Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   149 / 181
(#) Massawa válasza kuzin hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Meglehetösen pontatlan a leirásod.
Millio ilyen fogaskerék van és sajnos 2 nemzetközi szabvány szerint. Az egyik a nálunk bevezetett DIN szabvány az modulban adja meg a méretet. A tiéd nagyon hasonlit az elég ritka M0,25-höz. (Gyakoribb a M0,2 és az M0,3. Annak az átméröje D=Z*M+2M
Esetedben 13*0,25+2*0,25=3,75,
Az angolszász szabvány szerint ennek leginkább a DP96 vagy DP100-s fogaskerék felelne meg. Sajnos mind a kettö ritkaság igy leginkább egy 3D nyomtatoval lehetne megoldani ( ott is inkább a rezinessel a felbontás miatt).
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2020
(#) veroka válasza kuzin hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Én kazetta ajtó liftben láttam ilyen fogaskereket jó régen. Méretet viszont nem tudok.
(#) kuzin válasza Massawa hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
mást nagyon nem tudok rajta megmérni..
Egy régi Casio készülékből származik, nem tudom a japánok melyik szabvány szerint dolgoztak.

Létezik valamilyen fésü fogaskerékhez is, mint a menetemelkedés meghatározásához?

Vagy egyszerüen le kell gyártatni egy másolatot belőle..
(#) Massawa válasza kuzin hozzászólására (») Jún 18, 2020 / 1
 
Metrikus ( Modulos) van ( nekem is), de DP-s nincs ( legalábbis itt mifelénk nem láttam). Sajnos az alapszabványban nincs benne az M0,25 igy ezzel sem mész sokra. Ezekkel a fogaskerekekkel a távolkeleten nem sokat szorakoztak. A fiam távvezérelt bágerében DP-sek is vannak meg metrikusak is. ( pedig a modell nem is nagyon öreg).
Persze én megtudnám állapitani ha a kezemben volna, de igy távolbol nem egyszerü. Továbbra is azt tartom, hogy rajzoltasd meg valakivel 3 D-ben és nyomtasd ki, vagy vidd el valakihez a közelben aki meg tudja állapitani, hogy milyen a kerék. Ha pesti vagy, van valahol egy szaki aki fogaskereket készit megrendelésre, az biztos meg tudja mondani milyen.
Azt is meg sinálhatod, hogy egy pontos fotot készitesz rola, felnagyitod mondjuk 10x és akkor már elég jol le lehet mérni minden méretet és abbol már eleg pontosan el lehet dönteni, hogy metrikus vagy collos. Gyakorlatilag 1-2 századmilliméter a különbség és inkább a metrikus M0,25- l egyezik mint a DP96-l vagy DP100-l.
Ha van ismerös vagy valaki aki CAD-vel foglalkozik, az ki tud nyomtatni egy M2,5- fogaskereket, és azt összehasonlithatod a felnagyitott fényképpel.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2020

IMG_4684.JPG
    
(#) kuzin válasza Massawa hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
köszönöm a kimeritő választ, ma is tanultam valamit.

Azt kérdezném még, hogy mi a becsületes neve ennek a mérőeszköznek? Probaltam a Fohrman oldalan keresni de nem talaltam hasonlot.

Találtam a neten fogaskerék számoló programot és igen, ha metrikus akkor a 0.25 modulohoz van közel a mérete alapján.

A DP96, DP100 hoz van valamilyen fellelhető anyag ami a méreteket tartalmazza, még a neten nem találtam ilyet.
(#) Massawa válasza kuzin hozzászólására (») Jún 18, 2020 / 1
 
Az eszközt Modullehre-nek hivják.

A DP- hez rengeteg anyag van angolul ( gear calculation stb) az egyik konverzios program ( én is csak véletlenül leltem ma rá) azt is tudja ami a te gondod volt. Be kell adni az átméröt meg a fogszámot és kikeresi automatikusan a legközelebb állo fogaskereket ( metrikusat vagy DP). Sajnos becsuktam az oldalt, nem tudom melyik volt, de biztos neked is kidobja a gugli.
A két rendszer között ez a viszony: DP=25,4/M.
A DP a fogszámot adja meg 1 collra számitva.
(#) kuzin válasza Massawa hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Köszönöm a támogatást.

Kicsit beleástam magamat a témába és rájötem, hogy teljesen felülről kell lefotózni, hogy ne legyen a képen torzitás.

Csináltam egy közerlitő modellezést 13 fog m=0.25-el 14,5 fokkal, ránézésre hasonlit rá..

13fog.png
    
(#) Massawa válasza kuzin hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Szerintem is az lesz.
(#) gépromboló hozzászólása Jún 23, 2020 /
 
Srácok, kazettaajtó nyitást késleltető zsír (vagy minek hívják azt a sűrű izét, amitől lassan nyílik az ajtó) honnan szerezhető be, vagy mivel helyettesíthető?
Továbbá van nekem egy ezidáig szépen működő Sony WM24 walkmanem (imádom, mert fém mechanikás és Dolbys, normál/króm kapcsolós, előre-hátra gyorscsévéléssel), van benne egy gumiszélű dörzskerék, ami feladta, a gumi megcsúszik és nincs erő a csévéléshez lejátszáskor. Gumifelújító segíthet ezen? Vagy innen kuka a gép?
Köszi
(#) Massawa válasza gépromboló hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Szilikonzsirt keress.
(#) Tomi94 válasza gépromboló hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
SzilikonOLAJ (és nem zsír!) lesz a megfelelő, jó sűrű, viszkózus fajtából. Pl. modellboltban teleszkópolajként kapható, cst paramétere legalább 20-30000 legyen.

Gumigyűrűt lapos tömítésként, méret után gyártass a Super Seal Kft-nél. Nincs egy ezres, és három nap alatt kész. Tök fölösleges bármi mással tákolni, amikor ilyen olcsón van gyárival egyenértékű megoldás.
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Én magnóban nem használnék semmiféle olajat, mert a felesleg kerül mindenhova, a por meg beleragad, ha mondjuk a gumifelületekre nem is kerül.
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Nem úgy kell ezt elképzelni, mint a műszerolajat Sűrűbb a méznél, nem folyik ki magától sehonnan. Persze megfelelően nagy viszkozitású kell.

Pont az a fő különbség a zsír és a nagyon sűrű olaj közt, hogy előbbi szobahőmérsékleten szilárd, de súrlódásra melegszik, olvad és akkor viszonylag könnyen folyik. Ezért ken (azaz könnyíti a mozgást, csökkenti a súrlódást) pont ott, ahol kell. Utóbbi meg folyadék, nem az olvadás határán levő szilárd anyag. Attól még lehet nagy a viszkozitása, ezáltal fékező hatást kifejtve a mozgás ellenében.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2020
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Bármilyen olaj, a felesleg csurran cseppen, idővel biztos. Zsírból is van sokféle. Ha szilikonzsírt használsz, az is nagy viszkozitású, kellően lassítja a működést, és nem cseppen sehova.
Amiről beszélsz, az is egy kenőanyag a vazelin, annak az olvadáspontja alacsony, az alkalmas a súrlódás csökkentésére. Az sem szóródik, mert a külseje ami alig több mint szobahőmérsékletű, szilárd marad. De bármilyen olaj, az elég veszélyes a magnóra nézve.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Nem súrlódás csökkentése volt a kérdés lényege, pont ellenkezőleg.
Idézet:
„Srácok, kazettaajtó nyitást késleltető zsír (vagy minek hívják azt a sűrű izét, amitől lassan nyílik az ajtó) honnan szerezhető be, vagy mivel helyettesíthető?”
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Miért nekem írod? Nem én tereltem el a folyamatot.
Idézet:
„Ha szilikonzsírt használsz, az is nagy viszkozitású, kellően lassítja a működést, és nem cseppen sehova.”

Gondolom, válsz az eredeti kérdésre.
Tomi 94 kérdőjelezte meg a "zsír" használatát, de nem írta, hogy milyen zsírt. A szövegéből derült ki, hogy a vazalinre gondolt, ami ezesetben nem jó.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Meg azt sem tudjuk milyen is az a fékezö mechanizmus. Ha egy zárt csillapito van ott, abba olaj kell, de miután a kolléga azt irta, hogy valami száradt zsirt látott valahol, az akkor nem zárt csak egy zsirozott valami ami egy tokban mozog. Ahhoz mindenképpen zsir kell, mert a kar az olajat csak szétfröcskölné.
(#) gépromboló válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Köszi a válaszokat, a mechanizmus az olcsó magnókból is ismert forgó, két félből álló szerkezet, aminek egyik része rögzített, a másik meg fogaskerekes. Valami ragacsos anyag szokott ezekben lenni, ami nagy sűrűségének köszönhetően lassítja a fogaskerekes rész forgását.
lefényképeztem, a helyén valahogy így néz ki: a kép közepén az a kis fehér fogaskerekes dolog. Csak betájolásnak mondom: bal oldalt az ajtó látható, fent középen a szalagtovábbító tengely, meg a görgő

IMAG0433.jpg
    
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Bocsánat, csak próbáltam visszaterelni a kérdés lényegére, amit Tomi 94 meg is válaszolt.
(#) Massawa válasza gépromboló hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Most hol láttál zsirt? A fogaskerékre aligha kell, hiszen ritkán forog és keveset. A fogaskerék hajthat hátul valamit ( kis lapátos turbina szokott lenni, de az nem itt van, hanem a másik oldalon egy zárt tokban). Abban van olaj, de ha abbol jött ki a ragacs, akkor baj van, mert már nem tömit rendesen.
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
gépromboló kérdésére Massawa adta meg a helyes választ, Tomi94 forszírozta a szilikon olajat. Erre erősítettem meg Massawa ajánlását, hogy olajat ne, bármilyen sűrű is. Innen indult az elterelő hadművelet.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Ok, Tomi94 tanácsa szerintem jó, az olaj megnevezés kicsit megtévesztő lehet, magyarázatából számomra mégis érthető...
Idézet:
„jó sűrű, viszkózus”
ami gél jellegű.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2020
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Az olaj olaj, bármilyen sűrű is. Előbb utóbb a mozgó alkatrészekről elkerül bárhova. Külsőleg alkalmazni nem érdemes.
Ha zsír, az nem szóródik, nem cseppen soha, a kocsikenőcs se.
Olyan nehéz?
(#) gépromboló válasza Massawa hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
A fogaskeréken valóban nincs, a szerkezet két félből áll, különböző méretű, egymásba csúsztatott hengerpalástokat képzelj el, amik a zsír segítségével lassan csúsznak (illetve forognak) egymáson. Faék egyszerűségű, de ha pl nagy melegbe van kitéve (nyáron a napra) a gép, akkor előfordul, hogy a zsír kifolyik és már nem teszi a dolgát. Ilyenkor az ajtó kipattan, vagy sokkal gyorsabban nyílik. Ugyanez a szerkezet van fogaskerék helyett karos megoldással is, szintén olcsó kínai gépekben.
(#) Massawa válasza gépromboló hozzászólására (») Jún 25, 2020 /
 
Tudtommal a szilikonzsir nem folyik el melegre ( legállábis amit én használtam az egyforma maradt 80-90 fokig ( mielött a viz felforr). De ennek utánna kell nézni.
(#) gépromboló válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2020 /
 
Szilikonzsírom nekem is van, de ez a genya ami ezekben van sűrűbb annál és ragacsos. Próbáltam rákeresni a szerkezetre, de semmi találat, kivéve, hogy kismillió gép készült ilyennel.
(#) moltam válasza gépromboló hozzászólására (») Jún 26, 2020 /
 
Damping grease kulcsszóra keresve találsz ilyesmit.
(#) gépromboló válasza moltam hozzászólására (») Jún 26, 2020 /
 
Köszi, erre már dobálja a találatokat, a kérdés, hogy melyik lesz a jó? Ez vajon megfelelhet?
ebayes link
(#) Tomi 76 hozzászólása Jún 26, 2020 /
 
Sziasztok vettem 1 decket és elkezdtem tisztogatni mechanika része nagyon koszos hány százalékos alkoholt vegyek vagy van valami spréy a fej tisztitásához?
(#) Massawa válasza Tomi 76 hozzászólására (») Jún 26, 2020 /
 
Porszivo meg ecset, esetleg nagynyomásu levegö. Az alkoholt egyelöre hagyd békén.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2020
Következő: »»   149 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem