Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma
 
Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   310 / 312
(#) robis01 válasza Remci hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
Ne csak a táp kondikat nézd át hanem az alaplapon lévőket is szemrevételezd, főleg a ha van az alaplapon tápfesz. szabályozás (pl 5V ->3,3V). Ha tudod nézd végig a gombok jel útját is az MCU-ig, előfordulhat a vonalon hibás felhúzó ellenállás, vagy kondi is.
(#) Remci válasza robis01 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Majd megnézem,köszi.Elvileg a hét második felétől, a jövő hét végéig itthon vagyok,így lesz rá időm.
(#) Georgee hozzászólása Szept 14, 2023 /
 
Sziasztok!

Tanácsra van szükségem. Újra ledeztem egy LG LCD monitort, mert elment a háttér világítása. Összeszerelés után bekapcsolva az LG logó fejjel lefelé és tükrözve jelenik meg a kijelzőn. Valakinek ötlete van esetleg mi okozhatja? A kijelzőt fizikai képtelenség fordítva a keretbe tenni illetve a szalagkábellal ezesetben rá se tudnék csatlakozni.
(#) deebo válasza Georgee hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Kivéve, ha lapjában van fordítva.
(#) Georgee válasza deebo hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Kizárt(nak tartom ), az LCD panelon 3 db csavar van ami nem szimmetrkiusan van, ha az LCD-t fordítva tenném rá a panelon egyik csavar sem esne a lyukra. Meg a küslő oldala látványosan koszos volt az LCD-nek, ami most is az
(#) deebo válasza Georgee hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Igen, sejtettem. Vagy a kijelző vezérlője tudja ezeket a funkciókat és kontakthibás az LVDS csatlakozó, vagy valami sérült.
(#) Georgee válasza deebo hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Meglett a hiba, összeszerelésnél lepattant a kijelző sarka.
(#) deebo válasza Georgee hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Megesik. Ha nem magadnak csinálod, előtte érdemes közölni, hogy bizony előfordulhat a kijelző hibája, nem ritka, hogy ehhez sérülés sem kell.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2023
(#) Georgee válasza deebo hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
Javítottam már párat, igazából ezzel az volt a gond, hogy csak egy LED sor volt benne, az is a kijelző szélén és egy vékony pattintós fém keret fogta össze a kijelzőt, tehát még "mozogni" se volt helyem. A legminimálisabb hiba is ide vezetett volna. Érdekes, hogy a nagy kijelzőket mindig lélegzetvétel nékül mozgattam, ennél meg a kis kijelző megfogott rendesen.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 2, 2023 /
 
Van egy technika márkás tv monitorom. Nem működik ezért szétkaptam. A kondikat néztem át elsőre és a 11 ből legalább 4 púpos. Vállal valaki átkondizást?
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Gondolom a többrétegű alaplapon lévő, esetleg smd kondikról lenne szó. Ha tennél fel képet a tv belsejéről, és egy várost is ahol található (postázni a TV-t nem biztos hogy megéri) talán könnyebb találnál segítséget.
(#) antikzsolt válasza robis01 hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Ő lenne az áldozat. Baranya megy Zádor. Mivelhogy 2 kis panelról van szó így a posta is mehet.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2023
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
A kérdés már csak az hogy megér-e költeni rá annyit. Posta +új kondik(+posta) +javítási díj +vissza posta. És ha nem csak kondi baja van akkor ahhoz is alkatrész kell. Ehhez képest egy hasonló de működő tv-t használtan mennyiért lehet venni?
Sajnos ez az a kategória amit otthon, hobbiból, bontott alkatrészekből magának javít az ember. Persze ha érzelmi oka van, nagy a kötődés a készülékhez, és nem számítanak az anyagiak, akkor van rá megoldás.
(#) antikzsolt válasza robis01 hozzászólására (») Okt 2, 2023 / 1
 
A kondi baj biztos. Főleg hogy az egyik lyukas is kifújt a többi púpos. . De így átgondolva nem igazán éri meg ennyi postával. Az elkok postával együtt nem sok. Így gyakorlásnak jó lesz. Vagy vagy alapon Nem igazán forrasztottam még panelt eddig. Párszor próbálkoztam nem jött össze.
(#) zolika60 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Gyakorolni kell, nem nagy ördöngösség.
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Akkor javaslom egyszerűbbel kezd: próba panel-t és építs rájuk valamit. Én így kezdtem az ismerkedést az elektronikával. Első működő áramköröm egy astabil multivibrátor volt (valahol még meg is van), amit rögtön elsőre sikerült is működőre elkészítenem. Aztán mikor meg akartam változtatni a villogás frekvenciáját, az alkatrészek cseréje közben sikerült túlhevítenem a tranzisztort és a LED-et is, amitől azok ki is nyíffantak
Ráadásul a nyák lemezről is feljöttek a forrszemek a túlhevítés hatására, így újra kellett építeni az egészet.
Manapság már szinte bármiből ki lehet bontani alkatrészeket kísérletezéshez, így arra nem kell költeni. És ez arra is jó hogy kipróbálj különféle folyasztószereket, és azok eltávolítási módszereit.
(#) Georgee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
Próba panel Ilyeneket fillérekért lehet venni. Ezeken tudsz gyakorolni
(#) antikzsolt válasza Georgee hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
Hestore megrendelek egyet. Onnan rendelem a kondenzátorokat is. Jól tudom hogy a low esr azok amiket érdemes megvenni? Volt és uf egyezik még kell valamire figyelni?
(#) antikzsolt válasza Georgee hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
Most kimarad a próbapanel. Inkább veszek egy nagyobb készletet inkább, reggel óta szétszedtem pér gépet. Főleg rossz alaplapokat. Az összes kondit amit csak láttam leszedtem. De ez a szag a hányinger kerülget. Vettem fogyasztószert és cint is.
(#) Gafly válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
Idézet:
„Vettem fogyasztószert és cint is.”

Cinpótlás fontos fogyasztószereknél.
Egyik természetes forrása a bab...
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2023
(#) antikzsolt válasza Gafly hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
Jól van na forrasztóón
(#) 444Tibi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
Nekem sajnos "amatőr" forrassztó készségeim vannak, és nemrég belefutottam egy nagyon finom rajzolatú többrétegű lyukgalvános panelbe.
9 elkót kellett cserélni. Rögtön felfogtam hogy ez nem fog menni, és alternatív megoldásként kicsipkedtem az elkókat, pici csípőfogóval letrancsíroztam őket a panelről.
És a megmaradt lábakat 4-5mm-re lecsípve, ezekhez forrasztottam az új kondikat.

Kokány kontár stb., lehet hogy az de így a munkahelyemnek fél millát spóroltam, ez egy vezérlési rendszer agya. 14 évet ment eddig, ha még 14-et elmegy, elnézhető a kontárkodás, és sos-be kellett mert a gyártó 2 hét átfutással vállalta az egység cseréjét és felprogramozását.
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
Egyből beleugrottál a mély vízbe. Többrétegű alaplapoknál nehezebb kondenzátort cserélni mint mint egyrétegű NYÁK-okon. Szag is azért keletkezik erősebben, mert több hőt igényel, épp ezért is kell gyorsnak lenni mert a sok hő károsíthat más alkatrészeket. Érdemes egyébként valami szagelszívást is alkalmazni. Én PC tápból bontott 12 cm-s ventilátort alkalmazok, amit li-ion akksi és boost áramkör hajt meg. Igaz marad a füst a légtérben, de legalább nem közvetlenül megy a tömény füst az arcomba.

Kondenzátoroknál nem csak a volt, µF és low ESR fontos, hanem a méret is, különben jön a fejvakarás hogyan is legyen elhelyezve ha nem fér be a régi helyére.
Amúgy érdemes átnézni más elektronikai áruházak (Contel, Compatel, Lomex, HQ, stb.) oldalait is. Időnként vannak akciók amikor jobb áron lehet hozzájutni dolgokhoz.

Próbapanel pedig nagyon hasznos kiegészítő, érdemes tartani belőlük többféle méretben. Mivel bármit meg lehet rá építeni könnyű pl. tápot építeni Arduino-hoz, vagy bármit amire épp szükség van. Volt hogy összedobtam rajta a csak Kínából megrendelhető ic helyettesítését diszkrét elemekből, így nem kellett hónapokat várni míg megérkezik az alkatrész.
És a már említett építőkészlet-ek is jó dolgok.

Fogyasztószert sörhasra kell használni, forrasztáshoz folyasztószer kell
(#) antikzsolt válasza robis01 hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
Kevesebb mint 1 perc mire kiszedek 1 kondenzátor mind a két szálát. A kondi kb 40 fokos bár kézzel fogom így gondolom annyira nem forró hogy károsodjon.
(#) robis01 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
1 percet elviselnek a z alkatrészek Jól csinálod.
(#) antikzsolt válasza robis01 hozzászólására (») Okt 4, 2023 /
 
Na szívás van. Benéztem. Nem 10 kondi van hanem 11. Na persze hogy pont azt hagytam utoljára ami lyukas . Minden e "hulladékot átnéztem persze egyiken sincs olyan. Ilyen az én formám
(#) xxxyyy válasza robis01 hozzászólására (») Okt 4, 2023 /
 
Próbáltam relatíve figyelmesen végigolvasni a hozzászólásokat és néhány infót hiányoltam:
1. A pákád legalább 50W-os legyen nem túl vékony heggyel. A pillanat páka nem játszik még akkor sem ha erre a fórumra korábban felkerült egy részletes cikk arról hogy kell alaplapi kondikat cserélni cseh pillanatpákával. Brutális horror mint az elmebeteg Motel széria.
2. Bár a panelod jó eséllyel ROHS > ólommentes forrasztóanyaggal gyártották, remélem neked ólmos is van. Az ólmos könnyebben kezelhető és alacsonyabb hőmérsékletet igényel, mint amin a legtöbb "amatőr páka" üzemel. Én az alkatrész kiforrasztása után teljesen letisztítanám a forrszemet és ólmossal forrasztanám be az új alkatrészt.
3. MOST EGY KICSIT KIABÁLNI SZERETNÉK, MERT A LEGFONTOSABB FOGÁST RITKÁN OLVASOM ITT A FÓRUMOM.
Azért volt elviselhetetlenül büdös a kiforrasztás mert a pákahegyed kevés hőt tudott átadni a forrszemnek és mivel kínodban erősen nyomtad hozzá egy idő után a hordozóanyag kezdett el bomlani.
Kétoldalú/többrétegű lapoknál a kondi kiforrasztását mindig azzal kezdtem, hogy a forrszemeket forrasztóónnal "kövérre" felülforrasztom. Ezután kezdem a kiforrasztást amikor is a bőséges forrasztóón miatt sokkal nagyobb hőáram tud kialakulni.
Bár messze nem napi szinten csinálom ezt a tevékenységet de egy 50W-os kattogós Weller-el kb 2 PC alaplap fogott ki rajtam összesen.
Ezután természetesen alaposan le kell tisztítani a forrszemeket amit megtehetsz ónszívó harisnyával is de annak a használatát is csak sok gyakorlással fogod elsajátítani.

u.i.: pár éve ingyen felajánlásként kértél tőlem valamilyen HP nyomtató patron tartóját. Én kibányáztam neked és kb 3 nap múlva kezdett lekopni a tinta a kezemről...
Aztán nem jelentkeztél érte...
Nem kizárt, hogy mostani hozzászólásom csupán bosszú.
(#) szs válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 4, 2023 /
 
Én úgy emlékszem, először is 11-et mondtál.
Idézet:
„Minden e "hulladékot átnéztem persze egyiken sincs olyan.”

Nem kell pontosan ugyanakkora helyette.
-Ha nagyobb feszültségértékűt találsz az eredetinél, az egyáltalán nem baj. Csak kisebb ne legyen.
-he kicsit nagyobb kapacitású, az sem baj. De túlzásba nemigen kell esni pl 820µF-os nincs ma sincs itthon, 1000-est tettem már helyette.
Persze a nagyobb kapacitású, és a nagyobb feszültségű, az nagyobb méretű is, tehát csak ha van hely... (Jártam úgy, befért szélességre bőven, csak magasabb is volt a nagyobb. Összerakáskor derült ki: erre nem megy rá a "fedél" )
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2023
(#) antikzsolt válasza szs hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Na majd estére megint áttúrom a cuccokat hátha. De mivelhogy pc alaplapok így kicsi az esélye, Van egy táp amit felületesen átnéztem(megforgattam) amit talán van esély. Hát szerencsére magassági probléma nem lesz. Van magasabb alkatrész is tóle a panelon. A "tető" meg egy lcd kijelző. AZ meg sima. Oldalirányban már cinkesebb a dolog. 2 kondi is van ami cserés és mind a kettő közelében van másik alkatész. Ha találok pótlást kiszedem mind a kettőt és bepróbálom a helyére.

robis01 Ezt nekem szántad? Ha igen elnézést kérek tőled. Az elmúlt pár évem olyan zűrös volt hogy még én magam sem értem hogy úsztam meg élve vagy ép elmével. Bár ez utóbbi elég kérdéses.
(#) xxxyyy válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Én szántam neked csak a folytonosság miatt robis01 bejegyzésére válaszoltam és ez valóban félreérthetővé tette a dolgot.
Következő: »»   310 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem