Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   177 / 181
(#) Raul99 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 4, 2022 /
 
De igen, valószínűleg az elektronika fingott ki a forrasztástól vagy passz hogy mitől. Sebaj, szerencsére kaptam segítséget, az MMI-6s2lk-t tökéletesen helyettesíti a filléres kínai EG-530AD-2B. Ha ezt tudom előtte, akkor nem szórakozok fél napot a gyárival.
(#) Tomi94 válasza Raul99 hozzászólására (») Szept 4, 2022 /
 
Üdv!

A helyedben attól a motortól elbúcsúznék, és választanék egy megfelelőt innen.

Hogy mi megfelelő? Mechanikus méretekre gyakorlatilag az összes, ez szabványszerűvé vált a 80-as évekre. 12V, CCW (óramutatóval ellentétes forgásirányú), 2400/perc fordulatú. Lehet, hogy már csak olyat találsz, ami kívülről potméterrel beállítható sebességű, de ezek is jók lehetnek. Mabuchi EG500-as széria, vagy Sankyo SHU2L/SHW2L-ek elég megbízhatóak, ellentétben a 6S2LK-val, amiből tán nem is láttam évek óta jól működőnek megmaradt példányt..

ui.: Most látom az utolsó hozzászólást, igen, az említett típus is megfelel.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2022
(#) gépromboló válasza Raul99 hozzászólására (») Szept 26, 2022 /
 
A filléres kínai az minden, csak nem eredeti, még utánzatnak is rettenetes. Persze ha Lakodalom Lajost, vagy más hasonlót akarsz hallgatni a decken, arra pont megfelel, de amúgy rettenetes. Nyávog, instabil. A Sankyo-k, amiket Tomi94 említett, azok fényévekre vannak ettől. Vettem belőle korábban, hozza az elvárt minőséget. Viszont érdemes beszerelés előtt megkenni a tengelyt, mert ezek nem új gyártásúak, hanem raktáron ültek évtizedekig, én is szét kellett szedjem, mert sikított.
(#) gépromboló hozzászólása Szept 26, 2022 /
 
Sziasztok, tud valaki szép hazánkban megbízható forrást walkman szíjak tekintetében? Ékszíjkirály kilőve, már nem árulnak walkman szíjakat.
(#) feliot hozzászólása Okt 5, 2022 /
 
Sziasztok!

Idler gumit keresnék az alábbi méretben:
- belső átmérő ca. 19.5mm
- külső átmérő 23mm
- szélesség ca. 1.8mm
- ha tudtok akkor T-keresztmetszetűt
Toshiba KT-S1 walkmanba lenne.
Előre is köszi!
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 16, 2022 /
 
Sziasztok!
A képen látható Sankyo motort keresnék (Kenwood készülékhez, de sok más márkában is előfordul ez a széria).
Bontott is jó, ha maga a motor még nem volt felnyitva.

sankyo.jpg
    
(#) Hantos Ferenc hozzászólása Nov 1, 2022 /
 
Van egy AIWA F220 deckem, amit pár éve kaptam. A baja az, hogy a jobb oldali felcsévélő tárcsához az őt mozgató kb. 1 cm átmérőjű kis meghajtó gumigörgő nagyon gyengén ér csak hozzá, ezért a szalagot nem tekeri normálisan, így a szalagmozgató tengely után felgyűrődik. Már mindent próbáltam, de ennek valami spéci lelkivilága lehet. Valakinek van ezzel kapcsolatos szerviz tapasztalata? Megköszönném a jótanácsot. Üdvözlet minden fórumtagnak!
(#) Udvari Zsombor válasza Hantos Ferenc hozzászólására (») Nov 2, 2022 /
 
Az a gyanúm, hogy kellene ott lennie valahol egy rugónak, ami hozzáhúzná a kis meghajtó görgőt a felcsévélő tárcsához, nem? Lehet, hogy kicsit az gyengült meg.
(#) Tomi94 válasza Hantos Ferenc hozzászólására (») Nov 3, 2022 /
 
Rugó gyengesége is lehet, de még inkább a gumigyűrű kopott el. Lapos tömítésként olcsón gyártatható, egyik este tán felírt méretet is elő tudok keríteni hozzá az otthoni gépemről.
(#) Hantos Ferenc hozzászólása Nov 3, 2022 / 1
 
Erről lenne szó, ami a csatolt fotókon látszik. A görgő éppen hogy hozzáér a felcsévélőhöz, hol mozgatja, hol nem. Talán tudom csatolni a fotókat.
(#) gépromboló hozzászólása Dec 19, 2022 /
 
Sziasztok, van nálam javításra egy Tesla NZK-160 lemezjátszós magnó és nem találok hozzá szervizkönyvet. Jó állapotban van, de a magnó jobb oldala sokkal halkabb, mint a bal. Ezt szeretném orvosolni, de nem tudom, hol nyúljak hozzá. A fej jó állapotú, tuti nem amiatt van a hiba.
(#) Massawa válasza gépromboló hozzászólására (») Dec 19, 2022 / 2
 
Akkor ne is nyulj hozzá. Ilyen alapon halvány fogalmam sincs mitöl vagy olyan biztos, hogy nem a fej?
Elöször jo lenne kimérni, hogy valoban nem a fejben van a hiba. ( jelgenerátorral átsipolni az erösitöket.
Esetleg ilyen szaktudással amit megprobálhatsz, hogy felcseréled a fej kivezetéseit. Ha továbbra is a jobboldal rossz, akkor tuti, hogy nem a fej a hibás. Ha a csere után a másik oldal lesz a rossz, akkor meg a fej.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2022
(#) gépromboló válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2022 /
 
Nem teljesen kizárt, hogy a fej a rossz. Ősrégi BRG fej.
(#) elektrorudi hozzászólása Jan 18, 2023 /
 
Most nem segítséget kérek, hanem egy (remélem) sikeres javítást osztanék meg veletek.
Technics RS-B565 szalagcsévélés időnként leálllt, és így a lejátszás is kikapcsolt. Szerencsére nem gyűrte be a szalagot. A jelenség egyre sűrűbben jelentkezett. A lényeg, hogy az elektronikában nem találtam hibát ezért a mechanika lett célpont. Előszös eltört a motoron a fogaskerék hosszában (a tengellyel párhuzamosan). Ezt megragasztottam. 1. kép.
Aztán megint előjött a hiba, de most már a fogaskerék jó volt. Majdnem egy egész napom ment rá, hogy megállapítsam a motor a hibás. Utána néztem, de mindenhol azt olvastam, hogy beszerezni nem lehet, egy donorból kell kioperálni. Vesztenivalóm nem volt, szétszedtem. Úgy tűnik az érintkezők kilágyultak, és nem értek a kommutátorhoz. Visszahajlítottam, és úgy tűnik most jó. Már három kazettát meghallgattam azóta. Remélem nem kiabálom el a szerencsémet.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2023
(#) Tomi94 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 19, 2023 /
 
Szia!

Szoktam hasonlót csinálni, bár Technics-ben még pont nem kellett. Ezek a lassú fordulatú kefés motorok sajnos hajlamosak a kommutátor határainál picit beégni, és ez nagyobb forgási energia (kapcsolódó lendkerék..) híján elég lehet a lefulladáshoz.

Ha újra jelentkezik a hiba, még azt érdemes megcsinálni, hogy a motort így szétszedve, a forgórészt befogni akkus csavarozóba, és P1500-P2000 körüli polírpapírral kiszedni a kommutátorból a pici bemaródásokat, oxidokat. (Profibb megoldás az eszterga lenne persze, de az kevés hobbiműhelyben van aránylag.) S persze a művelet végén a szeletek közül alaposan kiseperni (pl. régi fogkefével, vagy tűheggyel) a beszorult fémforgácsokat, amik meg részleges tekercszárlatként fékezhetnék a motort.
(#) elektrorudi válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 19, 2023 /
 
Szia!
Köszi az ötletet. Beégést nem tapasztaltam, ezért a kommutátort nem piszkáltam. Úgy találtam, csak a "kefék" távolodtak el a kommutátortól. A "kefék" is érdekes megoldásúak. Amivel eddig találkoztam, ott valóban szénkefék voltak. Itt viszont csak vékony lemezek adták át az áramot, amint az előző képenken is látszik. A "kefén" látható fekete tömb, az csak egy szivacs. Gondolom, a rezonacia csökkentése miatt.
Kapcsolódó lendkerék ebben nincs, mert az csak a szalagtovábbító DD motornak része, ami szintén a képen látható. De szerencsére, annak egyelőre nem volt baja.
Ez egy közönséges (normális) nagy fordulatú DC motor. Lejátszás/felvétel üzemben 4,3V-ot kap, és gyengédebben csévéli fel a szalagot, gyorscsévéléskor pedig 5,2V-ot kap (vagy 8,6V-t, de erre nem vennék mérget, nem mértem meg).
(#) Massawa válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 19, 2023 / 1
 
Az ilyen kefemegoldasok a kisveszteségü motorokra jellemzöek. A szénkefés motorkban a kefeveszteség 1-2V körüli az ilyen nemesfém kefék esetében meg 1 V alatt tarthato. Ez elég nagy elöny ilyen kisfeszültségü motorok esetén.
(#) elektrorudi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Még nem találkoztam ilyen motorral, ezért meglepődtem. Viszont ez a konstrukció, magyarázatot adhat arra, hogy egy egyszerű DC magnó motor egyáltalán meghibásodhat. A szénkefés motoroknál viszonylag nagy felületen történik az áram átadása. Itt viszont, szinte nincs is felület. Majdnemhogy egy pontban (azaz egy csíkban) érintkezik csak a "kefe" a kommutátorral. Ráadásul, még ennek a csíknak a szélességét is csökkentették azzal, hogy az érntkező lemezt elhasították 3 felé, tehát csak fésű szerű lemezkék érintkeznek a forgó részhez. (Persze, ha egy széles lemez lenne csak, az nyilván még rosszabbul feküdne fel.)
Az eredmény pedig az lett, hogy a hő hatására a lemezek kilágyulnak, és többé nem érintkeznek. Ez lehet az oka annak, hogy az ilyen motorok meghibásodásának.
(#) Tomi94 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Sok baja tud lenni ezeknek ennyi idősen. Tulajdonképp a körülményekhez képest nagyon is megbízható és tartós dolgok.

De 30-40 évesen kb. bármelyik részük lehet problémás, úgymint:
- kiszáradt, kotyogóssá vált csapágyak
- lemez kefék kilágyulása (ez szerintem aránylag ritka)
- kommutátor bemaródás, lepattanás (-> rosszabb kontaktus)
- a kommutátorról leváló fémforgácsok általi részleges rövidzár a szeletek közt

És ez csak a mechanika (ami még a leírt polírpapíros módszerrel egész jól menthető szokott lenni). A sebességszabályzósaknál még az is lehet gond - pláne, ha már megvolt a részleges rövidzár miatt megnövő áramfelvétel -, hogy a szabályzó elektronika, ami nem nagyon tud szellőzni, túlmelegszik és károsodik. Ha csak az elkó nem az igazi már, az még pótolható, a potméter már nehezebb ügy (hogy be is férjen), az IC-iket meg általában nem is lehet külön kapni..

Egyébként láttam már szénkefés magnómotort valami nagyon régi fekvő deckben. Az is ugyanúgy tönkre tud menni idővel, semmi erő nem volt már benne.

Mai technológiával simán lehetne már valóban soha többé tönkre nem menő magnómotort csinálni egyébként. BLDC motor (nincs kefekapcsolat, nincs súrlódás miatti kopás, legfeljebb a csapágynál), dobozába integrált kisveszteségű kapcsolóüzemű meghajtóval. Simán lehetne az általánosan jellemző mechanikai méretekkel és paraméterekkel (deckek 90+ %-ában 12V, CCW, 2400/perc) gyártani helyettesítőt. Csak hát úgy tűnik, ennyire (még) nincs rá igény..
(#) elektrorudi válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Igyekszem mindenből (lemezjátszó, magnó) szíj nélküli kontrukciót beszerezni, mert szerintem a gumi alkatrész egyes számú mumus.
Ebben a motorban nincs szabályzó elektronika. Vagy kisebb feszültséget kap (lejátszá/felvétel) vagy nagyobbat (csévélés). Köztes állapot nincs. Viszont a tápegység tranzisztorai rettenetesen melegedtek. Már nem emlékszem, hogy mekkora hűtőfelülete volt rajta (ha volt egyáltalán), de annak idején rátettem két hatalmas alumínium lemezt, darabonként kb. 100cm2(!) felülettel. Még így is érezni, hogy langyos.
Persze semmi sem tart örökké. Viszont az ember öregségére összegyűjt olyan készülékeket, amelyek a saját korukban megfizethetetlenek voltak. Inkább a nosztalgia miatt használjuk és próbáljuk életben tartani ezeket. Nyilván, egy kazettás magnó hangminősége semmiben sem veheti fel a versenyt a legegyszerűbb mai készülékkel.
De hol lesznek ezek a mai készlékek 30-40 év múlva? Ki hallgat ma CD-t? Ki néz ma DVD-t? Senki. De a jó öreg "bakelit" még mindig zenél. A kazettákat, szalagokat még mindig van mivel lejátszani.
(#) mohinger válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Anno vettem DD mechanikás Technics decket, hogy ne kelljen a gumik miatt aggódni. Azokban meg a közlő fogaskerekek szeretnek elrepedni..... Meg a kondik kiszáradni.
A nyomógörgőt ott sem lehet megúszni sajnos.
(#) elektrorudi válasza mohinger hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Igen, én is így jártam. A fogaskereket megragasztottam két komponensű műgyantával. A kondikat pedig úgy emlékszem, egyszer-valamikor cseréltem. Már nem is emlékszem rá, csak a tápban nem olyan kondik vannak, mint a többi. Ezért gondolom, hogy valamikor cserélhettem.
A nyomógörgőm még működik. De ha cserélni kell majd, és nem kapok hozzá cseredarabot, akkor vagy kuka a készülék, vagy csinálok hozzá nyomógörgőt. Majd meglátom. De az is lehet, hogy beleaplikálok egyet egy másfajta készülékből.
(#) Tomi94 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 24, 2023 / 1
 
A görgőn nem aggódnék, azt lehet az eBay-en egész jó minőségű utángyártottakat venni, de ha a szokásos 13x8x2 mm-es méretű (deckek kb. 90%-a), akkor pl. az Árwillban is van tudtommal. Sőt egyébként fogaskereket is árulnak már ott utángyártva, az olyan típusokba, amiknél ez a repedés típushiba.
(#) Fülöp Ferenc 49 hozzászólása Jan 26, 2023 / 1
 
Kedves Kollegák
egy kis segítségre és tanácsra volna szükségem. Az AKAI HX-2 magnódeck-ben megállt a motór , nem megy , könnye forog nem szorúl , de kicsit melegszik és a 12 voltot lehúzza 6-7 voltra , Ha lekötöm a tápot akkor megvan a 12v. . Mit lehet és kell ilyenkór tenni , hól van ilyen motor még? . esetleg a cseréről videó bemutató ? vagy egy rövid ismertető , jótanács. stb. előre is köszönök minden választ
(#) gépromboló válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Nagy valószínűséggel elszállt a motorban lévő fordulatszám vezérlő elektronika. Nézd meg mit ír a motor oldalán, azon kívül, hogy 12 voltos. Kell szerepeljen vagy a pontos típusszáma, és/vagy a forgásirány a fordullatszámmal. Valahogy így. 12V CW (órajárás szerinti) 2400/min, vagy lehet órajárással ellentétes, akkor CCW-t ír. Hasonló paraméterekkel rendelkezőt kell venni (nem occó kínait, abból nekem volt négy, mindet kukáztam, semmire nem jók). Hazai webshopokban lehet kutakodni, párezer forintos tétel.
(Ha nem ír az oldalán semmit, viszont azt látod, hogy a tengely körül gumitömítés van és a tengelyt rugalmasan tudod mozgatni a házban, akkor az csak egy külső ház, azt kinyitva megtalálod a motort.)
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza gépromboló hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Köszönöm a válaszodat , sokat tanulok belőle . Itt a motor hátulja , légyszi vess egy pillantást rá , mit lehet tudni belőle ? . Előre is köszönöm.

a MOTOR.jpg
    
(#) hamel válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Szervusz, épp ma bontottam ki egy HX a3 mehanikát, kompletten jó, a fejek kopottak. A motor ugyanaz, tán még a mehanika is, csak a kazetta ajtó más. Ezeket a Videotonban rakták össze annak idején. Postaköltségért szivesen odaadom.
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza hamel hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Nagyon örülök neki , köszönöm és szeretném megkapni , Hogy rendezhetem a postaköltséget ??
segíts megmondeni , mi a gyakorlat ilyenkór ?? Várom válaszodat . Köszönöm
(#) hamel válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Holnap levelezzük le, hogy küldjem el. Keress emailban, hamel1kukacfreemail.hu
(#) veroka válasza hamel hozzászólására (») Jan 27, 2023 / 1
 
A HX2 és a HX-A3 mechanikák csereszabatosak
Következő: »»   177 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem