Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD TV probléma
 
Témaindító: ReFi, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   169 / 208
(#) deebo válasza szs hozzászólására (») Okt 16, 2021 / 1
 
A melegítés-hűtés diagnosztikai jelleggel történik, úgy tudod kideríteni, hogy mi okozza a gondot, de igazából lényegtelen, mert eszközök híján nem tudod megcsinálni és nem is érdemes, mert nem tartana sokáig. A fényképenlévő IC kapcsolja a HDMI bemeneteket, de nem az a gond, mert a többi bemenet is problémás.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2021
(#) szs válasza deebo hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Köszönöm, nem is fogom kipróbálni akkor (nem is nagyon hittem benne, hogy csak ilyen egyszerű, mint a videón, -és félnék is, hogy túlmelegítek valamit)
(#) antiktelefon válasza szs hozzászólására (») Okt 16, 2021 / 1
 
Segíteni a melegítés és hűtés sem segít, csak a hiba beazonosításában. Ha melegítés meg is oldja, akkor is chipen belüli legtöbbször a hiba, nem maga a forrasztás enged el, hanem a chip belseje. De ha az összes bemenet rossz esélyes valami tápfesz hiányzik vagy túlfesz lenyírta a bemeneteket. Az a kis chip csak a hdmi jelekkel foglalkozik szerintem valami retimer vagy hasonló, de meg kell nézni mi az első ic, amibe az összes csatitól megy jel. Valószínűleg egy nagyobb bga chip lesz.
(#) Egri Frédi válasza szs hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Hmmm. Ez szerintem a "vak tyúk is talál szemet" kategória ... Ha ennyi ideig melegítek hőlégfúvóval egy "százlábút" azt gyönyörűen le lehet venni egy csipesszel a panelról. Ha, "uram bocsáss" épp egy kontakt hibát, vak forrasztást orvosolt a tag, akkor előfordulhat a művelet jogossága.
(#) szs válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
No, én is ettől tartok, hogy ez ötkilós kalapáccsal csavarhúzás...
(#) szs válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Oké, le is teszek hamar erről.
Azt még nem tudom biztosan, hogy valóban az összes bemenet rossz-e, hiszen az RCA-dugóst még nem próbáltam (nem találok olyan kábelt most itthon), de gyanús, hogyha a SCART nem megy, akkor az sem... De ha már a tápfeszültségeknél járunk, az a 13. lábon mért 9,69,7V között le-fel szaladozó feszültség normális lehet? Vagy ezt így látatlanban nem lehet megmondani?
Annak a BGA-chipnek még utána kell néznem, nem is tudom, mi az (de sejtésem van, csak az kevés)

Ó, azt hiszem, látom. A képemen a két szalagkábel csatlakozójánál. Jól gondolom?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2021
(#) szs válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Na, valami lett.
Az úgy volt, hogy amikor lefényképeztem azt a csip-et, előtte ecsettel jól lesöprögettem a maint, mert elég porosnak is találtam, és még dohányra vagy rézreszelékre emlékeztető (nem jöttem rá melyik) valami is vol egy, meg még forraszgömböcske. Aztán, miközben itt megbeszéltük a dolgokat, bánatosan összeraktam a TV-t, becsavartam két kis csavart, ami valamiért nem volt a main két helyén, bedugtam, beállítottam a szobaantennát, tévéztem.
De csak nem hagyott nyugodni az RCA madzag kipróbálása, találtam is végúl. Bedugtam, van kép. Én meg elképedte. Bedugom a SCART-ot, van kép. Be a HDMI-t, na azon továbbr sincs. Kikapcsoltam a szgépet, be a VGA, hát az alanti kép fogadott bekapcsolás után. De a frissítés végeztével megszűnt a jel. Rájöttem, hogy elsődleges képernyőnek állítjabe, mert aképernyőállítás nem jelent meg a másik képernyőn, hiába nyittam volna meg.Nagynehezen (bedugott HDMI-vel) be tudtam állítani a másik képernyőn a frekvenciát (ami 29hz-en volt valamiért) kihúztam a HDMI-t, és azóta van VGA-ból jel a TV-n!

Szóval, most már teljesíti, amiért megvettem, de a HDMI-t csak jó lenne valahogy megcsinálni.

De az a takarítatlansága okozta volna az eddigi galibát? Vagy az, hogy becsavartam két kiscsavart a lapba, mert az is hiányzott, lehet, hogy pont az lett volna a "föld"?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2021
(#) Egri Frédi válasza szs hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Ennek a történetnek van egy nagy tanulsága: ha ki kell takarítani a javítandó berendezést a "szemetet" sose a NYÁK lapra söpörd össze. Javaslom ilyen esetre a porszívó használatát. Kicsit zajosabb, de az elszívja a nemkívánatos cuccokat. Örülj, hogy ilyen olcsón megúsztad. Mit keres réz reszelék egy NYÁK -on és honnan kerül oda ? A mai TV -k "doboza" nagy általánosságban fröccsöntött műanyag. Ha a hiányzó csavarhoz nem ment szemes saruval ellátott vezeték, kötve hiszem, hogy a műanyag házból kapott volna testet a lap.
(#) kadarist válasza szs hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Ki kell cserélni a HDMI kontroller IC-t, már ha nem közvetlenül a prociba megy a HDMI.
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Lehetnek ott akár még forrasztási hibák is. Az ilyenek miatt szokták PC-s fórumokon javasolni a nem szakmabelieknek, hogy tegyék be a VGA-t az előmelegített sütőbe pár percre, és vagy megjavul vagy nem. És némelyik igen, egyik szomszédom is boldogan újságolta amikor a méregdrága kidobásra ítélt VGA-ját "megsütötte" hogy azóta hibátlanul működik.
(#) deebo válasza szs hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Idézet:
„Vagy az, hogy becsavartam két kiscsavart a lapba, mert az is hiányzott, lehet, hogy pont az lett volna a "föld"?”


Nem, ezzel csak meggörbült nyák és most éppen van kontakt, de ne éld bele magad, nem sokáig fog működni.
(#) szs válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Hasznos hozzászólás -de nem rásöprögettem, épp LE söprögettem róla Decsak hirtelen ötletből, mert szemmel először nem is igazán láttam ezeket, csak amikor nagyítóval nézegettem, hogy az IC lábainál milyen a forrasztás. A TV így jött, a két kiscsavart is a padlón találtam, pedig ki sem csavartam őket...
(#) szs válasza deebo hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Hát, ha valóban kontakthiba volt, és ezzel javult meg, még ez is lehetséges...
De most ne rongáld az örömöm
(#) szs válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Ha forrasz-göböt találtam benne, kósza csavart aláesve, akkor bizony igazad lehet -más forrasztást is elkapkodhattak.
Csavarja is majdnem annyiféle van, ahány darab...

A sütős dologról olvastam, de csak már (ahogyan írod is) csak ha már végleg javíthatatlannak ítéltem volna, minden mindegy alapon. Túl brutálisnak tűnik.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2021
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Nem feltétlenül elkapkodták, hanem maga a technológia (ólommentes) ilyen. Arra a 4-5 évre amire a készülék tervezve van megfelel, onnantól meg minden nap ajándék. Autórádiókban lehet ezekre a forrasztásokra a leginkább rácsodálkozni, ahol a -20 foktól a +60 fokig bármi előfordulhat. Repednek is körbe a forrszemek ahogy kell.
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Nálam meg van Vega 64, 2080ti és Titan X Pascal amit szétsütőztek nem forrasztás hibával. Baromságot véletlenül sem kell ajánlani. Ahol a bga reflow megtörténne ott a kondik lerobbannak a lapról, csak fölösleges hőterhelés a kártyának, ólommentes bga nem olvad meg sütőben. Ha hibás a gpu el kell vinni normális szervizbe, nem laptoptisztító helyre... Vega 64-en egy fet és fet driver volt rossz, most már csak alkatrész donor mert szétpopcornozták.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2021
(#) GNKING hozzászólása Okt 17, 2021 /
 
Sziasztok.

Keresek BN94-07161S Samsung mainboard-t, esetleg kijelző törött Samsung UE32H5040AW tipusú tévét.
(#) szs válasza kadarist hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Ígérem, meg fogom tenni.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2021
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Okt 18, 2021 /
 
Nem, korántsem tökéletes még. Tegnep éjjel, meg most éjjel is "járattam", aztán most éjjel 11-kor (míg ébren voltam), majd ma reggel 7-kor is észrevettem, hogy kikapcsol a TV, majd azonnal vissza be. Így most hirtelen, látatlanban a tápegység (valamelyik) kondenzátorát gyanúsítom. Jól teszem, vagy másfelé kell keresgélnem?
Nem tudom, ma mikor érek haza, ma tudok-e ránézni, de a választ örömmel fogadom
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2021
(#) deebo válasza szs hozzászólására (») Okt 18, 2021 /
 
Mint mondtam, ne éld bele magad.
(#) szs válasza deebo hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Á, mostanra elment a kép is. Háttérvilágítás (egyszínű kék képernyő) és hang van. Egyszer még (miután már kihúztam belőle a "madzag"okat, de azért bedugtam, előjött ugyan a "nincs jel", de reszketve, néha, amikor a szalagkábeleket megmozdítottam, megállt a reszketése, de aztán végleg eltűnt.
De a mainboardot már heftelték.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2021
(#) kadarist válasza szs hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Szórd ki az SMD elkókat a lapról.
(#) Egri Frédi válasza szs hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Ez nem feltétlenül hiba. Ahogy műveleti erősítő és műveleti erősítő közt is lehet "apróka" különbség, ami szükségessé teszi néhány alkatrész utólagos hozzáadását vagy kivételét így itt is lehet egy "új szállítmány alkatrész" ily módon történő korrigálása.
1. Korábban vásárolt és üzembe helyezett berendezés meghibásodása esetén vagy újjal pótolod vagy - ha tudod - megjavítod. Megnézed mi ment tönkre benne és pótolod valami helyben megvásárolhatóval. Minden stimmel, lábkiosztás is jó mégse úgy működik, ahogy kellene. Aki ért hozzá tudja mi kell a "korrekcióhoz" és működik ...
2. A "becsületes magyar vállalkozó" külföldre gyárt ( több ezres darabszámban) egy berendezést ... Jó szakember, ért hozzá, de a saját anyját is megb..ná 100 Ft -ért. Rájön, hogy ki lehet hagyni 2 kondit és 1 ellenállást. Tökéletesen működik a berendezés. Következő rendelés, új beszállítás nem működik a szerkezet. Habzó szájjal ír az általa feltételezett félvezető gyártójának, hogy nem jó a termék. Visszakérik a szállítólevél másolatát és pár darab megmaradt terméket. Bevizsgálják. Jön a válasz: A termék megfelel a gyár által közzétett specifikációknak. Ö is megnézi - a maga módján - és valóban ...
Vissza kell rakni a kondikat és az ellenállást.
(#) szs válasza kadarist hozzászólására (») Okt 22, 2021 /
 
Oké, a hétvége alkalmából újra szétszedem, felmérem, milyenek kellenek, beszerzem.
(#) deebo válasza szs hozzászólására (») Okt 22, 2021 /
 
Nem lep meg. Amúgy elég, ha nyomkodod menet közben a nyákot és már akkor is produkálhat érdekességeket, az a lap halott.
(#) kadarist válasza szs hozzászólására (») Okt 22, 2021 / 1
 
Normál furatszereltet is rakhatsz rá.
(#) szs válasza kadarist hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Anélkül megválaszoltad a kérdésem, hogy feltettem volna. Az én kézügyességemmel és pákámmal a furatszerelteket fel tudnám csípni -legalábbis többségét, de van, amelyikhez úgy sem férek hozzá.
Ha az elektrolit-kondenzátorokat gyanúsítjuk:
Állítanál fel fontossági sorrendet, annak ismeretében, hogy a tv-adást most is veszi, csak a képet nem adja ki? (Képet mellékeltem)Én személy szerint a bal oldaliakra gondolnék, ott is elsősorban felülről kezdenék.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2021
(#) Cinema válasza szs hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Ha nincs kifolyva, nem púpos, szemmel láthatóan ép a kondenzátor, akkor azt hagyd békén, nem az a hibajelenség okozója!
Mérni kell, esetleg más műsorforrásról is ki kell próbálni, hátha a forrás-kapcsoló áramköre(IC) a hibás.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Okt 24, 2021 / 1
 
Nem lenne egyszerűbb mérni? Ha akad a fiókodban egy 100uA-es műszer meg egy TL084 akkor dobj össze egy egyszerű ESR mérőt. Nem a szag emberek "mindet ki kell szórni" hozzáállását kell követni. Mert hogy mind azonos korú, akkor mind rossz, mindet kiszórják ahelyett hogy mérnének.
Valóban azonos korúak, csak éppen nem azonos igénybevételnek vannak kitéve, így adódik az a tény, hogy míg az egyik kiszárad akár 3-4 év alatt, addig a másik 25 év alatt sem. És ugye, szemmel az kicsit sem látszik, hogy melyik milyen állapotban van belül...
(#) szs válasza Cinema hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Oké, csakhát ez a fajta nem igazán púposodik, nincs a "fenekén" gyengítés... Folyás nincs, viszont a bal oldalon felülről az ötödik (220µF/6,3V) mintha domború lenne. Az a "LO3" az utolsó sorában "lowESR" lenne?
Idézet:
„más műsorforrásról is ki kell próbálni”

Biztosan elkerülte a figyelmed, annyit írtunk össze: volt és van jel. Hang továbbra is van, hallom, mit mondanak, zenélnek, zajongnak, és mégcsak nem is háttérhiba, hiszen világít, egyszínű kéken. Tehát veszi ő, amit kell, csak ki nem adja a képernyőre.
Következő: »»   169 / 208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem