Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning
 
Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   242 / 277
(#) zolika60 válasza burgerklein hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
A két dolog nem zárja ki egymást. A mai autók tele vannak számítógéppel.
(#) menyus hozzászólása Jan 25, 2019 /
 
Sziasztok!

Kis segítség kéne 5let szinten egyelőre. Van egy ASUS R556L notebook om, immáron 3. éves. Azt műveli hogy ha csak akkuról használom akkor az LCD háttérvilágítása random hunyorog meg villog. Ha jól emlékszem már újkorában is csinálta párszor csak nem foglalkoztam vele mert nagyon ritkán használom akksiról. Egyébként meg Németországban lett véve és így a gar miatt macerás is lett volna foglalkozni vele. A helyzet az idő múlásával egyre romlott, egyre sűrűbben csinálta. Most már gyakorlatilag ki is kapcsol néha az LCD, vagy legalábbis a háttérvilágítás. Aztán újból hunyorog stb. Töltő visszadugásával eltűnik a jelenség. Ez akku hiba lenne, vagy valami más esetleg? Akkura azért nem gondolnék mert nem esik le az akku töltöttségi szint a win szerint legalábbis. Azaz nem írja ki hogy csatlakoztassa a töltőt..stb. A videón amolyan vertikális csíkozódásnak(is) látszik a dolog, de nem az csak simán ki be kapcsolódik a háttérvilágítás, gondolom a szinkron miatt látszik így a felvételen. Egyébként olyan mintha valami kontakt hiba miatt lenne. Egy rossz vagy elengedett forrasztás (BGA hiba..? )

A jelenség

Mi lehet ez szerintetek? Köszi előre is.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2019
(#) elactrofan válasza menyus hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Helló

kijelző hiba cserélj kijelzőt
(#) menyus válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Szia!

Uh... komplet kijelző csere? Biztos? Ez lehet hogy a "javitása gazdaságtalan" kategória már... Háttérvilágítást nem lehet külön? Nem vagyok otthon notebookban nem tudom lehet e azt külön csereberélni.

De miért csak akku használatkor csinálja? Ha a kijelző lenne gázos akkor hálózati üzemben is villogna nem csak akkumulátor üzemben szerintem, nem?
(#) menyus válasza burgerklein hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
A VIA k a többrétegű PCB ken találhat galvanizált furatok. Ha feltépik akkor megszűnik az átvezetés az egyik rétegről (vagy rétegekről rétegekre) a másikra az átvezetés. Van hogy a komplet furat galvánt is kihúzzák egy rosszul sikerült kiforrasztáskor, mondjuk ehhez nagy tehetség kell. Ha csak két oldalas (Top / Button) a PCB és a hiba behatárolható akkor talán még orvosolható egy mesterséges átvezetéssel. Vékony drót átfűzése a furaton és két oldalt megforrasztani, már ha nem folyik ott relatíve nagy áram és a derót elbírja, és a VIA nem közvetlenül pl. egy BGA chip alatt van, mert akkor a forrasztás már nem nagyon fog elférni és/vagy akár zárlatot is okozhat. 2 nél több rétegű panel esetén a javítása szinte lehetetlen.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2019
(#) Szasza9668 hozzászólása Jan 25, 2019 /
 
Sziasztok!

P3 laptopra szeretnék egy használható böngészőt az explorer helyett.
Sajnos a mostaniak nem telepednek fel mert hiányzik valamilyen utasítás készlet.....
Van erre megoldás, vagy keressek valami régi verziót?

Üdv!
(#) menyus válasza Szasza9668 hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
üdv, szerintem inkább az oprendszert t kéne frissíteni. Még egy fapados XP n is elmegy egy mostani Firefox pl... És a Java t is frissitsd le.
(#) bbalazs_ válasza menyus hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
De lehet. Nagy valószínűséggel az inverterében találsz egy megnyúlt alkatrészt. Kisebb feszültségről (11.4 vagy 14.4V) nagyobb áramot húz, azt már nem bírja. Magasabb feszről (a táp általában 19V vagy felette) kisebb az áram, még éppen bírja.
Tehát szerintem az invertercsere (javítás) a megoldás.
(#) Szasza9668 válasza menyus hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Hiányzik az sse utasításkészlet a prociból. Ez retro gép. A "fapados xp" is nyögvenyelősen fut.
(#) menyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Köszi én is ilyesmire gondoltam inkább. Ezen a megnyúlt alkatrészen mi értendő? Látványra deformálódott tehát szemmel is látszik? És kérdés hogy ez valami kondenzátor, tekercs ellenállás vagy valami aktív kütyü, külön beszerezhető e... Az inverter a kijelzőben van vagy a tasztatúra alatt az alaplap felől? Nem szedtem még szét ilyen újabb fajta gépet, ráadásul ez beépített akkus. Az akku csere is egy élmény lesz gondolom.
(#) menyus válasza Szasza9668 hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Jah, na innentől részemről ledobom a láncot. Nekem nincs ötletem akkor, esetleg proci csere?
(#) bbalazs_ válasza menyus hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Sajnos a megnyúlt az pont azt jelenti, hogy szemmel látható baja nincs, de mondjuk a kondi kapacitása tizedére esett (smd kerámiakondikról beszélünk) vagy ritkábban egy ellenállás értéke változott meg. A fő gondot inkább az jelenti, hogy mi lehetett az eredeti értéke. Az ellenállásokra többé-kevésbé még rá is van írva, de a kondikra...
Az inverter a kijelző alján szokott lenni és az alkatrészek beszerezhetők.
Ha újabb a gép, akkor LED-es háttérvilije van, az elv hasonló, de itt nincs nagyfeszültség. Az, hogy ilyenkor a LED tápja hol van, az változik.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2019
(#) menyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Értem, köszönöm. Van ESR mérőm az elkókhoz, és RLC mérőm SMT hez is. A fő gond valóban az hogy egy 0603 / 0402 es kerámia kondiról honnan a bánatban fogom tudom eredetileg milyen értékű volt és mire cseréljem, még ha sikerül is behatárolni hogy az a gáz. Majd 10n tól felfelé indulva próbálom cserélgetni ha megvan a bűnös, kisebb nem hiszem hogy lehet benne max zavarszűrésre. Mondjuk egy félig zárlatos rf szűrő 10pf is csinálhat galibát... Talán ha szemmel is látszik hogy melegedik valahol ott érdemesebb kapirgálni. Szerintem ez már LED es kijelző lehet... Vagy marad a komplett LED meghajtó panel csere, már ha nincs összeintegrálva mással és nem túl drága. Én voltam a hülye hogy míg garos volt nem foglalkoztam vele.

Köszi az infót még várok egy kicsit aztán ha romlik a helyzet beletúrok.
(#) elactrofan válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Most már nincsen inverter a laptopokban, led a háttér világítás ehhez nem kell inverter.
ez annál újabb készülék, hogy CCFL csöves legyen.
(#) dokidoki hozzászólása Jan 25, 2019 /
 
Sziasztok!
Előhúztam a páromnak egy kallódó HP NW9440 laptopot, aminek a videókártya hűtése tönkrement, ezt megjavítva újratelepítve használatba vette. Nem szép, de jó... A baj annyi vele, hogy bár a procija T7600 2.33Ghz futhatna, nem teszi, helyette még nagy terhelés alatt is 997 MHz-n fut. Így kissé szerény a produkciója. Win7, minden driver fenn, semmi egyéb hiba csak ez.
A biosa meglehetősen fapados, még system cmos órát sem lehetett beállítani. Nincs olyan pont a bios menüben, ahol processzor órajelet vagy szorzót vagy bármi ehhez kapcsolódó dolgot állítani lehetne.
Mindenféle módon ami a neten általam megtalálható volt kipróbáltam. Egyedül a külső szoftveres nem.
Hátha van itt valaki HP-guru aki tud segíteni, köszönök bármi ötletet.
(#) yohnsee válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Szia! A töltője eredeti? Néhány típus, aminek középen van tűje a töltőfejben, visszaveszi a teljesítményt, ha nem érzékeli eredetinek a töltőt.
(#) yohnsee válasza menyus hozzászólására (») Jan 25, 2019 / 1
 
Szia! Még egy gondolat. Hasonló hibát láttam javítani a youtube-on egy szervizest. Tudom, hogy minden gép más és más, de ötletet meríthetsz. A csatorna neve electronics repair school. Ott az emberünk nem kereste a hiba forrását, mondván, hogy azt az időt nem fizeti meg senki, hanem áthidalta, fix feszültséget adott az inverterre. Így szépen ment tovább a gép, akksiról picit többet fogyasztott ezután, de ez kb. senkit nem érdekelt. Tudom, írtad, hogy a tied már valószínűleg ledes, de a hibakeresés ugyanaz. Gép szétszed, háttérvilágítás vezérlő IC megkeres, majd mérés. Ha az őt vezérlő jel hiányzik akksiról, akkor nem érdemes keresgélni kapcsolási rajz hiányában. Ha a tápfesze nincs meg, az más tészta.
(#) dokidoki válasza yohnsee hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Hát erre nem is gondoltam, nem hisztizik a töltő miatt, mert nem eredeti, és igaz mert meg kellett piszkálni hogy menjen vele. 15KOHmmal felhúztam tápfeszre, és elindult, HP dokkolóban csücsül az egész gép. A tápja megvolt, de kellett egy barátomnak és odaadtam. Egy Dallas 1-wire eszköz hitelesíti a tápot, nem tudom mennyire verhető át ez esetben. Akksi sincs már mert megdeglett az évek alatt.
Akitől kaptam, azt mondta évekkel ezelőtt, hogy visszavette az órajelet 1GHz-ra, mert fagyogatot a gép win alatt. Őt mostanság nem érem el...
Köszönöm, a tippet.
(#) menyus válasza yohnsee hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Szia!Nagyon köszönöm az 5letet és a részletes instrukciót. Megkeresem ezt a tutorialt, érdekes lehet. Most arra hegyezek hátha végleg behal a háttérvilágítás, akkor egyszerűbb behatárolni a hibát. Erre minden esélyem megvan mert egyébként sűrűn használom a gépet és hétről hétre romlik a helyzet. Most hét végén csak akkuról kínozom amikor jelentkezik a hiba. Bár nem tudom jó e az ötletmenetem, mert ha az alaphiba (ami lehet egy rossz forrasztás vagy pár forintos kapacitás vesztett beteges kondi..stb) magával ránt valami cél áramkört (LED meghajtó, táp managmant..stb) akkor csak bonyolódik a javítás (BGA chip stb) meg drágul a dolog. Ha jutok valamire persze írok majd, köszönöm!
(#) menyus válasza yohnsee hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Azt hiszem megvan a video amire gondoltál. Legalábbis ezen a videón ugyan olyan hibajelenséggel foglalkozik a tag ami nálam is jelentkezik. 100% ban ugyan az a jelenség. Csak akkuról hunyorog a backlight, ha csatlakoztatja a töltőt akkor nem. Az a Toshiba amit javítanak valóban inverteres és nem backlight LED es. Az enyémre (ASUS 556LA-XX1289H) konkrétan nem találtam semmit csak általánosságban hasonló tipusokat, pl I3 CPU val vagy 6GB RAM al.. stb , de elvileg az 556 széria a specifikáció szerint már LED backlight os. Nem tudom mennyi eltérés van a különböző típusjelölések végződése (R556LA-XXYYYYH) között. Létezik hogy az enyém még invertes? Ezt kívülről gondolom nem lehet megállapítani csak ha szétszedem.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019

1183505.jpg
    
(#) elactrofan válasza menyus hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Reménykedni lehet, de ez sajnos széria hiba az Asus R55x tipusú laptopoknál
Kijelzõ csere nélkül nem javul meg soha. Kereshetsz invertert nem fogsz találni, ledes kijelzõ van benne.
(#) menyus válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Ok, köszi. Bár rákerestem a problémára és sehol semmi infó róla hogy ez általánosságban sűrűn előforduló szériahiba lenne. Se fórumokban sehol nem találok róla semmit. De köszi az infót, egyébként ez egy "csak zavaró hiba" akku üzemben, vagy meg is döglik idővel a kijelző teljesen? Mi a tapasztalatod? Ha megy töltőről rendesen tovább akkor lehet nem szenvedek vele. Ha ennyire benne vagy konkrétan ebben a témában, talán van erről is infód. Köszi.
(#) burgerklein hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
Sziasztok .
Van egy DELL INSPIRON 1720 as laptopom Amd chipsetel és ki szeretném cserélni az alaplapot egy DELL INSPIRON 1720 as laptop Intel chipsetes alaplapal .
Szerintetek lehetséges a csere vagy nem.
Ha valaki tud segiteni akkor kérem segitsen .köszönettel Frity
(#) elactrofan válasza burgerklein hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Hello
Sajnos nem lesz jó már a hütés miatt semi.
Intel proci king van a lap szélén and nél viszont KB 5cm beljebb. Nem lehet felfogatni és kérdéses, hogy a burkolat kialakitása molten pl hütõ szellõzésnél.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Jan 28, 2019 /
 
Sziasztok. Egy Acer v5-132p laptopot vettem és szeretném célfeladatra befogni.
Eddig a pontig működött akkumulátorról, most viszont, ha lehúzom az adaptert akkor egyből kikapcsol, egyébként teljesen feltöltöttnek írja. Gyakorlatilag nem hajlandó kezdeni semmit az akkuval. Szerintetek mi lehet a gond.
Ez a laptop beépített akkucsomaggal van ellátva, rögtön az volt az első, hogy elválasztottam, mert HDD -t cseréltem benne.

(nem csatlakoztattam fordítva az akkucsomag csatlakozóját, egyrészt a csatlakozó ergonómiája miatt, másrészt vezető erek sem engednék. A csatlakozó érintkezői mélyen a csatlakozóban vannak beágyazva, így indokolatlan zárlatot sem lehet okozni)


Van valamilyen módszer, program amivel közvetlenül lehet kommunikálni az akkupakkal?

Köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
(#) elactrofan válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Hello
Esetleg felszakadt a csati az alaplapról?
Aida64 megmond mindent az akkuról mennyi a kapacitása, élettartama %-ban menyi az aktuális töltöttsége mennyivel tölt a készülék stb..
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
(#) _ampervadasz_ válasza elactrofan hozzászólására (») Jan 28, 2019 / 1
 
Tanulságos megoldása van a mai napnak.
Az alaplapon két mikrokapcsoló található:
CMOS Reset
BAT_EN (akku csomag enegdélyező, ezt a burkokat tartja lenyomva, hiányában nem kapcsolja be az akkumlátoros táplálást)

Köszönöm a gyors választ.
(#) KaloLaci hozzászólása Feb 11, 2019 /
 
Sziasztok! Valaki meg tudná nekem mondani, hogy hogyan lehet belépni egy compaq contura 410cx setupjába? Köszi!
(#) uniman válasza KaloLaci hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Erre már nem sokan emlékeznek...foppy lemezről kellett elindítani egy setup programot, vagy windowsból is lehetett.
(#) Epu2 válasza menyus hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Sajnos nem. Laptop csere. Újabb típusú proci kellene bele, amire az alaplap alkalmatlan. Egyébként is olyan lassú lenne egy korszerűbb böngészővel, hogy használhatatlan. Nagy processzorteljesítmény igény, GB-nyi memória igény.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2019
Következő: »»   242 / 277
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem