokja?
Mert utána dobhattam ki a fűrészlapot.

És a másik párnál úgy próbáltam hogy belefúrok a tokba…
De a speciális, drága fúróhegyem is tönkre ment benne, amivel kb. 1 éve fúrok vasakat, és semmi baja nem volt eddig.
(#) proksa1 hozzászólása Ápr 18, 2007
Én akár 100mA fölé is tudtam állítani, mondjuk eléggé mászkált a hőfoktól. A FETek tokját mivel vagdostad ugy be? amugy nagyon szép. Én a negatív oldalt mértem az áramot egyébként.(IRFP feteket használtam) de szerintem nem baj ha nemtudod fentebb állítani, ha így sem torzít az erölködő.
(#) vzoole válasza tetkoska hozzászólására (») Ápr 18, 2007
Köszi...

Már többször is elolvastam a forrásoldalt.

Amit elfelejtettem mondani... hogy én
-IRFP240 és IRFP 9240-t használtam az áramkörben
- 2x42 voltról megy
-és működik rendesen, szól szépen, erősít...
-Ja és 48mA fölé se megy (bemenetet letestelem, kimeneten semmi sincs, de ha van akkor se megy föntebb)

Azért írtam soká, mert azt hittem hogy én hibáztam valamit, és csináltam új panelt, de ezzel is ugyanaz.

Viszont 540 és 9540-es párral be tudtam állítani a 100mA-t.
(#) tetkoska válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 13, 2007
Szia. Természetesen lehet, csak akkor beleméred a meghajtó áramkör felvételét is. Én egy 60W-os izzót kötöttem a + ágba és így állítottam be kb 60-70mA-t 28V-os tápfesszel. Ha csak 60mA mérsz akkor valami nem jól van. Nem tudom túl vagy e már rajta de ajánlom a http://www.freeweb.hu/haromb/index.html címet. És köszönet Király úrnak, nagyon király
Üdv.
(#) vzoole hozzászólása Ápr 12, 2007
Sziasztok

Azt szeretném kérdezni, hogy a nyuhalmi áramot lehet a pozitív tápfesz ágán mérni?

Ha igen akkor gong vam mert nem megy 60mA fölé
(#) proksa1 hozzászólása Márc 5, 2007
www.classd.fromru.com <---- ezen vannak komplett UcD projectek nyákkal mindennel, viszont ezek kicsit már komplettebben védelemmel mindennel. Teszek fel énis egy rajzot, csak maga az alap UcD, de nyákom nincs hozzá, de nem tul nehéz rajzolni egyet hozzá. A kapcsoláson van pár alkatrész amit ien néven nemfogsz kapni mert ezek smdk, de a fet helyett +-45Vig jó az IRF540N, +-70Vig pedig az IRF3315. A tranyókra nem túl érzékeny, oda szinte bármi jó ami tudja azt amit a rajzon lévő, ha valamihez nemtalálsz helyettesítőt szólj és írok.>
(#) Tarzan hozzászólása Márc 5, 2007
Ez az Ucd érdekel. Tudnál róla rajzot, működő nyákot feltenni?
(#) proksa1 hozzászólása Márc 5, 2007
Hello!

Szerintem a linken lévő +-67V-os erősítő lesz a jó választás neked. (IRFP240/9240-re bátran lehet cserélni). Énis gondolkoztam régen a FET duplázáson, de a VF2-nél ezt nemfogod tudni szerintem megcsinálni. Építs D-osztályút, UcD-t névszerint. Egyszerű és nagyon jó.
(#) frissadam válasza Tarzan hozzászólására (») Márc 4, 2007
Bővebben?Pont az a kérdésem hogyan oldható meg?
Tudom h nem csak teszek mellé még 2-őt.Ez az első fetes erősítőm,és a kapcsolás sem egyszerű.Ötleteket várok.Valami irányt,amin el lehet indulmi.
(#) Tarzan válasza frissadam hozzászólására (») Márc 3, 2007
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_9375.html?highlight=1#9375

Nem tűnik egyszerűnek.
A fetek meghajtása a probléma...
(#) frissadam hozzászólása Márc 2, 2007
Hi!Szeretnék vf2-t építeni(vf3-at már építettem és nagyon tetszik).+- 55-60V-os tápfeszem van,és 4ohm-os erősítő kellene.Ekkora tápfesz nél 4ohmon 300w-ra lehet számítani,8ohmon kb a felére.A végtranyók csak 150W-osak,tehát nem alaklmazható az erősítő 4ohmos terhelésre a nagy áram miatt.Az lene a kérdésem,ha párhuzamosan kötök még két tranyót akkor mehet a 4ohm?Persze dióda+ellenálás+tranyó ezt beduplázni,tehát 4-4 mindegyikből!Ez mennyire jó ötlet?
(#) proksa1 hozzászólása Feb 25, 2007
A héten ígérem megcsinálom, csak a hétvégén nemvoltam itthon.
(#) Tarzan hozzászólása Feb 24, 2007
Dudus! Köszi!
Bosszantott,hogy ilyen alapdolgokat kérdezek és utnánanéztem 1 kicsit.(mostmár tudom mi az a 775mV jelszint!)

Proksa!
A kivezérlés méréseidre kiváncsi vagyok!
(#) Dudus válasza Tarzan hozzászólására (») Feb 21, 2007
A deciBel egy viszonyszám.

Egy adott eszköz bemenete és kimenete között teremt kapcsolatot.

20*lg(Uki/Ube) megadja, hogy a bemenethez képest a kimeneten mekkora a feszültség.

Ha teljesítményviszonyokról beszélünk, akkor
10*Lg(Pki/Pbe)

Ezek után jogosan kérdezhetitek, hogy ha csak annyit tudok, hogy 0dB, akkor ott valami hiányzik, hiszen jogosan feltehető a kérdés: Mihez képest?

Ezért szokták úgy jelölni, hogy pl. dBm ami 1 mV bemenőjelhez képest értendő vagy dBmw , ami 1mW....stb.

Miért is jó ez?

Ha két erősítőt sorba kötsz - előerősítő+végerősítő - az így létrejövő erősítő lánc eredő erősítése a két elem decibel-ben mért erősítésének az összege lesz. A csillapításokra értelem szerint ugyanígy igaz, csak ott a logaritmus tulajdonságai miatt negatív értékeket fogsz kapni. Nagyon egyszerű számolni vele.

Régebben használták a "néper"-t is , ahol "e" - alapú logaritmussal számoltak nem 10-es alapúval.

Egy kis példa:

Ha bemegy a rendszerbe 1mV és kijön 1V, akkor mekkora a feszültségerősítése?

1000mV/1mV=1000

Log10(1000)=3

ennek a 20 szorosa 60

Tehát ezerszeres viszony a kimenő és bemenő jeleknél 60dB. (feszültségek esetén!! lásd képlet fenn!)

Mi is akkor az a definició pl. a sávszélességre, hogy a -3dB-s pontok távolsága.

A fenti képletet nézve, amelyik a teljesítményre vonatkozik, ha a sávközépen kijövő teljesítményhez képest a kimenő teljesítmény felére csökken, azt határfrekvenciának hívjuk, ez lehet alsó és vagy felső.

A felére csökkenő jel azt jelenti, hogy a logaritmus jel mögött 0,5-et fogsz kapni, melynek a logaritmusa =-0,3, ezt szorozva 10-zel megkapod a -3dB-s értéket. ( Ha feszültségeket nézel a -6dB-s pontokat kell nézni, mert ott ugye 20 a szorzó)

Összefoglalva, ha egy dB-ben megadott értéket látsz, mindíg tedd fel a kérdést : Mihez képest? Majd a fenti képlettel , már el fogsz igazodni.
(#) Tarzan válasza proksa1 hozzászólására (») Feb 21, 2007
A hangfrekis jel váltóáram. Tehát 775mV jelszint= max. 775mV feszültségű váltóáram?(ezt így sejtettem mielőtt még kéredeztem volna)

A mérésedet kiváncsian várom. Ha igaz amit előbb írtam akkor nekem a 31V-tápfesz esetén 750mV,50 Hz jellel hajtva az erőlködőt 26V jelent meg a kimeneten.
(#) proksa1 hozzászólása Feb 21, 2007
ezt a 0dB-t énse tudom jobban megfogalmazni, szabvány szerint 0.775V = 0dB, ennek kéne teljesen kivezérelni a végfokokat.

Szerintem a VF2 is ugyanugy müködik mint a VF3, a müverősítő által felvett áram függvényében vezérli a FET-eket, a nagyobb táp miatt van benne külön meghajtás, tulfeszvédő zéner, de az alapelv ugyan az tudtommal. Én még nem mértem meddíg megy ki, de a héten megcsinálom mert kiváncsi vagyok.
(#) isamisa válasza Tarzan hozzászólására (») Feb 21, 2007
"Mi az a 0dB, 775mV?"

Ez a maximális értéke az általánosan elfogadott jelkimenetnek.
Ezt kell produkálni a mondjuk a CD-játszónak és a hangkarinak. Aszem...

0dB: it visszafele kell számolni -3dB -10dB stb. A 0 a max. Biztos láttál már ilyet házimozi erősítőknál. a jel jelszintje.

De majd írja le valaki pontosan is hogy jót mondtam e...
(#) Tarzan válasza proksa1 hozzászólására (») Feb 20, 2007
Ho vetted a feteket?

A teljesítményt a szerző szavaira alapozva adtam meg.
És előző hozzászólásomban is leírtam "mérésemet"
Neked a tápfesz hány százlékáig lehet torzítás nélkül kivezérelni? Úgy gondolom etttől függ a kimnetén a teljesítmény.

Hogy működik ez az erősítő?(én is azt olvastam itt a fórumon, hogy tápáram vezérelt,és 1 darabig azt hittem, hogy értem, de 1 tőlem sokkal-sokkal hozzáértőbb 1 mondatban leosztott, hogy nem). A vf3-at értem, de a vf2-t nem.

Mi az a 0dB, 775mV?
(#) proksa1 hozzászólása Feb 20, 2007
Igazából én ennyire nem mentem bele, tapasztalat alapján nagyon jól bírja a mélyeket. Tetszett az a FET-pár, viszonylag olcso, és ezért vettem azokat, meg ki is akartam próbálni mit tudnak.

Az IRFP240(B) az FAIRCHILD a 9240 pedig IR gyártmányú. kicsit furi h az egyik TO247 a másik meg TOP3 tokba van igaz csak kicsi a különbség de akkoris

30V-ról 100W az egy elvi számított érték szerintem. (31/1,41)négyzet/4ohm = 120W , de ehhez jön hogy táptól tápig nem megy ki + egyéb veszteségek. szóval szerintem 30V, 4ohmra inkább csak 70-80W körül van. Tényleges 100Whoz szerintem 35V kell.

A tiszta és részletes hangkép valószínűleg pont ennek köszönhető amit tomi írt hogy egyik frekitartományt se csonkolja, vagy ad hozzá, de ez tudtommal általánosan jellemző a tápáram vezérelt végfokokra.
(#) Tarzan hozzászólása Feb 20, 2007
Proksa1!

A hidat én is 8 ohmra gondoltam.(ahogy a szerző is javasolja)
Őszintén szólva, én is nézegettem az adatlapokat.
IRFP240-9240 esetén egy kicsit biztosabbnak láttam a 4ohmos üzemet, még +-31V-ról is. 4ohmon ez a tápfesz 100W-ot jelent(kb) ha táptól tápig kimegy az erősítő. Ez pedig 5A-es effektív áramot a kimeneten,melynek csúcsértéke kb 7A->nem kevés.
Valaki itt a fórumon írt a SOA grafikonokról. Megpróbáltam elképzelni, hogy ez mit jelent.
Megijedtem.

Amúgy milyen márkájúak a FET-jeid?
Mert ez a SOA grafikon szinte gyártóként eltér, típus egyezés esetén.

Hogy bírja az erősítőd a mélyeket? Én itt tartanám kritkusnak ezeket a SOA értékeket..
Milyen szempontok szerint választottatok fetet?

Tomi20:
775mV jelszinttel vezérelhető ki teljesen az erősítő, ezt írja a szerző. Ez a 775mV pl.100hz-es775mV feszültségű váltóáramot jelent? Jól sejtem?
Nekem nincs szkópom-> megpróbáltam csalni.
Hangkártya kimenetére 50hz->műszerrel beállítottam 750mV-ra. Ekkor a végfok kimenetén teljesen föltekert hangerőnél (terheletlenül) 26V váltót mértem(+-31V tápfesz).
Neked a teljes kivezérléskor táptól tápig kiment a kimeneti jel? Ekkor még szinusz volt? Vagy torzulásig vezérelted?
(#) Tomi20 válasza proksa1 hozzászólására (») Feb 20, 2007
Sziasztok

Én is megépítettem a VF2-t. Meghallgatásra nagyon szépen szól. Szkóppal megmértem, és tátva maradt a szám is. 7Hz-től 60kHz-ig a kimeneti amplitúdó egyáltalán nem változott. kb100Hz-enként állítottam a generátort, és mindíg ugyan akkorát erősített. (sehol sem vág, vagy emel) (még régebben sikerült eldurrantanom a FET-eket, és szerintem megsérült a műv.erősítő is, mert 2V-ra vezérelt ki teljesen az erősítő) Ajánlom mindenkinek ezt a végfokot, mert ez tényleg nagyon jó. egyszerű, olcsó, és elég jól szól.
Következő: »»   170 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem