Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltető hőfokszabályozó
 
Témaindító: Bfg10k, idő: Máj 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 41
(#) fongab válasza IQNUKU hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Szia
"Tehát a természetben szóba sem jöhet semmiféle "locsolkodás"!"
Természetesen egyet étek azzal, amit írtál. (nem locsoljuk a tojást.) DE ha ott tartunk, hogy figyeld meg a tyúkot, akkor az is visz, a csőrébe vizet, a tojásokra. (de ez, két...három csepp, tojásonként.)
üdv.

patexati

szia
Az nálunk, otthoni keltetőbe, itatóspapír van a keltető aljába téve, és az van vizezve.

A ecetes víz is jó, ha márt kikeltek a tojások, illik a keltetőt kimosni, és fertőtleníteni, amire a hypos víz nagyon jó, utána tiszta vízzel áttörölni majd szellőztetni!!

Ne add fel. Fogj egy füzetet, és minden írjál le. (olyat is hogy, hány napos tojás került a keltetőbe, mennyit volt, szellőztetve, eset -e az eső, környezeti hőfok, stb. stb,) Ha elérted a kívánt kelési arányt, akkor azt, a eljárást kell, újra ismételni.

üdv,
(#) patexati válasza fongab hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Köszi! Próbálkozom. Ez volt az első keltetésem és én meg vagyok elégedve. Ha nem fias az nem az én hibám.. Ha lesz már tenyészetem nem kell tojást kunyerálni akkor tudom igazából pontosan dokumentálni majd.
(#) Sanitatum hozzászólása Máj 12, 2015 /
 
Üdv. Egy lm723as IC-vel ellátott termosztátot kellene megjavitanom, a probléma az hogy nem kapcsol ki. A szenzor egy PTC ellenállás. Sémám nincs, a lapról meg inkább nem küldenék képet, nem tudom ki csinálta de elég gyatra. PC tápról van meghajtva, 12v. Valami ötlet?
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) IQNUKU válasza Sanitatum hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Szia!

Az a bizonyos PTC valószínűleg mégis inkább NTC.
Bármilyen randa a kivitele, egy kép azért mégiscsak jól jönne!
A Baji elektronika is készített 723-as IC-vel hőfokszabályzót.Kiindulási alapnak talán megteszi. Mellékelem a kapcsolási rajzát.
(#) Sanitatum válasza IQNUKU hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
igen, igazad van NTC.. Lerajzoltam a kötést
(#) proli007 válasza Sanitatum hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Hello! Biztos, hogy a poti balfele az NTC "tetejére" van kötve, nem a GND felőli oldalára?
De most mát csak feszültségeket kellene mérni az IC és a tranyó lábain, mondjuk a poti középállásában. Abból talán lehetne tudni valamit.
(#) Sanitatum válasza proli007 hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Igy igaz bocsi...4estől megy a poti és GND-re.. a tranyó bázisán 0.75v , 4es láb 4.55v, 5ös szintén 4.55, 6os 7.27, 12-11 megvan a tápfesz 11.8, 10es láb 10.1
(#) IQNUKU válasza Sanitatum hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Az IC 5. lábán az NTC-t melegítve változik a feszültség? A 4. lábon a potméter elforgatásakor változik a feszültség?
Gyanús nekem az azonos feszültség a 4.- 5. lábon. Nincs zárlat az IC két említett kivezetésén?
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) Sanitatum válasza IQNUKU hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Csak a poti forgatásával..
(#) IQNUKU válasza Sanitatum hozzászólására (») Máj 12, 2015 / 1
 
Az NTC-t melegítve mi a helyzet?
Amennyiben hatástalan, szakadt az NTC, Ráadásul zárlat van a 4. 5. kivezetései között, áskülönben az 5. lábon a stabil 7,1 voltnak kellene lennie, szakadt NTC mellett.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) Sanitatum válasza IQNUKU hozzászólására (») Máj 12, 2015 / 1
 
Köszönöm mindkettőtöknek a segitséget . Forrasztási hiba volt, alig észrevehető ami rövidre zárta a 4es meg az 5ös lábat.
(#) IQNUKU válasza Sanitatum hozzászólására (») Máj 12, 2015 / 1
 
Szívesen!
Örülök, hogy sikerült!
(#) csendre hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Sziasztok! Elolvastam minden oldalt a keltető hőfokszabályzóval kapcsolatban, itt a fórumon is, és a neten is. Meg is építettem párat, már három éve keltetek is, de mégis kíváncsi lennék valamire. A pic-es kapcsolásokat most ne vegyük figyelembe, mert ahoz nem igazán értek, ezeken kívül van pár klasszikus kapcsolás amit keltetőbe szoktak megépíteni. Van az ua723 ic-n alapuló kapcsolás, ami 3k3 Ntk val van párosítva, van az Lm35 hőszenzoros precíz hőfokszabályzó ami nekem nem működött, pedig kettőt is csináltam belőle, de mindkettő behúzva tartja a relét. Van a Kty10 szenzor+lm311 ic, És van még a ds1820b szenzoros kapcsolás. Meg még jópár, de én ezeket már megépítettem, és arra lennék kíváncsi hogy szerintetek ezekből melyik a legpontosabb kapcsolás? Jelenleg a 723+ntk-s kapcsolással megy egy 150tojásos keltetőm, de a kelési arány 65-70% szokott lenni ami elég rossznak mondható. Tudom géptől is függ, de ebben a gépben tavaly egy étermembrános szabályzóval, többször is 90% körüli kelést értem el, de a membrán tönkrement, ezért csináltam bele uj szabályzót. Azért érdekelne a véleményetek azzal kapcsolatban hogy melyik a jobb mert megoszlanak a vélemények, és szeretnék építeni még egy két keltetőt, de nem tudom melyik kapcsolásra alapozzak. A ds1820b szimpatikusnak tünik, de a nagy tok miatt nem tudom mennyire lomha, ugyanez van az lm35 nél ami nekem nem működik, bár a fesz osztón tudom mérni a hőfokot, de a relé állandóan behúzva van, pedig 100 szor átnéztem mindent a nyákon. Vagy ha esetleg tudtok még olyan rajzot, ami hasonlóan egyszerű mint ezek a kapcsolások szivesen venném. Főleg olyan emberek véleménye érdekel, akik használtak hasonló szabályzókat mint az említettek, de olyanoké is akik átlátják a kapcsolásokat. Várom a véleményeket! Köszönöm!
(#) Bakman válasza csendre hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Nem értek a keltetéshez, de úgy tűnik a témából, hogy a pontos hőmérséklet elengedhetetlen. Más környezetben ugyan, de hazsnálunk folyamatosan ipari AKO termosztátokat, csak javasolni tudom.
(#) patexati válasza csendre hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Ne aggódj a tehetetlensége elég csekély a DS1820 szenzornak. Azonnal reagál ha esik egy tizedet a hőmérséklet. A levegőt akkor szokta kicsit túlfűteni (3-4 tizedet) ha kinyitom az ajtót a keltetőn és kimegy belőle a meleg levegő egy része. De pillanatok alatt visszaáll az egyensúly. Én is sokkal tehetetlenebbnek képzeltem először mielőtt megépítettem. Megfelelő szabályzóáramkörben halál pontos mivel digitális.Ha PIC kontrollert akarsz felprogramozni és nincs rá módod abban szívesen segítek ha küldesz üres kontrollert.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
(#) csendre válasza patexati hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Üdv! Ezek szerint te ds1820 szenzorost használsz! Igazából nagyon szimpatizálok vele. Nekem nagyon jó lenne egy olyan szabályzó ami Pic-es, és esetleg kijelzi a hőmérsékletet is. Úgy emlékszem hogy vannak is kapcsolások ds1820 hoz mikrokontrollerrel. Ma utána nézek, és este írok ide ha nem gond kikérem a véleményedet, és ha találok megfelelő kapcsolást, akkor élek a felajánlásoddal. Én nem nagyon programoztam még pic-et, de ha meg tudjuk oldani, akkor az nagyon jó lenne. Jelentkezem este! Köszi!
(#) patexati válasza csendre hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Én most építettem meg EZT. Kelt is már csibe vele. Megépítettem régebben egy papagáj keltetőbe is és nem panaszkodott rá a gazdája még. Annyi,hogy nem kimondottan keltetőbe való mivel 100 fokig lehet állítani és a toleranciát is 5 fokig de mindezt tizedenként így szerintem ez nem lényeges csak univerzálisabb a vezérlő és jó lehet másba is.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
(#) proli007 válasza csendre hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Hello! Minden esetre, ha megérted az áramkörök működését, akkor egy rajz, egy műszer segítségével életre lehet kelteni bármelyik szabályzódat amit elkészítettél. Segítséget is kapsz hozzá itt.
De ez a tudás a mikroprocesszorosnál is hasznos, mert azért ott is van némi periféria amihez nem árt ismerni a működésének feltételeit.
(#) csendre hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Ez nagyon tetszik, ilyenre gondoltam, és látom a kijelzőben sem válogat. Mennyibe kerül egy ilyet összehozni?
(#) patexati válasza csendre hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Ha nincs semmi akkor is 1-2 ezer. Nekem csak pic és szenzor kellett a többit kukáztam hozzá.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
(#) csendre válasza proli007 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Üdv! Ennyire nem vagyok kezdő bár az ahogy a feljebb lévő kérdésem igaz hogy arról árulkodik. Félreértés ne essék, én azért írtam pl a lm 35-ös kapcsolást hogy nem működik, mert nem érteném a kapcsolás működését, hanem nem is volt időm meg kedvem sem megvizsgálni hogy mit rontottam el. Pláne hogy három féle kapcsolási változat van róla. Én a pic-hez nem értek, mármint a programozási részéhez, pláne nincs égetőm, tudom lehetne csinálni, de annyira ritkán van szükségem ilyesmire, hogy sosem szántam rá magam. Csináltam már sokmindent, főleg erősítőket, abból nagyon sokat, főleg a 90-es években, amikor még nemigen voltak ilyen korszerű alkatrészek, mint ma, de azért haladok a korral Szóval ha kezembe adnak egy felprogramozott mikrovezérlőt azért meg tudom csinálni hozzá a perifériát. Igaz hogy csak hobbi szinten űzöm az elektronikát, de ahogy a kapcsolást elnéztem ezzel nem lesz gondom.
(#) bakertesz válasza csendre hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
En egy arduino uno-t hasznalok, lm35-s homerovel, valamint egy dht22-t paratartalmat merni. Az elso teszten vagyok tul ami nem igazan felelt meg az elvarasaimnak, de javitok meg rajta. Nem reg jott meg a ds18b20-s homero, hamarosan azt is berakom egy probara.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
(#) csendre hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Közben annyit agyaltam a dolgon, hogy úgy döntöttem elkezdek foglalkozni a pic témával! Patexati megkérhetnélek hogy javasolsz egy égető kapcsolást amivel pl a pic16f628 mikrovezérlőt lehet programozni? Szerintem ez a hőfokszabályzó jó lesz tanulásnak nekem, pláne hogy a beégetendő program adva van. Lpt-vagy soros portos kellene, de annyit találtam hogy fogalmam nincs melyiket kellene megcsinálni. Icprog programhoz kellene egy jó égető kapcsolás. Köszi!
(#) patexati válasza csendre hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Soros portosat semmilyen körülmények közt nem ajánlok! Párhuzamos portros az már jobb,de jobb egy pickit2 klón mi usb kompatibilis. Ha már építesz akkor legyen szerintem pickit2. Ha megízleled a mikrokontrollerekben rejlő lehetőségeket akkor kelleni fog.Én végigjártam a létrát sok égetőt készítettem nekem Hp41C klónja vállt be legjobban (egyenértékű a gyárival) de a "szilva féle" is tökéletes ha csak 5V-os kontrollereket használsz.
(#) csendre hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Köszi az infót! Tanulásként mit szólsz ehez? http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=b0aUqWkiKi Azt olvastam hogy a JDM égetők nem jók, ugyhogy ezt találtam ami szimpatikus. A cél az lenne hogy a hőfokszabályzót megépítem, és a mikrovezérlőt ezzel programozom fel. Persze ha belejövök, akkor veszek egy jobb égetőt, szerinted kezdésnek jó lesz ez az aránylag egyszerű égető?
(#) patexati válasza csendre hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Igen jó! Én ezt régen megépítettem működik rendesen.
(#) csendre hozzászólása Máj 16, 2015 /
 
Oké köszi! De ha nem gond akkor veszek pár darab picet, és egyet elküldök neked hogy programozd fel, mert még én mire megcsinálom az égetőt, az bele telik egy kis időbe, és nekem a hőfokszabályzó az sürgősebben kellene mint az égető. Pláne hogy nem is biztos hogy nekem elsőre sikerül felprogramozni, szóval jó lenne ha volna egy felprogramozott pic. Következő hónap elején rendelek alkatrészt, addig megcsinálom a nyákot a szabályzóhoz. Még arra megkérnélek hogy írd le hogy melyik pic kell pontosan, mert pl a hq-nál 16f628 bol van három vagy négy tipus. 4 és 20Mhz-es is van. Az anyagi részét a programozásért majd privátban megbeszéljük! Köszi!
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Szia!

AKO-14128-hoz nincs véletlenül magyar nyelvű leírásod? Van egy ilyen termosztátom, csak nincs hozzá leírásom sajnos. Bár a neten találtam angol nyelvűt, de azon nem igazán tudok elmenni. Anyámék tervezik hogy csinálok egy keltetőt, gondoltam beleépíteném, csak nem igazán tudom hogy kell a hőfokokat beállítani rajta. Köszönöm előre is.
(#) Iszkakof István válasza Remci hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Nálam is így kezdődött 1987-ben.
(#) frázis válasza Remci hozzászólására (») Máj 17, 2015 / 1
 
Szia!
Bár nem 14128-as, hanem kicsit fiatalabb, de az elv ugyan az. Bővebben: Link
Következő: »»   38 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem