Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltető hőfokszabályozó
 
Témaindító: Bfg10k, idő: Máj 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 41
(#) Remci válasza frázis hozzászólására (») Máj 18, 2015 /
 
Szia!
Köszönöm, átnézem.
(#) csendre hozzászólása Jún 9, 2015 /
 
Sziasztok! Elkészülem a hőfokszabályzóval! Beletelt pár napba, mert még pic programozót is kellett csinálnom, de életem első mikrovezérlős áramköre, amit magam programoztam fel, és nagyon jól működik. A kijelző az egy szalagkábellel van kivezetve mert nem volt olyan ami oda illene, de nekem így is jó. Itt köszönöm meg Patexati segítségét, hogy ellátott jótanácsokkal! Köszönöm mégegyszer!

DSC00327.jpg
    
(#) bakertesz válasza IQNUKU hozzászólására (») Jún 9, 2015 / 1
 
Elnezest hogy csak most irok, sajnos elegge ido szukeben voltam
100 tojasbol 84-ben volt kiscsibe a 10-dik napon. Ebbol 73 kelt ki 36 ora alatt. Ugy tunik az oreg "szakik" tanacsa nem volt eppen a legjobb.

Kulon koszonet IQNUKU-nak es frázis-nak a jo tanacsokert, es mindenkinek aki otlettel es tapasztalat megosztassal segitett.
(#) patexati hozzászólása Jún 9, 2015 /
 
Közben én is keltettem még egy adagot azzal a vezérlővel mit csendre is megépített. 60 tojás ebből 55 fias,kikelt 53. Kettő befulladt (azok is fejlettek voltak csak az egyik fajta tojás véleményem szerint nagyon erősen meszes kemény volt),egy a kikeltekből is elhullott. A veszteség így 55-ből 3 darab. szerintem ez jó. Mindenkinek ajánlom a DS1820 alapú digitális szabályzókat mivel nagyon pontosak,nem igényelnek kalibrációt..
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
(#) csendre hozzászólása Jún 9, 2015 /
 
Voltam a napokban egy tenyésztőnél, elég profi módon csinálja, több fajta tyúk, gyöngyös,fürj tenyészete van, vagy 5 keltetője ment akkor is. Pont szó esett a befulladt csibékről, és azt mondta, hogy a május-júniusi keltetésekben fordul elő sűrűbben hogy a kifejlett embrió nem tud kikelni. Azt mondta hogy eleve gyengébb a génállománya a májusi tojásnak, és a nagy melegben a keltetőgépeknek nagyobb a hőingadozása. Láttam nála egy nagyon jó megoldást. Úgy vannak megcsinálva a keltetőben a fűtések, hogy amikor bekapcsol a fűtés, akkor megy a főfűtés, és ha lekapcsol a szabályzó akkor azzal együtt, bekapcsol egy 15wattos izzót, ami pont arra elég hogy ne engedje hirtelen lehűlni a keltetőt. Igaz a profi szabályzókkal már nem biztos hogy szükség van erre, de szerintem csak javíthat a hőingadozáson. Az ő állítása szerint sokkal jobbak lettek a keltetői ezzel a megoldással.
(#) patexati válasza csendre hozzászólására (») Jún 10, 2015 /
 
Én is gondoltam már erre a megoldásra. A gyári fűtőegységek is így mennek még felfűt 70W majd 20W tartja.Nálam nincs hőingás 5 cm vastag falú hungarocell doboz Most ki lett takarítva és még fel is emeltem a z egészet összerakva 70 fokra a hőmérsékletet egy órára így sterilizáltam ott is hol nem lehet kitakarítani a fűtőegységet.
(#) csendre hozzászólása Jún 10, 2015 /
 
Most én sem kínlódok ezzel a megoldással, az új keltetőben. Nekem is nikecellből készül az új, csak ez már kész doboz, én is akartam nikecell táblákból csinálni, de kaptam egy ilyet, ez gyárilag egy nikecell termobox. Kb akkora mint a tárnoki keltető. Ma rakom össze a fűtőegységet, és indulhat a keltetés. Most is megy 100 tojással egy hűtőböl épített keltető, de az nem a legjobb, ott nem olyan egyenletes a légkeverés, és abban egy ntc-s szabályzó van, amivel sokat kell játszani sajnos, mert kb 1c-fokot simán elmászkál. Csirke az jól kel benne, de pl gyöngyös mult héten 50 tojásból 14 kelt, fürj 62 tojásból 34. Azért csinálom ezt a nikecell keltetőt mert vettem 40 db aranypikkelyes orpington tojást, és annak jól kell kelnie.
(#) deak francis hozzászólása Jún 22, 2015 /
 
Hello.Az alábbi kapcsolásnak szeretném megkapni a vasalásos módszerhez való nyák rajzot persze ha elküldené valaki .köszönöm előre is. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) proli007 válasza deak francis hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Nagyítót is linkeljél mellé!
(#) orcika70 válasza deak francis hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Gondolom így akartad.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) csdominik hozzászólása Márc 23, 2016 /
 
Üdv mindenkinek. Egy kis segítséget szeretnék kérni keltető javításával kapcsolatban.
Került hozzám egy javítani való LK75 tipusú keltető. A baj az, hogy a benne levő PIC 16F627 nem akar beindulni. Az összes alkatrészt kimértem és mindegyik jónak tűnik. Kicseréltem a 4MHz kvarcot is, de a jelet nem lehet megmérni. Ahogy ráteszem a freki mérőt, az összes led világít. Találkozott már valaki ilyen hibával.
(#) proli007 válasza csdominik hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Hello! Ha úgy gondolod, hogy a PIC-el van bajod, akkor elsőként a "PIC kezdők" topikban tedd fel a kérdésed. Valamint ne közvetlen tedd a kavicsra a frekimérőt, hanem egy 10..20pF-on keresztül. Mert lehet a kábelkapacitás leállítja az oszcit. Valamint nézd meg a Reset bemenet fel van-e húzva a tápra. És elsősorban a külső hardver környékén nézz szét. Pld. nyomógomb nincs-e állandóan nyomva, meg ilyesmi. Nem ismerem ezt a keltetőt, de egy proci nagyon ritkán hibásodik meg. Maximum ha közvetlen hajt esetleg meg egy triac-ot, akkor hiba esetén az onnan visszajövő hálózati feszültség legyilkolhatja. De ezt csak "hasra ütés szerűen" mondom..
(#) patexati válasza csdominik hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Szia! Milyen szabályzó? Valamilyen cég készítette vagy valami saját (maszek) készítésű? Van rajt kijelző? Ha van mit mutat?
(#) kissattila88 válasza Kovacsrobi hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Én ilyen termosztátot vettem ebay-en 2500 ft. Gondolom nem gyári. Mennyire pontos a kínai változat?
(#) molnarf hozzászólása Ápr 28, 2016 /
 
Ajánlani tudom, 60 EUR vásároltam ezt a kínai termosztatot , mindent csinál ami a keltetőhöz szükséges:hőmérsékletet szabályoz,párásít, forgat , szellőztet.

DSCK0351.JPG
    
(#) kissattila88 hozzászólása Jún 9, 2016 /
 
36,5 és 38,5 fok között mozog a keltetőben a hőmérséklet az jó?
(#) IQNUKU válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 10, 2016 /
 
Nem. A 2 fok ingadozás az több mint sok. A tizede lenne az, ami elfogadható.
(#) kissattila88 hozzászólása Jún 17, 2016 /
 
Hogy lehet ki küszöbölni hogy mikor a hőfok szabályzó ki kapcsol ne menjen fel a hő fok?
(#) proli007 válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Csak elviekben..
Fűtőtest kis hőtehetetlenségével, vagy javítható PID szabályozó alkalmazásával. Esetleg az érzékelő megfelelő elhelyezésével.
(#) kissattila88 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
(#) proli007 válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Akkor a hőérzékelő elhelyezésén kell változtatni. De a kollégák, akik keltetnek is, meg fogják mondani hova tedd.
(#) kissattila88 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Nem az érzékelővel van a gond hanem mikor hűtésre vált akkor lassan hűl ki a keltető 38 fokról fel megy 40 re.
Most akarok bele rakni egy ventit.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
(#) proli007 válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Gondolom nem "hűtésre vált", csak kikapcsol a fűtés. De azért fut túl, mert mire a fűtött tér eléri a hőfokot, a fűtőtest és környéke már túl van fűtve. És a remanens hő tovább fűti a készüléket. Ha közelebb teszed az érzékelőt a fűtőtesthez, akkor előbb lekapcsol, mielőtt a fűtött tér eléri a kívánt hőmérsékletet. És lassabban (több szakaszban) fogja elérni a hőfokot. Az, hogy a hőérzékelő mit mutat, és mi a fűtött tér hőmérséklete két külön dolog. Szerintem mások is mással mérik a tényleges hőfokot, nem a szabályzó hőérzékelőjével.
Nem ismerem a szabályzót, de esetleg lehet az arányossági tag erősítését csökkenteni. Itt a beszabályozásnál próbálgatni kell, szerintem nem lehet általános tanácsokat adni, maximum akkor, ha valakinek pont ilyen készüléke és szabályzója van..
De a "keltetők" biztos megmondják a "tutit", mert én csak az elméletről beszélek..
(#) kissattila88 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Még meg próbálom úgy hogy közvetlen a fűtő testre teszem az érzékelőt. Van hozzá egy higany hőfokmérő.
(#) frázis válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Szia!
Ventit már a tervezéskor meg kellett volna besorolni. Nálad nem csak a hőtehetetlenség van gond, hanem venti nélkül álandó a hőrétegeződés! A keltetés során a gépben a hőmérséklet mindenhol azonosnak kell lennie. A jó drága PID szabályzó hobbi keltetéshez (már 100 db tojás esetén) luxus, mondhatnám felesleges. Sorba kötött kerámia ellenállásokkal és pc ventikkel tökéletesen, maximális biztonsággal és olcsón megoldható a fűtés.
A hűtést megoldhatod egyszerűen az keltető ajtajának kinyitásával is, (ugye napi 2 alkalom megoldható könnyedén) hisz egyébként is szellőztetni szükséges! A szondát pedig úgy kell elhelyezni, hogy a tojásokhoz legközelebbi helyzetbe legyen, de ne érjen hozzá. A ventilátor lehetőleg nagy lapátú de kis fordulatszámú legyen, mert nem hurrikán kell, hanem légmozgás, légkeverés. Tökéletesen megfelel a 12 V-os pc venti, melyet én maximum 8 V feszültséggel működtettem. Terelő lemezekkel is belőhető a légmozgás iránya, ki kell kísérletezni, mert nincs minden formához szabvány.
Ne feledkezz meg a párásításhoz sem!
(#) frázis válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Ez a legrosszabb próbálkozás! Hidegben tojás nem kel ki!
A szondát közvetlenül a tojások közelébe tedd, és könyök hőmérőt használj, ne lázmérőt, mert az csak a felső értéket jelzi, nem nivellál! A hőmérő (hitelesített) legyen az etalon, ahhoz állítsd be a szabályzót.
(#) kissattila88 válasza frázis hozzászólására (») Jún 18, 2016 /
 
Ez működő keltető volt gyári. Csak nem digitális ki jelzővel. Egy kicsit modernizálni akartam.
(#) athor77 hozzászólása Jún 21, 2016 /
 
Sziasztok.
Egy Tárnoki PL Machine keltetővel kapcsolatban lenne kérdésem.
A vezetéknek ami belóg a tojások közé mi a szerepe mert a vezeték végét kibontva én egy hőérzékelőt sejtettem ehelyett egy t 4148 as diódát találtam.
neki mi a szerepe a tojások között?
Ill a tulaj azt mondta hogy nem tudja lejjebb vinni a hőfokot.
Ha a 10k potit 22k-ra cserélem akkor megoldódhat ez a gond?
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2016
(#) patexati válasza athor77 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
A dióda a hőérzékelő Nem hinném,hogy bármit is kell a kapcsolásban változtatni,inkább át kell mérni az alkatrészeket nem e "nyúlott" valami meg bent.
(#) proli007 válasza patexati hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Hello! Nem ismerem ezt az akármit, de a "dióda tokban" gyártottak anno PTC érzékelőt is. Megmérni persze jobb lenne. Meg kirajzolni a nyákot, hogy lehessen tudni ki kicsoda..
Következő: »»   39 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem