Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   4 / 848
(#) Ge Lee válasza Helios hozzászólására (») Feb 3, 2026
Kezdésnek ott van az E-LPS1.
(#) Helios hozzászólása Feb 3, 2026

Labortáp, szimmetrikus feszültség

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani szimmetrikus (+,0,-) feszültségű kabortáp-keírást? A cél 40V 3-4A lenne. Előre is köszönöm.
(#) KU202M válasza dr_Golyó hozzászólására (») Feb 3, 2026
Én egy ilyennel tudok szolgálni.
(#) Alkotó válasza dr_Golyó hozzászólására (») Feb 3, 2026
A relét miért akarod kiváltani? Trafók lágyindításához ideális választásnak látom.
Ha a relés megoldás is elfogadható, akkor nagy valószínűséggel ilyenhez tudok panelt adni.
(#) dr_Golyó válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 3, 2026
Köszönöm !
Ezek szerint a keresést még gyakorolnom kell...
(#) soos csaba válasza dr_Golyó hozzászólására (») Feb 3, 2026
Szia

ITT van például ez a kapcsolás.
(#) dr_Golyó hozzászólása Feb 2, 2026

Lágyindító triakkal

Sziasztok !
Érdeklődnék, hogy tud-e valaki bevált lágyindító kapcsolást mondjuk triakkal,
vagy valami mással, amivel kiváltható a relé ?
(#) dr_Golyó válasza csjoki hozzászólására (») Jan 26, 2026
Köszönöm !
Érdekes ez a kapcsolás, lehet hogy alkalmazom egy részét.
(#) dr_Golyó válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 26, 2026
Köszönöm !
Ha nem téved ide mostanában, majd érdeklődök nála.
(#) csjoki válasza dr_Golyó hozzászólására (») Jan 26, 2026
(#) qvasz2 válasza dr_Golyó hozzászólására (») Jan 26, 2026
Szerintem nem maradtál le semmiről, Alkotó szokott paneleket árulni az apróban az általa tervezett nyákokhoz, őt kell megkérdezni.
A másik kérdésed az előválasztó az általában váltakozó feszülséget kapcsol, azt relével a legegyszerűbb, félvezetővel elég bajos lenne, szerintem.
(#) dr_Golyó hozzászólása Jan 25, 2026

Relé kiváltás, panel érdekelne

Üdvözletem az uraknak !

Nekiálltam és végigolvastam az egész témát. Egyáltalán nem volt hiábavaló, csak rettentő sokáig tartott.
Lenne egy olyan kérdésem először, hogy beszerezhető-e még valamely táp nyákja, vagy erről már lemaradtam ?
Másodszor azt kérdezném, hogy született-e valami elfogadott megoldás az előválasztásra használt relék kiváltására, mert ilyenre nem emlékszem ? Viszont használnék reléket a tervezett tápomban és belátom ennek gyengéit.
(#) zsjkuki válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 7, 2026
Megkaptam a gondot.Most mar nincs kerdesem.Koszonom .
(#) Alkotó válasza zsjkuki hozzászólására (») Jan 7, 2026
Tudni vélem a fórum felületének kezelését.
Azt nem tudom, mi a kérdésed, miben tudnék segíteni.
Megvan ,hogy kell bekotni.Az en hozzasolasomban ,a felso sorban ha rakattintassz a 2 dara jobb nyilra elvisz a altalam emlitett hozzaszolasra.
(#) Alkotó válasza zsjkuki hozzászólására (») Jan 7, 2026
A kijelentő mondatok miatt nem értem melyik részlet lenne a kérdésed, és miben várod a segítséget. Ha pontosítasz, akkor próbálok segíteni.
Tiszteletem
Nem tudod az egesz bekotest megjeleniteni ,mert egy ugyanilyen meromuszert szeretnek bekotni az LPSU3A50V-C valtozatba es malamiert nem akar menni.A feszultseget szepen meri de az aramot nem.Elore koszonom.
Minden jot
(#) nagym6 válasza boyscout hozzászólására (») Jan 6, 2026
Idézet:
„Ha két tápot teszek bele egy trafóról, akkor lehet őket sorba,meg párhuzamosan is kötni?”
Két táp akkor lesz, ha két külön tekercs van ennek a trafón, és a két tekercsről van két külön egyenirányítás szűrés, ez két külön galvanikusan elválasztott tápegység. Ekkor lehet a kettőt sorba kötni, dupla feszültséget kapunk. Párhuzamosan kötni nem egyszerű mint visszább írták, nem csak annyi, hogy összekötöm. Vannak ilyen tápegységek, nem tudom hogyan van megoldva, de külön kapcsolóval kell a szabályzóelektronikát átkapcsolni.
Ha egy szekunder tekercsről menne -ahogy írtad- két külön "gréc" puffer kondival, utána ezek párhuzamosan kötve nem duplázná meg a kivehető áramot 10A-re, a trafó ettől nem tudna többet, tehát ennek értelme semmi. Trafónál nagyobb feszültséget feszültség többszöröző kapcsolásokkal lehet csinálni. Lényeg, hogy egy szekunder tekercsről csak egy táp lesz.
A trafó max. áramát ha nem tudni, meg kell nézni adott terhelő áramra a feszültségesést és a melegedését.
Ha 25.7V a feszültség 5A terhelésnél, sok lesz a disszipálandó hőmennyiség kisebb feszültségeknél, pld.: 5V szabályozott kimenetnél 25.7-5=20.7 20.7V * 5A=103.5W óriási.
Én úgy csináltam tápegységemet, hogy a trafó szekundernek megcsapolásai vannak, egy kapcsolóval tudom váltani 10V, 20V, 30V tekercs menjen a graetznek, szabályozónak.
(#) Lacika válasza boyscout hozzászólására (») Jan 6, 2026
Ott van a weboldalon hogy hogyan, direkt azért linkeltem a használati útmutatót....
Az oldal tetején van "pcbRtg" klikkelj rá, majd "control panel".
(#) boyscout válasza Lacika hozzászólására (») Jan 6, 2026
Szia!

" Egyedül a TDB-s panel gyári"
Az sem, otthon készült.... "

-Ja igen, de a próbapanelhez képest majdnem gyári a nyák...

A visszarajzolásos oldalt megtaláltam, csak hogy lehet oda képet,képeket feltölteni,
hogy csináljon is valamit?
Alighanem foglalkozós táp lesz, a műszerek,kezelő elemek,220 már meg van.Ezzel is könnyebb.
Boy
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2026
(#) JZoli válasza boyscout hozzászólására (») Jan 6, 2026
Egy tekercses a szekundere, akkor sorba biztos, hogy nem lehet kötni.
(#) Lacika válasza boyscout hozzászólására (») Jan 5, 2026
" Egyedül a TDB-s panel gyári"
Az sem, otthon készült....
(#) boyscout válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 5, 2026
Igen, én is ilyenben gondolkodok, mert a műszerek megvannak, a hűtőborda meg van, a trafó az öt ampernak
nem nyögött, ráadásul 25,7-VAC-t mérek rajta, a puffer pedig üresjáratban 34-re mászik fel.

Egyedül a TDB-s panel gyári, azon van még egy 0,8W-os tranyó, de ha villogóval terhelem,12V 15W,
akkor a fesz műszer beleng.

Viszont karcmentes műszerek, világítással,kapcsolókkal, és a trafó 24 V 10 A-s.
Kis buhera lesz valószínűleg.Megspékelem egy kis előszabályzással, és a trafó tudását
kisajtolom belőlle.Meg ventillátorral, automatába.
Szóval vannak tervek...

Kérdés: Ha két tápot teszek bele egy trafóról, akkor lehet őket sorba,meg párhuzamosan is kötni?
Nem vész össze a szek 24 V-on a két táp?
Nyilván külön 10A-s gréc minkettőnek, saját puffer kondival.
(#) nagym6 válasza boyscout hozzászólására (») Jan 5, 2026
Inkább kellene egy újat építeni helyette, amiben beállítható áramkorlát is van. Trafó és pár dolog megvan belőle. Ezt mire kibogozod kiderülhet, hogy a konstrukció is hibás. A trafó mérete alapján közel sincs 5A -hez tartósan, de diódákból ítélve nem is ennyire készült. Nekem nincs bizalmam felé. Itt még egy rendes nyáklemez nincs.
(#) Lacika válasza boyscout hozzászólására (») Jan 5, 2026
Azért az nem semmi, hogy valaki elkészítsen otthon egy ilyen förmedvényt és még árulja is..... Hová lett a német precizitás.... Látszik az alkatrészeken is, hogy éppen amit talált alkatrészt azt rakta bele.....

Nem marad más, mint visszarajzolni. Az ilyen relatíve egyszerű panelokat ezen az oldalon szoktam újabban visszarajzolni, bővebben: Link nagyon megkönnyíti a visszarajzolást.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2026
(#) kaqkk válasza boyscout hozzászólására (») Jan 5, 2026
De van egy tippem. 723 ic-s kapcsolás tranzisztorral "megfejelve"
(#) tki válasza boyscout hozzászólására (») Jan 5, 2026
Nincs véletlenül egy "Lomo"-szűrő bekapcsolva a telefonodon? Vagy Polaroiddal készítetted ezeket a fotókat? Tiszta hetvenes évek. : -)
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2026
(#) kaqkk válasza boyscout hozzászólására (») Jan 5, 2026
Idézet:
„Szerény véleményem szerint elég nehézkes lenne beazonosítani a gyártási szériát”
Igen mert hiába német , nem gyári ez egy házilag készült tápegység és szerintem anélkül hogy végigkövetnéd-visszarajzolnád a "nyákot" nem sokan fognak rájönni milyen kapcsolásból indult ki a "gyártó"
(#) boyscout válasza boyscout hozzászólására (») Jan 5, 2026
Addig matattam a fényképezéssel, hogy a Doboz_Belső_Kapcsolók képen a rödzár jelző diódán elengett a forrasztás.

A másik, hogy a "Vezér hangya elindult", és nem-e lehetne-e a segédtápra egy visszahajló karakterisztikájú
áramkorlátot varázsolni, és akkor nem kéne a szabályozás?
Van egy másik trükk, a képnézegetéssel kapcsolatban.Ha nem a HE oldalon, hanem új ablakban nyitom meg
a képet, akkor feltöltéstől függően nagyban is megnézhetem.És nem kell " nagyító" hozzá.

Boy
(#) boyscout válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 5, 2026
Itt a segéd panel, ezen a TO92-es mind BC556B, a 2N-t már én tettem bele egy frlrobbant BC556B helyett.
De még csak nem is langyos a hűtőcsillagban.
Szóval az összes tipus felirat a talpán ennyi,kép az előző mellékletben.
Szerény véleményem szerint elég nehézkes lenne beazonosítani a gyártási szériát...
Következő: »»   4 / 848
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem