Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok.
Egy ismerősöm adott egy hibás SAMSUNG 960B TFT monitort a döglődő CRT-m helyére. Ha meg tudom csinálni... A hibajelenség a linkelt videón látható: VIDEO a zizegő hang az alsó fénycső egyik oldaláról jön, de nem mindig. Amikor nem hallható a kép megjelenésekor akkor kép nem is vibrál, hanem rendesen megjelenik, de mindig csak arra az 1-2 mp-re. Gondolom, ez a tiltás miatt van. Nem tudom, hogyan orvosoljam a problémát. Csináltam két képet is a táp/inverter panelről.
Mindket rajz jo, es gyakorlatilag ugyanaz van rajtuk. Ugyanis nem csak a Set/Reset van felcserelve a ket rajzon, hanem lathatoan a discharge tranzisztor vezerlese is mas a ket rajzon. Ha megfigyeled, akkor lathatod, hogy a magyar valtozaton a FF-nak a tranzisztorhoz meno kimenetenel van egy karika. Az angolnal ugyanezen a kimeneten nincs karika. Az angol rajzbol nem derul ki, hogy a kimenet (a 3-as lab) milyen viszonban van a FlipFlop allapotaval. Ez hianyossag, mivel ott van egy inverter.
Mindenesetre javaslom, hogyha egy IC-vel tervezni akarsz, akkor elsosorban egy megbizhato gyari adatlapot nezz meg, ne pedig ilyen-olyan netes (sok esetben hibas) forrasokat.
:csodalk:
Ez valami profi gyártó? Vagy itthoni boltba vetted? Én a multis gépem vettem 130-ért, de abban van awi is, és mma is (és ugyanúgy 40A-es plazma). Szerintem elkapkodtad. 10A-el sok mindent nem lehet kezdeni, az biztos. Lehet, hogy jobban jársz, ha egyik fázisra nagyobb megszakítót kérsz, mert egy ilyen inverter is jó sokba fog kerülni.
Mert végülis az a problémám hogy az inverter kimenő fest potival (pesze az inverterben van
)lecsökkentettem 185voltra ez a compact fénycsöveknek nem árt ,SŐT anyi hogy 1 másfél másodpercel kezd világítani(lumen csökkenés szemmel szinte nem is tapasztalható.)de a másik ami bosszant hogy belepiszkáltam a másik potiba is és az inverter becsipogásakor sajna nem 10,6, hanem 10,3 volt túlsütöm???
Valahol Kaposváron van a forgalmazó, megkeresem a korábbi hozzászólásokban ki hivatkozott rá azindexen.
Végeredményben a Solarelectronic oldalon található adatok és az Index Napenergián hozzászólók véleményére kell hagyatkoznom. Ahol az adatlap szerint az inverter sokkal több funkcióval rendelkezik, mint pl. a Sonnyboy, de a minősítés száma nincs ott a végén.
A villanymotorok hatásfoka eléggé méretfüggő, jelentős mértékben függ a gyártótól és kiviteltől is. Egyes mai eszközök motorjai a jelölt teljesítményen, pl. házi vízmű kétökölnyi motorkája 1200 W-on bizony csapnivaló hatásfokú lehet, míg ugyanez a teljesítmény komoly ipari használatra készült motornál elfogadható hatásfoknál áll be. Emiatt aztán a 370 W-os motor akár 75 %-os hatásfokú is lehet. Generátoros üzemben a hatásfok jobb, mint motorüzemben, hiszen a kimenő feszültség magasabb lehet azonos áramnál néhány volttal, mint motorüzemben. 1-2%-ot még ez is hozhat.
Készülnek ilyen teljesítményben állandó mágneses AC motorok, mivel szervo üzemre, emiatt valószinűleg kisebb feszültségre. De azzal nem célszerű házilag hálózatra táplálni. Az aszinkron slipje tágabb szabályzási lehetőséget biztosít. A mai félvezetős hálózatra tápláló invertereknek ehhez viszont semmi köze. Azok garantáltan szinkron üzeműek, ugyanis a hálózati feszültséget veszik mintának és arra dolgoznak rá. Emiatt hálózat nélkül nem is tudnak elindulni. Létezik magyar gyártmányú inverter, ami tud emellett sziget üzemet is, de tudomásom szerint még nincs minősítése.
Előszöris nagyon szépen köszönöm hogy válaszoltál.Most jelenleg nekem úgy van megoldva hogy45 ah, aksi inverter 150w, compact fénycsövek,
konyha,fürdő,számitógép szoba,gyerekek szobája,ahol általában sokáig kell világítani.Nos hogy most már fél öt magasságában világítás szükséges,inverter be,készenléti veszteség miatt) és jön a pilács egyszerre minden ha világít persze hogy nem bír ki egy fél napo sem ,de nem egyszerre van üzemeltetve az összes fogyasztó csak a gyerekek szobája,szám szoba mindegy a lényeg hogy fél öttől úgy fél10,11 órág bírja becsipogásia az inverer kimenő feszültségét levittem 185voltra(nagy lumen csökkenés nemigazán van)mélykisülés elleni becsipogást viszont véletlenül levettem 10,3 voltra.Nagy gáz?Ja a jelenlegi töltés éjszakai áram,időkapcsolóKérdés nem az igazi az aksitöltőm ha rajta hagyom meddig mehetek el voltmérőt rárakom töltés közben???volt hogy töltővel együtt mértem13,78 voltot nagy baj??? válaszod előre is köszönöm,Ja mi a gránát az a ac szervómotor??? nekem nem szervós a kocsim ,de kikapom valahonnan tényleg hogy néz ki? egy képpel megtudnád mutatni???
Szia.Még új vagyok a szélgenerátoros témában,aksi inverter minden megvan csak azt szeretném tudni,illetve mekérdezni, hogy milvel tölcsem az aksit?jó generátorral,de szerinted mi lenne a legegyszerűbb???valami ac szervó motort mondtak csak gőzöm sincs mi az és honnan szerezzem be .Mételep,bontó,mégis milyet ?Amúgy nem kell nagy teljesítmény úgy 500W
Hoppá!
Köszönöm a felvilágosítást.. Arra rájöttem hogy fog mint az atom.. :no: Ha már valamelyest értesz hozzá.. Minek az a sok sok inverter bele? Nekem 3Db volt.. És valami feszes szálra volt kötve az összes.. Olyan feszesek mint a gitárhúr.. Mi lehet az? Ez egy japán csoda volt! Volt benne egy Optotirac modul.. De ez már OFF itt..
Figyeld valamivel a teljesítményt, és ha kritikus érték közelében jár kapcsolj le róla egy napelemet vagy kettőt.
Gondolom a szél nem támad föl 100ms-on belül. Ha ez folyamatos és akkora a plusz teljesítmény, akkor minden oké, kell egy nagyobb inverter. Ez nyilván elég drága játék, vagy eladni és az új árba bent lesz a régi értéke és, így nem kerül annyiba. Vagy ha nem akarsz pluszt termelni; akkor valamilyen alkalmi teljesítmény korlátozás. Meg kell nézni a kisebb inverterek fék üzemben nem-e táplálnak vissza a hálózatra, ezek 20-30e ft-os tételek.
priviben minden részletet, EON-os kapcslolattaró,tervrajz stb elmondok,de szerintem a vizzel nem lesz egyszerű de az okot nyilvánosan nem akarom leirni.A költségek viszont kedvzőek ha 3x16 amperodnál kevesebb van ,esetleg egy fázis,akkor óracsere és egyébb költségeket az EON állja.Részedről egy minősitett inverter,egy kis automata és egy villámvédelem kell.
A mellékelt képen alul,a D22-vel jelzett helyen van az ominózus dióda. És -mint a képen is látszik- 1db van oda beépítve. Hidd el nem ez az első inverter amit látok, de ilyen kicsi kimeneti diódát még a DECA MOS 80 inverterbe se tettek, az pedig 30A-al kisebb áramot tud, mint aminek a részletét a képen látod.
Sziasztok!
A segítségeteket kérem, adatlapra lenne szükségem, de a Google sajnos most nem volt a barátom. Az RURG30200 típusú kettősdióda adatlapja az,amire szükségem lenne. Nem azonos az RURG3020-al!Egy 110A-es inverter kimeneti egyenirányító diódája, és valami támpont kellene a sebességére;áramára;feszültségére vonatkozólag,hogy tudjam mivel helyettesíteni. Ez a dióda egymagában végezte az egyenirányítást,nem gondolom hogy 30A-es lenne csak. A tokozása olyan TO247 forma. A segítséget előre köszönöm.
Szia Pisti!
Vannak valóban olyan megoldások ahol RC kör a snubber pl: a Colt1300 gép,de van hasonló is mint a miénk pl: Prestige144,de ez nem teljesen azonos és van egy 3. változat is,ilyen a Mikro164 vagy más néven ahogy az orosz oldalon volt,inverter3200.Ez utóbbiban RLCD a snubber.A 4 alkatrész kombinációja megtalálható szinte minden variációban.A snubber kialakítása részben attól függ amit leírtál,de sok függ a főtrafó kialakításától,villamos jellemzőitől is.Van valahol valami leírásom,miért ne angol a drága,de valahol orosz is van,csak nem találom hirtelen.Át kell olvasnom,hogy ne csak a sötétben tapogatózzak ,mert még leverek valamit .
Az a gond az egész elméleteddel, hogy az inverter a relé is "zabálja" az áramot! Ha beteszel egy normál relét ahhoz is energia kell. Ha a mostani nyitott kontaktusra teszel egy relét azt fordítva kell vezérelni, tehát a relé akkor lesz meghúzva amikor nem megy a szivattyú, megint áramot fogyaszt. Ha ilyen nagy gond az-az egy két watt, akkor egyszer kell kifizetni a gazdaságos beruházást: venni kell még egy polarizált relét.
Sziasztok!
A problémám a következő: Vettem ma a piacon egy 15"-os touch LCD-t. Hazahoztam, adtam neki tápot és jelet majd a szokásos inverterhiba köszöntött, a háttérvilágítás felvillan pár másodpercre utána pedig látszik a kép halványan ugyanúgy csak nincs háttérvilágítás. Szétkaptam és belenéztem. Az inverter hálisten külön panelen van de égési nyomot nem látok rajta és semmilyen sérülést. A csatlakozójánál ráméregetve 15V körüli feszeket találtam tehát a tápról megkapja a kellő feszt. Miket mérjek át rajta? (esetleg van egy másik 15"-os monitorból bontott működő inverterem is amivel helyettesíthetném de ennek csak 5 pines a bemenete és a csövek csatlakozója is más) Válaszotokat előre is köszönöm! üdv.: Router
Bocs, hogy beleszólok, csak ne hirdessünk téves eszméket! A digitális jelentése nem kétállapotú, hanem "valamilyen jelenségnek diszkrét (nem folytonos) felírása".
Azaz nem csak a két állapotú jelek digitálisak, hanem pl. az autód hangereje, ha 80 különböző hangerősségi fokozatra tudod állítani, vagy a rádióvevőd, ha a frekven-ciáját pl. 3000 különböző értékre tudod állítani, vagy a digitális TV-nél a Q moduláció, stb. . Az előző hozzászólásban már láthattad, hogy pl. a PWM önmagában nem biztos, hogy digitális. A kvantálás nagyon fontos lépése a digitalizálásnak ( így lesz a végtelen elemszámú analóg jelhez véges elemszámú digitális jel rendelve), de nyilván ez nem feltétele a digitális technikának, ha eleve digitális a jel. Viszont a világban a jelek alapvetően analóg formában állnak rendelkezésünkre általában, ezért többnyire elkerülhetetlen a kvantálás! Még azt szeretném megjegyezni, hogy ne gondold, hogy egy inverter nem kvantál, hiszen elvileg bizonyos értékig tekinti nullának a jelet és bizonyos értéktől pedig egynek... ez szerinted mi, ha nem kvantálás?! Steve Idézet: „Az elektrolit kondinak, mindég a + táp felé néz a + lába, mivel azért + a neve..” Ezt azért ne vedd szó szerint. Pl. : inverter 555-el Nézd meg a C3 kondit. A + ága a GND felé néz. Itt ugyanis a kondi másik felén a földhöz képest negatív feszültséget állít elő, ez ennek a kapcsolásnak a lényege. Tehát inkább mondjuk úgy, hogy a + lába a magasabb potenciálon kell, hogy legyen. A polaritásra pedig valóban figyelni kell és a megadott maximális feszültségre is. Az elektrolitokon mindig jelölik valamilyen módon a lábakat. ( Mármint, hogy melyik a + vagy a - )
Szia! Először is, vigyázz a helyesírásodra,mert a moderátor lejegel.
A kérdésedre a válasz: az inverteres gép trafójáról azért nem lehet kivinni váltóáramú jelet, mert viszonylag magas a frekvenciája 20kHz-től akár 150kHz-ig terjedhet, és tudtommal a váltóáramú AWI hegesztés frekvenciája nem szokott több lenni 200Hz-nél, a jellemző az 50Hz. De van más oka is,ezt most nem kellene itt hosszasan tárgyalni. Létezik olyan inverter amelynek van váltóáramú üzemmódja is, olyant kell venni. A hagyományos trafós primer szabályozással: Akkor van lehetőség rá,ha a szekunder nem sima kétutas hanem graetz egyenirányítású. A sima kétutasnál a szekunder két tekercsből áll, ez ilyen célra nem alkalmas. Csak olyan szekundert lehet ilyen célra felhasználni, amely hegesztés céljára egyetlen tekercscsel rendelkezik. De itt is szükséges a kimeneti fojtó.
Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek, szükségem lenne a FIMER X1100 típusú inverter kapcsolási rajzára. A segítőkészségeteket előre is köszönöm.
Üdv!
Ebben a témában utoljára szólok hozzá, nem szítom a vitát tovább, de nem kellene a dolgokat keverni. Digitális szó azt jelenti, hogy kétállapotú, be van kapcsolva, vagy nem, folyik áram, vagy nem, van feszültség, vagy nincs. A digitális technikának feltétele az hogy az analóg jelből digitálisat csinálunk, elvégezzük az erősítést, továbbítást, (átvitelt) visszaalakítjuk analóggá. Szerintem ha az átvitel impulzusokkal (kétállapotú jelekkel) történik, akkor már digitális technikáról beszélünk, Így a PWM, PAM, PDM, PCM mind digitális modulációs technikák, (valamilyem módon magukban hordozzák az analóg információt. A digitális technikának nem feltétele a kvantálás, de ez a lépés már feltételezi a digitális átvitelt. Egy digitális alapáramkör, pl. egy inverter, bistabil, kapu ák nem tartalmaz kvantálást, mégis digitális. Analóg jelet nem lehet velük erősíteni, csak miután átalakítottuk az analóg jelet digitálissá, valamilyen eljárással. A PWM erősítő végfoka is csak egy nagyáramú inverter, vagy folyik áram vagy nem, kapcsolgat, mint azt többen is elismerik, tehát digitális. Bizonyitja a linkelt képen látható szép impulzust ábrázoló oszcillogramm. Megjegyzendő, hogy egy egyszerű CMOS invertert lehet analóg üzembe kényszeríteni, de akkor az már nem digitális, hanem analóg üzemben dolgozk. Az FM vételnélnél fellépő határolás, pedig abszolúte nem tartozik ide, mert semilyen szinten nem tartalmaz (sem a KF -ben, sem a demodulátorban) digitális elemet, általában. Bár pont a határolás miatt az FM vevőben lehet alkalmazni digitális technikát, (tulajdonképpen az erős határolással PWM jelet készítettünk) mert digitális fázisdetektornak igen nagy a linearitása (lásd 2. típusú PLL fázisdetektor). Az FM adóban meg végképp nincs digitális áramkör mert a C osztályú végfok nem tekintendő annak, ezért az FM adás sem digitális.
Na próbálgatással pont arra jutottam, amit mondtál. Most 4,7k volt a legnagyobb ami kéznél volt, azzal is stabil. Most csak dugdosóspanelon próbálgatok... A tranzisztort felejtsük is el!
"Élesben" nem néztem, hogy mi történik, ha 0-ra állított pic láb van bemeneten. A cél az, hogy a pic 1db digitális lábbal egy h-híd irányát változtassa. (inverter előtti fesz. egyik oldalra, iverter utáni a másik oldalra megy) A h-híd konkrétan az itteni kapcsolások közt található, abban van ez a megoldás. Tehát a bemenetre megy a pic láb ÉS egy 1M ellenállás, és minden jó?
Mellékelem az új, de működésképtelen verziót.
Proteusban szimuláltam, de meg se moccan. Az inverteres ötlet az itteni kapcsolások közti h-hídból van, és nem értem, hogy miért nem akar működni. Próbáltam az inverter bemenetére 5/0V-t adni, de semmi. Most ugye fixen 5V megy az iverterre, és azt egy pnp tranzisztorral húzogatná földre a pic láb. (pic nem szereti, ha "lóg a levegőben", gondoltam ennek is jót tesz a fordított logika) Közben a PWM lábával kapcsolgatná a híd és a föld közti tranzisztort. Csak nem értem, hogy ez így miért rossz
Sziasztok! En is beszallnek a temaba, ha nem gond. Nem akarom vegig olvasni a ketszazvalahany hozza szolast, de probalkoztatok mar egy nagyobb teljesitmenyu step motorral generator gyanant? Kis fordulaton is ad le energiat. Regebben egy oklomnyi meretuvel kiserleteztem negy tekercsessel es egy nennyzet ventillator propeller hajtotta. Valamit leadott, de nem sokat. Kicsi volt a motor. Indulo kiserletnek jo volt, de nem volt idom folytatni a fejlesztest.
Az aksi telep lehet a generator kozeleben, ekkor csal az inverter kimenetet lehet messzebb vinni.
EzenBővebben: Link a linken találtam egy elfogadhatót.
Felhívtam őket és nagyon segítőkészek. 5 kw-os állandómágneses generátor 860 euro. Durván 250.000 ft. 1/4 es áttétel kell hozzá ha 400-600 rpm-hez ha jól emlékszem. Ha az inverter csúcsra dolgozik akkor is 2,5 kw megmarad tisztán. A víz nem olyan szeszélyes mind a szél folyik éjjel nappal. 3000 rpm-nél lehet hogy neked nem is kell áttétel. Hívd fel őket bátran hátha tudnak segíteni.
Az előzőbe 2* lett berakva a kommodul.sch itt pótolva a board, és itt az inverter is.
Hát megcsináltam a saját nyákomat mégis, mert ezen ki van vezetve a mikrostepp is, ráadásul van rajta hely az ic-re hűtőbordának + van egy bejövő 24V, amiből a legegyszerűbb feszstab kapcsolással egy nyákon legyártom az 5V-ot is, ami ki van vezetve, mert ez lesz a betápja az inverternek mert a 3.3V-os pic-et nem akarom közvetlen rákötni a vezérlőre, amin viszont van egy 3.3V-ot előállító feszstab, ami meg a betápja a 3.3V-os chipnek és a hozzá tartozó 3.3V-os soros modulnak.
Tehát abszolút moduláris lett a cucc: Motorvezérlő modul:24V be, 5V ki, 6 láb a vezérléshez (ebből kell majd 3) inverter modul:5V be 3,3V ki, 3*6kivezetés az 5V-on 3*6 kivezetés a 3,3V felé (panel kész, beültetés, élesztés hátravan) Soros modul:3,3V be, soros vonal a PC felé, RX, TX a PIC felé (elkészült, tesztelt) Pic24FJ128GA008-as modul:3,3V be, soros vonalon beszélgetés a pc-vel, 3*6 lábon vezérlés az inverter felé (soros kommunikáció tesztelve, PIC18F458-al motorvezérlés egy túlbonyolított kártyán összedrótozva tesztelve, a pic24-hez ugye hiányzik az inverter kártya) PC:Visual Basic program a drill fájlok beolvasásához és a soros vonalon kommunikálás a pic-el (tesztelve, lépések számításához mérés hiányzik) Következő levélben még tervek
Hello!
Megoldható! Csak most "sok" db-ot adtam el És nem tudom , hogy abból ami itthon van mennyi marad. nem akarom azt is eladni ami nincs. Így egy picivel később ha jeleznéd akkor már konkrétabban látnám , hogy hány db maradt. De ha érdekel van egy komplett kiépített rendszerem is eladó! 9db DS-45 napelem , napelem állványzat és napelem tartók, 48V /155Ah akku , töltésvezérlő , 2x20m 8mm-es réz kábel , 1,5kw-os színuszos és távvezérelhető inverter , pormentes szellőztető ventilátorral ellátott fém gépszekrénnyel. 500Ft kompletten! ezt kiépíttetni legalább 800eFt lenne!
Tisztelt Fórumosok!
Néhány gondolattal szeretnék hozzászólni! Mint ahogy már többen is emlitik a cégek valóban néha eszméletlen blödségeket irnak és adnak meg adatként. Azt tapasztaltam némelyik eladó teljesen nulla infóval rendelkezik. Ezért tisztázni szeretnék néhány dolgot a nap fényéből direkt sugárzásként 30% jut le a földre, szórt sugárzásként pedig 18%. Ebböl jön ki a 48%, amiből meröleges beesés esetén a jobb napelemek un 230W/m2 -t hasznositanak. Mondjuk ehhez tudni kell hogy a légkör határára 1440W/m2 energia jut. Ennek a 48%-a 691W/m". Akkor ki lehet számolni a hatásfokot, ami ugyebár 33.28% ebben az esetben igen ám de a töltés és terhelés miatt ez azonnal leromlik 79%ra minusz az inverter hatásfoka legjobb esetben 98%. Tehát végül 75-77% ami hasznosul. Ám van még egy bökkenő, amikor 2006 őszén erős naptevékenység volt előfordult hogy az üresjárási feszültség +5 és +19% közötti növekedést mutatott. Tehát a legjobb kihasználtságot az jelenti ha azonnal direkt 220 ra alakitva használjuk, Ehhez persze ki kellene próbálni hogy mennyi többlet elem szükséges ami az átlagfogyasztást fedezi és a többi pedig tárolódik a fénymentes időszakra. A szomorú az hogy amikor a nyári időszakban erős UV sugárzást jósolnak, akkor valóban az is és a napelemen is nő a feszültség. Thát sürgősen kéne minél több rendszert alkalmazni mert igy még könnyen megérhetjük azt az utópiát amikor csak vastag krémekkel bekenve mehetünk az utcára. SAjnos van még egy dolog ami befolyásolja mindezt, a föld mágneses tere gyengül és összevissza vannak az erővonalak, állitólag ezt már müholdakról is bemérték. Hogy hol lehet utánanézni ennek nem tudom , lehet hogy a NASA-nál vagy máshol.
Hali!
vállalnál ehhez a rendszerhez inverter, töltésszabályzó és automatikus hálózati átváltó építését? esetleg lerajzolhatnád mi a helyes bekötése ennek a rendszernek és hogy milyen vezetékelés kell ha megvan a rendszer akkor üzembe tudjam hozni. természetesen tőled venném meg a dolgokat és a napelemeket is. köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |

)lecsökkentettem 185voltra ez a compact fénycsöveknek nem árt ,SŐT anyi hogy 1 másfél másodpercel kezd világítani(lumen csökkenés szemmel szinte nem is tapasztalható.)de a másik ami bosszant hogy belepiszkáltam a másik potiba is és az
tényleg hogy néz ki? egy képpel megtudnád mutatni???

.
Az aksi telep lehet a generator kozeleben, ekkor csal az