Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   223 / 258
(#) cimopata válasza jocki17 hozzászólására (») Aug 16, 2009
Erről van szó ugye? Bővebben: Link

Amikor bekapcsolod, melegszik valami az áramkörben?
A multid nem tud frekit mérni?
Idézet:
„ráfogom az akksira a kábelt kb 5másodpercen belül beleégne a kezembe!”

Tehát túl sok áramot zabál.
Esetleg a tranyók összenyitása lehet.
Vagy csak az egyik tranyó nyit Mérd meg biztosan jók e a tranyók.

Műszerek híján nagyon korlátozottak a lehetőségek.
(#) Kocska hozzászólása Aug 16, 2009
Sziasztok.

Adott egy Nfren 17" monitor. A tápja nem indult, csak kattogott. Az inverter kapcsoló fetjei voltak zárlatosak ( FDS8958 ) Ezeket leforrasztottam, ezek után már elindult a táp, de a vezérlő panelen eldurrant egy 470µF 16V kondenzátor. Kicseréltem az is eldurrant, ezután kicseréltem a tápban lévő kondenzátorokat is. Most jónak tűnik ha úgy forgatom akkor látszik a kijelzőn van valami. A kérdés mitől szállhattak el a fetek? Az inverter trafójának ellenállása: szekunder 1K ohm primer 0,1 ohm ez normális? Ha kicserélem nemfognak újra tönkremenni?
Előre is köszönöm a választ/ válaszokat.
(#) highand válasza cimopata hozzászólására (») Aug 16, 2009
Nagyon elegáns, igazán.

Mindenesetre azért megpróbálom inverter nélkül, simán csak tili-toli áramkörrel.
(#) bbalazs_ válasza boy23w hozzászólására (») Aug 15, 2009
Szedj ki minden feleslegeset belole (plusz memoria, CD, HDD) es csak a BIOS-ba lepj be. Kapcsolj ki minden zold funkciot, power-savinget. Hagyd ugy. Akkor is csinalja? Ha nem, akkor oprendszer hiba.

Ha igen, akkor johet a hardveres kereses. Szerintem az inverter kuld egy tularam vagy tulmelegedes jelet a gepnek es az kikapcsolja. Ezt probald megkeresni az inverter-gep csatinal. Van tap, fold, bekapcs, fenyero es 4x2 jel. Van ezen kivul valami mas is?

Ha az LCD-t szetkapod, invertert a levegoben hagyod osszedugva es eros ventivel hutod, akkor tovabb birja?
(#) highand válasza karpi hozzászólására (») Aug 15, 2009
Így utólag is elolvasva a az eszmefuttatásodat, akár logikus is lehetne. De sajnos nem az. Mert kimaradt belőle az áramkorlát hatása. Azaz nem lehet bűntetlenül hidalgatni, mivel az felezi a terhelő impedanciát, azaz duplázza az áramigényt.

A kérdésem továbbra is az lenne, hogy tud-e valaki valami érdemleges infót a H - osztályról, ami hídkapcsolás nélkül is alakalmas arra, hogy az adott tápfesztől magasabb kimenő feszültséget állítsunk elő?

inverter nélküli megoldásra gondolok, a korábbi hozzászólásomban megnevezett TDA működik így, de hogy pontosan hogyan, azt sehol sem találom.

Esetleg van egy külön topicja a H-osztályú erésítőknek, mert én nem találok ilyet!
(#) Hp41C válasza lzh6k4 hozzászólására (») Aug 14, 2009
Szia!

Mindkét fettel meg lehet csinálni:
Az N-FET -tel (IRFZ34N) készült inverter akkor kapcsolja ba a J2-re kapcsolt fogyasztót, ha a J1 -ra kapcsolódó bemenete a +12 tápra kerül. A fet nyitófeszültsége 2..4 V, már ekkora feszültségnél bekapcsol.
A P-FET -tel (IRF9Z34N) készült inverter akkor kapcsolja ba a J4-re kapcsolt fogyasztót, ha a J3 -ra kapcsolódó bemenete a földre kerül. A fet nyitófeszültsége -2..-4 V, már 8 - 10 V feszültségnél bekapcsol.

A kapcsolási feszültség értékek ellenállásosztóval módosíthatók.

Mindkét ajánlott típus robusztus, belső védelemmel rendelkezik, az áramterhelhetősége kb 20A. A tokozásuknak köszönhetően könnyen szerelhetők. Nagyobb terhelésnél hűteni kell - a tokot egy nagyobb fémdarabra, a kocsi vázára kell felcsavarni, fém felülettől el kell szigetelni. A boltokban átulnak szigetelő késztelet a TO220 tokhoz.

Szia.
(#) nagy_david1 válasza Dani494 hozzászólására (») Aug 14, 2009
Indulásbol ilyen jellegű megoldásra gondoltam. Ezek a kapcsolások arra szolgálnak hogy egy beküldött jelre átbillentik a logikai szintet mig egy másikra vissza. Egyik megoldás egy CD4027 ic-vel van megoldva míg a másik inverter ic-vel de utóbbi helyére tehetsz AND vagy NAND kaput is úgy hogy összekötöd a bemenetjeit. Szerintem sokkal egyszerűbb pl ilyenre ráépíteni az infra rendszert mintsem az előző mit mint láttam sokat vitattatok. Remélem ilyen megközelítéssel könyebb lesz mégépítened a kívánt kapcsolást. Legalább is én így közelíteném meg. Mellesleg ezek az IC-k potom áruak és mint látod nem nagy ördöngösség köréjük megépíeni ezt az áramkört, szinte nincs is plusz alkatrész igényük csak "kötöd össze a lábakat". Üdv, remélem segítettem közelebb jutni a megoldáshoz.
(#) hacsi66 válasza patexati hozzászólására (») Aug 14, 2009
Szia

Az a baj hogy az inverter 10000W os és nem szeretném megbabrálni mert nagyon össze van rakva és ahogy belenéztem a rácsokon keresztül eléggé tömve van elektronikával.
(#) droidd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 13, 2009
Az inverter állandó feltöltött(úgymond készenléti )
állapotban tartja a kondit, ami a földhöz képest pozitiv 400V ( 8uF). ha a bika hozzáér a vezetékhez a kondi rajta keresztül kisül és kb. 1 sec alatt visszatöltődik .
Engem inkább a kisülő áram nagysága aggaszt ,
ami veszélyes is lehet .
(#) Ricsi89 válasza krissz555 hozzászólására (») Aug 13, 2009
Helló!
Ami nekem volt inverter (igaz nem direkt pc-neon) annak egy szekunder tekercse volt, és két külön kondival volt szétválasztva a két kimenet, a másik végük pedig közös volt. Esetleg kép a nyák mindkét oldaláról?
(#) krissz555 hozzászólása Aug 12, 2009
Üdv! Van egy pc "neon-szett"-em Kicsit leamortizálva kaptam ! És az lenne a lényeg, hogy ez a inverter 2csöves! Az nem tesz benne kárt ha csak 1 cső van rákötve? (A trafónak 2csöhöz van kivezetése)
(#) proba válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 12, 2009
Egyszer a munkatársam épített egy frekimérő bemenő fokozatot aminél kb 2Mhz környékére egy tranzisztoros fokozatot tervezett (sima inverter) .No az egész kapcsolásból csak ezzel volt baj.A munkaellenállásokat a végén már egész kicsire cserélte ,de még úgy sem lett tökéletes.próbáld a kollektorellenállásokat csökkenteni,ill az egész tranzisztoros diódás valamit kapukra cserélni.Lehet nem elég gyors a szintváltás.Ha 555 tel próbálod direktbe, tegyél közé egy smittrigger bemenetű kaput.(tapasztalataim szerint az 555 eléggé lassú).
(#) nagy_david1 válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 11, 2009
Én ajánlanék egy próbát pl BC337 vagy BD135/237-esekkel (esetleg mint most utólag látom, belinkelte mammut, ott vannak nagyobb teljesítményre is BD tranzisztorok). Sok inverter tranzisztorjait nagyon szépen lehet helyetesíteni ezekkel. Lehet a BC337 elég is, annyi hogy a lábkiosztás más. Én ezt párszor úgy oldottam meg hogy zsugorcsovet húztam a lábakra és aztán egymás mögött elvittem a kettőt és úgy cíneztem vissza. Szerintem pár forintért egy BC337 is megérdemel egy próbát me nekem sokszor segített, már ha egyáltalán a tranzisztor ment el, mérd meg tranzisztor teszterrel a mérőműszeren s ha az erősítése 0 akkor tényleng ez ment el. Ott a katalógusban a lábkiosztás. Remélem adtam pár jó ötletet.
Üdv.
(#) mammut válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 11, 2009
Ha az datlapot jól látom ez a tranzisztor, 5-8A-t is képes kapcsolni, de szerintem ez csak tüske vagy pulzusszerűen, viszont csak 15V, elképzelhető, hogy ez hajtja az inverter trafót. Még megmérném a tekercseit is a trafócskának, véletlenül nem-e az fáradt el.
(#) Dr.God Man válasza iamrob hozzászólására (») Aug 10, 2009
Hello!

Sajnos kiszámíthatatlan , hogy meddig tudok még napelemet , remélem sokáig!

Az én rendszeremben:
9 tábla napelem: 225eFt
Az állvány és a tartó konzol: 15eFt
A rögzítéshez szükséges derékszögű profil nekem volt itthon de megvásárolva kb 30-40Ft/db tehát :kb 1400Ft
A vezetéket én egy internetes piacon vettem: 2500Ft-ért
A töltés vezérlőt én készítettem : kb 1000Ft
Az akkumulátorok 4db 12V/155Ah : 100eFt
Az inverter egy 1,5kw-os szünetmentes tápegység , ezt is egy internetes piacon vettem : 5eFt-ért
Így összesen: 349eFt-ba kerül ez a rendszer.
Minimális utánajárással rengeteget spórolhat az ember de ha nem ügyeskedik az ember max 70eFt-al lenne drágább.

Ez a rendszer egy háztartás minden kisfogyasztóját ellátja árammal! Úgy , hogy nem sül ki az akku 70% alá tehát csak kb a 30%-át használom ki az akkukból! Így az akkuk élettartama a maximálisra növelhető!

A kisfogyasztók alatt minden 12W-nál kisebb fogyasztót értem. Persze az , hogy kinél mennyi ilyen fogyasztó van az elég változatos lehet! De az ilyen napelemes rendszereknél néhány dolgot alapból meg kell változtatni! Pl a világítást led vagy fénycsövekre kell cserélni és hasonlók.
(#) iamrob válasza Dr.God Man hozzászólására (») Aug 9, 2009
Ez jól hangzik. Az inverter egy sima bolti szünetmentes táp? Gondolom nem sima mezei. Színuszos kimenetű vagy négyszög? Az akku gondolom szintén spéci töltés/kisütés tűrő típus nem autóakku.
Megnéztem az adatlapot, eléggé titokban tartják a tulajdonságait, már ha heliogrides. Esetleg te is közéjük tartozol? Erre nem muszály válaszolnod.
(#) highand hozzászólása Aug 9, 2009
Létezik egy TDA IC, ami 14,4 V-ról 60W-ot tud leadni. Ezt eléggé szemérmesen tette közzé a gyártó, ugyanis egy fia belső rajzot nem adtak hozzá, így reménytelen volt kideríteni, hogy mit is csinál az a 4700u kondi, ami a tápot emeli.

Utána olvastam a H-class működésnek is, természetesen semmi érdemlegest nem találtam.

Egy egész hétvégi gondolkozás után értettem meg, mit is csinál, és bzony azt kell mondjam lehetséges bármiféle inverter és emelt feszültségű táplálás nélkül mondjuk 250w-ot elérni 4ohm-on.
(#) Attila86 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 9, 2009
HCT a számláló, a dekóder és az inverter pedig HC. De a számláló működésébe nem szólhat bele a másik két IC, mert 'visszacsatolás' csak T8 és T9 által van azok meg nem sok vizet zavarnak.
(#) Attila86 hozzászólása Aug 9, 2009
Üdv.!

Van nekem egy áramköröm melynek rajzából itt van egy részlet:
Bővebben: KÉP
A dolog lényege az IC3-as 74HC192 TTL számláló IC. T20, T21 inverter, T8 és T9 pedig azért van hogy 1-től 6-ig tudjon csak számolni a számláló. IC5 csak egy BCD->decimális átalakító, U$6A pedig egy hatos inverter.
A két NE555 az S1 és S2-es nyomógombok pergésmentesítését szolgálja. D16, D17 és D15, D18 VAGY kapuk azért, hogy a nyomógombokkal is tudjam manuálisan léptetni a számlálót, de emellett a rajz bal felső sarka felől érkező impulzusok is léptetni tudják. S2 gondolom evidens, T6 és T7 azért van hogy ha a nyomógombok aktívak akkor leföldeljék azt a két bejövő vezetéket.

Na és a probléma amire egyszerűen nem tudok rájönni:
Hiába van a két NE555, mégis olyan mintha prellegnének a nyomógombok. De a két NE555 teszi a dolgát rendesen, a kimenetükön már természetesen nincs prellegés. Valamiért mégiscsak néha többet lépked fel és le a számláló. Egyszerűen nem értem hogy miért.
Volt már dolgom számláló IC-kkel úgyhogy tudom hogy kényesek a táp szűrésére, a levegőben hagyott lábakra és hasonlókra, de itt nem segített a szűrés. Ráadásul ezek TTL IC-k, azok elvileg nem annyira kényesek.

Szóval, van valami ötletetek hogy mitől számlál többet a 74HC192 mint amennyit kellene?

Üdv.: Attila
(#) Dudus válasza boy23w hozzászólására (») Aug 9, 2009
Vagy túlmelegszik az inverter, vagy melegedés hatására előjön egy kontakt hiba. Az átvezetőszálat cserélni szoktam és átforrasztom az invertert.
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Aug 6, 2009
Nem azért, mert mániákusan szeretem a MOSFET-eket, de talán egy próbát megérne, hogy a BC182-k helyére kipróbálsz pl. BS170-eket. A környezet (soros ellenállás a G-n, felhúzó a D-n) tulajdonképpen maradhat is, azt meg sem kell változtatni.

(A telítésbe vezérelt bipoláris tranzisztor elég "lomhán" kapcsol ki, nehogy valami ennyire apró részlet legyen az ok! Egyébként Saját szemmel is láttam már borzasztó jelalakot egy ilyen "inverter" kollektorán emiatt a jelenség miatt, és pont ennek elkerülése végett szeretem jobban ilyen helyekre a MOSFET-eket.

A lomhaság még a MAX232-nél is fennállhat, bár annak elvileg totem-pole jellegű kimenetei vannak, de az adatlapról én emlékszem mindenféle jelváltozási sebességekre és maximális bitrate-ekre.)
(#) Cavalier válasza tiva77 hozzászólására (») Aug 5, 2009
Szikraköz, kb. 10mm-re beállítva. Ha kicsi a kerítés ami rajta van, és nem terheli eléggé, akkor csökkentheted a feszültséget is az inverter variálásával. Ha minden igaz, az autótrafón belül is van szikraköz, és ott üt át belül, de nem árt ha kívül is van.
(#) mpisti válasza zombre hozzászólására (») Aug 5, 2009
Nem tudsz elkeseríteni, nem is gondoltam, hogy az adapter tartalmazza a tirisztoros kört. Az adapter csak a potikat tartalmazza, a többi a dinamóban, vagy másik Fronius áramforrásban van. Ők úgy szokták csinálni,hogy egy adapter több géptípussal kompatibilis,tehát ebben csak a kezelőszervek vannak,valami csatlakozóra kivezetve.
Azt az illesztő áramkört,ami ezt az adaptert alkalmassá teszi a maci géppel való együttműködésre, neked kell megépíteni.
Ennek az áramkörnek tartalmaznia kell az inverter áramának be-ki kapcsolását végző egységet, jobb esetben a fel-lefutás idejét és áramát szabályzó egységet a munkaáram szabályzóval együtt,valamint a gáz elő-utánfolyást szabályzó részt.
Az inverter áramának be-kikapcsolása nem azonos az inverter hálózati áramának be-ki kapcsolásával! Ezt az áramszabályzó körben kell megoldani az UC 3845 megfelelő lábain(lábán) egy tiltó jellel.Miután ez az adapter az áramot a maci gépről kapja,ami áramgenerátoros jellegű,így a karakterisztikáért nem az adapter ,hanem az inverter felel. A siker csak a kitartásodon és az elektronika terén szerzett ismereteiden múlik.
(#) zombre válasza mpisti hozzászólására (») Aug 4, 2009
szia mpisti !
Arra gondoltam hogy egy AWI hegesztő berendezést veszek házi használatra. És a neten fellelhető infókat megtekintve arra az elhatározásra jutottam hogy szívesebben csinálnám mint venném . Sikerült vennem egy FROWIG ST2 Awi egységet . Ami egy FRONIUS WTU 205 -el volt egybe épitve , ez egy dinamó. De már láttam ugyan ezt az AWI egységet FRONIUS WTU 305 el is egybe épitve .
a 205 ös az 200 AMPERT tud
a 305 ös az 300 AMPERT tud
Tehát azt a 130 Ampert vagy még többet is kiszolgálna az AWI egység gond nélkül.
DE sajnos nincs meghajtó áramköröm hozzá . Ami tudna szabályzott egyen betápot bíztositani az AWI egység számára .Így gondoltam az erdgab féle inverter-re mint meghajtóra. Az awi egységben van nagy frekis gyújtás is szikraközös kivitelű . Erre vonatkozóan is lenne kérdésem hogy a gyújtás által keltett nagyfesz nem teszi tönkre az inverter egyen irányítóját ?

(#) zombre válasza erdgab hozzászólására (») Aug 4, 2009
erdgab !
Nem gondolom hogy a 20-25 amperos automata jó lenne .Mivel sok helyen csak 16 Amper-os automata van a háztartásokban, így a 20-25 Amper-os soha nem jelentene védelmet az inverter számára .
A legkisebbet kellene belerakni ami még elviszi . Szívem szerint 10 Amperos -t tennék bele ha elég . Azért hiányolom a biztit mivel egy jó kis szerkezet és rá van bízva a villanyóránál lévő akármilyen nagyságú automatára.
De lehet hogy nem is kell bele csak én gondoltam rá, meg az Oroszok.
Az UC3845 ic 3as lábán is terhelésfüggően változik a bemenő fesz ami az áramváltón T T keresztül csatolódik be Aminek a 9,1 Voltos zener határolja a maximumát. Azt gondoltam hogy itt lehet beállítani a kivehető max áramot .
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 4, 2009
Most nem azért, de miért nem veszel egy invertert? Vagy egy halott akkuval rendelkező UPS-t? Fillérekbe kerül.

Pl: Bővebben: Link

vagy
Bővebben: Link

esetleg

vagy talán

(#) sprofan válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 4, 2009
A 24V-os inverter meg sem moccan 12V-ról ugye? Csakmert az ilyen kapcsoló üzemű dolgok vígan elvannak már 110V-ról is.
(#) mark.budai hozzászólása Aug 4, 2009
Sziasztok! Megint kellene egy kapcsolási rajz!
Egy 12-220V-os inverter rajza kellene, lehetőleg kapcsolóüzemű, de lehet 50Hz-es is. Egy töltőhöz kell 220V, (nem tudom, hogy annak szinusz kell, vagy jó más is). Azt nem akarom, hogy egy külön autós töltőt építenék a laptophoz, nehogy valami baja legyen, úgyhogy mindenképp 220V kell.
Van 20db IRFPF50 FET-em, 900V, és (25°C-on) 6,7A-t tud, (100°C-on) 4,7A-t tud.
Jóval keresnék egy kapcsolóüzemű, vagy akár egy 50Hz-es invertert (12V->220V). A töltő 230V-on eszik kb. 1,7A-t.
Köszi a válaszokat előre is!
(#) p_istvan válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 3, 2009
Tehát, ha jól értem a problémát, akkor a feladat egy gagyi aggregátor és szintén egy védelem nélküli hegesztő inverter közé egy szabályozó áramkör készítése, ami megvédi a hegesztő készüléket a túlzott feszültségkilengésektől.

A lekapcsolgatás nem megoldás hiszen az aggregátorok egy részének normál üzeme a feszültségingadozás terhelésváltozás esetén (ívfogás, ív megszakadása) és a kikapcsolás a hegesztést hiúsítaná meg.

Ha kezelni akarjuk a kilengés mindkét irányát, mindenképp valamiféle szabályozásra van szükség, viszont lehet, hogy csak arra az egy-két másodpercre amikor extrém módon lecsökken vagy megnő a feszültség, egyébként a graetz+puffer működne...
(#) mpisti válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 3, 2009
A túllendülés illetve a terhelés bekapcsolásakor fellépő feszültséglengés -ahogy pimi9 is írta- erősen típusfűggő
de elsősorban fajtafüggő.
A szinkron generátoros(egyenárammal gerjesztett forgórészű) áramfejlesztők viszonylag jól kezelik a hirtelen terhelésváltozást, itt inkább a frekvencia változása a fő probléma, a feszültség változását a gerjesztésszabályzó elektronika jól kezeli, a lengési periódus hossza 50-150ms közé esik, a túllendülés mértéke sem több mint 15-25% . Ennél a fajtánál a szabályozás beállása csillapodó lengés.
A komolyabb dilemmát a sokkal puritánabb elrendezésű aszinkron generátoros áramfejlesztők okozzák, ennél ugyanis a generátor egy rövidrezárt forgórészű aszinkron motor, amelynek -háromfázisú kivitel esetén- a gerjesztését delta kapcsolású kondenzátor végzi, de a"generátor" tekercse csillagkapcsolású. Egyfázisú kivitel esetén a "segédfázis" tekercs látja el a gerjesztőtekercs feladatát, ezzel van párhuzamosan a gerjesztőkondi.
Ezeknél a túllendülés a terhelés levételekor illetve a feszültség csökkenés mértéke a terhelés belépésekor szinte egyedi. Ez attól függ, hogy az adott frekvencián hogy rezonál a tekercs a gerjesztőkondival. Ezért szélsőséges értéket is felvehet a kapcsain a feszültség. A tapasztalat szerint átlagban 30-35% körül van a túllendülés, de a bekapcsoláskor fellépő feszültségesés akár 40% is lehet. A feszültségcsökkenés időtartama függ a terhelés típusától erősen induktív terhelésnél(induló motor) akár le is törhet a feszültség, de ohmos vagy enyhén induktív(pl inverter) terhelés esetén kb. 1-2 tized másodperc alatt felveszi eredeti értékét. A túllendülés időtartama a terhelésszabályozás kialakításától függ elsősorban, de erről már korábban írtam.
Következő: »»   223 / 258
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem