Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
helló
a d-audiónál láttam asszem ilyet nézd meg
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy hol lehet szerezni ilyen rack dobozt mint a linken lévő képen? Bővebben: Link Előre is köszi!
Valami ilyesmi.
Gondolom anyagában alu négyszögprofilra gondolt. De szögprofilból is csinálható, meg van sok variáns is. A lényeg a merevség. /Én akkor is a kettős u alak mellet voksolok >2mm- alulemezből. Végigpóbáltam már egy-két dobozolási technikát, de a legegyszerűbb, legkevesebb munkával előállítható műszerdoboz./
Szerintem a legjobb megoldás az, ami a Lomexes aluminium dobozokban van.
Alul egy lap, annak két oldalán 1-1 hajtogatott sín, amin oldalt, elöl és hátul furatok vannak. Ez az alsó laphoz van rögzítbe belül. Az előlap és a hátlap 1-1 egyszerű négyzet. Ezek két-két csavarral rögzíthetőek az említett 'sín'-en lévő részhez elöl és hátul. A doboz teteje pedig egy 'U' alakban meghajtott lap, ami egyben az oldallap(ok) is. Ez a két oldalán 2-2 csavarral rögzíthető szintén ahoz a sínszerű dologhoz. Azért nagyon jó ez a megoldás, mert levehető (akár a készülék működése közben) a teteje (és egyben az oldala) a doboznak úgy, hogy az előlap és a hátlap megmarad. De levehető csak az előlap és/vagy csak a hátlap (vagy akármelyik kombináció) anékül, hogy a doboz többi eleméhez kellene nyúlni.
Tudnád képpel illustrálni pontosan mert értem nagyábol ahogy elmondod, de mégis jó lebb lenne
Akár egy sima paintos vagy egy kész müved képe is jólenne
Erre megoldás az úgynevezett élhajlító.
Amugy szasza10-nek üzenem hogy erről tegyél le mert nem jó megoldás mivel vagy erős vastag lemezt hajlítassz aminél a hajlítás csúnya és erősen rádiuszos mivel mondjuk egy 3-as alulemezt akárhogyis hajtassz soha sem lessz éles, vagy vékony lemezt használsz aminek meg nincs semmi tartása és össze-vissza nyaklik.Illetve ha teszel a készülékdobozra kezelőszerveket akkor azokat mikor használod majd hajladozik a doboz, itt az elő és hátlapra gondolok. Ettől sokkal jobb megoldás ha vesz az ember alu négyszöget és a doboz oldalait ahhoz rögzíti.Ezt úgy kell érteni hogy fogsz 4darab alu négyszöget ami a doboz mélységével megeggyező hosszúságú és arra felrögzíted az elő és hátlapot úgy hogy kettő alul kettő pedig felül legyen, így kapsz egy keretet amire lehet az alját ,tetejét és az oldalait is rögzíteni.Stabilitásban sokkal jobb a hajlított megoldásnál. Ui : Kitesztelve van a dolog és tudom mit beszélek mert fémmegmunkáló családból származom és dolgoztam is "vasas"-ként.
Ezzel az egyetlen probléma, hogy - tekintve, hogy meglehetősen hosszú szakaszokat kell meghajlítani - nehéz szépen (élesen) hajlítani. E miatt vetődött fel a forrasztott oldalak kérdése, ha visszaolvasnál, tudnád...
Én ha dobozt csinálok valaha is szerintem így fogom:
alu lemezt hajlítok 2-t majd 4 db L alakú lemezt és... lásd melléklet
Köszönöm az ötleteket!
Én is hasonló megoldásra gondoltam: KÉP Alulra gondoltam 2db ilyen S alakú vasat. Ezek azért nem a hátlap oldalaival merőlegesen vannak hanem a sarkok fele, mert oldalirányban nincs hely a gyűrű mellett. Viszont ez a két S lefogató nem elég, mert ha megfordítom a dobozt akkor ha nem is kiesik a tartóból, de nagyon elmozdul. Emiatt kellene felülre is egy vagy két rögzítés. Na de jó lenne ha a trafót ki is lehetne venni ha kell. Erre valami ötlet? Ja igen, az nem jó hogy kicsavarom az egyik S lefogatót és kiveszem a gyűrűt, mert ezek a lefogatók ragasztva lesznek a hátlaphoz fémragasztóval, mivel nem akarom kifúrkálni a hátlapot.
Nekem lenne rá egy ötletem, csatoltam... nem tudom, mennyire lesz kivehető, mert csak Paint-ben dobtam össze, az meg nem a 3D-s ábrázolásáról híres
A fülek száma tetszőlegesen bővíthető, helye megváltoztatható...
Nekem egy olyan ötletem volna, hogy a toroidot két, lemezből hajlított, durván "S" alakú leszorító pánttal (ha 2 kevés, akkor 3-4) fogatnám meg.
Rajzoltam egy "Móricka-rajzot" is hozzá. Ezen a fekete a doboz, a piros a trafó, a zöld a pánt, a kék a csavar (esetleg popszegecs). Remélem, érthető, ha nem, magyarázok tovább.
Értem. Hát akkor majd legfejjeb ott a rezsó azon még mindig tudok melegíteni
A ragasztót kipróbálom hogy mien valami kis "hulladékon", aztán majd megírom mien. De horganylemezre is lehetne használni szerintem. Méghozzá úgy hogy előmelegítem vele az anyagot, majd ehhez való forrasztópákával(ami ugye egy nagy vastömbszerű izé fogóval) amit szintén felforrósítok, forrasztom a vasat.
Fémtiszta, sima felületen a Locktite nagyon jól ragaszt.
Benzinlámpa helyett jobb a camping gázos forrasztó /2400Ft/ amit a csőszerelők használnak . És nagyon sokáig elég benne a gáz.
Van egy műszerdobozom, ami a Lomexben M20 néven fut.
Kép a dobozról Ennek a hátlapjára akarok rögzíteni egy 300VA-es toroid trafót, a doboz alsó lapjához képest állítva. Tehát egy függőleges laphoz kellene rögzítenem a gyűrűt. Erre van valami profi ötletetek? A ragasztópisztoly meg ilyesmi gányolások szóba se jöhetnek! További fontos szempont, hogy a toroid gyűrűjén belülre nem kerülhet igazából semmi, mert ott lesz a hálózati csatlakozó és a biztosíték a hátlapon. Ezért nem használhatom a toroidhoz járó leszorítót se, mert az középen fogja meg a gyűrűt.
Háááát... A ragasztót nem nagyon ismerem, de azért nem nagyon bíznék benne. Azért egy próbát megér!
A benzinlámpa viszont a finom munkákhoz annyira nem való. Az a bádogosoknak való, ahol nagy felületeket kell forrasztani, amik elviszik a hőt, és utána kell pótolni a hőveszteséget. Ilyen kis darabok számára nem igazán való, mert "elégeti" az anyagot. Ha már választani kell, akkor inkább a ragasztó, de a forrasztás a legbiztosabb.
Szétnéztem a mühelybe, és pár okosság eszembe jutott.
Találtam otthon(mondjuk nemsok) fémragasztót. Locktile és szép piros színű. Azzal könnyen meglehetne csinálni, de mitgondoltok elég erős lenne? MEg találtam benzinlámpát is forrasztáshoz, csak nemúgy müködik ahogy kéne. Az egyik spriceli a benzint mint egy lángszóró, a másik meg puffog....
Ugyan így gondoltam énis csak nemrajzltam oda a többi fület :yes:
Viszont a hátlap is külön megy mert úgy nembírnám hajlítani. De ha te is úgy látod hogy jó így akkor király!
Ez jónak tűnik elsőre!
A hátlapot én az aljával egy darabból szabnám, ha le tudod hajlítani, akkor Neked is ezt javaslom. Ha nem, akkor oda is fülek. A tetejét pedig szintén L alakokkal kellene rögzíteni, de nem forrasztással, hanem önmetsző csavarokkal, így bármikor szétszedhető (ha kell) és újra összerakható. Ez csak az én ötletem, a megvalósítást már Rád bízom!
Nah arra jutottam hogy legközelebb úgy csinálom hogy külön haljítok hosszab L alakú darabokat és mindkét felülethez hozzá forasztom. Így nemlessz olyan idétlen a hajlítás miatt a toldás.
Úgy ahogy a képen látszik. Figyelembe vettem hogy két szögvas közt hogy lehetnek meghajtogatni és hogy nézne ki a legjobban. Ezért 4db-ol lenne és mindenhol kis L vasak tartanák össze.( a rajzon csak az előlaphoz imitáltam). Az előlapnak mindenképp rögzítettnek kell lennie mert ott lesznek a "cuccok". Az oldalának szintén, mert ott a hütőborda lesz. A tetejének meg leszedhető hogy ha valami baj van beletudjak nyúlni. A hátulját gondolkodtam rajta hogy egybe legyen-e a tetejével, de aztán arra jutottam hogy így jobb lesz
Én nemarra gondoltam hogy ezt átalakítani, hanem ha legközelebb majd csinálok. Hogy úgyanígy, vagy akkor már ne fülekkel.
Én mindenképpen meghagynám a füleket. De ahogy Neked kényelmesebb...
Ma megis csináltam az első kis dobozkámat. Ahoz képest szerintem jól sikerült. Pár dolog amivel szembe találkoztam. A rezsón való melegítés nagyon jó volt. Megforrasztottam, vízbe bele, jöhet a következő darab ráforrasztása. Igenám de az egész átmelegedett és így az első meg leesett. Szóval mikor valamit már ráforasztottam azt rézhuzallal ráköttem hogy ott is maradjon, úgymár jó volt
A másik, hogy látszik is a 3. képen hogy kis fület hajtottam neki és úgy forasztottam. Könnyebnek könnyebb is volt megforrasztani, csak az anyagvastagságot nemvettem figyelembe Mondjuk, jó mert ha már élesbe csinálom ügyelni fogok rá :yes: Különben mitgondoltok? Érdemes ilyen fület hajtani, vagy jobb ha simánderékszögbe rögzítem és úgy? Bár így erősebb...
No igen, a hegesztést azt nem nagyon csípi...
De amúgy jó lesz! Ügyes vagy!
Itt van két kép. Majd így akarom csinálni hogy hajlítások mentén, és belülröl forrasztani és így egyáltalán nemlátszik a forrasztás. Kicsit már befeketedett, mert kipróbáltam óvatosan hegessztővel, de mint vártam nemtetszett neki
Egy-két fotót tehetnél fel, hogy hogy sikerült! Csupán a kíváncsiságom kielégítése érdekében....
Nah! Nekiáltam a dobozolást kipróbálni. Csak kis hulladékokat hajlítgattam forrasztgattam. Végül aztán meglett a legjobb megoldás. Méghozzá egy régi rezsót beüzemeltem, amit összeakartam forrasztani csupasz krokodil csipesszel összefogadtam majd ráraktam a rezsóra
Megvártam még az egész felmelegedett aztán márcsak oda kellet rakni az ont és kész Helyenként még ráis segítettem pákával is aztán vízbe bele. Nagyon masszív lett és jól is néz ki Most majd csinálok egy kisebb dobozt nemcsak hulladékot forrrasztgatok, aztán jöhet a mestermü
Szia!
Köszi a tippet, legközelebb kipróbálom azt is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Mondjuk, jó mert ha már élesbe csinálom ügyelni fogok rá :yes: