Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltető hőfokszabályozó
 
Témaindító: Bfg10k, idő: Máj 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 40
(#) Remci hozzászólása Máj 16, 2018 /
 
Sziasztok!

Keltető fűtésnél,ha ellenállásokból van kialakítva, akkor a ventilátort hogy célszerű rászerelni? Fújja rá a levegőt, vagy szívja el róla? És a ventilátor fordulatszámának mekkorát célszerű választani? Gyors,vagy lassú legyen? Most szeretnék egyet összerakni,ezért érdekelnének hogy ki hogy csinálja,vagy mit javasol.
(#) winetou válasza Remci hozzászólására (») Máj 16, 2018 /
 
Attól függően, hogy milyen kialakítású a gép, hol helyezed el a ventilátort, milyen hőmérsékletű a fűtőellenállás. Ha inkább langyosabb, de nagyobb felületű a fűtés azt javasolnám a fűtőszálról szívja el a levegőt, ha forró a fűtőszál (ez a gyakoribb), akkor ráfújja a fűtőszálra, vagy pulzál (egyik lapát elszívja, a másik rácsapja a fűtőszálra). Persze sok múlik azon is hogy van kialakítva a levegő csere. Azt is figyelembe kell venni milyen madarat (méhet, hüllőt) keltetnek benne. Például a tyúk tojás nem olyan érzékeny mint a fácán stb. Ezeknek kellene utána nézni. Arra kellene törekedni hogy minél kisebb légmozgás mellet minél jobban kavarja meg, és cserélje a levegőt a gépben.
(#) Remci válasza winetou hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Szia!
Bocs hogy most válaszolok, csak nem volt az értesítésekben bejelölve a téma. Igazából tyúk tojáshoz kell, vagyis ahhoz akarok össze rakni egyet. Vagyis egy másikat. A jelenlegivel nem igazán vagyok megelégedve, abban egy fűtőszál van és egy 230v-os ventilátor keringeti a levegőt Annak a fordulat számát lejjebb vettem,de még mindig sok szerintem,mert a páratartalom nem igazán akar annyi lenni amennyit szeretnék, vagyis szerintem szárít. Valamint felülről fűt.A hőfok szabályzó sem az igazi, mert 0,5 fokos hiszterézise van és ez nem állítható.Ha kikapcsol, akkor még pár tized fokot le-fel elmászik. Csináltam egy másikat,ennél már lehet állítani. Azért gondoltam ellenállásos fűtésre,mert a fűtőszál lassabban hűl és lassabban is melegszik. Egy kb 90L-es dobozhoz, alsó fűtés esetén, szerinted mekkora teljesítményű fűtő egység lenne megfelelő? Amit most össze raktam, az kb 60W-os, de lehet hogy a duplája kellene?
(#) winetou válasza Remci hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Szerintem a 60 wattnak jónak kell lennie, talán inkább kevesebb. A tyúk viszonylag igénytelen. Én az ilyen dobozba számítógép ventilátort szoktam tenni 14 cm, legfelül, középen a fűtés. A fűtést ellenálláshuzalból csinálnám kb 24v váltóról, ezt már egy szilárdtest relé meg szokta tudni vezérelni. (Biztonsági trafó!) 60-80 foknál melegebb ne nagyon legyenek a fűtőszálak, így a ventivel fújhatod a levegőt lefelé a tojásokra. Elszívod a fűtésről. Tudom ez ellentétesen hangzik mint amire most törekszel, de nekem be szokott válni. Szép lassan szokott felfűteni a gép üresen, szobahőről 1/2 óra kb., tojásokkal lehet több óra is, nem baj. Vezérlésnek sok kapcsolás van itt, majd megpróbálok belinkelni egy párat. Kell bele valamilyen párásítás, ha más nem egy nagy felületű vizes edény (tepsi). A felső szellőző a venti síkján felül, furatok sora, zárható, a keltetés folyamán fokozatosan nyitják, innen megy be a levegő. A gép alján ugyanez, itt távozik a levegő. Ha van 0,1 fokos (cels.) hiszterézisű hőszabályozó akkor ez a megoldás jó szokott lenni. A fűtőszálak hamar felmelegednek, és lehűlnek, így nem fűtik túl a gépet, ki-be kapcsolásos szabályozásnál. Itt a fűtőteljesítmény viszonylag pontos (inkább kevés mint sok) beállításán múlik a jóság. Ellentétben pl. a PID szabályozásnál direkt túl nagy fűtő teljesítménnyel fűtenek. Remélem segítettem valamit, és nem csak bonyolítottam a helyzetet.
(#) winetou hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Ezt régen sokszor megcsináltam, az R2 helyén 2K-s heli (többfordulatú) poti, az 1K-s poti helyett 100 ohmos heli. A 2K-at feltekered ütközésig, a 100 ohmosat le ütközésig. Fűtöd vele a gépet, 36,8 cels.fokig, és letekered a 2 K-at amíg nem kapcsol ki a fűtés ezek után a 100 ohmossal kb 37,5 fokos középértékű 0,1-es hiszterézisű szabályozót kapok.Ezt is megépítettem, elég körülményes, de elvezérel egy gépet. Van még valahol egy hőszabályozó Pic16f628-al török szerzője van, ds18b20 az érzékelő, de azt most nem találom.
(#) winetou hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Bocs, a link:Bővebben: Link
(#) Remci válasza winetou hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Szia!
Köszi a limket,meg a tanácsokat. Én azt a Pic-es szabályzót csináltam meg, arról a török oldalról amit említettél. Annyi változtatással,hogy nem relét kapcsol, hanem egy triac-ot vezérel,ami a tápfeszt kapcsolja a fűtésnek. A fűtést 24v-ról terveztem én is megcsinálni,ellenállásokkal. A ventilátor meg van,nagy lapátokkal,5v-ról járatva a fordulatszáma is megfelelőnek látszik. Összerakom és egy üres dobozban letesztelem először hogy hogy teljesít. Arra vagyok kíváncsi,hogy a beállított hőfokot mennyire tartja, vagyis milyen mértékű lesz a hőlengés.A mostanival nem igazán vagyok megelégedve, bár sok csirkét kikeltett,de lefele és felfele is el szokott a hőmérséklet mászni pár tized fokot. Ez hátha pontosabb lesz.
(#) IQNUKU válasza Remci hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Szia!

A gépedben nem a ventilátor miatt alacsony a páratartalom.
Az áramlás - mint ahogy írod is -, fokozza a párolgást. (Ha van mit párologtatni)
Három ok miatt találhatod alacsonynak a páratartalmat:
1. Kevés pára képződik. Helytelen módon párásítasz, mert pl. kicsi a párologtató felület.
2. A pára megszökik a gépből ha a keltetőtér nem eléggé zárt.( Fals levegő)
3. Becsap a páramérőd, mert hibásan mér.
Ezek közül egyszerre több ok is fennállhat.
A winnetou fórumtársunk által említett szabályzókat én is megépítettem. Nekem leginkább az orosz linken ismertetett szabályzó vált be. A legteljesebb körű szolgáltatásokkal is ez rendelkezik.
Az érzékelők közül is az SHT21 a legpontosabb. Viszont ez a vezérlő a legdrágább mind közül, de nem olyan vészes. Cserébe nem csak a hőmérsékletet és a párát szabályozza, hanem a forgatást is vezérelheti 1 perc és 6 óra között,tetszőlegesen beállítható idővel.
Problémás lehet a mikrovezérlő programozása, de ha valaki kéri, tudok küldeni felprogramozott Atmega 8-at. Angol, vagy orosz nyelvűt. (Csak ezen a két nyelven publikált a szerző firware-t, a forráskód pedig nem publikus.)
(#) Remci válasza IQNUKU hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Szia!

A doboz jól zár,azzal nincs gond. A párologtatást egy vízzel teli tálca biztosítja, ami kb 20x30cm méretű és kb 4cm mély. Tettem már bele egy nagy méretű szivacsot is, hogy növeljem a párologtató felületet. Szerintem ilyen formán a páramérő nem ad normális adatot. Ha a gépben van, akkor 30-40%-os pára tartalmat mutat, de ha kiveszem és a szabad levegőn hagyom, akkor ez az érték felmegy 60-70%-ra. Nem tudom
(#) IQNUKU válasza Remci hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
A három feltétel valamelyike biztosan nem teljesül.
A keltető doboza csaknem teljesen zárt. Elvileg csak a szellőző furat(oko)n/nyíláso(ko)n áramolhatna a levegő a dobozbelső és a külvilág között.
Nézd át újból a doboz tömítettségét. Gyakori eset, hogy régi hűtőszekrényből kreálnak keltetőt. Ott ilyenkor a látszat ellenére nem tömít eléggé az ajtógumi. Egy gumipókkal az ajtót feszesebbre húzva a legtöbb esetben megszűnik ez a hiba.
Ellenőrizd le a páramérő hitelességét. Egy kicsavart vizes ruhába tekerve az érzékelőt, 98-100% körüli értéket kell mutasson a páramérőd.
Mekkora a keltetőtér?
Mekkora szellőző furatokat/nyílást hagytál?
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Idézet:
„Ha a gépben van, akkor 30-40%-os pára tartalmat mutat, de ha kiveszem és a szabad levegőn hagyom, akkor ez az érték felmegy 60-70%-ra.”
Nem feltétlen a szenzor hibája. Próbáld elkeríteni úgy, hogy ne kapja a szelet a ventilátortól.

Sokat teszteltem az Si7021-es szenzort, nekem nagyon bejött, szépen mér.
(#) Remci válasza IQNUKU hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
A pára tartalom mérőm ilyen . Bár ennyit nem adtam érte . Vizes ruhába csavarva a páratartalom 99%-ot mutatott. Nem tudom ki mennyire ismeri ezt a tipust,mennyire megbízható? A keltető tér 48x48x72 cm, ez is egy kiszuperált hűtőből van. Az ajtaja jól záródik, a szellőző furat 5-5 db 13mm-es lyuk, alul fölül.A tálcából a víz elfogy, tehát elpárolog, de a páramérő nem olyan értéket mutat amit szeretnék.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Elvileg nem éri a ventilátor szele, két tálca van egymás alatt, a kettő közé helyeztem el. Ehhez a szenzorhoz létezik egy bevált kapcsolás is?
(#) winetou válasza Remci hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Ha a szellőzők mindig teljesen nyitva vannak, elképzelhető, hogy hiába párologtatsz, elmegy belőle a nedvesség tartalom. Erre mutat az is, hogy szoba hőmérsékleten 60-70 százalék a pára (relatív, függ a hőmérséklettől), berakva a gépbe (37 fok körüli értéken) 30 százalék. A páramérőd biztos jó, a napokban vizsgáltam egy ugyanilyet (ebay), és teljesen jó volt.
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Önállóan még nem használtam, mindig valamilyen projekt részeként szerepelt az áramkörökben, pl.: Bővebben: Link.
(#) Remci hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Sziasztok!

Találtam a Méh telepen egy kidobott gofri sütőt. Azon agyaltam,hogy ennek a fűtőlapját lehetne-e keltető fűtésére használni? A fűtendő tér kb 70x50x45cm lenne. Vagy halott ötlet?
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) kila válasza Remci hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Szia! Lehetni lehet, de szerintem nem érdemes...
Minél kisebb hőtehetetlenségű fűtőegységre volna szükség, csupasz ellenálláshuzal, vagy hasonló, mert ha kikapcsol a hőszabályozó, akkor az ilyen megoldás biztos hogy túlfűt, és megfő minden...
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) Remci válasza kila hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Erre gondoltam én is,ezért kérdeztem biztos ami biztos alapon. Akkor lehet jobban járok valami bojler fűtőszállal? Persze valami triakos szabályzóval lejjebb véve a feszültséget. Ez meg majd megy az ingyen vihetőbe.
(#) Ge Lee válasza Remci hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Ingyen vihetőőőbeeee? Ezekből nagyon jó műterhelést tudsz csinálni magadnak, csak szedj össze belőle párat. Egyébként amire szántad arra is jó, a gyáriban is hasonlók vannak, csak ki kell pattintani a fűtőszálat az öntvényből.
(#) Remci válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Erre nem gondoltam, megfontolandó
(#) Horvath65 válasza Remci hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Üdv Remci! Érdeklődöm, hogy sikerült-e megépíteni a keltetőt és hogyan? Érdekel maga ház, a hő-pára vezérlés a légkeverés, forgatás egyszóval minden.
Következő: »»   40 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem