Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltető hőfokszabályozó
 
Témaindító: Bfg10k, idő: Máj 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 41
(#) Remci hozzászólása Máj 16, 2018 /
 
Sziasztok!

Keltető fűtésnél,ha ellenállásokból van kialakítva, akkor a ventilátort hogy célszerű rászerelni? Fújja rá a levegőt, vagy szívja el róla? És a ventilátor fordulatszámának mekkorát célszerű választani? Gyors,vagy lassú legyen? Most szeretnék egyet összerakni,ezért érdekelnének hogy ki hogy csinálja,vagy mit javasol.
(#) winetou válasza Remci hozzászólására (») Máj 16, 2018 /
 
Attól függően, hogy milyen kialakítású a gép, hol helyezed el a ventilátort, milyen hőmérsékletű a fűtőellenállás. Ha inkább langyosabb, de nagyobb felületű a fűtés azt javasolnám a fűtőszálról szívja el a levegőt, ha forró a fűtőszál (ez a gyakoribb), akkor ráfújja a fűtőszálra, vagy pulzál (egyik lapát elszívja, a másik rácsapja a fűtőszálra). Persze sok múlik azon is hogy van kialakítva a levegő csere. Azt is figyelembe kell venni milyen madarat (méhet, hüllőt) keltetnek benne. Például a tyúk tojás nem olyan érzékeny mint a fácán stb. Ezeknek kellene utána nézni. Arra kellene törekedni hogy minél kisebb légmozgás mellet minél jobban kavarja meg, és cserélje a levegőt a gépben.
(#) Remci válasza winetou hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Szia!
Bocs hogy most válaszolok, csak nem volt az értesítésekben bejelölve a téma. Igazából tyúk tojáshoz kell, vagyis ahhoz akarok össze rakni egyet. Vagyis egy másikat. A jelenlegivel nem igazán vagyok megelégedve, abban egy fűtőszál van és egy 230v-os ventilátor keringeti a levegőt Annak a fordulat számát lejjebb vettem,de még mindig sok szerintem,mert a páratartalom nem igazán akar annyi lenni amennyit szeretnék, vagyis szerintem szárít. Valamint felülről fűt.A hőfok szabályzó sem az igazi, mert 0,5 fokos hiszterézise van és ez nem állítható.Ha kikapcsol, akkor még pár tized fokot le-fel elmászik. Csináltam egy másikat,ennél már lehet állítani. Azért gondoltam ellenállásos fűtésre,mert a fűtőszál lassabban hűl és lassabban is melegszik. Egy kb 90L-es dobozhoz, alsó fűtés esetén, szerinted mekkora teljesítményű fűtő egység lenne megfelelő? Amit most össze raktam, az kb 60W-os, de lehet hogy a duplája kellene?
(#) winetou válasza Remci hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Szerintem a 60 wattnak jónak kell lennie, talán inkább kevesebb. A tyúk viszonylag igénytelen. Én az ilyen dobozba számítógép ventilátort szoktam tenni 14 cm, legfelül, középen a fűtés. A fűtést ellenálláshuzalból csinálnám kb 24v váltóról, ezt már egy szilárdtest relé meg szokta tudni vezérelni. (Biztonsági trafó!) 60-80 foknál melegebb ne nagyon legyenek a fűtőszálak, így a ventivel fújhatod a levegőt lefelé a tojásokra. Elszívod a fűtésről. Tudom ez ellentétesen hangzik mint amire most törekszel, de nekem be szokott válni. Szép lassan szokott felfűteni a gép üresen, szobahőről 1/2 óra kb., tojásokkal lehet több óra is, nem baj. Vezérlésnek sok kapcsolás van itt, majd megpróbálok belinkelni egy párat. Kell bele valamilyen párásítás, ha más nem egy nagy felületű vizes edény (tepsi). A felső szellőző a venti síkján felül, furatok sora, zárható, a keltetés folyamán fokozatosan nyitják, innen megy be a levegő. A gép alján ugyanez, itt távozik a levegő. Ha van 0,1 fokos (cels.) hiszterézisű hőszabályozó akkor ez a megoldás jó szokott lenni. A fűtőszálak hamar felmelegednek, és lehűlnek, így nem fűtik túl a gépet, ki-be kapcsolásos szabályozásnál. Itt a fűtőteljesítmény viszonylag pontos (inkább kevés mint sok) beállításán múlik a jóság. Ellentétben pl. a PID szabályozásnál direkt túl nagy fűtő teljesítménnyel fűtenek. Remélem segítettem valamit, és nem csak bonyolítottam a helyzetet.
(#) winetou hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Ezt régen sokszor megcsináltam, az R2 helyén 2K-s heli (többfordulatú) poti, az 1K-s poti helyett 100 ohmos heli. A 2K-at feltekered ütközésig, a 100 ohmosat le ütközésig. Fűtöd vele a gépet, 36,8 cels.fokig, és letekered a 2 K-at amíg nem kapcsol ki a fűtés ezek után a 100 ohmossal kb 37,5 fokos középértékű 0,1-es hiszterézisű szabályozót kapok.Ezt is megépítettem, elég körülményes, de elvezérel egy gépet. Van még valahol egy hőszabályozó Pic16f628-al török szerzője van, ds18b20 az érzékelő, de azt most nem találom.
(#) winetou hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Bocs, a link:Bővebben: Link
(#) Remci válasza winetou hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Szia!
Köszi a limket,meg a tanácsokat. Én azt a Pic-es szabályzót csináltam meg, arról a török oldalról amit említettél. Annyi változtatással,hogy nem relét kapcsol, hanem egy triac-ot vezérel,ami a tápfeszt kapcsolja a fűtésnek. A fűtést 24v-ról terveztem én is megcsinálni,ellenállásokkal. A ventilátor meg van,nagy lapátokkal,5v-ról járatva a fordulatszáma is megfelelőnek látszik. Összerakom és egy üres dobozban letesztelem először hogy hogy teljesít. Arra vagyok kíváncsi,hogy a beállított hőfokot mennyire tartja, vagyis milyen mértékű lesz a hőlengés.A mostanival nem igazán vagyok megelégedve, bár sok csirkét kikeltett,de lefele és felfele is el szokott a hőmérséklet mászni pár tized fokot. Ez hátha pontosabb lesz.
(#) IQNUKU válasza Remci hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Szia!

A gépedben nem a ventilátor miatt alacsony a páratartalom.
Az áramlás - mint ahogy írod is -, fokozza a párolgást. (Ha van mit párologtatni)
Három ok miatt találhatod alacsonynak a páratartalmat:
1. Kevés pára képződik. Helytelen módon párásítasz, mert pl. kicsi a párologtató felület.
2. A pára megszökik a gépből ha a keltetőtér nem eléggé zárt.( Fals levegő)
3. Becsap a páramérőd, mert hibásan mér.
Ezek közül egyszerre több ok is fennállhat.
A winnetou fórumtársunk által említett szabályzókat én is megépítettem. Nekem leginkább az orosz linken ismertetett szabályzó vált be. A legteljesebb körű szolgáltatásokkal is ez rendelkezik.
Az érzékelők közül is az SHT21 a legpontosabb. Viszont ez a vezérlő a legdrágább mind közül, de nem olyan vészes. Cserébe nem csak a hőmérsékletet és a párát szabályozza, hanem a forgatást is vezérelheti 1 perc és 6 óra között,tetszőlegesen beállítható idővel.
Problémás lehet a mikrovezérlő programozása, de ha valaki kéri, tudok küldeni felprogramozott Atmega 8-at. Angol, vagy orosz nyelvűt. (Csak ezen a két nyelven publikált a szerző firware-t, a forráskód pedig nem publikus.)
(#) Remci válasza IQNUKU hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Szia!

A doboz jól zár,azzal nincs gond. A párologtatást egy vízzel teli tálca biztosítja, ami kb 20x30cm méretű és kb 4cm mély. Tettem már bele egy nagy méretű szivacsot is, hogy növeljem a párologtató felületet. Szerintem ilyen formán a páramérő nem ad normális adatot. Ha a gépben van, akkor 30-40%-os pára tartalmat mutat, de ha kiveszem és a szabad levegőn hagyom, akkor ez az érték felmegy 60-70%-ra. Nem tudom
(#) IQNUKU válasza Remci hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
A három feltétel valamelyike biztosan nem teljesül.
A keltető doboza csaknem teljesen zárt. Elvileg csak a szellőző furat(oko)n/nyíláso(ko)n áramolhatna a levegő a dobozbelső és a külvilág között.
Nézd át újból a doboz tömítettségét. Gyakori eset, hogy régi hűtőszekrényből kreálnak keltetőt. Ott ilyenkor a látszat ellenére nem tömít eléggé az ajtógumi. Egy gumipókkal az ajtót feszesebbre húzva a legtöbb esetben megszűnik ez a hiba.
Ellenőrizd le a páramérő hitelességét. Egy kicsavart vizes ruhába tekerve az érzékelőt, 98-100% körüli értéket kell mutasson a páramérőd.
Mekkora a keltetőtér?
Mekkora szellőző furatokat/nyílást hagytál?
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Idézet:
„Ha a gépben van, akkor 30-40%-os pára tartalmat mutat, de ha kiveszem és a szabad levegőn hagyom, akkor ez az érték felmegy 60-70%-ra.”
Nem feltétlen a szenzor hibája. Próbáld elkeríteni úgy, hogy ne kapja a szelet a ventilátortól.

Sokat teszteltem az Si7021-es szenzort, nekem nagyon bejött, szépen mér.
(#) Remci válasza IQNUKU hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
A pára tartalom mérőm ilyen . Bár ennyit nem adtam érte . Vizes ruhába csavarva a páratartalom 99%-ot mutatott. Nem tudom ki mennyire ismeri ezt a tipust,mennyire megbízható? A keltető tér 48x48x72 cm, ez is egy kiszuperált hűtőből van. Az ajtaja jól záródik, a szellőző furat 5-5 db 13mm-es lyuk, alul fölül.A tálcából a víz elfogy, tehát elpárolog, de a páramérő nem olyan értéket mutat amit szeretnék.
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Elvileg nem éri a ventilátor szele, két tálca van egymás alatt, a kettő közé helyeztem el. Ehhez a szenzorhoz létezik egy bevált kapcsolás is?
(#) winetou válasza Remci hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Ha a szellőzők mindig teljesen nyitva vannak, elképzelhető, hogy hiába párologtatsz, elmegy belőle a nedvesség tartalom. Erre mutat az is, hogy szoba hőmérsékleten 60-70 százalék a pára (relatív, függ a hőmérséklettől), berakva a gépbe (37 fok körüli értéken) 30 százalék. A páramérőd biztos jó, a napokban vizsgáltam egy ugyanilyet (ebay), és teljesen jó volt.
(#) Bakman válasza Remci hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Önállóan még nem használtam, mindig valamilyen projekt részeként szerepelt az áramkörökben, pl.: Bővebben: Link.
(#) Remci hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Sziasztok!

Találtam a Méh telepen egy kidobott gofri sütőt. Azon agyaltam,hogy ennek a fűtőlapját lehetne-e keltető fűtésére használni? A fűtendő tér kb 70x50x45cm lenne. Vagy halott ötlet?
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) kila válasza Remci hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Szia! Lehetni lehet, de szerintem nem érdemes...
Minél kisebb hőtehetetlenségű fűtőegységre volna szükség, csupasz ellenálláshuzal, vagy hasonló, mert ha kikapcsol a hőszabályozó, akkor az ilyen megoldás biztos hogy túlfűt, és megfő minden...
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) Remci válasza kila hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Erre gondoltam én is,ezért kérdeztem biztos ami biztos alapon. Akkor lehet jobban járok valami bojler fűtőszállal? Persze valami triakos szabályzóval lejjebb véve a feszültséget. Ez meg majd megy az ingyen vihetőbe.
(#) Ge Lee válasza Remci hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Ingyen vihetőőőbeeee? Ezekből nagyon jó műterhelést tudsz csinálni magadnak, csak szedj össze belőle párat. Egyébként amire szántad arra is jó, a gyáriban is hasonlók vannak, csak ki kell pattintani a fűtőszálat az öntvényből.
(#) Remci válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Erre nem gondoltam, megfontolandó
(#) Horvath65 válasza Remci hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Üdv Remci! Érdeklődöm, hogy sikerült-e megépíteni a keltetőt és hogyan? Érdekel maga ház, a hő-pára vezérlés a légkeverés, forgatás egyszóval minden.
(#) Szegedi Sándor válasza proli007 hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Szia!

Kezem ügyébe akadt az egyik kedves munkatársam által egy ilyen keltető.
Sajnos a kolléganő úgy adta ide, hogy a fűtőszálat fizikai sérülés érte és szerintem szakadt is.
A motoron nem látok külsérelmi nyomot.
Ha a fűtőszál szakadt attól elindul a keltető(venti és a led)?
A motor kivezetéseit mérem a panelen, de nagyon nagy ellenállást mérek.
Találtam a neten pont ilyen fűtőszálat, már csak azt kell kiderítenem érdemes-e cserélni.
(#) proli007 válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Jan 30, 2022 / 1
 
Hello! Igen a ventinek állandóan kel járni, a fűtőbetét meg nem szükséges az áramkör működéséhez, csak nem fűt, ha jelez a Led..
(#) Szegedi Sándor válasza proli007 hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Akkor ennek más baja is van. Bedugom és semmire nem reagál. Már pusztán a kapcsolási rajz visszarajzolásod is nagyon nagy segítség amit szintén köszönök.
(#) proli007 válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Jan 30, 2022 / 1
 
Most hogy nézem a rajzot jut eszembe, hogy az áramkör tápját a ventilátor segítségével állítja elő. Vagy is a ventilátoron átfolyó áramból van a tápfesz. Azaz a ventilátor maga az "előtét ellenállása" a tápnak. (Amit máshol egy kodival állítanak elő.) Tehát ha a venti szakadt, akkor táp sincs..
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Két napja javítottam kicsit eltérő keltetőt. Gazdája panaszkodott, hogy tavaly sokkal több csibe kelt ki, mint idén. Még telefonon kérdezem. -Jó a szellőzés?
-Igen. Naponta reggel-este felnyitom és megforgatom a tojásokat.
Meghozza, áll a ventilátor, kézzel alig lehetett megmozdítani.
-De hát legutóbb még ment.
Na persze. Amennyire tudtam, szétszedtem, benzinnel kiáztattam a perselyt és kapott műszerolajat. Szegecselt a motorja, ha nem muszáj, azt nem bántja az ember.
Ennyire nem foglalkoztatott a működése, hogy lerajzoljam. Valami kis zöld kijelző is volt a tetején, ami a hőmérsékletet és páratartalmat kijelezte.
(#) Horvath65 hozzászólása Máj 11, 2022 /
 
Üdv a csapatnak! Ovolux 100 keltetőm lehet, hogy most szál el. A hőfokot nem tudom levenni! A legkisebbre van tekerve, de csak villog. Ha egy kicsit feljebb veszem felmegy 39°C főlé. Ezt a rajzot találtam. https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1002552.html#1002552. Mit nézzek meg?SOS megfőnek a pipik, vasárnap lenne az ideje a kelésnek.

keltető2.JPG
    
(#) proli007 válasza Horvath65 hozzászólására (») Máj 11, 2022 / 1
 
Hello! Húha! Ez egy nagyon gyatraszerkezet, szinte minden mindennel összefügg, mérni sem lehet benne korrekten semmit. Átmenetileg növeld meg a 390k ellenállást 470k-ra.
Esetleg nézd meg hogy a hőérzékelő nem csúszott-e el a helyéről. (Nem ismerem..)
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2022
(#) IQNUKU válasza Horvath65 hozzászólására (») Máj 11, 2022 / 1
 
Szia!

Ártani nem árt, cseréld ki a szűrőkondit.
Valószínűleg kiszáradt.
(#) Horvath65 válasza Horvath65 hozzászólására (») Máj 11, 2022 /
 
Proli 007 és IQNUKU Köszönöm, hogy segítettetek. Közbe szétszedtem gondoltam, hátha az a baja ami kb. tizenöt-húsz éve, akkor az NTK egyik forrasztása engedett el, ekkor csinált hasonló mutatványt. De jóvolt a korábbi forrasztásom. Viszont kimértem a potit, először nem akart értéket mutatni. A nevelt fiamnak mondom, hogy lassan tekerje ütközéstől ütközésig... közben én mérek. No ő rendesen megrángatta, mint... Ez után már mértem értéket, 0-tól 89K-ig(száznak kellene lenni. Ráadtam az áramot, de még ekkor sem volt tökéletes, megmozgattam az NTK-nak a zsugorcsőben lévő vezetékét ekkor életre kelt. Egy hőlégfúvóval kipróbáltam, működöt. Vissza pakoltam, most állítom be a hőfokot. ( a 100K-s helio poti a zacskóban várja, hogy beszereljem, a kondira is ekkor kerül sor)
Még egyszer nagyon köszönöm, hogy segítettetek.
Ui. Eltudnátok magyarázni, hogyan működik ez a vezérlés? (idén 30 éves. Igensok pipt keltetett már)
Következő: »»   40 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem