Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   490 / 570
(#) Balio válasza VIM hozzászólására (») Jún 27, 2021 /
 
Köszönöm szépen a gyors választ! Valóban ez volt a probléma, a szerelőnek is elmondtam az elméletet, néhány általános mérés után megdicaért, hogy megkönnyítettem a dolgát... Persze megmutattam a fórumot, nem szeretek más tollával ékeskedni. Mégegyszer köszönöm a hasznos tanácsot
(#) pilu08 hozzászólása Jún 29, 2021 /
 
Sziasztok!

Van egy Sanuer Duval Thema condense 24-es kazánunk, 8 éves. Fűtés megy róla + a használati melegvíz, külön tárolós. kb 2 hónapja már olyan hangos volt, mikor fűtött, hogy hívtam a helyi márkaszervízt. Kisavazták a hőcserélőt, nagyon szép hangja lett, illetve nem lett ) Csendesen ment, mint új korában.. Viszont 2-3 hét után megint észrevettem, hogy kezd zajosabb lenni, mostanra megint elég hangos (kb 2 hónap alatt), nem annyira mint korábban, de valószínű arra felé tartunk. Kihívtam újra a szerelőt, azt mondta, hogy ugyan az a baj, ezért a hőcserélő cserét, vagy kazán cserét javasolt. Biztos nincs más megoldás? Savazás után szép hangja volt... Köszönöm, ha van ötletetek.
(#) jpuskas99 válasza pilu08 hozzászólására (») Júl 2, 2021 /
 
Ez a kazán külön hmv-hőcserélővel rendelkezik, 8 év után talán nem annyira vízkövesedik be, persze a használati melegvíz mennyiségtől is függ.
A savazás után főleg, hogy nem jelentkezhet újra ilyen hiba.
Én behatárolnám először, hogy honnan jön az a zaj pontosan, tölcsér a kazán hmv-hőcserélőjére, a háromutú szelepre, stb., a beöntő vége a füledre.
Másrészt talán a hmv tömegáram érzékelőt (a hidegvíz bemeneti oldalán, a hmv-hőcserélő előtt van) is ellenőrizned kellene, az is okozhat hasonló jelenséget.
Nem ismerem e kazánt, ez csak tipp, illetve ötlet részemről!
(#) hotibi hozzászólása Júl 12, 2021 /
 
Üdvözlet a fórumlakóknak. Szeretnék kis támogatást kérni a következő dologban.
Bosch GAZ 4000 ZWA 24-2A kazán melegviz oldalán az a jelenség hogy a víz felforrósodik, aztán kikapcsol a láng és majdnem hideggé változik, aztán újra bekapcsol a láng és szinte tűz forró a víz. Régebben szépen égett a láng és amíg nem lett elzárva a csap, addíg a beállított vizhőfok állandó volt.
A szerelő szerint a hőcserélő vizes része le van vízkövesedve, és nem tudja leadni a hőt. Ezért forr a víz és a hőmérsékletfelügyelet lekapcsol.
A készülék 6 éves.
Szerlő nem javasolja a savazást. A hőcserélő cseréje ebben az esetben megoldhatja a tapasztalt jelenséget?
Köszönöm szépen!
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2021
(#) VIM válasza hotibi hozzászólására (») Júl 12, 2021 /
 
Szia! Mindenek előtt azt kellene megnézni, hogy a csapok perlátorai nem e el vannak vízkövesedve illetve a kazán bemeneti vízmennyiség korlátozója és egyben szűrője nics e elkoszolódva. Ezek okozhatnak átfolyási korlátozást ami a hőcserélő hőmérséklet határolóját leoldja HMV vételezéskor. A savazása az nem tudom mennyibe kerül de ennyibe biztos nem, még ha savazó géppel csinálják és garanciában akkor sem.
(#) hotibi válasza VIM hozzászólására (») Júl 12, 2021 /
 
Szia, Köszönöm a gyors választ. "csapok perlátorai nem e el vannak vízkövesedve" ellenőrizni fogom! "vízmennyiség korlátozója és egyben szűrője" ezt hol találom pomtosan?
(#) VIM válasza hotibi hozzászólására (») Júl 12, 2021 /
 
A hálózati víz bemenetnél az átfolyás "mérő" előtt kell keresni valami ilyesmi kinézetű alkatrészt.
(#) hotibi válasza VIM hozzászólására (») Júl 12, 2021 /
 
A viz egy flexicsővel van kötve egy a kazánba menő rézcsővel aminek az útjában nálam csak az " átfolyás "mérő" " van. Ezt megfigyeltem amikor a szerelő kint volt. De lehet hogy csak nem jól figyeltem meg. A kézikönyv is írja hogy kel ott lennie olyannak amit írsz. Hétvégén tudom csak megnézni. Köszönöm addíg is
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2021
(#) hotibi válasza hotibi hozzászólására (») Júl 12, 2021 /
 
Kifutottam a szerkesztési időből Emlékszem a szűrőre. Közvetlen az átfolyásmérő előtt van. Azt mondzta a szerelő hogy ha az el lenne dugulva akkor a melegviz oldalon a nyomás nagyon kicsi lenne. A hőcserélő cserét javasolja. Kinyitotta a melegvizet, majd amikor elzárta a hőmérséklet a kijelzőn emelkedik. Régebben pedig csökkent. És amikor elzárta a melegvizet, lehet hallani sistergést a kazánból. Azt mondta, mert forr a viz és nem tudja leadni a hőt.
(#) VIM válasza hotibi hozzászólására (») Júl 13, 2021 /
 
Ezt elfelejtettem belinkelni, hogy könnyebb legyen megtalálni ezt a szűrőt de nem is biztos, hogy ezzel van a probléma csak első körben ezeket kell megnézni, hogy tiszták e. (pdf 43. oldal) Az a furcsa, hogy nem említed, hogy lenne hibajelzés megjelenítés a kijelzőn, pedig a 40 fokos lednek villognia kellene ha a hőcserélő blokk határolója kiold. Tisztának mondható a hőcserélő lamellák közötti rész, nincs rajta ráégett por? Persze ennek a bitermikus hőcserélőnek ez a hátránya, hogy vízkövesedik.
(#) hotibi válasza VIM hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Köszönöm szépen. Ez hasznos. Nincs 40 fokos led villogó hibajelzés. A hőcserélő lamellái tisztának mondhatóak. Nem úgy van hogy ha a hőcserélő határolója leold akkor villognia kellene a 40 fokos lednek? Akkor csak reset gomb megnyomására kellene ujra működnie a kazánnak?

Nos nálam az a hiba hogy nyitom a melegvizet, kezd melegedni, de nem áll be egy hőmérsékletre hanem túlmelegszik, majd kikapcsol a láng és visszahül, majd megint bekapcsol a láng és megint túlmelegszik és megint kikapcsol és visszahül, és ez így megy amíg el nem zárom a melegvízcsapot A cotronic-on a melegvízszabályozót hiába tekerem le vagy akár föl olyan mintha az a gomb ott sem volna, nem változik semmi

Megnézem a perlátorokat a csapokon.
Ellenőrizni fogom az áramlásmérő előtti szűrőt.

Szerelő szerint a hőcserélő nem adja le a hőt, de attól tartok hogy ha kicseréli a szerelő a hőcserélőt, és akkor sem fog működni. Ha akkor állapítja meg hogy panelhiba, az már túl nagy költség lenne. Savazást hol mennyiért csinálnak egyébként?
Köszönöm!
(#) wilika hozzászólása Júl 14, 2021 /
 
Sziasztok, hátha valaki tud segíteni megérteni, hogy mi baja a kazánunknak; (előre is nagyon köszi, minden ötletet)
Egy semia f24-ről van szó, a gázszelepe már volt, hogy csak durvább perkusszív karbantartásra (fakanállal vertem) nyitott ki újra egy nyaralás után, de működik.
Tegnap viszont valamiért felment a fűtőkör nyomása 3 bar-ra (nem fűtünk május óta), kinyitott a 3 utas váltószelepen a kis biztonsági szelep és eláztatta maga alatt a csempét.

A baj az, hogy azóta nem is hajlandó rendesen visszacsukódni, folyamatosan csöpög, és ha befogom az ujjammal, érzem is, hogy nyomja. Leeresztettem 2 bar alá a rendszert (a kis piros sapkát eltekertem a szelepen), de végül a csöpögést csak úgy tudtam elállítani, hogy a fűtőköri előremenő csövön lévő csapot elzártam. (egy darabig még nem fűtünk, szóval őszig nem gáz, mert melegvizet csinál rendesen)

A piros sapkás kis biztonsági szelepbe ragadhatott valami, esetleg máshol keresendő a baj?
(#) jpuskas99 válasza wilika hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Szia! Talán a fűtőkör nyomása csak annak az ábrádon 21 számmal jelölt feltöltőszelep hibája miatt emelkedhetett magasra, vagyis átenged és túltölt, majd azután a 3 bar-os biztonsági értelemszerűen lefúj. Először a feltöltőszelepet próbálnám kissé megjáratni, az alá is kerülhetett valami anyag.
A tágulási tartály feltöltöttsége az rendben van?
(#) VIM válasza hotibi hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Nekem ez gyanús, hogy a szabályzó gobra nem reagál, mert akkor ez HMV NTC hiba lesz nem hőcserélő. Ha klipszes megoldású a felfogatása akkor le kellene pattintani és megmérni az ellenállását, hogy rendben van e. Szoba hőmérsékleten kb. 10kΩ, 70-80 fok körül pedig 1.5kΩ. Ha a szabályzó gombra nem modulál le a kazán, akkor az az NTC hibás de nem szakadt aminek pedig van hibajelzése. Hogy ez az NTC a HMV-hez tartozik e azt nem tudom de valami hasonlónak kell lennie. Ha a mérési eredmény nagyon eltér vagy nem változik hanem stagnál, akkor az hibásnak mondható.
(#) hotibi válasza VIM hozzászólására (») Júl 14, 2021 /
 
Köszönöm a türelmedet. Hétvégén átnyálazom a dolgokat amiket mondtál. Megirom hogy mi lett az eredmény. Vedd komolyan
(#) wilika válasza jpuskas99 hozzászólására (») Júl 15, 2021 /
 
Bevallom, azt még sosem néztem, megpróbálom majd ellenőrizni.
A töltőszelep működik, pár nappal előtte töltöttem rá picit, mert egy bar alá ment valamivel a nyomás, de majd még megráncigálom kicsit, illetve megpróbálom esetleg a védőszelepet is kicsit átjáratni, hátha csak retkes.
(#) zoszka válasza hotibi hozzászólására (») Júl 16, 2021 /
 
A hőcserélő le van dugulva, a lamellázat nem tiszta (nem csak mondhatólag), levegő van a hőcserélő primer oldalán, hmv ntc hibás, vagy nincs a helyén. Ezek lehetnek.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2021
(#) hotibi válasza zoszka hozzászólására (») Júl 16, 2021 /
 
Köszönöm szépen! NTC ellenőrizni fogom. Melyik a primer oldal? Ahová a hidegvíz bemegy? Hogyan ellenőrizhetem hogy levegős-e vagy sem? Ill. hogyan ellenőrizhetem hogy a hőcserélő le van-e dugulva? A lamellákat idén megtisztitották. Nem vették ki csak bent a helyén, de nekem alaposnak tünt a tisztogatás.
(#) szerviz válasza hotibi hozzászólására (») Júl 16, 2021 /
 
Csak általánosságban írok néhány gondolatot, mert nem vagyunk Bosch szerviz (hála a ránk vigyázó Gondviselőnek) ezért a Bosok lelki mélységeit nem ismerem.
Leírásod alapján nagyon valószínű a hőcserélő dugulása. A VIM által mellékelt kép alapján elég ijesztően néz ki, de Bosch szerviz tudja megmondani, hogy milyen eséllyel savazható. Ha egyszerű kiszedni a helyéről, akkor azért érdemes lenne megpróbálni. Persze kazánból kiszedve, savszivattyúval, kazántisztító vegyszerrel, és nem háztartási ecettel citromsavval, vízkőoldóval lögybölve, ahogy azt ajánlani szokták.
A külső tisztítását a kazántestnek is csak kiszerelt állapotban lehet elvégezni, a "helyén" való tisztítás, vagyis fűrészlappal, drótkefével való bökdösés, porszívózás sz@rt se ér, csak parasztvakítás.
Természetesen mindig mondjuk, hogy a javítást, hibamegállapítást mindig "kívülről", az olcsóbb alkatrészek felől kezdjük, ezért érdemes az NTC mérését elvégezni, esetleg egy próba NTC (akár bontottal is) cserét csinálni.
A kazán "légtelenségéről" nagyon könnyű meggyőződni, be kell kapcsolni a fűtést pár percre, a szivattyú kilöki a levegőt. Már ha víz van benne, de ha nincs, ott már nagy baj van. Ez a "levegős a kazán" elménckedés egyébként nagyon el van misztifikálva, a valóságban nem jellemző.
(#) hotibi válasza szerviz hozzászólására (») Júl 16, 2021 /
 
Köszönöm Urak az építőjellegű hozzászólásokat! Kiderül mi fog alakulni. By the way..milyen kazán a jó kazán amit fel lehet helyette tenni?
(#) atesz25444 hozzászólása Júl 17, 2021 /
 
Sziasztok

Szeretnék tanácsot kérni melyik alkatrész lehet még a hibás. Adott egy Junkers euroline 18 kombi kazán. Ma kiállt hibára 45 és 90 villog. Nem indult el a kéménynél lévő ventilátor. A hibás rész a vezérlő lapon a relé. Egy új relét kapott, és már el is indult a ventilátor. Viszont ugyan úgy 45 és 90 villog, és most meg nem áll le a ventilátor.
Üdv Attila.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2021
(#) JZoli válasza atesz25444 hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
A ventilátor működését egy presszosztáttal oldják meg általában, ennek a vékony csöve szokott elrakódni ezt ellenőrizni kell,n szájjal fújva, vagy szívva, hallani lehet, hogy váltogat a kapcsolója. Vagy megöregedik a kapcsolója, és nem vált át, ilyen esetben a vezérlőpanel "azt hiszi", hogy nem indult el a ventilátor és kiáll hibára. A ventilátorrelé pontosan megegyezik az előző relével?
(#) atesz25444 válasza JZoli hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
Hello.
Két gumi cső megy a Ventilatorra. Mindkettő egészséges és nincs eldugulva. Ha fújom vagy szívom akkor hallom hogy kattog benne valami. Igen teljesen gyári relét kapott.
(#) VIM válasza atesz25444 hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
Szia! Előfordulhat az is ennél a ventilátornál, hogy induláskor átállítja a nyomáskapcsolót majd veszítve a fordulatából (ami a csapágyak kiszáradásától lehet) elejt a nyomáskapcsoló. Próba erejéig át kellene kötni a nyomáskapcsolót, hogy azzal van e a probléma a ventilátor működése közben.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
.... helyesebben a ventilátor hibás működése okozhatja a nyomáskapcsoló bizonytalanságát.
(#) atesz25444 hozzászólása Júl 17, 2021 /
 
Hello.
Értem amit írsz, viszont a nyomáskapcsolon mit kellene át kötni ? Mert megy rá két gumicso és egy elektromos kábel.
(#) VIM válasza atesz25444 hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Azt a kettő szál vezetéket amivel be van kötve .....
(#) atesz25444 válasza VIM hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Nos megcseréltem a két vezetéket semmi változás. Sőt lehúzott csatlakozóval sem.
(#) VIM válasza atesz25444 hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Azt próbáltam volna vizionálni, hogy zárd össze a két vezetéket, hiszen a kapcsoló is ezt teszi.
(#) Épületgépész válasza VIM hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Szia
Én úgy tudom VIM hogy a kazán indításkor nem lehet rövidzárban a presszosztát kapcsoló,mert a ventilátor hozza működésbe azt!
Következő: »»   490 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem