Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   251 / 255
(#) Gyu válasza gtk hozzászólására (») Márc 6, 2007
Készen lett az én nixi órám is, szerintem 10-en valamennyi Khz-en multiplexel, mert amikor feljebb állítom a csövek tápját, akkor lehet hallani, hogy sípolnak
Amúgy az óra nyákján lévő potival nemtudok állítani semmit.
(#) zoknee válasza Topi hozzászólására (») Márc 5, 2007
én még régebben vettem magamnak olcsobbér :beka3:
azóta is ahhoz állítom az óráim, csak most épp próbálom a nixie-vel összekötni, kevés sikerrel...
(#) Topi válasza zoknee hozzászólására (») Márc 5, 2007
Nem a témába vág, de a Conradban már nemcsak cikkszám szerint lehet venni DCF vevő modult. Ma bementem és ott a polcon (az alkatrészes pulttól balra) volt. Már csak kettő volt, és el is hoztam mindet
Nektek már nem hagytam
(#) zoknee válasza gtk hozzászólására (») Márc 5, 2007
hát, igazából átfutottam, de nem találtam semmit hirtelena muxról. a nixie.c fileban benne van az egész forráskódja a pic-nek,az lehet hogy segít, és sokat nem fejtettem meg hirtelen (szépen ki van kommentezve angolul, szal lehet benne boldogulni), de akár írhatsz a tervezőjének is, szerintem az angolt is meg fogja érteni
A két tranyó meg lehet hogy egy kis védelem az IC-knek, nehogy véletlen nagyfeszt kapjanak, ha megpurcan a tranyó... (igazából tényleg nem tudom) Haveromnál döglött már meg így pic pont egy nixie órában...
(#) gtk válasza zoknee hozzászólására (») Márc 5, 2007
Eloszoris koszi hogy valaszoltal!

Idézet:
„...csak annyit látok hirtelen, hogy egy pnp és egy npn tranyó van benne.”

Igen ezt en is latom(amugy a npn-kapcsolja test fele a pnp bazisat ami az anodfeszt kapcsolja a csore)De hogy mi ertelme, mikor egy npn-vel is lehet kapcsolni?

A fenyeroszabalyozastol meg mar lassan kezdek megkergulni.Tenyleg nem ertem.Valoszinu hogy a szoftban van a kulcs.
Namost en nemetul egy kukkot nem ertek.Ha esetleg tudod hogy hany HZ-en multiplexel az is nagy segitseg lenne(ha esetleg ir valamit a mux.rol..,barmi info jol jonne),abbol tudnek kovetkeztetni a tobbire.

Udv.
(#) zoknee válasza gtk hozzászólására (») Márc 5, 2007
Én is egy 555-el csinálom az anódfeszt, azon lehet állítani, hogy mi legyen a kimenetén ugye. Az órát meg megépítettem, úgy ahogy volt, igaz a fényerőszabályozás az nem megy nagyon, mert csak egy 100k-s ellenállásom volt kéznél (de azt írta a tervezője, hogy a csövek paramétereihez esetlegesen módosítani kell az ellenállás értékeket).
Azt nem tudom megmondani hirtelen, mért használ két tranyót a kapcsoláshoz, nem analizáltam a működését, csak annyit látok hirtelen, hogy egy pnp és egy npn tranyó van benne. kipróbálod próbapanelen vagy leszimulálod valamiben, irtelen több ötletem nincs
(#) gtk válasza zoknee hozzászólására (») Márc 5, 2007
Meg annyit szeretnek megtudni hogy:
Miert hasznal az anodfesz kapcsolasahoz tranzisztor -part ,vagyis 2 tr-t?
Meg hogyan mukodik a fenyeroszabalyozas.
Nezegettem a kapcsrajzot de nem tudok rajonni a fentiekre.

En az anod feszt 555-el epitett kapcsolouzemu tappal fogom eloallitani,ahol tudok feszultseget allitani.Most nem tudom erdemes-e kovetnem a PICes kapcsolasban levo Nixie meghajtast,vagy mukodni fog egyszeru multiplexelessel is...ahol mind az anod feszultseget ,mind az adatot egy -egy tr kapcsolna.
(#) zoknee válasza gtk hozzászólására (») Márc 4, 2007
Ja igen az Eagle-ban nem pontosak az alkatrészmegnevezések...
(#) gtk válasza zoknee hozzászólására (») Márc 4, 2007
Mostmar en is latom a nyakterven,csak a sematikus rajzon nem az van
A mienkben MPS A42 és 92 tranyók vannak, amik 300V-osak. Te milye kapcsolást nézel?
A kapcsolasban levo kapcsolotranyok adatlapjarol van szo.
CE max fesz 40V.Igy nem ertem hogy lehet 180V -on hasznalni?
Azert erdekel mert egy hasonlot akarok epiteni,de avr-el.(mert ez van itthon),es keresem a megfelelo tranzisztort ..
hello!

Mi ezt építettük meg: http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Simple_DCF-Nixie-Clock/...ck.htm
Minek nézted meg az adatlapját? Mi 180V-ot kötöttünk rá, és gyönyörüen megy. (egy dc-dc koverter csinálja 10V-ból). Vanegy poti a kapcsolásban, azzal lehet állítani a csövek fényerejét.
Szia.

Meg egy kerdesem lenne hozzad.
Mekkora anod feszultseggel dolgoztok?
Csak azert mert a 2N adatlapjat megneztem es CE max fesz 40V.
(#) gtk válasza zoknee hozzászólására (») Márc 3, 2007
Koszi a valaszt!

Orulok hogy igy is lehetseges.
Ha adnal egy linket a kapcs rajzra vagy az oldalra annak orulnek.
Most tovabbgondolva shift regisztert + tranyokat raknek a katodok felol.Igy keves IO szukseges.
(#) zoknee válasza gtk hozzászólására (») Márc 3, 2007
Ha megnézed azt amit mi megépítettünk, azt a tervezője úgy álmodta meg, ahogy te leírtad. Multiplexelve vannak a csövek, és nagyfesz tranzisztorok kapcsolgatják az anódokat/katódokat. (látni hogy 10 kivezetés van a katódoknak, és 6 az anódoknak) Isamisa csinálta meghajtó IC-kkel, de ő tervezte hozzá számlálókból az órát is. Ő tudott venni olyan panelt, amin rajta voltak a csövek, és mindegyikhez az IC.
(#) gtk válasza zoknee hozzászólására (») Márc 3, 2007
Sziasztok!

Nehany Nixie csoves oranal lattam minden csohoz egy 74141 IC-t.Most nem olvastam at az egesz topicot hogy Ti milyen megoldassal dolgoztok.

Az lenne a kerdesem, hogy nem lehet a csoveket multiplexelni mint mondjuk a 7szegmenses LED kijelzoket?

Mondjuk igy:
Anod feszt (155V) kapcsolja csovenkent egy tranyo.
Csovek katodjai rendre ossze vannak kotve.
10 tranyo kapcsolja a katodokat test fele.
Mikor melyik cso aktiv(vagyis anodra kapcsolva van a fesz) annak szol az adat 10 bites adatbuszon.(itt a tranyo zarja a katodot test fele)

Vagy esetleg BUS sporolas keppen lehetne vmi shift regisztert hasznalni.

Velemeny?
(En mindenkepp szeretnek egy sajatot csinalni.)
(#) zoknee válasza Gyu hozzászólására (») Feb 28, 2007
Hát igen, nekem is nehezen sikerült felprogramozni...én 2 programozóval próbáltam, és 2 haverom próbálta, végül az egyiknek sikerült Jó kis óra lesz ez, igaz még nem pontos, de elvileg lehet korrigálni a pontatlanságát a menüjében(ez a hétvégi feladatom, megcsinálom a gombokat és kapcsolókat, és lehet normálisan vezérelni), meg ugye ott a DCF...
De nagyon szép látvány, éjjelre felhoztam, és tök jól látható, nagyon tetszik, 10m-ről is olvasható...
(#) Gyu válasza Gyu hozzászólására (») Feb 28, 2007
Sikerült felprogramozni a picet, már csak a nyákot kell megcsinálnom hozzá.
(#) Gyu válasza zoknee hozzászólására (») Feb 28, 2007
Elkészítettem azt az órát amit Isa is csinált, de nem működik, aztán annak álltam neki amit ti csináltatok, de hibát ír ki PIC programozásnál.
(#) zoknee válasza Gyu hozzászólására (») Feb 27, 2007
Mi lézernyomtatóval nyomtattuk műnyomópapírra, majd marattuk. Ez elég egyszerű módszer, de ez a kétoldalas nyák nem lett tökéletes... Még finomítani kell a technikán.
(#) Gyu válasza zoknee hozzászólására (») Feb 27, 2007
Ti fotózással csináltátok a nyákot?
(#) BabelFish hozzászólása Feb 26, 2007
Sziasztok,
bár nem néztem részletesen végig a topicot, de nem találtam benne meg egy alap linket ebben a témában:
www.elektroncso.hu
Egy Bozó Balázs nevű magyar srác, mindenféle elektroncsöves cikk, kép, nixie-s óra is, kittben.
Én tőle vettem Nixie csövet az órámhoz, és van egy elegáns kapcsolása tápegységre is.
Érdemes megnézni.
Üdv.
(#) Gyu válasza zoknee hozzászólására (») Feb 26, 2007
Nekem tetszik!Gratula!
(#) zoknee hozzászólása Feb 25, 2007
Hi!

Összeraktam az órát, amit haverommal ketten csinálunk, és MŰKÖDIK!!! Egyenlőre az ő csöveivel, mert neki volt egy kész panelje hozzá. De lassan megelsz az egyém is Z560M-es csövekkel.
Itt van fent pár kép meg egy kis video http://zoknee.atw.hu/nixie/nixie.html

Zoli
(#) Gyu válasza zoz11 hozzászólására (») Feb 20, 2007
(#) zoz11 válasza zoknee hozzászólására (») Feb 20, 2007
Csabrendeken vettem egy öreg bácsitól. A cső típusa Z573M. de sajna csak ennyi volt neki
(#) zoknee válasza zoz11 hozzászólására (») Feb 19, 2007
Hol és milyen tipusúkat vettél ha megkérdezhetem?
(#) vicsys válasza zoz11 hozzászólására (») Feb 19, 2007
(#) zoknee válasza zoz11 hozzászólására (») Feb 19, 2007
Idézet:
„Valaki tud esetleg egy konkrét kapcsolási rajzot erről az óráról, mert ezeket nézegetem de csak darabjait találtam meg, nem PIC-eset!!!!”

Melyik óráról? Amit mi építünk, arról komplettan fent van minden a linken, valamelyik hozzászólásomban benne van. De a fórumban több komplett kapcslás, picprogrammal, mindennel be van rakva.
Következő: »»   251 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem