Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   394 / 787
(#) lorylaci válasza kmegyd13 hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Idézet:
„az áram váltó fűrészjele sem tiszta”

Miért kellene annak fürészjelnek lennie?
Idézet:
„szekunder tekercs sem akar hasonlítani a szinuszra”

Ugyanúgy ez miért lenne szinusz?

Az áramváltón kellene terhelt állapotban szinuszt mérned. Üresjáratban mutathat hárömszögjelet, de akkor SEM FŰRÉSZT.
A szekunder tekercsen pedig egy lassú fel/le-futású ngéyszögjelet kellene mérned, amnek a teteje és alja sem egyenes, hanem kicsit szinuszos. Ha egyenirányított és pufferelt terhelést kap, akkor semmiképpen nem szinusz. Az áramalakja lezs szinuszos.

Idézet:
„Ezek mellett ha üres járásban járatom kb fél óra alatt szinte forr a vasmagom.”

Milyen vasmagot használtál? Mi a pontos anyaga és mérete? Ha nem tudod, akkor meg ne csodálkozz.

Idézet:
„a trafóm induktivitása 60uH”

Ez a mágnesező, vagy a szórt? Ha a mágnesező, akkor nagy baj vani. Ha ez a szórt, akkor mennyi a mágnesező?

Idézet:
„Az áramkorlátot kapcsoló fet helyett egy sima BC-tranyót rajtam bele ...”

Ne is csodálkozz akkor ha mást használsz, de ez amúgy sem kötelező, először hagyd ki. A rezonáns kondikon elhelyezett diódával amúgy is korlátozható a rövidzárlati áram.

Idézet:
„én meg figyelmen kivűl hagyok valamit”

Nem valamit, hanem szinte mindent figyelmen kívül hagytál.
(#) Ge Lee válasza kmegyd13 hozzászólására (») Aug 20, 2013 / 1

Ezzel ne akarj akkus fúrót hajtani. A 2153-ról már leírtam néhányszor a véleményem, tedd bele egy csúzliba, és lődd ki jó messzire.
Ha akkus fúrót akarsz hajtani és nem akarod a tápot sűrűen javítani, akkor mindenképpen árammódú vezérlést használj. Félhídhoz az UCC3808-at javaslom gate trafóval, de talán az UCC+IR2110-es megoldás sem purcan ki.
A rezonáns táp erre a feladatra nem jó, olyan lesz mint a merülő akku. És ha nincs a csúcsáram megfogva (vagyis nem arra szabályozol), akkor rendszeresen ki fog purcanni a táp, tapasztalatból mondom.
Van egy 494-el működő áramszabályozott táp amit már harmadszor javítok az akkus fúró miatt, mert a tulaj nem képes ezt megérteni.
(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Szia!
Akksis fúróhoz nekem is kellene kapcsolótáp. Pc-táp átalakítással alkalmas erre a feladatra?
Sajnos nekem is gyakran elhal a jelenlegi pc táp ami át van alakítva.
(#) voodoo válasza 1984white hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Nem lehet, hogy invertert kéne alkalmazni motor hajtásra?
(#) 1984white válasza voodoo hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Lehet azt is, de egyszerűbb (nekem) egy pc tápot átalakítani. Csak sajnos nem tartós a dolog.
Lekopogom most egy hete már megy, de előtte kétszer is szétment a primer.
Lehet nem jól csináltam az átalakítást?
(#) fordkapcs válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Akkus fúróhoz szinte bármi jó, még a gyürüövasmagos önrezgő is. Ha tönkremegy a terheléstől akkor valami nem jól van méretezve. Amúgy a 21531 valóban jobb, mint a 2153.
(#) voodoo válasza 1984white hozzászólására (») Aug 20, 2013 / 1

Én úgy gondolnám, hogy veszed az átalakított PC tápot, például 18Vdc a szükséges kimenet, és ezt ennek a kimenetét előbb egy IGBT-s inverterre kötöd rá, mondjuk egy 3 fázisúra, megadod neki a tiszteletet egy normálisan beállított gate trafóval, hozzá egy 494, aztán a kimenetet újra vissza egyenirányítod 18Vdc-re,egy 3fázisú graetz kapcsolással.

Atom stabil lesz.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Szépek a jelelakok amit betettél. Nálam sajnos nem ilyen rózsás a helyzet.
A Cimó féle táppal szórakoztam. (IR2153 ic-vel és IRF840 Fettel)
Csináltam jelelakokról képet. Beteszem alulra.
227W-os terhelés volt rajta amikor belőttem a rezonáns működést.
Etd49 magra került laza illesztéssel a tekercselés. A szórási induktivitásra már nem emlékszek pontosan, de talán 35uH volt. 2 db 100nF kondival. (csak, hogy tudjuk mi van most bent.)
A fetek melegszenek. Szerintem 10 perc alatt ki nyírnák magukat, pedig van rajtuk kis hűtő borda is.
Az áram jelalakot áramváltóval néztem. Az áttételét nem tudom pontosan de 1:6 lehet és a szekunderen egy 37 ohmos ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2013
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Lehet a nagy holtidővel lesz a gond? Lejjeb kellene hozni a frekit?
(#) voodoo válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Nekem akkor szokott ilyen tüske előferdülni, amikor a fő trafón sok a primer. Lejjebb kéne vinni a frekit.
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Ránézésre itt nincs is holtidő. Az egyik FET kikapcsolása után rögtön bekapcsolja valami a másikat, ez látszik az Uds-en és a primer áramon is. Ha az Ugs is ilyen (gondolom igen), akkor valami zavart szednek össze a fetek, vagy az IR bolondul meg valamitől. De nézd meg a kimeneteit is, ott még ott kellene lennie a holtidőnek. Illetve olyan az egész, hogy bekapcsol a FET, majd ki, majd újra be.
(#) RJ411 hozzászólása Aug 20, 2013 /

Üdv
Stabilizált kimenetű rezonáns tápegységet építem a trafót most tekertem meg 47,5uH re jött ki a szórt induktivitása.
Ezzel beépíthetem vagy módosítani kell rajta, esetleg kondi cserével?
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Persze, mert semmi nem korlátozza az áramcsúcsokat. Attól hogy a kimeneti áram szabályozva van, még a 494 be fog kapcsolni az órajelciklusra, de kikapcsolni már később fog, mert a szabályozás az áram középértékére történik. A középérték kevés lesz, mert mondjuk csak 3-400ns-os bekapcsolási idők vannak, de ez idő alatt óriási áramok is folyhatnak. Ehhez jön még a motor jellegű terhelés és kész is a baj. Még egy árammódban vezérelt táp árama is kihajlik simán 20-30%-ot (lásd hegesztő), akkor képzeld el ezt.
A megoldást már leírtam.
(#) emmzolee válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Tudsz mutatni nekem szép trapéz ZVS feszültség jelalakot? Csak, hogy tudjam mit kellene elérni.
(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Idézet:
„A megoldást már leírtam.”

Ez volna a megoldás?
Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Igen.
(#) fordkapcs válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

A lényeg, hogy a négyszögjel fel/le futása ne legyen meredek, hanem kb. annyi ideig tartson mint a meghajtó holtideje. Nem a legszebb, de valami ilyesmi. Ha olyasmit látsz, hogy egy darabig ilyen lassú az emelkedés, majd hirtelen merdekké válik, akkor "belekapcsolt" a fet az átmenetbe. Azonban ennek akkor van értelme nekiállni, ha egyébként ZCS-ben jól megy a táp. A belinkelt hullámformáid "hihetőek" amikor lecsökken a félhíd áramam, a magára haygott rezgőkörök (+ parazita induktivitások és kapacitások) rezegnek, amig valamelyik fet ujra ki nem nyit. Játszani kell a primer induktivitással (picike légrés a trafóba), és a ZVS kondival, és közben persze mérni. Ha kitartó vagy, akkor rá fogsz érezni a dolgok menetére.

A szekunder feszre gondolsz? Egyenirányítás előtt közvetlenül a trafón?

Ja most látom, hogy ez a primer fesz jelalakja. Ugye?

Idézet:
„Játszani kell a primer induktivitással (picike légrés a trafóba), és a ZVS kondival”

Tegnap este pont ezért írtam, hogy valaki segíthetne ZVS belövés ügyben. Semmi ötletet számítást vagy praktikát nem kaptam.

Tettem be különben a két fet D-S lábára 1nF és 390pF kondikat, de mind a két esetben olyan csúgya lett a primer fesz, hogy rettenet. összevissza lengésekkel volt tele. Aztán ezeket kivettem és meg nyitottam a trafóm magját. A jel nem lett szebb, de zabálni kezdett.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Túl nagy a választott holtidő (vagy túl alacsony a mágnesező induktivitás)! Ez már rögtön látszik.
Ha van két csatornád, akkor az egyik csatorna legyen az alsó FET gateje, a másik pedig a a Draine-e (mindkettő a sourcehoz képest). Na egy iylenen rózsásan lehet látni, hogy jó -e, vagy rossz -e a holtidő.

Legegyszerűbb megoldás az, ha az IR2153-at lecseréled IR21531-re De lehet még ígyis sok lesz a mágnesező áram, és a félhíd kapacitása gyorsan áttöltődik. Ekkor egy kis plusz félhíd kapacitást lehet berakni.
(#) lorylaci válasza RJ411 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Ott a számolótábla, használd azt, módosítsd úgy az adatokat, hogy 47,5uH jöjjön ki. Ekkor látni fogod, hgoy mi kell ahhoz, hogy ez jó legyen.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 21, 2013 / 2

ÉN tudok neked mutatni!
Először is mutatok neked egy éles mérést, ez egy tökéletes DT beállítás. A felső jel a gate, az alsó a félhíd (drain).
Mit kell látni? A FET-et utána kapcsoljuk be, miután már a félhíd feszültségének változása pont megszűnt (alsó fet akkor kapcsol be, amikor a fesz leszáguldott közl 0-ra). Amikor pont leszáguld 0-ra (vagyis ZVS lesz), akkor elkezd az egyik antiparralel dióda vezetni, ezt jelzi a negatív tüske a gate jelen. Ha azt látod, hogy a bekapcsolás csak jóval ezen negatív tüske után kezdődik, akkor nagyon sok a holtidőd (ekkor plusz vezseség keletkezik a diódán keresztül, sőt közben a mágnesező induktivitás árama is leépül, roszabbik esetben, mint nálad meg is fordul!).
Itt pont utána érkezik.

Mellékelek még három szimulált képet.
To less esetén jól látható, hogy még mielőtt leszáguldott volna a fesz 0-ra, már akkor kapcsolunk. Ez a drain feszben egy törésként jelentkezik, a gate-en pedig megjelenik a miller-plató.
Too much esetén jóval a negatív tüske után kapcsolunk: diódaveszteség satöbbi. (legfontosabb a kitöltési tényező veszteség!)
Just good esetén pedig olyan a szimulált kép, amit mértem is. Pont jó időben kapcsolunk.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Idézet:
„Tegnap este pont ezért írtam, hogy valaki segíthetne ZVS belövés ügyben. Semmi ötletet számítást vagy praktikát nem kaptam.”

Előbb már írtam neked sok szép és jót!

Olvasd el a stabilizált rezonáns tápos cikkemet! Sőt annak a számolótáblája alkalmas a ZVS számolásra. Erőltesd bele a te mágnesező induktivitásádoat, a te frekvenciádat, meg a FETjeidet, ekkor ő megmondja, hgoy mennyi holtidő kell. AZ IR2153 1200ns-ot, az IR21531 peig 600 ns-ot ad!

Végülis amit te csinálsz hasonló, csak ott fix frekvencia van
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Kössz, hogy írsz tippeket. A holtidő az adott az IR2153-nál, de van itthon 21531. Azt bele tudom pattintani. Túl alacsony a mágnesező induktivitás? Nem szórásit akartál írni? Terhelt állapotban az a domináns. Nem?
Csináltam ma képeket a gate feszültségekről. Sajnos azelőtt, hogy ezt olvastam volna. Így csak olyan kép van, ahol a két fet gate feszültsége látszik, de ki írattam a paramétereket. Ebből látszik a holtidő. Ezt most nem közvetlen a mérőfejre rakott rugós test pontal csináltam, hanem a gyári fejen lévő 10 centis test pontal. Ettől lehet kapcsoláskor kicsit nagyobb a tüske. A fő az, hogy van. A trafó ETD49. A primerje 20 menet.
Mi lenne ha lejjebb hoznám a rezonancia frekvenciáját? Akkor is javul a holtidő. A trafó elbírja, mert N67-es anyag.
Idézet:
„Ekkor egy kis plusz félhíd kapacitást lehet berakni.”

Ezt hogy csináljam pontosan?
(#) atti2010 hozzászólása Aug 21, 2013 /

Sziasztok!
Van egy kapcsoló üzemű PC táp mindent átnéztem kondikat kicseréltem de csak nem indul, a készenléti 5V megvan de ezen kívül tök kuka, egy PS223 IC vezérli van valami módja hogy lehet ellenőrizni anélkül hogy kicserélem.
(#) voodoo válasza atti2010 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Idézet:
„van valami módja hogy lehet ellenőrizni anélkül hogy kicserélem.”

Úgy, hogy nézel egy gate jelet.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Bocsánat, de a számolótábla az melyik? Amit a Stabilizált kimenetű rezonáns tápegység cikkedben találok? Ahhoz sajna nem nagyon értek. Az nem baj, hogy az a táp változtatja a frekvenciáját?
Ha nem gáz el magyarázod hogy kell ide használni? Tök jó lenne meg érteni.
(#) voodoo válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

A frekvenciáját nem változtatja, hanem a kitöltését modulálja.
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

DEHOGYISNEM!
NEM PWM hanem PFM!
Következő: »»   394 / 787
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem