Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   224 / 262
(#) nonem válasza zolti hozzászólására (») Okt 3, 2009
Számold ki.
Veszteségek:
-átalakítás töltés
-tárolási
-inverter készenléti
-átalakítás kisütés, ezek növelik az éjszakai fogyasztást

(nappali) fogyasztás x nappali ár
(éjszakai) fogyasztás x éjszakai ár
nappali fogy. ára - éjszakai fogy. ára = megtakarítás
beruházás (akkumulátor ára+inverter ára+egyéb költségek)/megtakarítás=megtérülés

Ilyen egyszerű.

Üdv.
(#) Cavalier hozzászólása Okt 2, 2009
Mindenesetre én úgy vagyok, hogy minél egyszerűbb annál jobb, simán megoldható IC nélkül is. Egy ferritmagos önrezgő inverter, motorkondi, és diac-os relax. oszcillátor a triak gyújtásához. Kevesebb cucc tud elromlani benne.
(#) didyman válasza saba hozzászólására (») Okt 2, 2009
Púpos kondenzátor. 12V, 5V kondijait, az inverter körüli elkókat, a tápegység primer oldalán a kis méretű kondit mindenképpen kukázd, a nagyobb primer puffert érdemes kimérni legalább. A japán kondik (Nichicon, Rubycon, Nippon) rendszerint maradhatnak, a gagyisztikusakat mindenképpen cseréld 105 fokot bíró típusokra, a szekunder oldaliakat mind alacsony ESR értékűre.
Célszerű az inverterben, és a diódák, valamint a primer kapcsoló és körülöttük lévő nagy méretű, vagy melegedő alkatrészek forraszainak felújítása. Az inverter trafón, az azt meghajtó FET-eken, és az ott előforduló nagyobb fóliakondin feltétlenül.
(#) tomasgrande válasza Dr.God Man hozzászólására (») Okt 1, 2009
Hello!
segítséget és tanácsot kérnék tőled, mert érdekelne ez a téma.
ha először csak pl 4 db napelemet vennék +hozzá az akkukat, inverter stb azzal már tudnám tesztelni például a világítással a dolgokat? gondolom ha beválna vehetnék még hozzá napelemeket hogy többet bírjon. ehhez teljesen új villanyrendszert kellene kiépítenem vagy csak a régit kicsit átalakítanom. ha kezdene lemerülni az akku akkor automatikusan átvált a hálózatra vagy nekem kell kézzel ezt megtennem?
köszi
Tamás
(#) mpisti válasza molnarf hozzászólására (») Okt 1, 2009
A teljesítménytrafó egy lapos ferritnek tűnik, benne egy zöld műanyag darabbal. Ez a planártechnológia, így kell egy főtrafót megcsinálni litze nélkül. Igen,100kHz körül megy, és a kis trafók a teljes hidat hajtják. Ez egy rezonáns teljes hidas inverter. Rajzot ne is keress hozzá.
(#) factory válasza factory hozzászólására (») Okt 1, 2009
Mégvalamit találtam:
" Az inverter hibája jellegzetes mikor a háttérfény csak párpercig üzemel, majd elsötétül a kijelző (kikapcsol az inverter) a teljes háttérfény hiányának is leggyakoribb hibája maga az inverter hiba. Persze a sötét képnek több oka is lehet ezért minden esetben meg kell bizonyosodni a hiba konkrét forrásáról. Az inverter hiba az inverter cseréjével orvosolható"

Úgy látom jó nyomon vagyok.
(#) factory válasza factory hozzászólására (») Okt 1, 2009
Eddig ilyen hozzászólást találtam.
"a megvan a hiba! Leírom hátha okul valaki belőle! Az egyik trafó volt rossz és ha nincs bent vagy nem jó nem indul el a másik fele sem mert figyeli a kimenetet az inverter áramköre/védelme.Most egy másik trafót szerkesztek bele mert sajna pont olyan nincs mint bent volt de játszok a primér menetszámmal még jó nem lesz mert most túl erős és kinyírná a csöveket"

Ezen az úton kell elindulni?
Köszönöm
(#) hanzymester válasza glaady hozzászólására (») Szept 29, 2009
Ilyen magas watt esetén nem annyira jó a 12volt. Majdnem 70A. Jó vastag kábel kell és a távolság sem tesz jót neki. Inkább a 3000rpm lenne a tuti! Akkor nem kellene inverter.
(#) hagymásbab válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2009
Szia!

Köszönöm a választ!
A feladatom szinkron inverter fejlesztéséhez szükséges modulok tervezése.
Egyik rész a H-híd. Annak része az IGBT. Mivel ez egy fejlesztői környezet, elég gyakran előfordulhat, hogy tönkremegy, ezért kell neki védelem.
(#) veress11 válasza Gabi hozzászólására (») Szept 29, 2009
Sziasztok van egy "inverter GYSmi 133" márkájú hegesztőm, egyik nap hegesztés közben elszált az egész.
A mágnes kapcsolója be kattan áramot kap. A kondikon vagyis külsőleg semmi meg hibásodás nem látszik. A kapcsolási rajzát sehol nem találom a neten ha valaki ki tudna segíteni vagy csak egyszerűen azzal, hogy mi lehet a probléma oka körülbelül azt meg köszönném.
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Szept 29, 2009
Sziaztok!
Szükségem lenne a GYS inverter 3200 hegesztő rajzára. Vagy a fotón szereplő rész (UC3845) rajzára. A gép nem mutat életjeleket. Van megsült smd ellenállásom.
(#) szati77 válasza liderces hozzászólására (») Szept 28, 2009
inverter indul? kép van róla?
(#) fpali53 válasza fassenkugel hozzászólására (») Szept 25, 2009
A város Tótkomlós, és a szegedi démaszhoz tartozik. Az inverter hálózattal párhuzamosan járó WB 3300-as.
A többit emailban írom
(#) fassenkugel válasza fpali53 hozzászólására (») Szept 25, 2009
melyik város? azért érdekel, mert itt finoman elhajtanak a ****ba.

milyen módon táplálsz majd vissza? inverter??

Trágár szavak helyett inkább a mondatkezdő nagybetűkre kellene koncentrálnod...
-- kobold
(#) FREDDI válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 24, 2009
A söntöt negatív ágba célszerű tenni, bár felépíthető az egész a pluszra is. A "folyamatos áram": az indulás után(puffer feltöltődés, lágyindítás vége) a teljes félhullámok áthaladnak rajta hasítás nélkül, vagy is folyamatosan üzemel, ekkor már csak a túlfeszültségre törénő hasítás kezdhet működni. Egészen addig így kell maradnia, amíg olyan alacsony értékre nem kerül a puffer, aminek hatására újra letilt a vezérlés meghajtása (inverter meghajtója, nem a fázishasításé). Ekkor vagy fázishasítósan töltjük a puffert vissza, vagy marad folyamatosan zárva, szabadon választott. A segédtápoknak (az összes) már 100V-tól illik üzemelni, saját pufferrel (és tartalékkal), tehát az összes segédtáp ilyenkor még fullra meg van. Háromfázisos üzemre a fázishasítós nem javallott részemről, mert akkor három külön hasítós rész kellene, tehát mindent háromszorozni kell, ami már komoly érvágás. Ez a megoldás szerintem egyfázisra való.

mpisti: a hall-os mérő is természetesen egyenértékü a másik kettővel. Hobby gépekhez az olcsósága miatt említettem a hagyományos söntöt, otthon elkészítve. Ha figyelembe vesszük az elkészítés egyszerüségét, sokaknak jól jöhet. Egyébként hall-os is készíthető otthon, az "alapanyag" bőségesen rendelkezésre áll bontásból, pld. floppy, cd meghajtók háromfázisu motorjai, ehhez egy komparátor kell még, és kész is van (na meg egy sabilizátor). Természetesen ezzel nem analog kimenetet képezünk, hanem azonnal kapcsolójelet adunk a megfelelő áramnál. Ezek a hall érzékelők négy lábu (híd kapcsolásu) smd tokban vannak, két lábon referencia áramot folyatunk át (pár mA), a másik kettőről egymáshoz képest a mágneses térrel arányos jelet vesszük le, amit a komparátor bemenetén dolgozunk fel. A jel arányos a mágneses térrel, és szintén megfordulnak a pólusok is az áram átfordulásával. Készítek gyorsan egy képet, aztán mennem kell. A tokozásuk többféle lehet, az ismertető jegy a 4 láb, és a háromfázisu motor. A méretekhez a képre egy 5mm-es ledet teszek. Ezzel gyakorlatilag áramváltó is készíthető a főtrafóhoz is, de egy szkópos bemérés kell előtte azért. 10kHz-ig biztosan jó, de olyan 100-150 kHz-ig szoktak működni ha jól tudom, de még nem teszteltem őket. A legjobb megmérni az eredeti meghajtó áramát a használatához. Kaphatók is, de úgy már kevésbé éri meg. Csatolok egy gyári doksit KMZ10C is. A beállítása beméréssel, próba alapon teszt. Tekercs méret szintén.
(#) mpisti válasza csabee hozzászólására (») Szept 24, 2009
Szia Csabee!
Terheletlen állapotban csak a poti csúszkán tudsz mérni feszültség változást. Ha a gépet műterheléssel teszteled,akkor a meghajtó áramkörön,a terhelés által felvett változó áramnak megfelelő változó impulzus kitöltési tényezőt kell tudni mérni, de ezt inkább már szkóppal illik vizsgálni.A terhelőáram növekedése nagyobb kitöltési tényezőt is kíván. Azt jó lenne tudni,hogy a gyártó mekkora maximális kitöltési tényezőt enged meg az adott géptípusra,mert ha azt túlléped pl. maximális áram beállításakor akkor könnyen elszáll néhány pillanat alatt a géped. Azt tudom,hogy max. 46% volt a kitöltési tényező,amivel eddig találkoztam. Ennél csak kisebbet ajánlanak a gyártók. A jellemzőérték az 42-44% között szokott lenni. A gyakorlatról annyit,hogy ha sose kezded el,sose lesz rutinod. Sajnos ha nincs aki segít akkor a következmény az, ami miatt ez a hozzászólás sorozat született. Így interneten keresztül csak lassan csöpög az információ-sajnos. Ha nincs megfelelő eszközparkod inverter javításhoz, akkor bátorság kellett ahhoz hogy bevállald.
(#) papptamas01 válasza zolika7575 hozzászólására (») Szept 24, 2009
más elektronikával nem fog menni....A tekercs a Fesz. ágban folytó lehet ....zavarszürő kiegészítés ha akksiról megy azért nagyobb a doboz mert inverter állítja elő a nagyfeszt(Kb 200V) Ha a dobozt akarod szétszedni akkor az éleket kell elösször levágni majd a sarkánál bontani miután a doboz engedett,de sajnos ezek már eléggé keményre vannak kiöntve nem egyszrü,ne sima tapétavágóval mert balesetveszélyes lessz! erőssebb kés fürészlap az ajánlatom!
(#) csabee válasza FREDDI hozzászólására (») Szept 24, 2009
Igen tudom, de sajnos akkora gyakorlatom nincs az inverter javításba! Tehát kellene valaki aki fogná a kezem és vezetne a sötétbe...
Erre nem nagyon vállalkozik senki...(gondolom)
IGBT-k nélkül Vissza ált a gép és megint működik minden.46khz és a 312V is rendben. Azt viszont nem tudom, hogy ha tekerem a potit akkor minek kell változni és ezt hol és hogyan kell mérni...
Na, ezért lennék én nehéz eset...
Rendeltem 6db talán felépül a rendszer. A puding próbája az evés és ha működik elsőre akkor megpróbálok hegeszteni. Ha megy akkor megy, ha nem akkor nem...
Majd péntek este kiderül...
Köszi a sok jó tanácsot
(#) mpisti válasza erdgab hozzászólására (») Szept 23, 2009
Szia Gábor!
Az "arc force" funkciót milyen szinten ismered működéstechnikai szempontból? Azt bizonyára tudod,hogy innen már csak egy lépés a CC/CV tudású gép? Ezt már csak meg kell spékelni egy kimeneti váltóirányítóval, meg egy nagyfesz gyújtóval,és kész a közel milliós értékű multifunkciós inverter,amely tudja a kimeneten az AC/DC üzemmódot,+a CC/CV karakterisztikát.
(#) Görgő válasza Medve hozzászólására (») Szept 23, 2009
Fogalmam sincs mi az inverter....
DE ha van használt akkum mit lehetne belőle kihozni?
(#) FREDDI válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 23, 2009
Idézet:
„Innen már csak egy lépés a PFC...”

Gondolod ? Szerintem nem, mivel a PFC a teljes bejövő tartományt (értsd: teljes félhullámból kivehető energia) igyekszik használni, ez viszont csupán részlegesen. Ez tulajdonképpen semmi más, mint a tirisztoros szabályzás igbt/fet-re adaptálása. Előnye ugye, mint már írtam, hogy nem előre kell kikombinálni a begyújtási szöget, mint tirisztornál, tehát egyszerűbben kézben tartható. Alapvetően kiváltható lenne vele a relé és a lágyindítás (ez is az), mellékesen pedig alkalmas eszköz a túlfeszültségtől való védelemre, tehát kiterjeszti a használhatóság körét. Mint írtam nem kedvez a hálózatnak a terhelés, de ez csak amúgy a pufferek töltése idején (tehát a lágyindítás szakasz) lép fel, a túlfeszültség szabályozás pedig agregátoros üzemre való. Normál használatban folyamatosan be van kapcsolva. Mint minden kiegészítés, ez is költségnövelő, tehát nem csodálom, hogy nem elterjedt megoldás.

mpisti:
Idézet:
„Első gondolatom az volt,hogy a vezérlése a kapcsolóeszközöknek nem lesz egyszerű.”
De nem is bonyolult. Nullátmenet jel, és egy rövid "reset" képezve belőle. A ki és bekapcsolt állapotokat lehet tárolni bistabil multivibrátorokban. Ezek lehetnek sokfélék: műveleti erősítő, komparátor, digitális kapuk. Maga az érzékelés mindenhol analóg (az U és I), tehát nem kell bajlódni a fázisszögekkel, automatice beáll ahol jó neki. Néhány egyszerű tiltást kell megvalósítani, pld. puffertöltés alatt nem indulhat az inverter (már mint hegesztés üzemben). Nem két tranzisztor, de nem is egy bonyolult szörny a vezérlése. Mellesleg néhány kapcsolóeszköz kell párhuzamosan, már csak a disszipáció korlátozása és a nagy elérhető impulzusáram miatt is. Egyszerüsítve ez egy vezérelt egyenirányító csupán, együttműködve az inverterrel.
(#) FREDDI válasza mpisti hozzászólására (») Szept 22, 2009
Elképzelésem van, én azt hittem hogy ezeket más is meglátta. Rajzom vagy doksim nincs, hiszen most született az egész, legalább is én még nem hallottam róla. Viszont vázolni tudom a vezérlést, ez sem sokkal bonyolultabb, mint hiszterézises figyelést alkotni (mellesleg az is kell hozzá ). A cucc a segédtápról megy, kell egy nullátmenet figyelő, erről egy indítójel egy bistabil multivibrátorra. Az áramot figyeli egy komparátor, pld. 15-20A-nál lekapcsolja, félszinusz végéig így is marad (fordított mint egy tirisztoros, ez a félhullám elejétől van nyitva). A következő nullátmenetnél reset, indítás (bistabil nyitásba vezérel), áramfigyelés lekapcsolja amikor elérte az értéket. Így gyakorlatilag feltelik a puffer, az inverter eközben tiltva van. Feltelve fixáljuk a nyitást és engedélyezzük a meghajtást (inverter). És ekkor kapcsoljuk rá, hogy maximális feszültség felett szintén elvegye a betápot adott feszültség felett, ami félhullámonként újra indul. Ezzel gyakorlatilag maximalizáljuk a feszültséget (fázishasításos szabályzás igbt vagy fettel) a pufferen, miközben a lehető legkevesebb teljesítményt vesztjük el. Persze szép nagy puffer ide is kell, és a hálózati terhelés sem éppen ideális, ez biztos. Egy jó többcsatornás diagrammal azonnal érthető, de ezt most nincs időm megrajzolni.
(#) huba válasza Aynnas hozzászólására (») Szept 22, 2009
Szia. Olvasva a problémát lehet nem is a védőföld miatt nyiffan ki az inverter és a stab, hanem a gyujtütrafó önindujkciós feszültségétől. Köss a gyujtótrafó primer tekecsére egy aniparalel idódát, ami megfogja a visszarúgó feszültséget.
(#) Aynnas válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2009
1-el föntebb!
inverter és stabÍC!
(#) didyman válasza patexati hozzászólására (») Szept 21, 2009
Annak a trafónak egy szekundere van, és a bevillanás normális, egy cső lakik a noteszek TFT panelei alatt.
Bevillanni szakadt szekunderrel is szokott, egyébként sokszor szar kontaktus miatt leesika tápfesze és azért engedi el az elektronika a vezérlést, vagy forraszhiba van az inverteren. Első körben lehet, hogy javítható az inverter egyszerűen.
(#) (Felhasználó 1947) válasza jaffa3 hozzászólására (») Szept 21, 2009
Szia !

inverter, vagy CCFL cső hiba.
Előbbinél megoldható a házilagos javitás, utóbbinál szerviz, ha nincs a javitásban gyakorlatod.

Üdv! Luki
(#) greatman válasza jaffa3 hozzászólására (») Szept 21, 2009
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Azért egy tápfesz és enabled jel mérést az inverter bemenetén előtte nem árt.
(#) robing16 válasza Panhard hozzászólására (») Szept 19, 2009
Hello! Hé Panhard! Megtaláltam a kapcsolási rajzot az egyik cikknek, ami a házi lézershow készítésénél mutatott be a Hobbi Elektronika újság!

Annyi volt az egész, hogy a Nyomtatóporról vették le a jelet egy ST tárolóval! Majd a 4 tekercshez tettek 4db tranzisztort, és úgy oldották meg a meghajtást 2 szálról, hogy van benne egy inverter IC is... 2 tekercs invertere a beérkező jelnek!

00
10
11
01

Ha jól tudom, ezt az ütemet kellett hozzá megadni, hogy forogjon! Ha kell a kapcsolás, küldj e-mailt..
Üdv...
(#) vzoole hozzászólása Szept 17, 2009
Sziasztok.

Barátom akkus villanypásztora bedöglött és megkaptam javításra. inverter része halt meg, de olyan gány volt, hogy nem is értem hogy működhetett.

Úgy döntöttem kap tőlem egy új inverter részt.

Lényege az volt, hogy 12 voltból csináljon 300-400 voltot.
(ezzel kondit tölt fel és másodpercenként rásüti a nagyfesz trafóra)

Megépítettem az alábbi kapcsolást, végére rátettem egy pc trafót fordítva.
Így meg is lett a kívánt 400 volt.

De túl lassan tölti a kondit. (12µF 450V – kb 3 másodperc)

Néztem skópon és elég kicsi a kitöltési tényező a trafón. Gondolom emiatt lassú.
De 50%-os négyszögjelet kap az 555 IC-től.
Kb. 50 KHz-el megy a trafó.

Tudnátok segíteni mi lehet a gond?

mérések.jpg

(#) mpisti válasza fejohn1231 hozzászólására (») Szept 16, 2009
Ez az egész feszültségvédelem dolog az aggregátoros üzem miatt vált megoldandó problémává,mivel a gyakorlati tapasztalat azt mutatja,hogy az inverterek rosszul tűrik az aggregátoros üzemet. Jómagam javítottam néhány olyan invertert,amelyek az aggregátoros használat(kísérlete )tett tönkre.
Kivétel nélkül mindegyikben elmentek a varisztorok,ami egyértelműen mutatja,hogy az ívfogás pillanatában fellépő terhelésugrást nem tudja megfelelően kezelni az aggregát,a fordulatszám hirtelen növekedése következtében fellépő feszültségugrás a ludas a dologban.De előtte van egy rövid ideig tartó erősen csökkent feszültségű állapot.Ha ekkor már az inverter vezérlése tiltva van az alacsony feszültség védelemnek köszönhetően ,akkor a végfok életben marad! A túllendült feszültségtől pedig a túlfesz védelem védi. Próbálkozhat bátran a hegesztő, a védelem megvédi a készüléket,-igaz, a hegesztés az elmarad a tiltás belépése következtében.
Következő: »»   224 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem