Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Junoszt-406B
 
Témaindító: Thowra, idő: Máj 17, 2007
Lapozás: OK   7 / 10
(#) zoly15 válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 17, 2012 /
 
Köszönöm szépen a segítségedet, a hiba forrása valóban ez volt, nem tudom melyik tranyó, mer kicseréltem mind a kettőt és gyönyörűen működik a szerkezet.
Még van egy pici hiba ami nem is nagy dolog, csak zavaró néha. Az adásokban van olyan hogy a kép "átvillan" egy másikra pl egyik ember arcáról a másik ember arcára, ekkor a TV picit "zúg" mindaddig míg nem jön még egy "kép váltás" ennek mi lehet az oka, esetleg tipp?
(#) kérdező hozzászólása Jún 22, 2012 /
 
Junoszt-402B TV-nek működés közben hirtelen összement a képe egy vízszintes csíkba. A függőleges képméretet állító potival ugyan lehet állítani a csík méretét, de nem ér sokat. Az biztos, hogy a függőleges függőleges eltérítéssel van gond. Elég a kondikat ellenőrizni, vagy a tranzisztorokkal is gond lehet?
(#) Imi65 válasza kérdező hozzászólására (») Jún 23, 2012 /
 
Leginkább a 200 uf -es csatolókkal szokott gond lenni. Azokat cseréld. Gondolok itt elsősorban a C97, és C99 pozíciószámú elkóra. 220 µF 25V jó lesz.
(#) Imi65 válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /
 
Ez ún. "inercerrier" brumm, az az oka, hogy ha túl sok a fehér tartalma a képnek, akkor a képvivő amplitúdója lecsökken. Ekkor nem tudja a TV tökéletesen (elég jelszinttel) kikeverni belőle a különbségi hanghordozót, és az FM detektor nem tud limitálni. Ekkor jelentkezik az említett jelenség. Többféle dolog okozhatja.
(#) kérdező válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /
 
Köszi a választ. Az említett kondikat ellenőriztem, legalábbis nem zárlatosak, és nem is szakadtak. Még milyen kondikkal lehet gond? Biztos, hogy nem tranzisztorhiba? Esetleg szakadt ellenállás?
(#) Imi65 válasza kérdező hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
A kondik szoktak gyakran megszakadni.
A javítást mindig azzal kezdtük, hogy a bloking-trafó (TP-2) valamelyik kivezetését megérintve a másik kezünkkel átvittük az oszcillátor jelét (kerregés) a HF fokozatra. Ha az említett hangot hallod, van oszcilláció. Ha nincs, akkor lehet a tranzisztor (T22) is (ezek sem voltak a megbízhatóságukról híresek), BC212 jó helyette. A többi tranzisztor is lehet hibás. Ezzel a "nyaloszkópikus megoldással" végig lehet nézni a teljes függőleges fokozatot. Benne van még a tápegység 51-es pontjára csatlakoztatott (de a táppanelen - a hálózati trafóval átellenben található) trafó, ami lehet szakadt (ez nem gyakori). Lehet az eltérítő tekercs köre szakadt (a sorkimenő felett található kisebb panel, amin az eltérítő csatlakozó van, itt forrasztási hiba, pl.), ezt Ohm -mérővel (kikapcsolt helyzetben) végig lehet mérni. A végtranzisztor nem nagyon szokott elromlani (jobbról, a keretre kívülről felcsavarozva egy leszorító gyűrűvel), de bármi lehetséges. Most - hirtelen ennyi jutott eszembe......
(#) Imi65 válasza kérdező hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Ja, még a C101 500 µF , azt 25V 470 µF -el tudod kiváltani.
(#) kérdező válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat, a C93 szakadt volt.
(#) Imi65 válasza kérdező hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Akkor nem volt "kerregés" !
(#) kérdező válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Ugyanennél a készüléknél most az a furcsa probléma adódott, hogyha lejjebb veszem a kontrasztot akkor a hang zajos lesz. Maximális kontraszton tisztán szól de akkor a kép élvezhetetlen. Azonban normál kontraszton a kép jó. A hangfokozata nem az eredeti, hanem egy kétnormás Orion hangmodult építettem be. Lehet, hogy ezt is valamilyen elkó okozza?
(#) sztankovics bruno hozzászólása Júl 8, 2012 /
 
Tiszteletem az uraknak kaptam egy Junoszt 402-B tipusiu veterán csodát mükszik,de 1 gondom van vele a hangnak annyi!
Gondolom még annó az átállás végett szünt meg ez a jelenség secam és pálra váltás során az orosz tv-nek annyi lett..
Kérdésem az lenne valamiképpen lehet hangot varázsolni ebbe a készülékbe?
Elöreis köszönöm a megoldásokat!

S4010001.JPG
    
(#) djhans válasza sztankovics bruno hozzászólására (») Aug 27, 2012 /
 
Secam-Pal ezek színnormák. Oirt-CCIR az a hangnorma. Pár oldalt kell csak visszaolvasnod le van írva hogyan lehet hangot átalakítani.
(#) kérdező válasza sztankovics bruno hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Én is kaptam nemrég egy ilyen készüléket. A hang ebben csak OIRT-normás. A CCIR-norma kép-hangvivő távolság 5,5 MHz, OIRT-adás esetén pedig 6,5 MHz. Ezért nincs hang. Át lehet hangolni, de az macerás, és akkor sem lesz kétnormás. Kell szerezni egy Orion, vagy Videoton hangmodult, majd ezt kell beépíteni. Az említett panel TBA120 as IC-vel működik, majd a demodulált hangfrekvenciás jel egy TBA800 as ICre Kerül mely végfokozatként üzemel. A készülék hangfokozatánál található egy KT13-as pont. Ezt kell az említett hangmodul KF-bemenetére kötni. A modult 12V-ról kell betáplálni, melyet a "sündisznóként" becézett stabilizátorról lehet levenni. A TBA120 as IC-nek hangerőszabályozó feszültséget kell adni. Ezt úgy oldottam meg, hogy a hang potméterről lekötöttem az eredeti kivezetéseket, majd az egyik sarkára a 12V-ot, a másikról meg továbbvezettem a modul szabályozóbemenetére. A TV hangszórója 16 ohmos,egyszerűen rá kell kötni a modul hangszórókimenetére. A modul földeléséről sem feledkezzünk meg.
Tartósabb üzemelés előtt érdemes ellenőrizni a tápfeszültséget, hogy ne legyen 12V nál magasabb, de alacsonyabb sem. Ez legfőképpen a képcső élettartamát befolyásolja.
(#) kérdező válasza kérdező hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Az előbb elfelejtettem beilleszteni az említett modul képét. Nem muszáj pont ilyet keresni hasonló is jó.

HM.jpg
    
(#) djhans válasza kérdező hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Ilyet építettem be én is nemrég egy Junoszty 402-be. Kidobáltam a hang KF és a végfok összes alkatrészét. A hangmodul így szépen befért a felszabaduló helyre.
(#) S.NORBY hozzászólása Okt 4, 2012 /
 
Üdv! Lehet rossz helyen érdeklődőm, de nekem is akadt némi gondom az orosz technikával.
Mostanában szereztem (lomtalanitáskor) egy mini TV-t .
Tipus: Elektronika 408D
Nem müködött de mondjuk ugy 80%-ban megjavitottam.
A gondjaim készülékkel kapcsolatban:
-Tap. fesz. KT835A elégé melegszik kb 40-50 C . Ez normális? Vagy jobb ha kicserélem egy nagyobbra? Arra is gondoltam hogy kötök sorba vele egy ellenállást hogy ne melegedjen annyira a tranzisztor.
-Az egyenirányitó graetz is szintén melegszik
-Sajnos ezt is kétnormásitani kell, mivel csak az MTV1 -nek(VHF) van hangja .De mivel itt nincs sok hely az átalakitáshoz, arra gondoltam hogy régebben is alakitottam át ilyen miniTV-t (valami kinai) de ott pont forditott volt a helyzet UHF-nek volt hangja a VHF-nek viszont nem. Ott egy régi TV-ből kibányászott kb 3x1.5cm kis panlet( egy IC, pár 6.5Mhz 5.5Mhz szürő és néhány ellenállás) kőtőttem be. Annak is csak 4 csatlakozása volt, a kimentet egyszerüen csak ráforrasztotam a hf.végfok előtt lévő KF-re . A többi 3 kivezetés a + ,- tápellátas és a bemenet .Bemenetet nem emlékszem mire kőtőttem De ez most nem is lényeges mivel az a TV csak egy pár IC-ből állt.itt más a helyzet .
Szerintetek ez a fajta megoldás itt működne?
-Olvastam itt a kondi cserékről Szoval ugy vettem ki hogy jobb ha kicserélem az összes kondit hogy üzembiztos legyen. Nem akarok rá beruházni ezért kérdezem hogy máshonnan "kitermelt" kondikkal (nem orosz) jobban járok-e. Vagy az ilyen cserékel csak magamat nyugtatom meg ? Közben az egész cserélgetésnek nem volt semmi értelme.
Most van rá időm megjavitani és szeretném ha üzembiztos lenne . Ezért is aggaszt a táp melegedése. Ha jó lenne akkor a konyhában lévő kisTV-t lecserélném erre. ugyanis az mindig "elmászik" a beállitott adóról. Lehet hogy a párátol ? nem tudom. Ez akkor is jobban tetszik.(nosztalgia)
Válaszokat elöre KÖSZONÖM !

Kapcsolási rajzok:
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
(#) fecameca válasza S.NORBY hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Szia! Először is közlöm veled, hogy nem ismerem ezt a típust. Viszont amit sokat javítottam már: Junoszty 406, Elektronika VL100, Shiljalis. Melegedés: 40-50 C fok még nem vészes egy szilícium tranzisztornak. Áteresztő tranzisztor mindig melegszik. Ha nagyobbra cseréled, az a nagy is ugyanannyi hőt fog leadni. Ha hosszasabb üzem közben nem változtatja a kép méretét, akkor hagyjad úgy, ahogy van. Gondolom, a hűtőbordáról, és szellőzéséről gyárilag gondoskodtak. Biztosan nem ér meg neked az egész annyit, hogy a tápot átalakítsd kapcsoló üzeműre. Szerintem, ha eddig bírta, bírni fogja ezután is. Hangrész: A kis kínai csodáknál elegendő volt nekem a benne levő 5,5MHz-es szűrőkkel párhuzamosan betenni 6,5 MHz-eseket, de az elektronikánál ez azért nem volt járható, mert a hangszívó és a demodulátor között van még egy 6,5 MHz-es KF fokozat, még a kis Elektronikánál is viszont, ha az eredeti alkatrészeket kidobáltam, befért a helyükre a kétnormás magyar (Orion) panel. Elkók: Nekem a Junoszty, mivel saját, (a nejem hozta a családba) mindig kéznél van, ezért csak az aktuálisan, épp meghibásodott elkókat cseréltem ki, de így is állíthatom, hogy mindig csak azok okozták a hibákat, és 3-4 év alatt az összes kicserélődött benne, és az utóbbi években egyáltalán nem kellett hozzá nyúlni. Gondolom, az a sárgás Epokitt szerű műgyanta, amivel ezeket lezárják, rosszabbul tömít, mint a japán gumi. Elhangolódás: A mi TV-nk is konyhában van, de csak egyetlen egy gombja hangolódott el folyton, kontakt hiba miatt. Valami kontakt olajos takarítás biztosan ráférne ezekre, de lusta vagyok annyira szétszedni, azt az egy gombot inkább nem használom.
(#) S.NORBY válasza fecameca hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Szia ! Köszönöm a segitséget ! Most még van egy kis dolgom, utána megyek a mühelybe szétnézek elkó ügyben. Van ott egy pár regebbi monitor meg táp azokbol cserélgetek majd.
Vannak kisebb kapcsolo üzemü tápjaim a gond az ,hogy ha a kis elektronika 408d közelébe teszem bezavarja (becsikolodik a kép) Elég hogyha a laptop tápja a közelében van már zavarja. Ezért vetettem el magamba az ötletet . Olyan IC kapcsolást meg nézek valahol megnézem mire jutok vele .
Majd megirom mire jutottam.
(#) fecameca hozzászólása Okt 4, 2012 /
 
Nem a 220 voltos trafóra gondoltam egy az egybe kivágni, és helyette dugasztápot, bár lehet, hogy jó lenne, megfelelő szűrés, árnyékolás esetén.
Én azt az áteresztő tranzisztort gondoltam kiváltani egy LM2576 IC-vel, ami a trafóból kijövő 21 Voltból 12 Volt stabilt csinál. A szükséges kapcsolást nézd meg az IC adatlapján(datasheet).
(#) fecameca válasza djhans hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Elnézést kérek, a miénk is 402B, a topic cím zavart össze. Nem tudom, hogy mi köztük a különbség, meg hogy egyáltalán van - e de tudom, a Kádár Géza könyvekben sem ez a típus van benne, mégis minden alkatrész pozícióra megegyezik, tudom, mert abból javítottam sokszor, de csak ezzel az egy fajtával találkoztam mindig a 402B-vel. Szerintem a belsejük közt semmi különbség attól, hogy Junoszty akárhányas, mind egyforma. Egyébként én is Orion vagy Vidi hangmodult tettem beléjük, mikor melyik volt éppen kéznél, attól függően. Soha sem volt gond vele, talán még tisztább lett így a hangjuk mint az eredetivel.
(#) S.NORBY válasza fecameca hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Megoldodott a tápfesz probléma. Elöször az áteresztő tr.-ra kötöttem rá párhuzamosan egy másik Kt835 tr.-t . De a trofó igy is elégé mellegedett ,jobban megnéztem és szerencsére 120V-os hálozatra is volt kivitelezve . Ugyhogy ezeket sorba kötöttem és már meg is volt a 240V-os hálozati trafom Igymár nem melegszik semmi ! A párhuzamositás is felesleges lett. Az elkokat kicseréltem igy sokkal érzékenyebb a beállitó potméterekre és talán a kép is tisztább Kőszönöm a tippet a sáv szürővel kapcsolatban , én az L11 tekercsre ráforrasztottam az 5.5 és a 6.5MHz-es szűrőket (az egyik szélső és a középső lábat, a másik szélsőt nem kötötem sehová) igy mostmár van hang mind a két sávban.Most már csak öszze kell rakni.
(#) kérdező hozzászólása Okt 21, 2012 /
 
Kaptam egy Jonosztot, és az a baja hogy szikrázik a képcső foglalata körül, közben kékesen villog a nyaka. Van kép, fény is van de kontrasztszegény. Nagy fényerőnél nem csattog, kicsinél igen. Úgy tűnik, hogy gázos egy kicsit a cső. Mit lehet tenni? Valahogyan a gettert kellene izzítani de hogyan?
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
(#) Lali23 hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Sziasztok javitok egy jun402-est még az a problémám, hogy nem jön be az adás csak a hang. Hol keressm a problémát?
(#) zolika60 válasza Lali23 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Szerintem nem hibás, csak a jelenleg sugárzott adást már nem tudja venni. Az még OIRT normás készülék és a hangvivő távolság a jelenleg használt CCIRT normában kisebb. Ezért nem veszi a hangot.
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
De azt sem sugározzák sokáig ugye...

Majdnem megkérdeztem, hogy mi a fenének dolgozol rajta, de tisztellek a lelkesedésedért
(#) Lali23 hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Ez jön be és tisztitani nem tudom jobban.
(#) Bonanza02 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Lali nem azt írta, hogy csak hang van?
Most akkor hogy is van?

Ha kép van és hang nincs, akkor kétnormásítani kell. De legjobb csak áthangolni 5,5MHz-es hangra fixen.
Ha hang van és kép nincs, akkor az már kérnormásítva van (ha csak nem MTV1 Oirt hang-ot fogsz be rajta). Ha kép nincs, akkor meg kell nézni sötétben, hogy fűtése van-e a csőnek. Meg kell nézni a nagyfeszt, hogy van-e. Ha ezek jók, és sötét a kép, akkor van egy elko benne, amit cserélni kell. (220UF/25V)
(#) Bonanza02 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Most látom a képeket a tévéről. Nincs ráhangolva az adóra a tévé. Vagy van a vízszintes futás (középső poti) alatt egy 22 UF kondi, azt cseréld ki.
(#) kadarist válasza Lali23 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Rá van az hangolva, csak a sorfrekvencia nagyon el van mászva.
(#) Bonanza02 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Igen, az kérdés, hogy fütyül-e a tévé. (Ha itt lenne előttem, akkor egyből lehetne hallani a sorfreki gondot.) Az 1. kép szerint sorfreki gond, de a 2. kép szerint a képtartalom változott. Én a 22 UF-ra tippelnék.
Következő: »»   7 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem