Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   480 / 570
(#) graham válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Köszi a választ!
Ezek rendben vannak.
Egyébként meleg víz vételezésnél nincs meg a megfelelő nyomás sem.
(#) VIM válasza graham hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Az akkor probléma. A kifolyási helyen a csapnál nincs elvízkövesedve a perlátor? A kazán vízszűrője tiszta? Persze az is lehet, hogy maga az NTC lehet hibás. Ennél a típusnál eléggé kis értékhatárok között dolgozik az ellenállás mérés (3.6-tól lefelé 5-600 ohmig) de ebben nem vagyok biztos.
(#) VIM válasza Steve Jobs hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Szia! Ha klipszes felfogatásúak az NTC-k akkor cseréld meg őket a csövön. Vízcsap nyitásra hallani lehet a kazánban, hogy kapcsol egy relé? Lehet, hogy a fűtési termosztát kéri a meleget de a HMV vétel vízáramlás kapcsolója (felakadhatott, megszorult) nem kapcsolja megfelelően a főégőt maximális terhelésre.
(#) graham válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Nos elég fura a helyzet. Az emeleten a mosdón forró a víz, mondjuk az a kazán mellett van, egy fal van köztük, de a kádon már langyos.
Nagyrészt a földszintet használjuk, lehet emiatt elvizkövesedhetett a rendszer, de egyik pillanatról a másikra?
(#) VIM válasza graham hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Nem egyik pillanatról a másikra történik ez a vízkőkiválás de a folyamat kialakulásával a kazánban lévő vízáramlás érzékelő fordulata lecsökkenhet annyira, hogy a lángmoduláció nem lesz összhangban a hőmérséklettel. A vízáramlás érzékelő az egy turbinalapátos szerkezet amit a víz áramlása forgat egy külső hall elem előtt amiben impulzusokat generál. Ezt fogja figyelni az elektronika és ehhez "igazítja" a teljesítményigényt.
(#) graham válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Köszi a választ!
Akkor most mi a teendő?
Mit tudok SOS csinálni, hogy amíg kijön a jó idő, és szét lehet szedni, addig tudnánk fürdeni.
(#) bbalazs_ válasza graham hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Nézd meg a csapok perkolátorát (fémszita), mennyire van eltömődve.
Nagyon hihetetlenül hangzik, hogy a cső távolabbi végén langyos, közel meg forró (hacsak nem extrém hidegek a falak
Nem lennék meglepve, ha a mosdó csapján jóval kevesebb víz folyna ki időegység alatt.
(#) VIM válasza graham hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Ezt írod:
Idézet:
„Az emeleten a mosdón forró a víz, mondjuk az a kazán mellett van”

Idézet:
„de a kádon már langyos.”
Szerintem semmi problémája nincs a kazánnak hanem azon a helyen kell a kifolyót vízkőmentesíteni ahol nem megfelelő a víz hőmérséklete. Lecsavarod a perlátort és megnézed, hogy úgy milyen meleg víz fog folyni. Ha a nélkül megfelelő a hőmérséklet akkor biztos, hogy azzal van a probléma, vízkőmentesíteni, vagy cserélni kell benne a szűrőt.
(#) proli007 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Hello! Ha van a csap előtt sarokszelep, azt is érdemes megnézni. Mert az is le tudja csökkenteni a nyomást "egyik pillanatról a másikra". (Mert rém vacakok ezek..)
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Talán még a perlátort sem kell levennie, csupán megnéznie, hogy ott a hideg víz milyen áramlással jön. Ha az jól jön, akkor nem ott van a hiba, hanem a kazántól ahhoz a földszintre menő vezetékben (mondták a sarokszelepet pld.) lehet vízkő, dugulás, stb.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
(#) graham válasza VIM hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Köszönöm a sok választ. Átnézem az összeset, még az egykarosokon a betéteket is,
(#) Profisixx hozzászólása Jan 25, 2021 /
 
Szia VIM, jó reggelt mindenkinek!
Nincs véletlenül ehhez a cirkóhoz neked,vagy bárki másnak egy vezérlő panel kölcsönbe? Kipróbálni, a most meglévő helyett, elképzelhető ,hogy az a hibás és ezért nincs láng visszaszabályozás a beállított hőmérsékletnél. Kapcsolási rajz is teljesen jó lenne, feszültség referencia értékekkel a mérőpontoknál. Áramláskapcsoló rendben működik, írtad, hogy az is lehet esetleg hibás. . Tiszteletem.

002.JPG
    
(#) 444Tibi válasza Steve Jobs hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Régen csináltam ilyet, ha jól emlékszek ez bitermikus hőcserélős?
Hülye kérdés de a fűtés normálisan megy?
Nem maradt nagy adag buborék a hőcserélőbe, akkor nem adja át a meleget a másik körnek.
Ha hülyeséget beszélek, bocsi, pár éves emlékeimbe valahogy így van de tévedhetek.
(#) Steve Jobs válasza 444Tibi hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
a fűtés köröm jól működik.Cseréltem NTC-t is benne.
(#) jpuskas99 válasza Steve Jobs hozzászólására (») Jan 25, 2021 /
 
Szia! Bár VIM már szólt róla, de rákérdeznék, hogy az áramlásérzékelőt nézted-e már? Az is okozhat ilyen, csak a hmv-kört érintő problémát. A hidegvíz bemeneti csővezetéken van.
(#) VIM válasza Profisixx hozzászólására (») Jan 26, 2021 / 2
 
Szia! Nincs, ne is keress, mert nem fogsz találni. A gyártók hétpecsétes titokban tartják mindet, nem véletlenül. A szakemberek is csak részleteket tudnak a működésükkel kapcsolatban de nem javítják hanem cserélik. Próbálkozhatsz a visszarajzolással ahogyan azt már megtették az ebben járatos hozzáértők de Ők is csak egy részletével teszik ezt amelyikkel a probléma van. Már az is fél siker számukra ha a panelen felismerhetőek az áramköri kialakításból a funkciója és abban mi okozhatja a hibát. Nem egyszerű. Ez robbantott ábrasor 8. oldalán kezdődik az RCM20 Idea. Azon tisztán látszik az NTC-k helyzete és azonossága, mert, hogy egyformák. Ezek a fő mérési eszközök a szabályzásban. Ha értékük eltér a megadott paraméterektől (mert meghibásodtak, bármelyik a kettő közül), akkor nem fog változni a szabályzás folyamata. Cserélni kellene mindkettőt (mert nem mai gyerek a készülék), vagy legalábbis mérni az értéküket, 10kΩ szobahőmérsékleten, 70-80fokon 3kΩ körüli. Ha nem változik az értéke az is hiba. Van a váltószelep oldalán lévő csövön egy határtermosztát ami kapillárcsöves érzékelővel (gőztenziós) van ellátva. Ha az el van "fáradva" (a mechanikus része amit a táguló gáz működtet) akkor előbb lekapcsol mint kellene. Talán ezért is nem változik az általad elvárt állítási érték, mert az a hibás.
(#) peter0117 hozzászólása Jan 26, 2021 /
 
Sziasztok. A targyban szereplo kombi gazkazan nem ad hasznalati melegvizet. Hibakod nincs. Hocserelo kisavazva.A valtoszelep nincs megszorulva. Csak HMVre kapcsolva sem gyujt be. A futesre jol reagal. Mit kellene még ellenoriznem? Valamilyen otlet? Koszi elore is

Mod: Áthelyezve a "Westen Star condens 33 HMV" topikból.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) VIM válasza peter0117 hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Szia! A HMV vízszűrőnek tisztának kell lennie. A hall szenzoros vízáramlás érzékelőnek kellene a csap nyitására érzékelni a HMV vételezést, ha ez nem működik akkor nem fog átállni a kazán a HMV készítésre. A működtetője az belül van és talán az nem forog megfelelően vagy egyáltalán.
(#) peter0117 válasza VIM hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
Szia! A HMV vízszűrőt kivettem megtakaritottam.Volt rajta szutyok de változást nem történt.
"A működtetője az belül van és talán az nem forog megfelelően vagy egyáltalán"
És azt ki lehet venni?
(#) VIM válasza peter0117 hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
Szia! Amire ez az érzékelő fel van rögzítve abban van egy turbinalapát aminek a tengelyén mágnes van ami a külső hall elemet impulzusokkal vezérli. Ha a turbina nem forog akkor nem kap jelet az érzékelő és így nem fog átállni a kazán HMV vételezésre. Nem vagyok szerelő és a készüléket sem ismerem, hogy ettől többet tudjak mondani. Ha szét akarod szedni ezt a részét azt rendkívül körültekintően csináld, odafigyelve a műanyag alkatrészek esetleges sérülésére. Mutass képet erről a részről ahová ez a hall szenzor van felfogatva. A vizes blokk ezen részét "O" gyűrűs tömítésekkel, szerelhető részegységekre lehet bontani a rögzítő kengyeleket kihúzva a helyükről.
(#) peter0117 válasza VIM hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
Mellekelem a képet.
(#) VIM válasza peter0117 hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
A háromutú szelepmozgató motor mellett, amihez a fehér-piros-kék vezetékek csatlakoznak. A feltöltő csap nyakára van felhelyezve a hall érzékelő bilincse de maga az érzékelő hátulra nyúlik be. Felülről van egy fehér záró kupak, talán azt kell kivenni, hogy a forgórész látható legyen. A hálózati vizet biztosan el kell zárni de jobb lesz ha a szerviz csapokkal is ezt teszed.
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 29, 2021 /
 
Sziasztok!

A témában említett nem kombi, hanem csak egy Junkers WR250 típusú átfolyós vízmelegítő. Állandó gyújtóláng nélküli, két darab góliát elemmel működik.
Bár új állapotában sosem láttam ezt a típust működni, nekem elég betegesnek tűnik, de még nem ismerem eléggé a működési elvét.

A FÉG V4-es működését jól ismerem, így elsőnek próbáltam megoldani az önmagától mindig nagyobb lángmagasságra átálló főégő problémáját: A nyomólemez műanyag alkatrészeire már rá volt kövülve a gépzsír, így annak letakarítása után szilikonzsírral megkentem. A nyomólemez meredeksége nem állítható mint a V4-nél, így kicsit eléggé elnagyolt konstrukciónak gondolom. Kellemes, amikor fürdés közben egyre melegebb vizet ad, és a kádtól messze van, hogy visszataszigáljam az önálló életet élő állítót....
Továbbá észrevettem, hogy lassan rúg vissza a képen látható csap, nyilvánvalóan szorul.

A másik zavaró problémája, hogy használat után rövid időn belül ismételt meleg víz igénynél sokára gyújtja be a főégőt, a következőt műveli: Bár azonnal begyújtja a gyújtólángot, de az hangosan lobog, mindeközben szikráztat, aztán egyszer csak begyújtja a főégőt, sok másodperc múltán.
A megnőtt kéményhuzat zavarná a gyújtólángot, és amíg az nem folytonos, addig sikertelen begyújtásként detektálja, vagy termoelem/szenzor hiba?

Annyi kérdésem volna még erről a típusról, remélem lesz itt, aki ismeri..
(#) Macsek01 hozzászólása Jan 29, 2021 /
 
Sziasztok,
Vaillant VSC 196-c 150 típusú vezérlőpanel hibáról kérdezek.
Az a probléma,hogy néha-nem túl gyakran- a HMV készítése végeztével nem kapcsol át a vezérlőpanel fűtés üzemmódra. Folyamatosan kattogó hangot ( relé??) ad ki a panel,villog a töltés kérése és a szekunder oldalon 92 fokra megy fel a hőfok,majd lemegy újra valamennyit és ezt ismétli,
Először a váltószelep hibára gondoltunk,de szétszereléskor nem találtunk hibát.
Azt megállapítottuk, hogy a hiba előjöttekor mindkét szivattyú (meleg víz+fűtés) panelből kijövő kábelén áram folyik át.
Ideiglenesen új panelt tettünk be így jól működik minden, tehát szinte biztos,hogy panel hibás. A kérdés, hogy mi lehet a hiba?
1. Szoftver?
2. Vagy valami hideg pont? Hiszen nem mindig jön ki a hiba. Ha szoftver lenne a hunyó, akkor mi ndig kijönne a hiba??
3. Érdemes elektroműszerésszel megnézetni?

Ezekre a pontokra kérem válaszotokat.
Kösz, hogy foglalkoztok vele.
(#) JZoli válasza Macsek01 hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Mennyi idős ez a kazán? Ez mit jelent, mert ilyenről még kazánnal kapcsolatban nem is hallottam: "villog a töltés kérése"? Ha kattog az átváltás helyett akkor a panelon valamelyik relének vagy a "lába" forrasztotta ki magát, vagy az érintkező nem érintkezik rendesen, ezt végig kellene nézni. Ha tudod a panel bekötését a váltószelep csatlakozójára menő fóliákból meg tudod állapítani melyik relé lehet az.
(#) Macsek01 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Köszi a választ,utána nézek.
A" villog a töltés kérése " arra utaltam,hogy amikor átáll meleg víz gyártásra,akkor a kijelzőn villog egy "vízcsap" szimbólum ,majd ha befejezte a vízkészítést akkor a villogás abba marad, csak a szimbólum marad a kijelzőn villogás nélkül. Ez a normál állapot,amikor nem folyik meleg víz készítés.
(#) Macsek01 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
2003-as évjárat,2004-ben üzemeltük be.
A relé sajnos 18 Voltos. Hol lehet ilyet szerezni??
(#) 444Tibi válasza Macsek01 hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Lehet de nem egyszerű, de ha tuti ez a baja akkor veszel 12 voltost ami mechanikailag stimmel, megméred a tekercs ellenállását, és annak a fele értéke ellenállást sorbakötsz a tekerccsel. Pl. 300 ohm, akkor sorba vele egy 150 ohm.
Nem a kegesztétikusabb de tökéletesen fog működni.
Ha van otthon ilyesmi relé, csak más a mérete, bár most lehet engem megköveznek de egy neves gyártmányú hifi végfok hangszóróvédelmi reléjét sehol nem tudtuk beszerezni, egy megegyező elektromos paraméterű relét egy csepp sziloplaszttal a régi helyére tettem fejjel lefelé és 6 szál repülővezetékkel bekötöttem. 5 éve működik.
24 voltost nem ajánlom, bár elképzelhető hogy meghúz de bizonytalan lesz.
(#) Macsek01 válasza 444Tibi hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Hát ez óriási!Köszi az ötletet.
Kicsit rendbe tettem relét,megcsiszoltam az érintkezőt. Az egyik nagyon úgy néz ki,hogy az volt a hibás. Csak jövő héten tudom ellenőrizni,ha ok,akkor rád írok.Küldök egy képet a reléről erre lenne szükségem!
(#) rob77 hozzászólása Jan 30, 2021 /
 
sziasztok, ez az alkatrész micsoda? A visszajövő ágban van egy Vaillant kombi kazán alján. Szűrő lenne? Köszönöm.
Következő: »»   480 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem