Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Elkészülem a hőfokszabályzóval! Beletelt pár napba, mert még pic programozót is kellett csinálnom, de életem első mikrovezérlős áramköre, amit magam programoztam fel, és nagyon jól működik. A kijelző az egy szalagkábellel van kivezetve mert nem volt olyan ami oda illene, de nekem így is jó. Itt köszönöm meg Patexati segítségét, hogy ellátott jótanácsokkal! Köszönöm mégegyszer!
Elnezest hogy csak most irok, sajnos elegge ido szukeben voltam
100 tojasbol 84-ben volt kiscsibe a 10-dik napon. Ebbol 73 kelt ki 36 ora alatt. Ugy tunik az oreg "szakik" tanacsa nem volt eppen a legjobb. Kulon koszonet IQNUKU-nak es frázis-nak a jo tanacsokert, es mindenkinek aki otlettel es tapasztalat megosztassal segitett.
Közben én is keltettem még egy adagot azzal a vezérlővel mit csendre is megépített. 60 tojás ebből 55 fias,kikelt 53. Kettő befulladt (azok is fejlettek voltak csak az egyik fajta tojás véleményem szerint nagyon erősen meszes kemény volt),egy a kikeltekből is elhullott. A veszteség így 55-ből 3 darab. szerintem ez jó. Mindenkinek ajánlom a DS1820 alapú digitális szabályzókat mivel nagyon pontosak,nem igényelnek kalibrációt..
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
Voltam a napokban egy tenyésztőnél, elég profi módon csinálja, több fajta tyúk, gyöngyös,fürj tenyészete van, vagy 5 keltetője ment akkor is. Pont szó esett a befulladt csibékről, és azt mondta, hogy a május-júniusi keltetésekben fordul elő sűrűbben hogy a kifejlett embrió nem tud kikelni. Azt mondta hogy eleve gyengébb a génállománya a májusi tojásnak, és a nagy melegben a keltetőgépeknek nagyobb a hőingadozása. Láttam nála egy nagyon jó megoldást. Úgy vannak megcsinálva a keltetőben a fűtések, hogy amikor bekapcsol a fűtés, akkor megy a főfűtés, és ha lekapcsol a szabályzó akkor azzal együtt, bekapcsol egy 15wattos izzót, ami pont arra elég hogy ne engedje hirtelen lehűlni a keltetőt. Igaz a profi szabályzókkal már nem biztos hogy szükség van erre, de szerintem csak javíthat a hőingadozáson. Az ő állítása szerint sokkal jobbak lettek a keltetői ezzel a megoldással.
Én is gondoltam már erre a megoldásra. A gyári fűtőegységek is így mennek még felfűt 70W majd 20W tartja.Nálam nincs hőingás 5 cm vastag falú hungarocell doboz Most ki lett takarítva és még fel is emeltem a z egészet összerakva 70 fokra a hőmérsékletet egy órára így sterilizáltam ott is hol nem lehet kitakarítani a fűtőegységet.
Most én sem kínlódok ezzel a megoldással, az új keltetőben. Nekem is nikecellből készül az új, csak ez már kész doboz, én is akartam nikecell táblákból csinálni, de kaptam egy ilyet, ez gyárilag egy nikecell termobox. Kb akkora mint a tárnoki keltető. Ma rakom össze a fűtőegységet, és indulhat a keltetés. Most is megy 100 tojással egy hűtőböl épített keltető, de az nem a legjobb, ott nem olyan egyenletes a légkeverés, és abban egy ntc-s szabályzó van, amivel sokat kell játszani sajnos, mert kb 1c-fokot simán elmászkál. Csirke az jól kel benne, de pl gyöngyös mult héten 50 tojásból 14 kelt, fürj 62 tojásból 34. Azért csinálom ezt a nikecell keltetőt mert vettem 40 db aranypikkelyes orpington tojást, és annak jól kell kelnie.
Hello.Az alábbi kapcsolásnak szeretném megkapni a vasalásos módszerhez való nyák rajzot persze ha elküldené valaki .köszönöm előre is. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
Nagyítót is linkeljél mellé!
Gondolom így akartad.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
Üdv mindenkinek. Egy kis segítséget szeretnék kérni keltető javításával kapcsolatban.
Került hozzám egy javítani való LK75 tipusú keltető. A baj az, hogy a benne levő PIC 16F627 nem akar beindulni. Az összes alkatrészt kimértem és mindegyik jónak tűnik. Kicseréltem a 4MHz kvarcot is, de a jelet nem lehet megmérni. Ahogy ráteszem a freki mérőt, az összes led világít. Találkozott már valaki ilyen hibával.
Hello! Ha úgy gondolod, hogy a PIC-el van bajod, akkor elsőként a "PIC kezdők" topikban tedd fel a kérdésed. Valamint ne közvetlen tedd a kavicsra a frekimérőt, hanem egy 10..20pF-on keresztül. Mert lehet a kábelkapacitás leállítja az oszcit. Valamint nézd meg a Reset bemenet fel van-e húzva a tápra. És elsősorban a külső hardver környékén nézz szét. Pld. nyomógomb nincs-e állandóan nyomva, meg ilyesmi. Nem ismerem ezt a keltetőt, de egy proci nagyon ritkán hibásodik meg. Maximum ha közvetlen hajt esetleg meg egy triac-ot, akkor hiba esetén az onnan visszajövő hálózati feszültség legyilkolhatja. De ezt csak "hasra ütés szerűen" mondom..
Szia! Milyen szabályzó? Valamilyen cég készítette vagy valami saját (maszek) készítésű? Van rajt kijelző? Ha van mit mutat?
Én ilyen termosztátot vettem ebay-en 2500 ft. Gondolom nem gyári. Mennyire pontos a kínai változat?
Ajánlani tudom, 60 EUR vásároltam ezt a kínai termosztatot , mindent csinál ami a keltetőhöz szükséges:hőmérsékletet szabályoz,párásít, forgat , szellőztet.
36,5 és 38,5 fok között mozog a keltetőben a hőmérséklet az jó?
Nem. A 2 fok ingadozás az több mint sok. A tizede lenne az, ami elfogadható.
Hogy lehet ki küszöbölni hogy mikor a hőfok szabályzó ki kapcsol ne menjen fel a hő fok?
Csak elviekben..
Fűtőtest kis hőtehetetlenségével, vagy javítható PID szabályozó alkalmazásával. Esetleg az érzékelő megfelelő elhelyezésével.
Akkor a hőérzékelő elhelyezésén kell változtatni. De a kollégák, akik keltetnek is, meg fogják mondani hova tedd.
Nem az érzékelővel van a gond hanem mikor hűtésre vált akkor lassan hűl ki a keltető 38 fokról fel megy 40 re.
Most akarok bele rakni egy ventit. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
Gondolom nem "hűtésre vált", csak kikapcsol a fűtés. De azért fut túl, mert mire a fűtött tér eléri a hőfokot, a fűtőtest és környéke már túl van fűtve. És a remanens hő tovább fűti a készüléket. Ha közelebb teszed az érzékelőt a fűtőtesthez, akkor előbb lekapcsol, mielőtt a fűtött tér eléri a kívánt hőmérsékletet. És lassabban (több szakaszban) fogja elérni a hőfokot. Az, hogy a hőérzékelő mit mutat, és mi a fűtött tér hőmérséklete két külön dolog. Szerintem mások is mással mérik a tényleges hőfokot, nem a szabályzó hőérzékelőjével.
Nem ismerem a szabályzót, de esetleg lehet az arányossági tag erősítését csökkenteni. Itt a beszabályozásnál próbálgatni kell, szerintem nem lehet általános tanácsokat adni, maximum akkor, ha valakinek pont ilyen készüléke és szabályzója van.. De a "keltetők" biztos megmondják a "tutit", mert én csak az elméletről beszélek..
Még meg próbálom úgy hogy közvetlen a fűtő testre teszem az érzékelőt. Van hozzá egy higany hőfokmérő.
Szia!
Ventit már a tervezéskor meg kellett volna besorolni. Nálad nem csak a hőtehetetlenség van gond, hanem venti nélkül álandó a hőrétegeződés! A keltetés során a gépben a hőmérséklet mindenhol azonosnak kell lennie. A jó drága PID szabályzó hobbi keltetéshez (már 100 db tojás esetén) luxus, mondhatnám felesleges. Sorba kötött kerámia ellenállásokkal és pc ventikkel tökéletesen, maximális biztonsággal és olcsón megoldható a fűtés. A hűtést megoldhatod egyszerűen az keltető ajtajának kinyitásával is, (ugye napi 2 alkalom megoldható könnyedén) hisz egyébként is szellőztetni szükséges! A szondát pedig úgy kell elhelyezni, hogy a tojásokhoz legközelebbi helyzetbe legyen, de ne érjen hozzá. A ventilátor lehetőleg nagy lapátú de kis fordulatszámú legyen, mert nem hurrikán kell, hanem légmozgás, légkeverés. Tökéletesen megfelel a 12 V-os pc venti, melyet én maximum 8 V feszültséggel működtettem. Terelő lemezekkel is belőhető a légmozgás iránya, ki kell kísérletezni, mert nincs minden formához szabvány. Ne feledkezz meg a párásításhoz sem!
Ez a legrosszabb próbálkozás! Hidegben tojás nem kel ki!
A szondát közvetlenül a tojások közelébe tedd, és könyök hőmérőt használj, ne lázmérőt, mert az csak a felső értéket jelzi, nem nivellál! A hőmérő (hitelesített) legyen az etalon, ahhoz állítsd be a szabályzót.
Ez működő keltető volt gyári. Csak nem digitális ki jelzővel. Egy kicsit modernizálni akartam.
Sziasztok.
Egy Tárnoki PL Machine keltetővel kapcsolatban lenne kérdésem. A vezetéknek ami belóg a tojások közé mi a szerepe mert a vezeték végét kibontva én egy hőérzékelőt sejtettem ehelyett egy t 4148 as diódát találtam. neki mi a szerepe a tojások között? Ill a tulaj azt mondta hogy nem tudja lejjebb vinni a hőfokot. Ha a 10k potit 22k-ra cserélem akkor megoldódhat ez a gond? A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2016
A dióda a hőérzékelő Nem hinném,hogy bármit is kell a kapcsolásban változtatni,inkább át kell mérni az alkatrészeket nem e "nyúlott" valami meg bent.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |