Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
pl.: egy világító torony is megteszi
még jó hogy messze vannak ... A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2021
Ne érintgess semmit se a cső fémrészeihez, nincs értelme azon kívül, hogy hamis jeleket fogsz kapni és ahogy láttad, hallottad, működik a jelző rész.
A cső nem kaphatott túl nagy feszt, ill. nem károsodhatott, mert a nagy soros ellenállás megvédi. Az lehet még, hogy a 380 V tápfesz is kevés, próbáld feltornászni 400 fölé, ahogy lehet. Jó lenne egy régi orosz Pobjeda óra, az nagyon tudott sugározni, régen volt egy direkt tesztelni...
Na alakul a dolog!
Először is, rosszul fogalmaztam. Van kattogás és ledvillogás is csak a háttérsugárzásra nincs reakció (kellene lennie a videók alapján). Ha bármi fémet érintek a cső negatív pólusához van egy kattanás, ha ujjal érek hozzá folyamtosan csivitel. Szkópon is van jel ha pl egy grafit ceruzával érek ehhez a pólushoz (lásd első kép). A tápot adó 555 ic-n 35kHz frekvenciát mérek és a C20 két lába közt valóban reálisnak tűnő feszültséget mérek egy Ganzuniv 3 műszerrel Be is állítottam a javasolt 380V körüli értékre. Viszont azttól tartok, hogy a cső nem jó, lehet, hogy túl nagy feszültséget kapott, mert nem mértem meg mielőtt bekapcsoltam először? A potméter lehet, hogy túl nagy feszültségre volt állítva? ![]() Hogyan lehet ezeket a csöveket gyorsan tesztelni? Veszprémben esetleg van valaki aki tudná nekem tesztelni?
Ha megcsinálod a tranyós próbát, a 555 3. lábán lesz egy sacc 50 ms széles jel ( szkóppal nézd ), addig világít a led ( jó rövid ) és kattanik egyet a hangszóró.
Nem nehéz felderíteni, mi a hiba. A 6-7. lábon pedig egy "fűrészt" kell látnod ( minden tranyó rövidrezáráskor ). A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2021
Most kerültem ide...
Leírták, hogy ne a csövön mérj feszültséget, hanem a tápján ( méréstechnika..) Kattogás.. mérj rá a Q3 tranyó kollektorára és ha van ott 4-5 volt környéke, zárogasd a gnd-hez és erre illene kattogni a hanszórónak. Ez ugyanaz, mintha a bázisára a +5 voltról egy 10 kohm-mal adnál nyitást, csak egyszerűbb. Ha így sem kattanik, ezen a vonalon kell keresgélned >555 táp, d23 LED villanik-e...
Most nem értelek, hogy mi a baj. Mi rosszat írtam? Leírtam, hogy hogyan kezdeném a hibakeresést ebben az áramkörben. Ha én építenék én sem ezzel a rajzzal játszanék, de én most félvezetős detektorokkal játszom (PIN diódás műszer), amúgy is inkább szcintillációs detektorokban utazom.
Nekem van itthon olyan műszerem amiben 2cm hosszú és 8mm átmérőjű a GM-cső, de az is csippan normál háttér mellett is, igaz egy perc alatt max. 1-2-t.
Én meg a levegőből szívtam ki amit írtam, no mindegy....
Ennek sok oka lehet. Van valamilyen forrásod amivel tesztelheted? Lehet, hogy működik, csak érzéketlen és a háttérre nem csipog. Bár ekkora csővel 0,5-1CPS-t azért "mérni" kéne.
A rajz szerinti IC2 egy monostabil multivibrátor, amit egy tranzisztorral kapcsolnak. Én ezzel kezdenék a helyedben mert ezt könnyű ellenőrizni. Ha jól nézem akkor az U80B viszont csak kattogni tud, ott nincs csipogás. Vedd ki a csövet és a R16 cső felőli oldala meg a GND közé köss 1-2Hz-es négyszögjelet, ekkor kattogni ill. csipogni kéne neki. U.i.: Este van, benéztem, ez soha nem fog csipogni mert csak kattogni tud, a 555-el felépített monostabil csak a jelet nyújtja, hogy hosszabb ideig tartson. Ettől függetlenül amit leírtam az áll, én így kezdeném a hibakeresést. A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
Köszönöm szépen! Viszont ez nem jó hír, mert akkor nem tudom miért nem működik.
Tud mérni az anódellenállás előtt is és akkor nincs ilyen probléma. Bár a saját gm számlálómnál az anódellenálláson, vagy előtte, teljesen mindegy pár volt eltéréssel ugyanazt mérem.
Mérési hibád van. A csővel a rajz szerint sorba van kötve egy 10MΩ-os ellenállás. Ha pl. a DMM-ed belső ellenállása 10MΩ akkor az pont felére osztja le a valós feszültséget. Szóval amikor 200V-t mérsz akkor ott a multiméter nélkül 400V van. Egyszerűen a műszered belső ellenállása összevethető a táp belső ellenállásával így súlyos mérési hiba keletkezik. A megoldás az, hogy előtétet használsz (én pl. erre a célra egy 1GΩ-os előtétet használok, ezzel em terhelem be a mért pontot).
400 volt van a rajzon, bár a cső típusa sokat segítene, 230 voltos feszültséggel nem fog elindulni valószínű bár üvegből van olyan hatalmas életjelet nem fog produkálni ha megy sem. Olyan frankó kiforrott kapcsolás kering ebben a topicban...... Miért ilyen noname valamivel vesződsz
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
Szia! Igen kevés. 350-et ír minimumnak. Az adott csôhöz 380-at javasol.
Nincs rajzom hozzá de egy 555 boost konverter lehet. Megnézem majd a frekvenciát. Elsô körben azt lenne jó tudni, hogy mennyinek kéne lennie gyárilag. Ha esetleg valakinek van ilyen lemérné nekem?
Szia!
Tedd fel a kapcsrajzot, úgy talán könnyebben válaszol valaki - a kép után csak az, aki ismeri az egészet. Ha kellene kattogni, azért azt a részt is teszteld le, működik-e rendesen. A cső feszültsége megfelelő-e az adatlapja alapján, miért keveselled..
Sziasztok!
Összeraktam egy ilyen Geiger számlálót. Be is kapcsol de nem kattog. Csak 100 és 230V között állítható a feszültség a cső pólusain a potméterrel. Mivel lehet a gond hogy ilyen kicsi a feszültség? Köszönöm!
Idézet: „Working Temperature Range -500 +700 С” Szóval az abszolút 0 fok ebben az esetben csak relatív.
Udv!
Eberline HP-260 fejhez hogy tudok kattogast kiado aramkort epiteni? Bnc apa a nyel vegen.
Sziasztok!
Készítettem egy kompakt méretű Geiger számlálót SBM-20 as csővel. A doboz 3D nyomtatott egyedi tervezésű. A kapcsolás alapja pedig egy jó öreg Rádiótechnikai cikk 1982-ből. Automatikus LCD fényerő szabályzás, 9V tápellátás. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
A mai napig gyártják az oroszok, csak sajnos nagyon drága.
Ebből jó lenne új gyártású, láttam már olyant ami a kétezres évek utáni, de sajnos horror ára van. Ami van itthon talán a nyolcvanas évek...
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
Mi a véleményetek az STS-6 csőről?
GENERAL SPECIFICATIONS Working Voltage 390 – 400V Initial Voltage 285 – 335V Plateau Length 80V Plateau Slope 0.125% / 1V Inherent counter background (cps) 1.83 Pulses/s Interelectrode Capacitance 10pF Load Resistance 5 – 10 MOhms Working Temperature Range -500 +700 С Length 199 mm Diameter 22 mm
ebay tele van most is SBT-10 csövekkel 15.000÷25.000,- Ft között és általában Ukrajnából jön.
"A cső valószínűleg nem működik állandóan, hanem csak impulzusokban, és úgy gyűjti az infót - a többit a mikrovezérlő adatelemzése teszi. Ha állandóan menne, valószínű nem lenne neki elég egy lithiumos elem több mint 10 éven át... "
Nem tudom, ezek a csövek alacsony beütés szám mellett, pl a háttér nagyon nagyon keveset fogyasztanak
Igaz nem gamma scout, de én ki tudom mérni multival simán a saját számlálómnál a cső feszültségét minden gond nélkül.
Idézet: „Amikor mérted a feszültséget nem kezdett számlálni a műszer?” De, akkor a legtöbb esetben "feltámad" és életveszélyesen magas értékeket mér. Ez akkor történik, amikor a cső is benn van az áramkörben. Aztán megint visszatérünk az ólomköpennyel védett 0,02 értékhez
A cső helyén nem fogsz tudni feszültséget mérni, mert a sima DMM belső ellenállása túl alacsony ehhez. Egy 1GΩ-os előtéttel kéne mérni, ami pont 100:1 osztást produkál egy 10MΩ-os DMM-el.
Vagy megkeresed a cső munkaellenállását és azelőtt mérsz, ott még talán van esélyed. Amikor mérted a feszültséget nem kezdett számlálni a műszer?
Hali!
Köszönöm, hogy utánanézel! Szakmámból adódóan értem ezeknek a működési elvét, sőt GM csővel még mértem is. Nem ezzel a résszel van a gond. A cső valószínűleg nem működik állandóan, hanem csak impulzusokban, és úgy gyűjti az infót - a többit a mikrovezérlő adatelemzése teszi. Ha állandóan menne, valószínű nem lenne neki elég egy lithiumos elem több mint 10 éven át... ![]() Az impulzus gyakoriságát meg nem ismerem. Ettől függetlenül rámértem. 21-19 V körüli értéket mutat a multiméterem egyenáram mérésben, de állandóan a két érték között ugrál. 21-ről indul, és megy le 19-ig aztán felugrik 21-re kb 2-3 másodperces időintervallumokban. Tudunk ezzel valamit kezdeni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

még jó hogy messze vannak ...