Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   832 / 841
(#) _BiG_ válasza greeneye hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
A zománckopás működés közben jelentkezik, ha tudnak mozogni a szálak.
(#) antiktelefon válasza greeneye hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Ez így nem játszik, messze túl laza a szekunder, baromi hangos lesz és menetzárlatosra fog rezegni. Nem így kellett volna, tekerheted le, huzalt egyengetni és újrafűzni kell, nem egy vészes menetszám, de el leszel vele, az biztos.
(#) Lacika válasza greeneye hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Hááát, ez így katasztrofálisan néz ki. Ezt jobb lenne leszedni és újratekerni...
(#) tufatofu válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 29, 2023 / 1
 
Túl hamar nem kopik az le, mert a napokban bontottam legalább 30+ éves Kaposvári biztonsági trafókat, azok úgy voltak tekerve mint az "ökörhugyozás", mindenféle lakk és sorszigetelés nélkül, és egyik sem volt menetzárlatos, de van 50 éves működő kimenőtrafóm is, hasonló "rezgésvédelemmel" tekerve, ami azért egy hálózati 50Hz-től szélesebb spektrumban rezgett valami zenegépben....
(#) _BiG_ válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Terheléstől is függ, meg attól is, hogy mennyire van gerjesztve a vas. A kimenőtrafó pláne nem volt túlgerjesztve.
(#) greeneye válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Mindenképpen elkerülném a letekerést, 4,5 kg a trafó, így is leszakadt a kezem az órák alatt..
Most a tervem a következő, szerintem működnie kell:

Kívülről (- mint egy szalagos fánk -) kap egy többszörös pántolást trafószalaggal, ezalatt egy polifoam aljzaton lesz. A terv az, hogy a szekunderek így felfele és befele eltávolodnak, de kívül, és alul ülni rendesen fognak.
Ezután kiöntöm a közepét egy csavarhellyel és ez az öntés megfogja a befele lazán álló drótokat.
Már csak felül lesz laza, lehet azt meg nem is piszkálom, úgyis a közepénél az öntés lenne lefogva.

A trafó nagyon rövid időkre és 99%-ban közel se a maxon lesz terhelve (labortáp).
(#) Skori válasza greeneye hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Ilyen kereszteződéseknek eleve nem kellene lennie a trafóban. Egy korrekt módon elkészített trafón, egy sor feltekerése után, kellene egy vékony szigetelő réteg, és csak úgy mehetne rá a következő sor...
(#) greeneye válasza Skori hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Kellene...
Pedig ez egy gyári trafó és esztétikailag szép is volt mielőtt megfogyatkozott a szekundere.
Típus a csatolt képen.
(#) Ge Lee válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
Ha el tudnak mozdulni egymáson akkor van rá esély hogy eldörzsölődik. A másik gond olyankor szokott lenni, amikor nem hagyják meg azt a pár mm hézagot a primer kezdete és vége között hanem összeérnek, és ott lesz valahol két menet közt a teljes csúcsfeszültség, amihez ha hozzájön egy néhány száz voltos feszültségtüske (tettem erről be mérést már nem emlékszem hova) akkor átüthet.
Én szedtem le nem egy olyan 40 éves trafóról huzalt amiről centis darabokban pattogott le a lakk, merthogy a lakk is öregszik, folyamatosan szárad és emiatt egyre ridegebb lesz.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
Gépi tekerésnél azt nem lehet megcsinálni mert macerás, ezért a primert elosztják a körön és szó szerint csak fel van hányva rá, de azzal sincs baj ha impregnálva van utána.
(#) Ge Lee válasza greeneye hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
Na igen, attól a gyártótól én láttam már korrektül és nagyon hanyagul elkészített trafót is, mintha az egyiket vagy munkakezdéskor álmosan, vagy már késő délután hazafele készülve csinálta volna valaki. A szekunderen több helyen is olyan laza volt a huzal hogy 4-5mm-t is tudtam mozgatni ide oda, de volt egy olyan menet is ahol 8mm-t.
(#) greeneye válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 30, 2023 /
 
Ezen szerencsére a megbontásig passzos volt. A zotek.hu linket köszönöm szépen, berendeltem pár dolgot.
Mostmár eldöntöttem, hogy kiöntöm, kb 2 hét mire el tudom készíteni az öntőformát, utána jelentkezem a fejleményekkel.

Kellemes hetet mindenikek!
(#) Horvath65 hozzászólása Júl 15, 2023 /
 
Üdv a csapatnak! L200 szabályzóval néztem két kapcsolást. ezt(1) és ezt(2) . Mi a véleményetek? A (2)-nél mi szerepe van a T6-oa tranzisztornak és a LED1-nek, az áramkorlát minden esetben megszakítja a tápot? Az(1)-nél az áramkorlát átmegy egyfajta áramgenerátorba? A kezdőfeszültséget miértnem "0v"-ról lehet indítani? Egyáltalán életképesek ezek a kapcsolások? (L200 ic van a birtokomban) Szép estét!
(#) exabit válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Szerintem ha már lineáris tápot építesz akkor nézd meg ezt: Bővebben: Link
Ezt garantáltan le lehet tekerni nulláig, és nem csak 2.8V-ig. Ami hasznos ha teszem azt 1db ceruzaelemről működő dolgot tesztelnél. Ennél ráadásul lehet állítani hogy az áramkorlát elérésekor limitáljon vagy tiltson. A fórumban is sokan megépítették már és bevált; segíteni is könnyebben tudnak.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2023
(#) pucuka válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 16, 2023 1 /
 
A T1, és a T6 egy olyan önzáró kapcsolást alkot, hogy amikor a T1 tranzisztort a komparátor kinyitja, meghúz a relé, és egyúttal a T6 -os tranzisztort is kinyitja, ami pedig a D1 diódán keresztül a T1 tranzisztort nyitva tartja. A LED1 a relé kör reteszelt állapotát jelzi. A relé meghúzása a 6 db szabályzó (áteresztő) tranzisztor bázisát letesteli, ezáltal lezárja, ezáltal megszünteti a kimeneti feszültséget.
(megjegyzem, en nem egy igazán hatékony védelem, mert egyrészt a relé miatt lassú, egy relé meghúzási ideje 10 - 20 ms körül van, másrészt ha akár az egyik áteresztő tranzisztor zárlatba kerül, akkor mindentől függetlenül a nyers egyenirányított feszültség ki fog kerülni a kimenetre)
A reteszelést a nyomógombbal T6 tranzisztor bázisának rövidre zárásával lehet feloldani, ha a komparátor már nem tartja nyitva a T1 tranzisztort.
Ahhoz, hogy a tápegység kimenetén 0 V lehessen, ahhoz a szabályzó körnek negatív feszültségről kell indulnia, esetünkben legalább 2,8 V -al.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2023
(#) Horvath65 válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
exabit és pucuka köszönöm a válaszokat.
(#) JZoli hozzászólása Júl 28, 2023 /
 
Tervezek egy komolyabb labortáp építését. Ehhez kapcsolási rajz elég sok elérhető a neten. Viszont a kijelzésével bajban vagyok, mert vagy analóg műszer, vagy 2-4 soros LCD-s a 99% amit találok. Nincs véletlenül valakinek olyan rajza ami szebb, nagyobb méretű lenne, mint ezek az átlagos LCD-k?
(#) Massawa válasza JZoli hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Vannak ilyen “majdnem” kész müszerek más szinben is. Itt a LEDek kb 12 mm magasak és alapbol 2 szinü a két sor. Persze a táplálást kicsit modifikálni kell, esetleg a merési tartományt is.

IMG_6623.jpeg
    
(#) tufatofu válasza JZoli hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Én ilyet alkalmaztam. Itthon is kapható, de olcsóbb Kínából beszerezni. A 2 jobb oldaliban ICL van korrekt módon foglalatban.
(#) JZoli válasza Massawa hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Köszönöm, de nem ilyenre gondoltam. Kerestem egy képet a neten, ideteszem, hogy érthetőbb legyen.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2023
(#) JZoli válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Ez mindegyik van itthon. Egy nagyobb méretű tápegység elején ezek szinte elvesznek. Már hozattam nagy méretű LCD-ket, meg 7 szegmenses LED kijelzőket is, de egyik sem az igazi. Nem ilyen jellegűekre gondoltam, de azért köszönöm a segítséget
(#) tufatofu válasza JZoli hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Utóbbi képen egy programozható eszköz(arduino stb) és program kérdése, továbbá egy szines tft. Vannak kész projektek is PL. Kérdés megéri e a többletbefektetés, mert a giccs nem olcsó.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2023
(#) Massawa válasza tufatofu hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Hát igen azok a nagy displayek már grafikus displayek s csak a meghajtásuk megtervezése és a programozása bonyolultabb lesz, mint maga a tápegység.
(#) Suba53 válasza JZoli hozzászólására (») Júl 28, 2023 /
 
Szerintem ne görcsölj sokat a kijelző esztétikáján! Nem az fogja meghatározni a cucc használhatóságát.
A legjobban használható tápomon két deprez műszer volt, "V", "A", meg egy áramkorlát led.

Általános használatra nem is kell több. Esetleg ha több csatornás a táp, akkor csatornánként kellhetnek ezek, bár a jelenleg használt tápom 3 csatornás, és mindössze egy 4 digites kijelzőt építettem bele, amit kapcsolgatok csatornára, feszültségre, meg áramra.

Igaz, a feszültség beállítás óra potival megy, így azt a kijelző nélkül is tudom állítani.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2023

ClockPot.jpg
    
(#) Skori válasza JZoli hozzászólására (») Júl 29, 2023 / 1
 
Ezek pontmátrix kijelzők, és a mikrovezérlőnek kell megoldani a karakterek megjelenítését rajta. Nem olcsó, és nem is könnyű feladat. Nem apró, nem bélyeg méretű oled kijelzők ára kb. 20eFt-ról indul felfelé a csillagos égig... Az LCD talán valamivel olcsóbb. Ha normális megjelenítést akarsz, akkor modern 32 bites MCU kell mellé, meg sok programozás.
Némelyik gyáriba belevágnak egy RaspberryPi-t vagy hasonlót, ott van elég teljesítmény, viszont emiatt vagy fél percig "bootol" a tápegység mire használni lehet - engem pl. nagyon zavarna bekapcsolás után már 5...10 másodperc várakozás is. Más gyári cuccokban meg egyedileg gyártott LCD van, amin esetleg minden kijelezhető karakternek megvan a helye.
Azt kellene végiggondolni, hogy mi az, ami ráfordításban nem aránytalan a labortáp lényegi részéhez képest.
(#) JZoli válasza Skori hozzászólására (») Júl 31, 2023 /
 
Igazatok van ebben a kijelző témában. Van három különböző tartományú labortápom, az első még két deprez műszerrel van, a második két soros LCD, a harmadik meg LED kijelzős, ja meg van egy Fok-Gyem is. Most arra gondoltam egy komolyabbat kellene építeni. Egy előszabályzós rajzot néztem ki, de még ez is csak terv. A munkahelyemen van kettő gyári labortáp, jó nagy kijelzővel, mindent mutatnak, beállított- tényleges értékeket. Arra gondoltam, hogy valami nagyobb kijelző tetszene az enyémen is. Ezért Írtam ide a fórumra. Igazából, még csak tervezési időszak van. Hátha van valaki aki valamilyen komolyabb kijelzőt tett, vagy tervezett a tápegységére. Hát lehet, hogy elengedem ezt a kijelző dolgot. Azért köszönöm a tanácsokat.
(#) tufatofu válasza JZoli hozzászólására (») Júl 31, 2023 /
 
Idézet:
„mindent mutatnak, beállított- tényleges értékeket”

Labortápnál egy ilyen funkciónak nem tudom mi a szerepe? Páka állomásnál világos, de tápnál ha beállítom 20V-ra, szeretem ha nem 34V jön ki belőle ténylegesen.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2023
(#) vargham válasza tufatofu hozzászólására (») Júl 31, 2023 /
 
Beállítod 20 voltra, és mellé 2 amperes áramkorlátot. Ott azért jó látni, hogy nem megy 10 volt fölé, mert már 2 amper folyik.
(#) JZoli válasza tufatofu hozzászólására (») Júl 31, 2023 / 1
 
Van feszültséggenerátoros üzemmód, ott a beállított áram max értéke is jól jöhet, meg az áramgenerátoros módban a feszültségmaximum is jó lehet. De ez már csak maximalizmus.
(#) tufatofu válasza JZoli hozzászólására (») Júl 31, 2023 /
 
Ez eddig világos, de ehhez miért kéne külön kijelzés mutatós műszerrel is működik jól.
Következő: »»   832 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem